دخترك تلاش می‌كند تا لكه های سفید روی صورتش را با روسریش بپوشاند ، در آستانه نوجوانی است و خواهر كوچكترش كه سه سال بیشتر ندارد صورت و دستهای لك دارش را بی‌مهابا به همه نشان می‌دهد ، انگار از اینكه مورد توجه قرار دارد خوشحال است.
غم و هراس از آینده در چشمان سپیده دختر دانش آموز ‪ ۱۳‬ساله موج می‌زند با صدای آرام و لرزان می‌گوید:" بیش از یكسال است كه دارو مصرف می‌كنم اما تنها از زیادشدن لك های روی پوستم جلوگیری شده اما بهبودنیافته است."
سرگردانم،دربین جمعیتی كه درمیانه كوچه ازدحام كرده اندو گوشم پرمی شود ازصدای شكوه زنان،مادرسپیده به چشمانم زل می‌زند و می‌گوید:"به خداهزار باربابدبختی هزینه دوا ودرمان را جور كردیم،اما می‌گن این لكه های پوستی به این راحتی خوب نمی‌شه،بابادختره،گناه داره،فردا می‌خواد ازدواج كنه."
همینطوركه چشمانم دربین جمعیت مبهوت می‌چرخد صدای سرفه های پسرك مرابه خودم می‌آورد و آرام ازمادرش می‌پرسم: مریضه؟
زن بانگاهی سرد و كمی عصبی می‌گوید:دوساله كه سرفه می‌كنه،هم خودش هم پدرش،دكترا می‌گن مشكل ریه داره،دراثر هوای آلوده ناشی از قرارگرفتن دركنار مركز دفن زباله است.
زن چادر رنگیش را روسرش مرتب می‌كنه و می‌گه:"به خدا دیگه طاقتم تموم شده،شب هااز بس سرفه می‌كنن خواب و آسایش را هم به خودشون هم به ما حرام كردن."
زن ادامه می‌دهد:شوهرم كارگر كارخانه است،خداشاهده هرچی درمیاره خرج دوا و دكتر خودشو این بچه می‌شه.
"اكرم صالحی"دیگر زن ساكن در شهرك امام حسن مجتبی (ع)درحاشیه مركزدفن زباله كهریزك می‌گوید: بوی تعفن و زباله شب‌ها بی‌داد می‌كند،انگاردروسط یك تل زباله خوابیده‌ایم.
او ادامه می‌دهد:كودكان و پیرترها به علت ضعیف تر بودن بیشتر دچار مشكلات ریوی شده‌اند و بقیه ساكنان این شهرك و كهریزك نیز از این بوی متعفن همیشه در عذابند.
"مریم زارع" نیز می‌گوید:انگار شب‌ها زباله‌ها را آتش می‌زنند،دودی دیده نمی‌شود اما آنقدر بوی تعفن بدی فضا را پر می‌كند كه تنفس به سختی انجام می‌شود.
وی ادامه می‌دهد:هزار و یك مشكل در این شهرك داریم ، شمارا به خدا به مسوولان بگویید كمی هم به درد ما برسند.
او می‌افزاید:آب خوردن نداریم و باید آب را از تانكرهای حمل آب شرب تهیه كنیم كه معلوم نیست بهداشتی است یا نه؟ برق هر چند وقت یكبار قطع می شود و مشكلات متعدد دیگر.
آری،اینجا كهریزك است محلی كه روزانه هشت هزار تن زباله كلان شهر تهران را در خود جای می‌دهد.
حاصل بازریز انبوه زباله های شهروندان تهرانی برای شهروندان محله های مختلف كهریزك بوی تعفن ، انواع بیماری ، هجوم انواع حشرات موذی ، دریاچه ای ‪ ۱۲‬هكتاری شیرابه ناشی اززباله هاو ازدست دادن منابع آب و خاك و هواست.
‪ ۴۵‬سال است كه زباله های تهران دراین مركز دفن می‌شود،زباله های عفونی و بیمارستانی با دفن غیراصولی ارمغانی جز تخریب منابع زیرزمینی و هزاران معضل شناخته و ناشناخته برای شهروندان جنوب تهران ندارد.
