فروش 27 ثانيه‌اي يك بيمه دولتي
دنياي اقتصاد- تنها 27ثانيه زمان نياز بود تا دومين بيمه اصل چهل‌وچهاري از جمع شركت‌هاي دولتي منفك و به بورس بپيوندد. ارزش 10‌درصد سهام عرضه شده «آسيا» بيش از 7/6ميليارد تومان بود و در گامي كلان‌تر، ارزش روز كل سهام اين شركت در بورس تهران به 67ميليارد و 600ميليون ريال رسيد. با اين ميزان ارزش روز، بيمه آسيا در ميان 364شركت بورسي، در رتبه 106 قرار مي‌‌گيرد و حدود يك‌دهم درصد كل ارزش روز بورس تهران را از آن خود كرده است.




تيم اصل چهل‌وچهاري‌هاي بازار سرمايه 14تايي شد
پلاك 454 بورس به نام «آسيا»
معصومه طاهرخاني: تنها 27ثانيه زمان نياز بود تا دومين بيمه اصل چهل‌وچهاري در ميان تناقض‌گويي قيمتي مديران سازمان خصوصي‌سازي به بورس تهران بيايد.
به گزارش خبرنگار ما، روز گذشته در شرايطي عرضه 10‌درصدي سهام بيمه آسيا انجام شد كه رقابت يك ساعته بازار، قيمت 1486ريالي را براي هر سهم شركت رقم زد.
عرضه 45ميليون و 500هزار سهم اين شركت بيمه‌اي در دقايق پاياني ساعت معاملات، بار ديگر ابهامات قيمتي عرضه‌هاي اوليه را پررنگ‌تر كرد، به طوري كه بعد از بازگشايي نماد معاملاتي «آسيا» در ساعت 10 و 25دقيقه، رقابت خريداران در ساعت 10 و 51دقيقه و در قيمت 1100ريالي شروع شد تا در نهايت 11 و 50دقيقه ساعتي باشد كه سازمان خصوصي‌سازي اقدام به عرضه سهام در قيمت 1486ريال كند.
ارزش 10‌درصد سهام عرضه شده «آسيا» بيش از 7/6ميليارد تومان بود و در گامي كلان‌تر، ارزش روز كل سهام اين شركت در بورس تهران به 67ميليارد و 600ميليون ريال رسيد.
با اين ميزان ارزش روز، بيمه آسيا در ميان 364شركت بورسي، در رتبه 106 قرار مي‌‌گيرد و حدود يك‌دهم درصد كل ارزش روز بورس تهران را از آن خود كرده است.
علاوه بر اين، حجم مبناي پنجمين شركت اصل چهل‌وچهاري كه طي امسال در بورس تهران عرضه شده، 364هزار سهم به دست مي‌‌آيد.
اين در حالي بود كه سهميه هر ايستگاه معاملاتي كارگزاران از 10‌درصد سهام بيمه البرز، 87هزار سهم تعيين شده بود كه در جريان آن 524 ايستگاه اقدام به خريد سهام براي مشتريانشان كردند.
قيمت بازار، قيمت ماست!
اما حاشيه‌هاي كشف قيمت اصل چهل‌وچهاري‌ها به بيمه آسيا هم رسيد و تناقض‌گويي‌هاي مديران خصوصي‌سازي، قيمت كارشناسي مورد نظر اين سازمان را براي بازار مشخص نكرد.
«اسماعيل غلامي»، معاون آماده‌سازي و قيمت‌گذاري سازمان خصوصي‌سازي در پاسخ به سوال خبرنگار ما كه پرسيد: «قيمت كارشناسي مورد نظر سازمان خصوصي‌سازي براي هر سهم بيمه آسيا چقدر بود؟»گفت: قيمتي كه سهام عرضه شد، دقيقا همان قيمتي بود كه ما در سازمان خصوصي‌سازي به آن رسيده بوديم.
وي در جواب ديگر سوال خبرنگار ما كه پرسيد: «چرا سازمان خصوصي‌سازي گزارش قيمت‌گذاري سهام شركت‌هاي اصل چهل‌وچهاري را منتشر نمي‌كند»، گفت: محرمانه است و مطابق آيين‌نامه قيمت‌گذاري، ما قيمت مشخص داريم و سهم را هم مطابق آن عرضه كرديم، پس نيازي به انتشار گزارش نيست.

