قسمت یازدهم: پشتکار
پس از بررسی و تعیین درست هدف , عامل خیلی مهم در رسیدن به موفقیت پشتکار است. پشتکار یعنی تا زمان رسیدن به هدف هیچ مانعی تلاش ما را تا رسیدن به هدف متوقف نکند. حتی وقتی کار خوبی هم میخواهی انجام دهی ممکن است چندین مرتبه اول مقاومت هایی به سراغت بیاید تا تو را از این کار منصرف کند. که تنها با نیروی شگرف پشتکار میتوان این مقاومت ها را از مسیر موفقیت برداشت.
پشتکار یعنی با خودم عهد میبندم تا به هدفم نرسم از هیچ تلاشی دریغ نکنم و با هیچ شکستی از رسیدن به هدفم مایوس نشوم
نکته: در طول تاریخ اشتباهاتی که برندگان داشتند به مراتب بیشتر از اشتباهات بازندگان است. اما تفاوت اساسی آنها در این است که برندگان بعد از هر زمین خوردنی دوباره بلند میشوند درست مثل کودکی که میخواهد راه رفتن بیاموزد...
- دانشمندان هم عصر ادیسون در نشریات آن زمان مینوشتند که ادیسون دیوانه است و هیچ راهی برای روشنایی از طریق برق نیست. اما او بعد از 1000 بار تجربه شکست توانست لامپ را اختراع کند. ناپلئون هیلد در این باره در کتاب دائره المعارف موفقیت خود مینویسد:
" بزرگترین فرد در تاریخ اکتشافات بشر (یعنی ادیسون) بزرگترین شکست خورده تاریخ اکتشافات بشر نیز هست."

نکته: موفقترین افراد دنیا اذعان داشتند که موفقیت های اساسی در پی شکست های اساسی است.
امام علی میفرمایند: هیچ چیز مانندهمت و پشتکار انسان را سربلند نمیکند.
میکل آنژ : اگر مردم میدانستند مهارت من ناشی از چه تلاشهایی است دیگر آثار هنری من آنها را به شگفتی وانمیداشت.
دموستنس: با وجود داشتن اشکال لکنت زبان تصمیم میگیرد سخنران شود. و سرانجام به دلیل پشتکار و اراده قوی اش بزرگترین سخنران تاریخ یونان شد!
آبراهام لینکن : از 31 سالگی تا 59 سالگی شکست های بزرگ و نفس گیری را تجربه کرد و سرانجام در 60 سالگی شد رئییس جمهور آمریکا
جرالد: روزنامه نگار معروف دنیا اولین بار مقاله ای مینویسد که با بی توجهی سردبیر مربوطه روبرو میشود. دومین بار دهمین بار ، صدمین بار ..... همینطور تا اینکه بالاخره بر اثر پشتکاری که داشت ششصد و یکمین مقاله او به چاپ میرسد. او امروزه یکی از مشهورترین مقاله نویسان جهان است.
ناپلوئن هیلد: پشتکار برای انسان به همان اندازه مهم است که آب برای ماهی