شهرستان صحنه (نگین استان کرمانشاه)
شهرستان صحنه در قسمت شرق شهرستان كرمانشاه بر سر راه اصلي كرمانشاه –همدان قرار گرفته .
موقعيت جغرافيائي:اين شهرستان از شرق به شهرستان كنگاور و از غرب به بيستون و از شمال به منطقه خدابنده لو واز جنوب به رودخانه گاماسياب محدود است .اب و هواي اين شهرستان در تابستان گرم ودر زمستان سرد و خشك مي باشد ميزان بارندگي خصوصا در سالهاي اخير كم است به طور كلي تغييرات دما در چهار فصل محسوس ميباشد .
موقعيت زمين شناسي : اين شهرستان در رشته كوههاي زاگرس كه مربوط به چين خوردگيهاي دوران سوم زمين شناسي ﴿ پالئوزوئيك ) مي باشد كه رسوبات ان مربوط به دوره ترياس از دوران دوم زمين شناسي ﴿ مزوزوئيك ) است .
جنس اين رسوبات بيشتر اهكي ﴿ كربنات كلسيم ) و دولوميت ﴿كربنات مضاعف كلسيم و منيزيم) ميباشد كه در لابلاي اين طبقات توده هاي ماگمائي و سنگهاي اذرين مشاهده ميشود . بلند ترين قله كوه اين شهرستان قله كوه امروله ميباشد
كه از سطح دريا 3200 متر ارتفاع دارد .ارتفاع صحنه 1325 متر از سطح دريا ميباشد .
گياهان : گياهان اين منطقه را ميتوان به چهار دسته تقسيم كرد كه به علت بارندگي كم به صورت بوته و درختچه و در باغات بصورت درختان كهن ميباشد .
1- گياهان كشاورزي شامل : گندم ‚ جو‚ ذرت ‚ نخود‚ لوبيا‚ عدس و....
2- گياهان صنعتي شامل : چغندر‚ افتابگردان ‚ گشنيز‚ سويا
3- گياهان داروئي شامل : نعناع ‚ مرزه‚ اويشن‚ موسير‚ مفراح ‚ ختمي‚ پنيرك‚ بابونه
4- درختان ميوه اي شامل : گيلاس البالو زردالو سيب هلو انگور گردوو....
5- رودها: دو رود پر اب در شهرستان صحنه جاري است :
1- رودخانه دربند كه از چهار چشمه منشاگرفته و از وسط شهر مي گذرد و به رودخانه گاماسياب ميريزد . در روزگاران گذشته هشت اسياب در مسير ان وجود داشته و متاسفانه اثاري از ان به جا نمانده است .
2- رودخانه گاماسياب : در جنوب شهر صحنه از كوههاي نهاوند سرچشمه گرفته و به رود سيمره وصل ميشود .
اثار باستاني : در شهرستان صحنه اثار باستاني متعددي وجود دارد:
1- حمام دره صفويه : در مركز شهر قرار دارد در گذشته داراي خزينه بوده وبعدها به دوش تبديل شد . و فعلا از طرف اداره بهداشت تعطيل شده است .
2- كاروانسراي شاه عباسي در محل دبيرستان شهدا فعلي .
3- بازار شاه عباسي كه متاسفانه اخيرا در اثر ساخت و ساز بافت ان تغيير يافته
4- غار شيرين و فرهاد به تعداد دو دخمه در دربند صحنه واقع بر سينه كوه شوقلي كه دخمه بزرگتر راتوضيح ميدهيم .
5- ابشار در مسير رودخانه دربند به ارتفاع 12 متر كه در سمت چپ ان ابكندي بنام ناو دكان وجود دارد كه ارتفاع ان حدود بيست متر است .
6- چهار چشمه داراي چشمه سارهاي فراوان و درختان كهن .
7- دربند – منطقه اي خوش اب و هوا كه اگر بيشتر به در بند و چهارچشمه توجه شود به مناطق توريستي مبدل خواهد شد .
8- تپه هاي باستاني 1- قورباقه تپه و تپه كوچك در جنوب شرقي صحنه واقع در جلگه زلاب كه تپه كوچك در قسمت شرقي قورباقه تپه قراردارد
2- تپه سبزه چقا در قسمت جنوب غربي شهرستان صحنه . اين تپه ها ابتدا ابادي بوده و احتمالا در اثر زلزله ويران شده اند .
9- قبرستان گبري در دامنه كوه تق و توق واقع در جنوب شرقي شهرستان صحنه .

غار باستاني شيرين و فرهاد

-در شمال شهرستان صحنه در منطقه دربند بر سينه كوه غاري بنام غار شيرين و فرهادوجود دارد اين غار بدست انسان كنده شده وازدامنه تا لبه ايوان11مترارتفاع دارد .غارشامل يك ايوان با دو ستون است كه ستونهاي ان تخريبشده و اثارش باقيست.در سر درب ورودي علامت اهورامزداحكاكي گرديده اين غار از دو اتاق تشكيل يافته يك اطاق در بالاو يك اطاق در طبقه زيردر سمت راست و چپ اطاق فوقاني دو حوضچه و در وسط راهروي عمودي به اطاق زيرين وجود دارد .
در اطاق طبقه پايين كه بزرگتر از طبقه فوقاني است يك حوضچه بزرگ و يك طاقچه نزديك سقف مشاهده ميگردد.
انچه سينه به سينه در بين اهالي اين منطقه مشهور است اين غار را غار شيرين و فرهاد مينامند .
اما برخي از مورخين اين غاررا زمان ماد ميدانند و برخي ديگر انرا قبر كيكاووس در اطاق پايين و قبر دو شاهزاده در اطاق فوقاني ميپندارند.

شناسنامه امروله
نام :امروله از كلمه امرو و پسوند ((له)) تركيب يافته وامرو به گويش كردي همان امرود يا گلابي وحشي است و ﴿﴿له))علامت تصغير‚ بنابر اين امروله به معني امرود كوچك ميباشد واين اسم به خاطر وجود درختان امرود بوده كه كه بصورت جنگلهاي پراكنده در زمانهاي پيشين در نقاط مختلف ان ديده شده . امروزه هم اثاري از اين درختان در شمال روستاي گرگلان و شمال روستاي كل گدار بصورت درختچه مشاهده ميشود .
موقعيت : امروله در حدود 12 كيلومتري شمال صحنه قرار گرفته و از مشرق به كنگاور از مغرب به سنقر از شمال به زمينهاي اسداباد واز جنوب به صحنه محدود است .
پن : رسوبات امروله مربوط به درياي تتيس است كه از الپ غربي تا هيماليا گسترش داشته و در دوره ترياس از دوران دوم زمين شناسي ميباشد كه حدود 160ميليون سال پيش تشكيل يافته در اثر چين خوردگي الپ و فشارهاي تكنويكي از زير اب بيرون امده است .
جنس رسوبات :جنس رسوبات از كربنات كلسيم است و در بعضي نقاط همراه با كربنات منيزيم ميباشد كه به ان دولوميت گويند .سنگهاي اذرين به صورت قطعات ريزودرشت و پراكنده مشاهده شده كه از جنس سيليكاتها مانند ﴿﴿ابسيدين)) ميباشد ظمنا قطعاتي از شهاب سنگها در قسمتهاي مركزي ديده ميشود .
ارتفاع : بلندترين نقطه امروله قلعه نخود چال با ارتفاع 3200متر از سطح دريا ‚ قله نمازگاه3150متر
پناهگاه : در منطقه گاچال در ارتفاع 2850 متري در سال 1370 احداث گرديد
__________________