این فهرست ده نفره که جلوی روی شماست همان ده نویسنده پردرآمد دنیای نویسندگی هستند که با کتاب‌هایشان توانسته اند در یک سال مبلغ 270 میلیون دلار به حسابشان واریز کنند. درآمد میلیونی آن‌ها چه از طریق...
کلمه‌های میلیون دلاری
دوره نان خشک سق زدن نویسنده‌ها گذشت. شاهدش هم فهرستی که مجله فوربس از ده نویسنده پر درآمد جهان منتشر کرده است
اسم نویسندگی که می‌آيد آدمی یاد شمع و پروانه و لب پنجره نشستن و برگه‌های سفید را با حرف‌های سیاه کردن می‌افتد، ‌البته با گفتن این اسم چیز دیگری هم یادمان می‌آید؛ تصویری از نداری و درماندگی مالی و این طور چیزها که بیشتر موارد گریبان گیر نویسندگان و قلم به دستان است. اما وقتی فوربس فهرست ده نویسنده پردرآمد سال را معرفی کرد،‌ تازه دوزاری‌مان افتاد که نه خیر،‌ دیگر از این صحبت‌ها نیست و هستند نویسندگانی که از خیل عظیم مهندسان و دکترهای ما درآمد بیشتری دارند که هیچ؛ از این طریق توانسته اند سرمایه داران بزرگی هم بشوند. این فهرست ده نفره که جلوی روی شماست همان ده نویسنده پردرآمد دنیای نویسندگی هستند که با کتاب‌هایشان توانسته اند در یک سال مبلغ 270 میلیون دلار به حسابشان واریز کنند. درآمد میلیونی آن‌ها چه از طریق فروش خود کتاب‌هایشان و چه از طریق فروش امتیاز آن‌ها برای اقتباس سینمایی یا سریالی به دست آمده به ما نشان می‌دهد که نویسندگی نه تنها خربزه نیست و آب نیست؛ بلکه اتفاقا نان دانی خیلی خوبی هم می‌تواند باشد. فقط قبل از خواندن فهرست؛ این دو تا نکته را هم داشته باشید؛ اول این که فوربس این فهرست را هر دوسال یک بار منتشر می‌کند، ‌دوم این که این مجله سالشمار خودش را دارد. سالشمار این دو هفته نامه اقتصادی از اول ژوئن شروع می‌شود و تا اول ژوئن سال بعد ادامه پیدا می‌کند. هر سالی هم که در مطلب به میلادی یا شمسی آن اشاره نشده؛ همین سال فوربسی. این را گفتیم تا مطلب برایتان گیج کننده نباشد.

1- جیمز پترسون
داستان بد، فروش خوب/ 000/000/70 دلار

این نویسنده امریکایی بعد از باز نشسته شدن از کارهای تبلیغاتی، خودش را وقف نوشتن کتاب کرد تا رکورد جالب 65 کتاب در 33 سال را برجا بگذارد. استفن کینگ در یکی از مصاحبه‌هایش او را حتی ضعیف‌تر از یک نویسنده عادی و معمولی دانسته و از کلمه «وحشتناک» برای ضعیفی کار او استفاده کرده. او در سال 2010 از راه نوشتن کتاب 70 میلیون دلار به دست آورده. در سال 2008 پترسون با 50 میلیون دلار درآمد پایین تر از خانم رولینگ در رتبه دوم قرار گرفت. خودش درباره کتاب‌ها و داستان‌هایش گفته: «من نثر خوبی ندارم اما قصه گوی خوبی هستم. ممکن است هزاران نفر این نثر رو دوست نداشته باشند اما خوشبختانه به جایش میلیون‌ها آدم قصه‌هایم را می‌خوانند.» بعد‌ها معلوم شد استاد این حرف‌ها را در جواب صحبت‌های کینگ گفته. پترسون پاییز گذشته قراردادی را امضا کرده که به خاطر آن باید تا پایان سال 2012، 17 کتاب بنویسد که اگر این اتفاق بیفتد دستمزد 100 میلیونی درانتظار او خواهد بود. البته هر کسی در سریال سیمپسون‌ها برای خودش نقشی دست و پا کند معلوم می‌شود شهرتی به هم زده عالم سوز؛ این ماجرا حداقل برای پترسون نویسنده صدق می‌کند که در قسمت Chords Yokel این مجموعه به عنوان نقش مهمان ظاهر شده است.

