نیروگاههای تولید برق انواع نيروگاهها

نيروگاههاي موجود در كشور به صورت زير مي باشند كه ابتدا تك تك نوشته و توضيحات آن را قرار مي دهيم

1-
توليد انرژي توسط جزر و مد

2-
توليد انرژي توسط بيوماس

3-
توليد انرژي توسط باد

4.
نيروگاه سيكل تركيبي

5.
نيروگاه هسته اي

6.
نيروگاه حرارتي

7.
نيروگاه زمين گرمايي

8.
نيروگاه گازي
با استفاده از نيروي جزر و مد
نيروگاه هاى توليد الكتريسيته در اعماق آب درياها با استفاده از قدرت جزرو مد مى توانند كمكى براى مسئله انرژى جامعه بشرى باشند. نخستين پروژه ازاين نمونه با يك سيستم نوين، در حال حاضر مشغول به كار است.

پره هاى 11 مترى يك توربين زير آبى به آرامى و بدون سر و صدا در حالگردشند. اين نخستين پروژه توليد الكتريسيته از نيروى جزر و مد در عمقدرياست كه به شيوه اى نوين به كار گرفته شده است. توربين هاى توليد انرژى،كه در عمق 20 مترى در فاصله 2 كيلومترى ساحل «دوون» واقع در جنوب غربىانگليس كار مى كنند حاصل 4 سال تلاش مهندسان و كارشناسان دانشگاه كاسلآلمان است. اين تنها نيروى جزر و مد است كه پروانه هاى عظيم اين توربينهاى زيرآبى، با نام «جريان دريايى» را به چرخش درمى آورد. اين توربين ها،برخلاف توربين هاى بادى كه وابسته به شرايط آب و هوايى هستند مى توانند دراعماق دريا و به دور از تغيير و تحولات جوى به طور دائم به كار خود ادامهداده و به توليد الكتريسيته بپردازند.

در واقع، اينجا، صحبت از يك منبع انرژى پايان ناپذير است. البته بايدخاطرنشان شد كه استفاده از اين نيرو، ايده جديدى نيست. در قرن يازدهمميلادى نيز آسيابان هاى سواحل ولز، سنگ هاى آسياب خود را با كمك نيروى جزرو مد به كار مى انداختند و بر همين اساس هم يك نيروگاه بهره بردارى ازقدرت جزر و مد در «سانت متلو»ى فرانسه از 35 سال پيش تاكنون به كار مشغولاست. اما از اين روش، تنها در شمار اندكى از سواحل جهان مى توان استفادهكرد. يعنى در سواحلى كه تفاوت ارتفاع سطح آب، در حين جزر و مد بيش ازچندين متر است.

توربين موسوم به «جريان دريايى» نيز، از اين تفاوت ارتفاع استفاده مى كند. اما كار اين توربين، بر اصل ديگرى استوار است. اين چرخ آسياب زير دريايى،مانند نمونه هايى كه قبلاً از آنها ياد كرديم از نيروهاى عمودى بالا وپائين رفتن سطح آب استفاده نمى كند بلكه از جريان هاى افقى اى بهره مىگيرد كه بر اثر جزر و مد به وجود مى آيند. به همين دليل اين توربين جديدمى تواند در مكان هاى ديگر با ميزان كمتر جزر و مد نيز به كار گرفته شود.

از مزيت هاى ديگر اين توربين ها مى توان به اين نكته اشاره كرد كه براى بهحركت درآوردن اين توربين ها نيروى زيادى لازم نبوده و اين توربين هاقادرند با سرعت هاى بسيار پائين نيز به حركت درآيند. ميزان كار مفيد بهدست آمده از اين توربين ها 2 برابر ميزان كار مفيد توربين هاى بادى بر روىزمين است چرا كه جرم حجمى آب 700 بار بيشتر از جرم حجمى هواست و به همينعلت نيروهاى انتقال يافته بزرگتر هستند. بايد يادآورى كنيم كه توربين «جريان دريايى» هنوز به صورت آزمايشى و با ميزان توليد حداكثر 300 كيلوواتكار مى كند اما قرار است به زودى توربين ديگرى به كار گرفته شود كه حداقل 2 برابر توربين كنونى است.

متخصصان امر، تنها در اروپا 100 محل را شناسايى كرده اند كه مى توان درآنها با كمك نيروى جريان هاى دريايى، اختلاف ارتفاع سطح آب در هنگام جزر ومد و امواج، جمعاً 12 هزار مگاوات الكتريسيته توليد كرد: يعنى به ميزان 10نيروگاه بزرگ اتمى. انرژى توليد شده 15 تا 20 درصد انرژى مورد نيازكشورهاى اروپايى است.

در سواحل نروژ توربين هاى مشابهى به كار گرفته شده اند. اين توربين هاقرار است به صورت آزمايشى، ابتدا تامين كننده برق ،50 سپس 1000 و سرانجام 20 هزار خانه مسكونى باشند. در سواحل جزيره «شتلند» توربين ديگرى به توليدالكتريسيته مشغول است. در مقابل سواحل كاليفرنيا، فلوريدا و كرانه شرقىكانادا پروژه اى مشابه به كار گرفته شده است. كارشناسان معتقدند طى 30 سالآينده مى توان از اين توربين ها براى توليد 40 درصد از انرژى مورد نيازخانه هاى مسكونى بهره جست.

در سواحل اسكاتلند براى توليد الكتريسيته تنها از نيروى امواج استفاده مىشود. باله ها جريان امواج را به درون تونلى منتقل كرده و به اين ترتيبتوده هوا را به جلو مى رانند و با كمك اين توده هوا توربينى به گردش در مىآيد. اما ساده ترين سيستم بهره بردارى از انرژى جزر و مد سيستمى است كهدانماركى ها به كار مى گيرند. در اين سيستم، امواج مستقيماً توسط يك سطحشيب دار به سوى پره هاى توربين رانده مى شوند و آن را به حركت درمى آورند. طبق محاسبات شوراى مشورتى انرژى جهانى، حركت هاى دريايى از اين پتانسيلبرخوردارند كه تمامى نياز جهان به انرژى را تامين سازند. البته سواحل كشورآلمان به خاطر رفت و آمد زياد كشتى ها و سرعت اندك جريان هاى آبى براى اينمنظور مناسب نيستند