نشاسته چیست و خواص نشاسته کدامست
نشاسته
من كشك گندم هستم . مغذى و كمى قابض مى باشم . سرمه ى من براى منع ریختن مو به چشم و سرمه ى من با شیرزنان و یا سفیده ى تخم مرغ مسكن حرارت چشم و آبریزش آن است . نرم كننده ى سینه - ضد خفقان مى باشم . خوردن پخته ى من با نبات و روغن بادام نیم گرم مانع خونریزى سینه است . گلو را نرم مى كند سرفه و درد سینه را تسكین مى دهد. تنقیه ى آن جهت زخم معده ، و ضماد آن با سركه جهت رفع خناق ورمهاى گرم مخصوصا ورمهاى لثه مفید است . مالیدن آن با زعفران روى محل نیش حشرات سمى نافع است .
غذاییت آن كم بوده و خوردن آن شهوت را كم مى كند و دیر هضم مى باشد.
زبان خوراکیها
در فارسى مرا گندم و نیم كوفته ى مرا بلغور نامند. عربى من حنطه است . من اولین خوراكى هستم كه انسان را به سوى خود جلب كردم و بطورى كه در قصص مذهبى آمده است ، براى اولین بار با آدم و حوا گفتگو كرده و نختسین غذایى هستم كه انسان اولیه خورده است : ((پدرم روضه ى رضوان به دو گندم بفروخت - ناخلف باشم اگر من به جوى نفروشم )) - من مهمترین غله اى هستم كه انسان مصرف مى كند و كلیه ى مواد شانزده گانه اى كه مورد نیاز ماشین بدن انسان است ، در من جمع مى باشد، ولى متاءسفانه وقتى مرا با آسیاب هاى بزرگ خرد مى كنید و با الك هاى خانه ریز الك مى نمایید، دوازده ماده مرا گرفته و دور مى ریزند و به همین جهت است كه آرد سفید هنرى جز سوختن ناقص ندارد، و در معده ى شما تخمیر شده ، تولید یبوست مى كند. برشته و آب پز من دیر هضم و نفاخ است ولى آرد من كه با كمى نخاله باشد غذاییت زیاد دارد، مشروط بر اینكه خمیر آن بر آمده و رسیده باشد. نان فطیر و نانى كه آرد آن بسیار نرم شده و در آن مطلقا سبوس نباشد مانند نشاسته دیر هضم بوده ، غذاییت چندانى ندارد. من داراى انواع و اقسام بوده و بیش از دو هزار نژاد از من تاكنون دیده شده است .
تركیبات شیمیایى
هر چند مواد متشكله من در انواع مختلف فرق مى كند، ولى بطور متوسط درصد قسمت من مواد زیر دیده مى شود:
آب 65/13 درصد - سلولز 53/2 درصد - نشاسته و دكسترین 77/66 درصد - مواد قندى 45/1 درصد - مواد معطر 85/1 درصد - مواد سفیده اى و گلوتن 85/12 درصد - چربى 75/1 درصد - ضمنا مقدار كافى املاح معدنى و ویتامین هاى گوناگون داشته و براى انسان غذاى نسبتا كاملى هستم كه تاكنون بدل خوبى براى من پیدا نشده است . علاوه بر مصرف تغذیه ، من داراى اثر درمانى بسیار مى باشم .
اگر آرد مرا بر روى پوست مالش دهید، التهاب و ورم آنرا از بین مى برم و به همین منظور، از قدیم مرا در تسكین التهاب ، باد سرخ بكار مى بردند و براى این منظور با مقدارى مواد ضد عفونى كننده همراه مى نمودند تا میكرب آنرا نیز از بین ببرم . در صنعت از آرد من نشاسته مى گیرند. ضماد سوخته ى من با موم و روغن جهت جلاى رخسار بى نظیر است - من چاق كننده و مقوى غرایز جنسى هستم ، و بین غذاهایى كه با من ساخته مى شود، سمنو از همه قوى تر است ، پخته من با شكر و بادام به صورت حریره ، چنانكه كم كم خورده شود، درمان خونریزى سینه است . ضماد پخته من با روغن زیتون جهت فروبردن ورمهاى گرم و آب پیاز جهت ورمهاى سرد مفید است ، و با آب گشنیز جهت تحلیل ورمهاى گرم و خنازیر و غدد مجرب است . پخته من با سكنجبین جهت بثورات آبكى سودمند مى باشد.
در گذشته وقتى سگى انسان را مى گزید، عوام خمیر گندم را بر موضع گزیدگى مى بستند و پس از باز كردن آنرا جلوى سگ مى انداختند. اگر آنرا سگ نمى خورد آنرا دلیل هار بودن سگ گزنده مى دانستند. روغن گندم كه از جوشاندن و پختن گندم در روغن زیتون بدست مى آید. جهت رفع قوبا (زخم هاى جلدى كه منشاء عصبى دارد) مخصوصا قوباى اطفال و همچنین پاك شدن كك و مك و معالجه كچلى و ریزش طبقات شاخى پوست مفید است .
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)