مساحتی حدود ‪ ۷۰۰‬هكتار كه ‪ ۴۵‬سال مركز دفن و بازیافت و یا شاید بازریز زباله شهروندان تهران است ، شش هزار و ‪ ۵۰۰‬تن زباله های خانگی ، تجاری و بیمارستانی و حدود یكهزار و ‪ ۵۰۰‬تن لجن های جوی ها، خاكروبه ها، سرشاخه و برك فضاهای سبز خیابان‌ها و معابر روزانه دراین مكان رها می‌شود.
حدود ‪ ۷۰‬درصد زباله های رها شده دراین مكان ، در دسته زباله های تر، ‪۳۰‬درصد زباله های خشك وقابل بازیافت است.
معاون فنی شبكه بهداشت ودرمان شهرستان ری دراین‌باره گفت:متاسفانه مركز دفن و بازیافت زباله یكی از بزرگترین معضلات شهرستان ری است.
دكتر"محمودرضا عرب"افزود: تكرار دفن غیراصولی وانباشت بیش ازحد زباله تا ارتفاع ‪ ۹۰‬متر به شدت به آب و خاك منطقه صدمه زده است.
او ادامه داد:هرچه اینگونه دفن در طول زمان و به مدت طولانی تكرار شود محیط اطراف آلوده تر شده و با زیست انواع جانداران در حاشیه زباله ها احتمال بروز انواع بیماریها افزایش می‌یابد.
وی گفت : نفوذ پس آب زباله به هر دلیلی درون آب و خاك واستفاده از این منابع در زندگی روزمره مردم حتی برای شستشو و یا آبیاری كشاورزی می‌تواند زمینه بروز انواع بیماریهای را فراهم كند.
عرب افزود:سوزاندن زباله موجب آلودگی محیط زیست و بروز اختلالات تنفسی در افراد می‌شود.
او بااشاره به اینكه تماس نزدیك با زباله زمینه بروز انواع بیماریهای پوستی از جمله قارچ و بیماریهای انگلی را ایجاد می‌كند افزود: برخی از زباله های بیمارستانی و خاص نیز می‌توانند بیمارهای عفونی ، خونی و ریوی رادر افراد ایجاد كنند.
سرپرست حفاظت محیط زیست شهرستان ری نیز باتاكید معضلات زیست محیطی ناشی از وجود مركز دفن زباله در شهرستان ری گفت : این مركز با ‪ ۴۵‬سال قدمت دیگرگنجایش پذیرش زباله های تهران را ندارد.
"محمودرضا سعیدپور" نفوذ شیرابه های ناشی از انباشت زباله به منابع آب و خاك زیرزمینی ، تخریب محیط زیست تجمع گاز متان ناشی از انباشت زباله و دفن غیراصولی زباله‌ها بویژه زباله های عفونی و بیمارستانی ازجمله معضلات زیست محیطی مركز دفن و بازیافت زباله آرادكوه در كهریزك ،عنوان كرد.
وی با اشاره به فقدان مدیریت اصولی پسماندها ادامه داد:درزمان حاضر زباله های عفونی و بیمارستانی به طور غیرعلمی و در ترانشه‌هایی با حجم ‪ ۱۶۰‬تا ‪ ۲۰۰‬مترمكعب دفن و با لایه های آهك پوشانده می‌شوند.
او بامخرب خواندن این روش برای محیط زیست وآلایندگی شدید شیرابه زباله تصریح كرد:شیرابه زباله‌ها تحت فشار لایه های مدفون شده به منابع آب وخاك نفوذ كرده و سبب آلودگی شدید این منابع می‌شوند.
وی خاطرنشان كرد: هر تن زباله حدود هفت لیتر شیرابه تولید می‌كند و تصور كنید نفوذ شیرابه های هشت هزار تن زباله می‌تواند چه بالایی بر سر منابع زیرزمینی و آب و خاك این منطقه بیاورد.
سعیدپور گفت : عملكرد زیست محیطی مركز دفن زباله كهریزك در مراحل جمع آوری ، انتقال ، دفن ، تولید كمپوست و مدیریت پسماندها از سوی حفاظت محیط زیست در مجموع مطلوب ارزیابی نمی‌شود.
