بر فراز گنبد سلطانيه با نسيمي كه آرامش مي‌آورد


Soltanie 06 04 88 at 100

ايرانگردی- سارا حي:
ما در شمال غرب ايران در گشت و‌ گذاريم؛ شهري با مساحتي حدود 220 هزار كيلومتر مربع و جمعيتي حدود 965 هزار نفر

ما در زنجان هستيم، شهري كه مردم آن به زبان‌هاي فارسي و تركي صحبت مي‌كنند و آثار تاريخي فراواني دارد.

در شهر سلطانيه و 35 كيلومتري زنجان، بنايي وجود دارد به نام گنبد سلطانيه. بزرگ‌ترين گنبد‌ آجري جهان و ميراث جهاني يونسكو. بنايي از دوره ايلخانيان. وارد ساختمان گنبد كه مي‌شويم، روي تابلوي راهنماي نوشته شده: «بناي گنبد سلطانيه از نظر حجم و فرم معماري اهميت بسياري دارد و در تاريخ معماري ايران نقطه عطفي محسوب مي‌شود.»

گنبد سه طبقه دارد. از طبقه اول شروع به حركت مي‌كنيم. اين بنا در دوران حكومت اولجايتو* ساخته شده است.


Soltan1 06 04 88 at
گنبد سلطانيه، پنجره‌ها و سقف‌هاي ديدني و قشنگي دارد. وقتي از پله‌ها وارد طبقه‌ها مي‌شوي، بعد از يك دور دوباره به جاي اولت برمي‌گردي. نماي شهر از طبقه آخر واقعاً ديدني است. نسيم مي‌وزد. در گرماي تابستان نسيم سلطانيه به بازديدكننده‌ها آرامش مي‌دهد. مي‌گويند ساخت اين گنبد 15 سال طول كشيده است، البته در برخي نوشته‌ها 9 سال نقل شده است. هرچند بر سر سال شروع ساخت اين بنا بين تاريخ‌نويس‌ها اختلاف‌نظر است، اما زمان آن را در سال 704 هـ.ق مي‌دانند.

مي‌دانم نبايد به اين ديوارهاي گچ‌كاري شده دست بزنم، اما دلم مي‌خواهد به اين ديوارها دست بزنم تا باورم ‌شود كه همه چيز در اينجا حقيقت دارد.
Soltan2 06 04 88 at



وقتي از پله‌هاي پيچ در پيچ و بلند گنبد بالا مي‌رفتيم، يكي از خانم‌هاي بازديدكننده مي‌گفت شيب پله‌هاي اينجا از منارجنبان اصفهان هم بيشتر است. در طبقه آخر به گنبدي هشت‌ضلعي مي‌رسيم؛ گنبدي با قطر دهانه 5/25 متر و ارتفاع 5/48 متر.
گفته مي‌شود كه اولجايتو در اين بنا دفن شده، اما عده‌اي معتقدند كه مقبره او در كوه‌هاي اطراف بنا شده است.
مي‌ايستيم و عكس يادگاري مي‌گيريم و صداي راهنماي تور را مي‌شنويم: «در ساخت گنبد بزرگ شهر فلورانس از اين گنبد الگوبرداري شده است.»
--------------
* اولجايتو هشتمين سلطان از سلسله ايلخانيان است. او پس از اسلام آوردن، نام خود را به محمد خدابنده تغيير داد. اولجايتو به معني خوش‌شانسي است.


Soltan0 06 04 88 at