پژوهشگران دانشکده مهندسي پزشکي دانشگاه صنعتي اميرکبير موفق به طراحي و ساخت يک حسگر لامسه مصنوعي قابل استفاده در جراحي هاي رباتيک شدن که ميزان درک و احساس جراح را به ميزان قابل توجهي افزايش مي دهد.


به نقل از ایرنا ، “گلديس درب اماميه” مجري اين طرح تحقيقاتي گفت: در حوزه جراحي به کمک ربات، يکي از مهمترين ابزار تشخيص که جراح در جراحي مستقيم از آن برخوردار بوده، اما در جراحي با ربات از آن بي بهره است، حس لامسه و خواصي از جسم لمس شونده است که از طريق لمس کردن براي جراح قابل تشخيص است.
وي افزود: اين حسگر لامسه اي از يک غشاء پليمري انعطاف پذير از جنس سيليکون تشکيل شده و اين غشاء بر روي يک بدنه استوانه اي قرار گرفته است. معيار اصلي تعيين نيروي وارده در نقطه تماس در اين حسگر ، ميزان تغيير شکل ايجاد شده در غشاء بر اثر اعمال نيرو به آن است.
دانش آموخته دانشگاه اميرکبير افزود: طراحي و مدلسازي اين حسگر با استفاده از روش اجزاي محدود انجام پذيرفت و بر اساس نتايج به دست آمده ساخت حسگر بر پايه استفاده از دو اصل اندازه گيري مقاومتي و خازني در تعيين ميزان تغيير شکل غشاء انجام شد.
وي گفت: روش هاي نوين جراحي از جمله جراحي با حداقل تهاجم ( Minimally Invasive Surgery) باعث دور شدن دستان جراح از بافت هدف و محل جراحي مي شود که در نتيجه آن ، ميزان درک و احساس جراح به علت عدم وجود حس تماس به ميزان قابل ملاحظه اي کاهش مي يابد.
اماميه افزود: هدف از انجام اين پروژه ، طراحي و ساخت يک حسگر لامسه اي به منظور تعيين نيروي وارده در نقطه تماس بين حسگر و بافت هدف است. اين حسگر همچنين قابليت ارايه شکل کلي از بافت هدف و نيز تعيين برخي خواص مکانيکي بافت از جمله ميزان سفتي و نرمي بافت را دارد.
وي مهمترين مزايا و ويژگي هاي اصلي طراحي و ساخت اين حسگر لامسه اي را زيست سازگاري اين حسگر با توجه به مواد تشکيل دهنده آن، استحکام مکانيکي و انعطاف پذيري آن در طراحي جهت کاربردهاي مختلف ، عدم پيچيدگي در طراحي و ساخت و کاهش هزينه هاي ساخت به دليل سادگي ساختار آن و قابليت کوچک سازي اين حسگر تا حد ميکرون بيان کرد.
اين پژوهشگر تصريح کرد: استفاده از اين حسگر به عنوان انگشت در ربات هاي هوشمند با گستره پايين نيرو، بخصوص براي اهدافي از قبيل جابجايي مواد ***نده يا بافت هاي بيولوژيکي که از حساسيت خاصي برخوردارند، کاربرد دارد.
وي افزود: اين حسگر نوين با دو جنبه تشخيصي و درماني، کاربرد فراواني در پزشکي به خصوص بخش تجهيزات جراحي از راه دور از جمله آندوسکوپي و لاپاروسکوپي دارد.
اماميه يادآور شد: اين حسگر لامسه اي براي اولين بار است که طراحي و ساخته شده و حسگر مذکور در اداره کل ثبت شرکت ها و مالکيت صنعتي کشور ، ثبت اختراع شده است.
در حال حاضر بر روي کوچک سازي اين حسگر در حد ميکرون کار مي شود.
نتايج حاصل از انجام اين طرح، سه مقاله در مجلات ISI به چاپ رسيده است. در مجلات علمي پژوهشي هم، دو مقاله در دست چاپ و دو مقاله هم در حال داروي است. همچنين چندين مقاله در کنفرانس هاي داخلي و خارجي در اين زمينه ارايه شده است