اگر اهل دیدن فیلمهای اکشن باستانی مثل «مومیایی» باشید، حتما میدانید که یکی از بزرگترین آرزوهای جستوجوگران گنج، دستیابی به پیکر مومیایی شاهان و فرمانروایان باستان است. کلاهبرداران هم که از این آرزوی جستوجوگران گنج خبر داشتند، شروع کردند به ساخت و فروش مومیاییهای قلابی با عناوین مختلفی مثل مومیایی فرعون، پادشاهان هخامنشی یا شاهزادگان ایرانی.
فعالیت این کلاهبرداران و دستگیری آنها توسط پلیس باعث انتشار خبرهای مختلفی در روزنامهها شد و برخی از این خبرها آنقدر مهم و با اهمیت شدند که بسیاری از رسانههای دنیا تا مدتها به آن پرداختند.برای همین در این قسمت میخواهیم شما را با بعضی از این پروندهها که در سالهای اخیر جنجال زیادی به پا کردهاند، آشنا کنیم؛ پرونده افراد کلاهبرداری که سعی داشتند با ساخت مومیاییهای تقلبی وسوسه جستوجوگران گنج و تاجران عتیقه را برانگیزند و از این راه سودهای هنگفتی به جیب بزنند.
مومیایی یا یک تکه موکت
کلاهبردارها خلاقترین قشر مجرمان هستند. آنها برای اجرای نقشههایشان از شگردها و ترفندهایی استفاده میکنند که گاهی حتی به عقل جن هم نمیرسد، چه برسد به انسانهای معمولی. تعدادی از همین کلاهبرداران که وارد کار ساخت مومیایی تقلبی شده بودند، وقتی نتوانستند جسدی برای مومیایی کردن پیدا کنند، دست به ابتکار عجیبی زدند. آنها با استفاده از چند کیلو مس و مقداری موکت، یک تابوت قلابی ساختند که ظاهرا جسدمومیاییشده یکی از پادشاهان هخامنشی داخل آن بود اما این نقشهشان نگرفت و همه آنها دستگیر شدند.
20 مهرماه سال 87 گزارشی در اختیار پلیس آگاهی استان فارس قرار گرفت که از فعالیت یک باند قاچاق اشیای عتیقه در این استان حکایت داشت. در این گزارش آمده بود اعضای این باند بعد از تهیه یک تابوت تقلبی، قصد دارند آن را بهعنوان جسد مومیایی شده پادشاه هخامنشی به فروش برسانند.
تحقیقات پلیسی برای شناسایی اعضای این باند آغاز شد و کارآگاهان در بررسیهای اولیه موفق شدند محل نگهداری تابوت تقلبی را پیدا کنند. با حضور ماموران در محل مشخص شد این تابوت تقلبی با استفاده از مقداری فلز مس و موکت ساخته شده و قاچاقچیان قصد داشتهاند آن را به مبلغ هنگفتی به فروش برسانند.
بعد از کشف تابوت تقلبی، تحقیقات پلیسی برای دستگیری اعضای باند ادامه یافت و کارآگاهان با استفاده از سرنخهایی که در محل کشف تابوت بهجا مانده بود، موفق شدند سه نفر از اعضای باند را در شهرستان بوانات شناسایی و دستگیر کنند.
متهمان بعد از انتقال به اداره آگاهی در بازجوییها مدعی شدند که با همدستی فردی به نام اکبر این تابوت را ساخته و قصد داشتهاند آن را بهعنوان تابوت عتیقه و حاوی جسد مومیایی یکی از شاهان دوره هخامنشی، به فروش برسانند که دستگیر شدند. بعد از دستگیری کلاهبرداران، فردی که با استفاده از فلز مس و مقداری موکت اقدام به ساختن این تابوت جعلی کرده بود هم دستگیر شد و تمامی اعضای باند به اتهام جعل و کلاهبرداری راهی زندان شدند.
راز شاهزاده ایرانی
حدود ده سال پیش - یعنی در نوامبر سال 2000- تعداد زیادی از روزنامههای دنیا از کشفی شگفتانگیز خبر دادند. یک جسد مومیایی که ادعا میشد متعلق به شاهزادهای ایرانی است و بیش از 2600 سال قدمت دارد، پیدا شده بود و اخبار مربوط به این مومیایی تا مدتها در بسیاری از روزنامهها و خبرگزاریهای دنیا منتشر میشد.
