گنبدسلطانيه تغيير شکل داده است

100917700210

جام جم آنلاين: يک کارشناس ميراث فرهنگي معتقد است کارهاي مرمتي صورت گرفته در خصوص گنبد سلطانيه به خصوص در زمينه کاشيکاري آن مطلوب نبوده است و اين گنبد در روند مرمت دچار تغيير شکل فيزيکي شده است.

دکتر هوشنگ ثبوتي در گفتگو با مهر در زنجان گفت: بر اساس کاشيکاري نامطلوب صورت گرفته وزن گنبد سلطانيه به شکل چشمگير افزايش يافته و اين گنبد تغيير شکل هندسي داده و به صورت يک حجم تخم مرغي شکل در آمده است.

وي از عدم وجود ثبات رنگ و دو رنگي در اين گنبد تاريخي خبر داد و افزود: با کاشيکاري غير استاندار گنبد، شکل هندسي آن بر هم خورده و وزن هزار و 500 تني گنبد به دو هزار و 200 تن افزايش يافته است.

دکتر ثبوتي با تاکيد بر اينکه کاشيکاريهاي صورت گرفته در گنبد غير اصولي است، تاکيد کرد: امکان ندارد کاشيهاي نصب شده با توجه به شرايط آب و هوايي منطقه و نوع مصالح به کار گرفته شده دوام بياورد و در زمان حاضر اين کاشيها يا ترک مي خورده اند يا از پوسته درآمده اند.

ثبوتي خاطرنشان کرد: کاشي از دو عنصر تشکيل شده يکي بيسکويت کاشي و ديگري لعاب، بيسکويت کاشي خميري شکل و متاخر است و در مقابل گرما و سرما انبساط و انقباض کمي دارد و در مقابل شرايط جوي حرکت کمي دارد.

اين استاد دانشگاه هاي زنجان يادآور شد: لعاب روي کاشيها چون سرب است و همانند يک لايه شيشه اي است و انقباض و انبساط آن زياد است و پوسته و بيسکويت کاشي به شکل متفاوت هم انقباض و انبساط مي شوند و اين عمل موجب ترکيدگي و از بين رفتن کاشي به مرور زمان و در مدت زمان کوتاه مي شود.

کاشف مردان نمکي تصريح کرد: اشکال کار کاشيکاري گنبد سلطانيه در اين است که نتوانستند ترکيب مناسب شيميايي بين بيسکويت کاشي و لعاب روي کاشي ايجاد کنند.

ثبوتي همچنين در خصوص رنگ سفيد موجود در بدنه کاشيکاري گنبد سلطانيه نيز يادآور شد: لکه هاي سفيد موجود در کاشيکاري گنبد سلطانيه موبوط به نمکهاي موجود در مصالح است که با شستن رفع مي شود و اگر اين عمل صورت نگيرد فرايند بلور سازي در گنبد ادامه مي يابد و به تدريج موجب از بين رفتن کاشيها مي شود.