وی بااشاره به روند توسعه زندگی شهری و افزایش سرانه تولید زباله اظهارداشت : باید چاره ای اصولی و مطابق بااستاندارهای جهانی بازیافت و دفن زباله برای مدیریت پسماندها اندیشید.
یك عضو شورای اسلامی شهر كهریزك نیز بااشاره به اینكه این مركز دفن معضلات بسیاری را به مردم شهر تحمیل كرده است افزود: انواع و اقسام بیماریهای پوستی و تنفسی و خطر رانش زمین و مدفون شدن مردم در زیر ‪۲۰‬ میلیون تن زباله از جمله معضلاتی ناشی از وجود مركز دفن زباله در این منطقه است.
"مجید راوندی"بااعلام اینكه گاهی اوقات عمق ترانشه های زباله به ‪۸۰‬ متر می‌رسد، یعنی یك ساختمان ‪ ۶۰‬طبقه افزود: و شهروندان كهریزك در چندصد متری این مركز دفن زباله زندگی می‌كنند.
وی،تعطیلی بخش عمده ای ازصنایع فعال درحاشیه این مركز دفن به علت بوی مشمئزكننده زباله،تخریب منابع آب وخاك زیرزمینی به علت نفوذشیرابه های ناشی از زباله هاو فقدان دسترسی مردم به آب آشامیدنی را از دیگر مشكلات این مركز دفن زباله عنوان كرد.
این عضو شورای اسلامی شهركهریزك گفت : بیماریهای پوستی و تنفسی ناشی از آلودگی های این مركز دفن زباله هزینه های كلانی را به مردم این منطقه تحمیل كرده است.
وی انتقال این مركز دفن و بازیافت زباله ، پس از ‪ ۴۵‬سال فعالیت را تنهاراه ممكن برای كاهش تحمیل این همه معضل به مردم مظلوم و محروم كهریزك عنوان كرد.
رییس اداره اجتماعی و انتخابات فرمانداری شهرستان ری نیز با اشاره به مشكلات متعددی كه وجود این مركز برمردم منطقه تحمیل كرده است افزود:ظرفیت مركز دفن و بازیافت زباله پایان یافته و این مركز باید از كهریزك به محلی جدید منتقل شود.
"مهدی مجیدی " با اشاره به اینكه این مركز تنها به عنوان محلی برای بازریز زباله های تهران در نظر گرفته شده و نه بازیافت افزود: در خوشبینانه‌ترین حالت،تنها كمتر از یكهزار تن از این زباله‌ها بازیافت شده و مابقی در زمین دفن می‌شوند.
او بااشاره به اینكه درجلسات متعددشورای بهداشت شهرستان ری دو راه حل كوتاه مدت و بلند مدت به شهرداری تهران و سازمان بازیافت برای پایان دادن به معضلات موجود دركهریزك پیشنهاد شده افزود:تاكنون اقدامی ازسوی شهرداری برای عملی كردن این راه حل‌ها انجام نشده است.
مدیرعامل سازمان بازیافت زباله شهرداری تهران گفت: روزانه هفت هزار تن زباله مناطق ‪ ۲۲‬گانه تهران و شهرهای اطراف به مركز دفن و بازیافت زباله آرادكوه در كهریزك منتق می‌شود.
"فرهاد پورمحمدسخا" با اشاره به اینكه از این میزان زباله حدود یكهزار و ‪ ۵۰۰‬تن آن بازیافت می‌شود افزود: برای انجام عملیات دفن و بازیافت زباله به صورت اصولی و انجام عملیات پردازش وكمپوست نیازمند سرمایه گذاری قابل توجه هستیم.
وی امحاء زباله را یكی از مشكلات عمومی كشور عنوان كرد و افزود: تهران نیز با تولید روزانه هفت هزارتن زباله كه باید ‪ ۷۰‬درصد آن در فاصله ‪ ۱۲‬شب تا ‪ ۶‬صبح امحاء شود نیازمند انجام پروسه بسیار عظیمی برای دفن است.
پورسخا تصریح كرد:شاید پروسه فعلی امحاء زباله ، از ابتدایی‌ترین نوع دفن محسوب شود اما با انجام سرمایه گذاری و تجهیزكارخانه با ماشین آلات مختلف پردازش زباله،می توانیم درآینده به محصول نهایی(كمپوست)دست یابیم.