محققان با استفاده از فناورى نانو به پيشرفت هايى در تشخيص و درمان سرطان مغز دست يافتند.
سرطان مغز يكى از بدخيم ترين و كشنده ترين سرطان ها است و درمان آن به دليل اينكه بيشتر داروهاى ضد سرطانى حتى نمى توانند به محل تومورهاى مغزى برسند، تاكنون با مشكل مواجه بوده است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،سه گروه از محققان به تازگى مطالعاتى انجام داده اند كه نشان مى دهد مى توان از نانوذرات نشاندار شده براى حل مشكل انتقال داروها به داخل تومورهاى مغزى استفاده نمود.
گروه نخست كه محققان به سرپرستى دكتر ميكين ژانگ، محقق برجسته دانشگاه واشنگتن و دكتر جيم اسلون از مركز تحقيقات سرطان فرد هوتچينسون بودند نانو ذرات اكسيد آهن نشاندار شده اى را طراحى كرده اند كه مى توانند به سلول هاى سرطانى بدخيم مغز (گليوبلاستوما) متصل شوند.
آنان بدين منظور به نانوذرات اكسيد آهن پوشانيده شده با ، PEG مولكول كلروتوكسين اضافه كرده اند. در اين گزارش آمده است، كلروتوكسين يك پپتيد است كه از عقرب به دست مى آيد و پيش از اين معلوم شده است كه براى اتصال به سلول هاى تومورى در سرطان هاى مغز، پروستات، بافت پيوندى و روده بسيار اختصاصى است.
محققان اين نانوذرات را ابتدا بر روى سلول هاى سرطانى مغز در حال رشد در محيط كشت آزمايش كردند و مشاهده نمودند كه نانو ذرات به سرعت وارد اين سلول ها مى شوند و به خوبى در داخل آن عمل مى نمايند و كمتر در اثر جذب شدن به درون وزيكول هاى داخل سلولى (اندوزومها)، از داخل سلول پاك مى شوند و فعاليتشان كاهش مى يابد.
اين گزارش افزود، در يك بررسى كامل كه بر روى بافت هاى كليه، كبد و طحال انجام شده، هيچ اثر سمى ناشى از اين نانوذرات ديده نشده است. گزارش كارهاى اين گروه در ژورنال Small منتشر شده است. به گزارش پايگاه اينترنتى فناورى نانو، گروه دوم از محققان، دكتر ويكتور يانگ و همكارانش از دانشگاه ميشيگان هستند كه نشان داده اند مى توان به وسيله يك ميدان مغناطيسى، سلول هاى سرطانى مغزى را مورد هدف نانوذرات اكسيد آهن قرار داد. آنان حيواناتى را كه در داخل بدنشان تومور سرطانى كاشته شده بود، در ميان دو قطب يك الكترومغناطيس قرار دادند.
سپس نانوذرات اكسيد آهن معمول را كه با نشاسته روكش داده شده است، به داخل رگ دم اين حيوانات تزريق نمودند . پس از ۳۰ دقيقه محققان از حيوانات با روش MRI عكسبردارى كردند. پس از يك ساعت و سه ساعت از زمان تزريق، اسكن هاى MRI به دست آمده تجمع قابل توجهى از نانوذرات را در داخل تومورها نشان داد. نتايج اين كار در قالب مقاله اى در ژورنال مواد زيستى (Biomaterials) چاپ شده است.
گروه سوم محققان ليپوزومى را طراحى كرده اند كه مى تواند تومورها را مورد هدف قرار دهد و غلظت هاى زيادى از عنصر بور را به سلول هاى سرطانى براى درمان به روش جذب تابش نوترونى عنصر بور، به آنها انتقال دهد زيرا اين تابش نوترونى براى سلول ها كشنده است.
مطالعاتى كه بر روى سلول هاى سرطانى در حال رشد در محيط كشت انجام شده است، نشان مى دهد كه اين ليپوزوم ها ظرف ۱۲ ساعت در داخل سلول ها قرار مى گيرند و در ناحيه هسته سلول مجتمع مى شوند.