این جسد که جعلی بودن آن پس از مدت کوتاهی مشخص شد، با تاج و نقابی بینظیر از جنس طلا در تابوت سنگی منقشی قرار گرفته بود. پارچهای که این جنازه در آن پیچیده شده بود با اشیایی از جنس طلا تزئین شده بود و لوحی روی سینه جسد قرار داشت که روی آن نوشته شده بود: «من دختر شاه بزرگ خشایارشاه هستم. من ردگونه هستم.»
چیزی که باعث شد خیلیها به واقعی نبودن این مومیایی شک نکنند، شگردی بود که در ساخت آن به کار گرفته شده بود؛ شگردی که در نگاه اول کاملا ماهرانه به نظر میرسید و این تصور را که جسد به شیوه مصریان باستان مومیایی شده، به وجود میآورد.
اما اینکه جسد از کجا آمده بود، ماجرا برمیگشت به پاکستان و خانه مردی که در منطقهای روستایی قرار داشت. ماموران پلیس پاکستان که به این مرد صحرانشین مشکوک شده بودند، وقتی خانهاش را بازرسی کردند، چشمشان به یک جسد مومیایی افتاد که ظاهرا هزاران سال قدمت داشت. مرد پاکستانی قصد داشت این مومیایی را در بازار سیاه به قیمت 20 میلیون دلار بفروشد و آن را از پاکستان خارج کند که قبل از اجرای نقشهاش، از سوی پلیس شناسایی و دستگیر شد.
ابتدا به نظر میرسید پیدا شدن این مومیایی یک موقعیت استثنایی برای دنیای علم باشد. چراکه پیش از آن هرگز جنازه مومیایی متعلق به ایرانیان کشف نشده بود، چه رسد به یک مومیایی سلطنتی.
این جسد در یک تابوت سنگی بود و تاج و ماسک ظریف طلایی بر سر و صورت داشت. زمانی که دکتر آسما ابراهیمی، از موزهِ ملی کراچی تحقیقات خود را روی جسد آغاز کرد، نخستین نشانههای قلابی بودن جسد ظاهر شد. نوشتههای روی لوح مومیایی غلطهای دستوری داشتند. طرز مومیایی شدن جسد هم به گونهای عجیب و غریب بود و با شیوه خاص مومیایی در مصر باستان تفاوت داشت. بنابراین به نظر میرسید که این مومیایی چیزی که ادعا میشد، نیست. کمکم مشخص شد که مومیایی تاریخچه گنگی دارد و عکسهای اسکن شده و مطالعات با اشعه ایکس نشان دادند که چند ماه قبل از پیدا شدن ساخته شده است. سرانجام کالبدشکافی و آزمایشهای دی.ان.ای نیز واقعیات را آشکار کرد و معلوم شد که کلاهبرداران بعد از کشتن دختری نوجوان جسدش را مومیایی کرده بودند تا بتوانند آن را به عنوان جسد مومیایی شده شاهزاده ایرانی در بازار سیاه به فروش برسانند. بعد از فاش شدن این راز، افرادی که در این زمینه دستگیر شده بودند، در اختیار پلیس قرار گرفتند تا راز قتل دختر نوجوان و نحوه کشته شدن او فاش شود.
مومیایی فرعون در اینترنت
سه سال پیش خبری در شهر کرمان پیچید که از کشف یک جسد مومیایی شده تقلبی در خانه یک جاعل حرفهای حکایت داشت. متهم که مدعی بود جسد مومیایی شده متعلق به فرعون مصر است، آن را در اینترنت حراج کرده بود و قصد داشت به مبلغ هنگفتی بفروشد اما وقتی پلیس او را به اتهام جعل دستگیر کرد، راز جسد مومیایی شده قلابی هم فاش شد.
ماجرا از این قرار بود که حدود سه سال پیش ماموران پلیس آگاهی کرمان باخبر شدند که مردی به اسم رضا با استفاده از مدارک شناسایی جعلی از یک صندوق تعاون وام گرفته و بعد از دریافت پول، بدون اینکه اقساط وام را پرداخت کند، پا به فرار گذاشته است.
