بحران اقتصادی، یکسوم سرمایههای ایرانیان را از دوبی خارج کرد بحران اقتصادی که از بانکهای آمرکایی با ترکیدن حباب قیمت املاک و در نتیجه بازنگشتن وامهای داده شده در این بخش شروع شد، به دوبی هم اثر کرد به طوری که تاکنون30 درصد ایرانیها سرمایههای خود را از این منطقه خارج و به ایران بازگشتهاند.
خبرگزاری رسمی د.پ.آلمان، در گزارشی به وضعیت ایرانیان در دوبی بویژه کسانی که در بخشهای مختلف این کشور سرمایهگذاری کردند، اشاره کرده و آورده است: ایرانیها حضور گستردهای در امارات دارند و 10 درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. آخرین آمارها نشان میدهد 400 هزار ایرانی در امارات زندگی میکنند که 10هزار شرکت را در این کشور کوچک تاسیس کردهاند.
بروز بحران اقتصادی در امارات تاثیر زیادی بر فعالیت سرمایهگذاران ایرانی در این منطقه داشته است. کارشناسان تجارت میان دوبی و ایران معتقدند از زمان ترکیدن حباب قیمت املاک و بروز بحران مالی و اقتصادی در دوبی 30 درصد از بازرگانان و سرمایه داران ایرانی دست از فعالیت در این امیرنشین برداشته و به ایران بازگشتهاند.
البته آمار رسمی در این زمینه منتشر نشده است اما فعالان تجارت با دوبی در تهران نیز این رقم را واقعی میدانند. یک فعال تجاری در این زمینه گفت: "اقتصاد امارات شدیدا به امریکا وابسته است و بنابراین بحران اقتصادی آمریکا در کنار تحریمها، هشدارهایی برای ما ایرانیها هستند تا در فعالیتهای تجاری خود در دوبی بازنگری کنیم".
دولت آمریکا بارها بر امارات فشار وارد آورده تا بر مبادلات تجاری با ایران نظارت کند و به ویژه فعالیت بانکهای ایرانی در این کشور را محدود کند. اماراتیها تاکنون رویکرد میانهای را در این زمینه در پیش گرفتهاند.
یک کارگزار ایرانی که کارهای بانکی تجار ایرانی در دوبی را انجام میدهد با بیاهمیت خواندن فشارهای تحریمی آمریکا گفت: همیشه راهی برای دور زدن تحریم ها وجود دارد. در عین حال مخاطرات مربوط به تحریمها و بحران اقتصادی آن چنان زیاد است که بتواند سرمایهداران ایرانی را به وطن خود بازگرداند.
یک کارشناس اقتصادی ایران نیز گفت ایرانیانی که ریشههای عمیقی در دوبی ندواندهاند یا وامهای سنگینی گرفتهاند، سرمایههای خود را از این منطقه خارج کرده و به ایران بازگشتهاند.
اکبر که یک مغازه در دوبی داشت گفت من مغازهام را فروختم و به تهران بازگشتم. وی افزود: ابتدا ما پول خود را در اثر بحران مالی از دست دادیم و سپس با مانع تحریمها مواجه شدیم. بعد از آن بحران در امریکا آخرین دلیلی بود که من و خانوادهام را به ایران بازگرداند.
در سه ماهه نخست 2009 قیمت املاک در دوبی 41 درصد کاهش یافته است. منصور یک ایرانی مالباخته در دوبی نیز گفت: من فعالیت آی.تی (فناوری اطلاعات) در دوبی انجام میدادم اما پس از این که دریافتم دوستان با سرمایهگذاری در بخش املاک سود 200 تا 300 درصدی میبرند سرمایه خود را به این بخش منتقل کردم.
ایرانیهای بسیاری به امید کسب سود بادآورده و دریافت اقامت، سرمایههای خود را به این بخش منتقل کردند. اما هم پول خود را از دست دادند و هم دریافتند که دریافت اقامت به دلیل داشتن ملک شایعهای بیش نیست.
پیشتر سفارت ایران در ابوظبی به اتباع ایران هشدار داده بود خرید ملک در دوبی نه سودی را برای آنها به ارمغان میآورد و نه امتیازی در زمینه کسب اقامت محسوب میشود.
کارشناسان اقتصادی معتقدند بروز بحران اقتصادی در دوبی فرصت مناسبی برای دولت ایران فراهم آورده تا با اصلاح قوانین اقتصادی محیط مناسبتری را برای بازگشت سرمایههای ایرانی فراهم آْورد.
کاهش قیمت مسکن در دوبی تا دو سال دیگر ادامه دارد
وضعیت کنونی اقتصاد دوبی که طی چند سال اخیر متاثر از رونق ساخت و ساز بوده است بهگونهایی با کاهش مواجه شده که موسسه تحقیقاتی ئی.اف.جی.هرمس مصر پیشبینی کرده که قیمت مسکن در دوبی حداقل تا اواخر سال 2011 افزایش پیدا نخواهد کرد و سرمایهگذاران در این بخش نباید انتظار رونق این بخش باشند.
این موسسه تحقیقاتی در ادامه افزود: افت شدید تقاضا موجب خواهد شد تا قیمت مسکن در دوبی تا اواخر سال 2011 به روند نزولی خود ادامه دهد.
هرچند که دوبی از سال 2000 میلادی با اصلاح قوانین سرمایهگذاری خارجی، موجب جذب سرمایههای خارجی در بخش مسکن شد ولی بحران اقتصادی و مالی جهان موجب افت شدید قیمت مسکن در این منطقه شده است.
براساس آمارهای خبرگزاری رویترز، اعتماد مصرف کننده در امارات طی 6 ماه منتهی به آوریل به شدت کاهش داشته است. بطوری که امارات پس از روسیه بیشترین کاهش اعتماد مصرف کننده در جهان را طی ماههای اخیر داشته است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)