2- استفنی میر
ومپ‌ها عاشق می‌شوند /000/000/40 دلار

فیلم‌های پر فروش لزوما از کتاب‌های پر فروش نمی‌آیند؛ اما در مورد مجموعه فیلم‌ها و کتاب‌های گرگ و میش این لزوما کاملا درست از‌آب درآمده. هرچند تمام بنیاد کتاب‌های نوشته شده و فیلم‌های ساخته شده از روی این کتاب‌ها ماحصل یک خواب شبانه بهاری است – که نویسنده در سال 2003 آن را دیده و تبدیلش کرده به کتاب – اما در حال حاضر اسم خانم میر به عنوان یکی از نویسنده‌های پردرآمد جهان می‌درخشد؛ درآمدی که از حاصل نوشتن کتاب‌ها و فروختن امتیاز‌های آن‌ها به ‌هالیوود نصیب خانم نویسنده شده رقمی است نزدیک 40 میلیون دلار که 7 میلیون آن فقط برای فروش امتیاز کتاب‌هایش بوده. سال گذشته فوربس فهرستی از 100 آدم تاثیر گذار را هم منتشر کرده بود که نام میر در رتبه بیست و ششم آن قرار داشت.

3- استفن کینگ
پرکارتر از همیشه/ 000/000/34 دلار

مرد وحشت ادبیات به این زودی‌ها نمی‌خواهد دست از نوشتن بردارد و جا را برای دیگران باز کند. کینگ امسال حتی پا را فراتر از نوشتن کتاب‌ها گذاشته؛ چاپ شدن چند داستان ترسناک در روزنامه‌هایی مثل نیویورکر یا مجله فنگوریا یکی از دلایل پرکاری اوست. کتاب «زیر گنبد» او امسال نزدیک به 600 هزار نسخه فروش داشته تا در کنار فروش کتاب‌های قدیمی‌اش رقم 34 میلیون دلار به دست بیاید. با این عدد و رقم که 8 میلیون آن مربوط به تجدید چاپ کتاب‌های قبلی است، کینگ در رتبه سوم فهرست ده تایی ما قرار می‌گیرد. تاکنون بیش از 500 میلیون نسخه از کتاب‌های آقای ترسناک فروخته شده که بیشترشان در ژانر ترسناک یا علمی- تخیلی بوده. قرار است سال آینده علاوه بر نوشتن کتاب کمیکی برای کمپانی مشهور دی سی نوشتن فیلمنامه ای برای سریال از روی کتاب خودش به اسم «بچه کولاردو» را شروع کند.

4- دانیل استیل
کتاب الکترونیک در راه است/ 000/000/32 دلار

از کسی که اولین کتابش را در 19 سالگی نوشته چه انتظاراتی دارید! فروش 580 میلیون نسخه برای او عجیب است؟ 82 کتاب به نام این نویسنده تا به حال چاپ شده و او یک رکورد جالب در کتاب گینس به ثبت رسانده؛ او در سال 1989 به مدت 381 هفته در فهرست پرفروش‌ترین نویسندگان نیویورک تایمز باقی مانده بود. استیل امسال سه کتاب- دختر بزرگ، روابط خانوادگی و میراث- منتشر کرده که باعث شد در فهرست ما رتبه چهارم را از آن خود کند. کل مبلغی که از این سه کتاب به جیب زده نزدیک به 32 میلیون دلار است که حدود 760 هزار تای آن پولی است که دادگاه به او برگردانده. یکی از دستیاران سابق خانم درام نویس، به خاطر اختلاس در کار مجبور شده این مقدار پول را به او برگرداند. تا چند وقت دیگر 71 کتاب استیل در سایت آمازون و دیگر سایت‌ها به صورت کتاب الکترونیک به فروش خواهد رسید.

5- کن فالت
بعد از کشتن مرغ مقلد / 000/000/20 دلار

برای قرار گرفتن در رتبه پنجم فهرست فوربس، کن فالت فقط یک کتاب به نام «سقوط غول‌ها» نوشته و بیشتر دستمزد او از طریق فروش امتیاز یکی از معروف‌ترین کتاب‌هایش به نام «ارکان زمین» به یکی از شبکه‌های تلویزیونی به دست آمده تا از روی آن مینی سریال بسازند. در یک نظرسنجی ارکان زمین علاوه بر پر فروش‌ترین کتاب نویسنده، ‌در رده سی و سوم پرخواننده‌ترین کتاب در انگلیس هم شناخته شد و بعد از «کشتن مرغ مقلد» در رده دوم کتاب‌هایی قرار دارد که در 60 سال گذشته نوشته شده اند. فالت در سال 1983 کتابی به نام «روی بال‌های عقاب» نوشته که درباره زندانی شدن دو انگلیسی در زمان طاغوت در ایران است.