09 02
09 03

به خاطر چند ريال بيشتر!
گفته‌هاي «غلامي» در شرايطي مطرح مي‌‌شود كه «سيد مهدي عقدايي»، ديگر معاون سازمان خصوصي‌سازي قيمت عرضه شده«آسيا» را كمي متفاوت با قيمت مدنظر اين سازمان عنوان كرد. وي در پاسخ به سوال خبرنگار ما كه از «قيمت كارشناسي» سازمان خصوصي‌سازي براي هر سهم «آسيا» پرسيده بود»، گفت: محدوده قيمتي كه ما تعيين كرده بوديم، فرقي با قيمتي كه سهم عرضه شد، نداشت و اختلاف تنها چند ريال بود.
وقتي خبرنگار ما رقم دقيق چند ريال اختلاف را پرسيد، «عقدايي» گفت: تنها چند ريال بوده و ما نمي‌توانيم قيمت كارشناسي تعيين شده را بگوييم.
وي تصريح كرد: ما نمي‌توانيم قيمت سهم در عرضه اوليه را كمتر از قيمتي كه به صورت كارشناسي تعيين كرده‌ايم، عرضه كنيم. در واقع ما هميشه قيمت بازار را در عرضه‌ها ملاك قرار مي‌‌دهيم.
شركت بورس: ما فقط داوريم
در سوي ديگر ماجرا «حسن قاليباف اصل»، مديرعامل شركت بورس تهران هم در پاسخ به اين سوال كه «آيا خبري از قيمت كارشناسي سازمان خصوصي‌سازي براي «آسيا» دارد يا خير؟» گفت: شركت بورس فقط داور عرضه‌هاي اوليه است و من خبري از قيمت كارشناسي سازمان خصوصي‌سازي ندارم.
وي در مورد تعهد عرضه خرد سهام بيمه آسيا گفت: تعهد عرضه سازمان خصوصي‌سازي براي سهام بيمه آسيا تا 15‌درصد است كه با توجه به عرضه 10‌درصدي سهام، اين سازمان بايد تا 5‌درصد ديگر را نيز عرضه كند.
همچنين «علي‌پور»، مديرعامل بيمه آسيا در مورد اطلاع داشتن از قيمت كارشناسي سازمان خصوصي‌سازي گفت: سازمان خصوصي‌سازي به عنوان نماينده دولت مسوول فروش 10درصد سهام براي كشف قيمت بود و ما اطلاعي از چند و چون قيمت‌گذاري نداريم.
وي در عين حال گفت: البته تصورم بر اين است كه قيمت مورد نظر سازمان، تنها چند ريال با قيمت فروش رفته تفاوت داشت.
حاشيه‌هاي يك عرضه
شايد اطلاع‌رساني ديگر هنگام دومين بيمه اصل چهل‌وچهاري اولين حاشيه عرضه آسيا باشد. به طوري كه صورت‌هاي مالي حسابرسي شده 6ماهه، شب قبل از عرضه روي خروجي سايت سازمان بورس قرار گرفت.
شفاف‌سازي ضعيف «آسيا» وقتي در كنار ناشناخته بودن صنعت بيمه در بورس تهران قرار مي‌‌گيرد، علامت سوال‌هاي عرضه را بيشتر مي‌‌كند.
دومين مساله به جلسه معارفه نه چندان روشن اين شركت برمي‌گردد، به طوري كه بسياري از فعالان بازار و كارگزاران، برگزاري جلسه معارفه در ساعت معاملات را تنها محلي براي سخنراني‌هاي پي‌درپي و نه جوابگويي به سوالات توصيف مي‌‌كنند.
عدم انتشار گزارش قيمت‌گذاري سهام بيمه آسيا از سوي سازمان خصوصي‌سازي و رقابت فرسايشي خريداران كه تا دقايق پاياني ساعت معاملاتي به طول كشيد هم جزو ديگر حاشيه‌هاي عرضه اين سهم است.

دادگاه نمي‌تواند معامله «فولاد خوزستان» را باطل كند
گروه بورس- معاون سازمان خصوصي‌سازي در حاشيه عرضه اوليه بيمه آسيا در بورس، تنها مرجع اظهارنظر در مورد پرونده معامله بلوكي فولاد خوزستان را هيات داوري اعلام كرد و گفت:‌ از نظر ما دادگاه شعبه 19 صلاحيت اظهارنظر در مورد اين معامله را ندارد.
«سیدمهدی عقدایی» در مورد ابطال واگذاری بلوک فولاد خوزستان به «محمد جابریان» گفت: موضوع ابطال یا عدم ابطال این معامله در دادگاه تجدید نظر خواهی مطرح شده است. معاون سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به این سوال که هیات داوری كدام يك از دو مرجع هيات داوري یا دادگاه شعبه 19 تصمیم‌گیر نهایی در مورد معامله فولاد خوزستان است؟ گفت: هیات داوری تصمیم‌گیر نهایی است، ولی خریدار نیز می‌توانست ظرف 10 روز به شعبه خاصی که ريیس قوه قضائیه تعیین می‌کند، مراجعه و اعتراض خود را مطرح کند. وی خاطرنشان کرد: از نظر سازمان خصوصی‌سازی شعبه 19 (شعبه‌اي كه به نفع خریدار سهام فولاد خوزستان رای خود را صادر کرده است) شعبه خاصی که توسط ريیس قوه قضائیه تعیین شده باشد، نیست. عقدایی با بیان اینکه اطلاعی از اینکه چه کسی این شعبه را تعیین و معرفی کرده است، ندارم، تصریح کرد: خریدار بلوک 5/30‌درصدی فولاد خوزستان، خود اقامه دعوی را در این شعبه مطرح کرده است. وی خاطرنشان کرد: این شعبه صلاحیت رسیدگی به این موضوع را نداشته است، ضمن اینکه سازمان خصوصی‌سازی نيز به این موضوع اعتراض کرده است.
پيشگامان نتيجه نمي‌گيرد
وی درباره اعتراض و شکایت شرکت پیشگامان کویر یزد (کنسرسیوم بركنار شده از خرید سهام مخابرات) اظهار داشت: این شرکت شکایتی نکرده، بلکه فقط احضاريه را ارائه كرده است. مطابق قانون این شرکت ابتدا باید مسائل خود را در هیات داوری مطرح كند.
معاون سازمان خصوصی‌سازی گفت: واگذاری شرکت‌های چادرملو، ایران‌خودرو، سایپا گل‌گهر و برخی از شرکت‌ها نیازمند رفع برخی از مشکلات آنها است. به عبارت دیگر موضوع صدر و غیر صدر اصل44 آنها مطرح است که در صورت تصمیم گیری در این خصوص، برنامه زمان‌بندی واگذاری آنها اعلام خواهد شد.
وي ادامه داد: از نظر ما شكايت شركت پيشگامان وجهه قانوني ندارد و اين شركت نمي‌تواند به نتيجه خاصي برسد.
عكس: نگار متين‌نيا

09 01
09 04