6- دین کونتز
سری که هرگز خارانده نمی‌شود/ 000/000/18 دلار

دین کونتز می‌تواند در یک سال سه کتاب به طور همزمان بنویسد. «ارواح گمشده» و «شوهر» تازه‌ترین کتاب‌های منتشر شده از او هستند که بخشی از درآمد 18 میلیون دلاری او را تضمین کرده‌اند. بقیه این درآمد از طریق فروش امتیازات کتابش به دو کمپانی فیلمساز Focus Features و Random House Films به دست آمده. تا به حال 44 کتاب از آثار این نویسنده ژانر ترسناک و علمی – تخیلی به عنوان پر فروش‌ترین کتاب‌های نیویورک تایمز معرفی شده اند.

7- جنت ایوانویچ
یک کتاب، ‌12 میلیون دلار/ 000/000/12 دلار

توانایی جنت در فروش کتاب با جیمز پترسونی که در مقالم اول سکنی گزیده قابل مقایسه است. ایوانویچ که بر خلاف ظاهر اسمش از اهالی روسیه و کشورهای همسایه نیست بلکه یک آمریکایی است تنها با انتشار یک کتاب Sizzling Sixteen توانسته مبلغ 12 میلیون دلار به حسابش واریز کند. این کتاب طبق معمول کتاب‌های ایوانویچ درباره جایزه بگیری به نام استفانی پلام است که ماجراجویی‌های عجیب و غریب را تجربه می‌کند.

8- جان گریشام
پرونده گریشام / 000/000/15 دلار

گریشام نویسنده زیر ژانر تریلرهای حقوقی ای است که بدون شک باید علاقه او را به این سبک خاص در رشته ای دانست که ازآن فارغ شده، فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه می سی سی پی. بعد از تمام شدن دانشگاه چند سالی هم درآکسفورد مشغول کار وکالت بود اما بالاخره کار و بار نوشتن را به وکالت ترجیح داد و دست به قلم شد تا از سال 1984 با نوشتن داستان‌هایی برای نیویورک تایمز رسما وارد این کار شود. «تئودور بون، ‌بچه وکیل» جدیدترین کتاب اوست که به خاطر فروش بالایش اسم گریشام را در این فهرست جا داده. البته مقداری از درآمد 15 میلیونی این نویسنده آمریکایی در سال جاری از تجدید چاپ چند کتاب قدیمی و همچنین فروش کتاب‌های الکترونیک هم هست که نباید آن‌ها را نادیده گرفت. «پرونده پلیکان» یکی از معروف‌ترین کتاب‌های اوست که هم به فارسی ترجمه شده و هم فیلمش ساخته شده.

9- نیکولاس اسپارکس
نویسنده و پرده نقره ای/000/000/14دلار

16 کتاب در مدت 14 سال که هفت تای آن‌ها به فیلم تبدیل شدند؛ انگار رکورد بدی از خود به جای نگذاشته آقای اسپارکس جوان، کسی که در طول این مدت علاوه بر نوشتن رمان، دستی هم در نوشتن فیلمنامه داشته. درآمد این آدم دست به قلم در یک سال گذشته 14 میلیون دلار بوده که مطمئنا بخش اعظم آن مربوط به فروختن امتیاز دو کتاب از کتاب‌هایش به نام «آخرین ترانه» و «جان عزیز» به سینمای ‌هالیوود بوده. هر دوی این فیلم‌ها در سال 2010 اکران شدند که فروش خوبی را هم تجربه کردند (فیلمنامه آخرین ترانه را خود او نوشته بود) یکی از معروف‌ترین فیلم‌هایی که از روی کتاب‌های او ساخته شده «دفترچه یادداشت» است که در سال 2004 نیک کساوتس کارگردانی‌اش کرده. فروش فیلم‌های اقتباس شده از روی کتاب‌های اسپارکس از مرز 300 میلیون دلار هم گذشته است.

10- جی. کی رولینگ
جادوی پل/ 000/000/10دلار

چهار سال از انتشار آخرین قسمت هری پاتر می‌گذرد اما هنوز نان جی. کی رولینگ از فروش همان هفت کتاب جادوگری اش در روغن است. نویسنده انگلیسی سری هری پاتر در این چند سال چندان پرکار نبوده و فقط یک کتاب نوشته به نام «قصه‌های بیدل نقال» که همان حال و هوای ماجراهای هری را دارد اما با این همه 10 میلیون دلار درآمد از پی تجدید چاپ سری کتاب‌های جادوگر کوچک و دوستان همراهش در جیب مبارک ریخته که نشان می‌دهد هنوز تب خواندن کتاب‌ها با گذشت چندین سال نخوابیده. حالا باید ببینیم سال آینده با اکران فیلم دو قسمتی «هری پاتر و سایه‌های مرگبار» نام خالق جادوگرها دوباره در صدر این جدول خواهد بود؟ شاید خانم میلیاردر دیگر احتیاج چندانی به این خرده پول‌ها ندارد (رولینگ اولین کسی است که در دنیای ادبیات از طریق نوشتن کتاب میلیاردر شده).