ماموران برای دستگیری رضا راهی خانه دو نفری شدند که هنگام دریافت وام ضامن او شده بودند. آنها دو مغازهدار در یکی از محلههای کرمان بودند و ادعا میکردند مدت کوتاهی است که رضا را میشناسند و خبر نداشتند او چه نقشهای در سر دارد.
یکی از مغازهدارها درباره نحوه آشناییاش با رضا چنین گفت: «این مرد مدتی قبل یک مغازه کرایه فیلم در همین نزدیکی اجاره کرد و در آنجا مشغول به کار شد. ما هم به خاطر اینکه همسایه بودیم با او دوست شدیم و وقتی خواست ضامنش شویم تا وام بگیرد، قبول کردیم. اما او بعد از دریافت وام، شناسنامه، کارت ملی و گواهینامه افرادی را که از مغازهاش فیلم کرایه کرده بودند دزدید و شبانه مغازه را تخلیه کرد و پا به فرار گذاشت. ما همه جا را دنبال رضا گشتیم اما اثری از او پیدا نکردیم.»
حرفهای مرد مغازهدار نشان میداد که پلیس با یک سارق و کلاهبردار حرفهای روبهروست. این احتمال وجود داشت که رضا بعد از سرقت مدارک شناسایی مشتریان قصد سوءاستفاده از آنها را داشته باشد و به همین دلیل تحقیقات گستردهای برای دستگیری او شروع شد.
این تحقیقات بعد از مدتی نتیجه داد و ماموران متوجه شدند که رضا با استفاده از مدارک شناسایی مسروقه دست به کلاهبرداری در سطح شهر میزند و در این کلاهبرداریها همسرش و مرد دیگری هم با او همدست هستند.
ماموران که اطلاعات کاملی از فعالیت این باند به دست آورده بودند، با شناسایی محل زندگی رضا و همسرش، آنها را دستگیر کردند اما این پایان ماجرا نبود، چراکه زوج تبهکار مدعی شدند مدارک مسروقه را در اختیار یک جاعل حرفهای قرار دادهاند.
شناسایی مخفیگاه جاعل کار سختی نبود و ماموران با اطلاعاتی که از زوج تبهکار به دست آورده بودند، آنجا را شناسایی و وی را دستگیر کردند اما هنگام بازرسی خانه این مرد با شیء عجیبی روبهرو شدند. آنها در یکی از اتاقها یک تابوت پیدا کردند که جسمی شبیه به جسدی قیراندود داخل آن بود.
همه چیز حاکی از آن بود که این جسم یک مومیایی قلابی است و مردجاعل قصد داشته با استفاده از آن کلاهبرداری بزرگی را رقم بزند. این مرد تحت بازجویی قرار گرفت و با اعتراف به جعل مدارک مختلف، درباره مومیایی قلابی گفت: «این مومیایی قلابی را از چند نفر در شهر شهداد خریدم. بعد از خرید آن، نامهای با مهر و امضای رئیس یکی از دانشگاههای علوم پزشکی جعل کردم که در آن نوشته شده بود جسد مومیایی شده متعلق به فرعون در 3000 سال قبل از میلاد مسیح است و در ادامه این نامه هم به دلایل علمی درباره فاسد نشدن جسد اشاره شده بود. پس از تهیه نامه جعلی هم آگهی فروش مومیایی فرعون را در اینترنت منتشر کردم. با پیدا شدن چند مشتری قرار بود مومیایی را به مبلغ هنگفتی به آنها بفروشم که دستگیر شدم.»
بعد از اعترافات مرد جاعل، او وهمدستانش راهی زندان شدند و مدتی بعد در دادگاه به اتهام سرقت، جعل و کلاهبرداری محاکمه شدند.
جسد 5 میلیاردی
به غیر از مواردی که به آنها اشاره کردیم، باندهای دیگری هم بودند که در طول سالهای گذشته سعی داشتهاند مومیاییهای قلابی خود را به مبلغ هنگفتی به تاجران عتیقه بفروشند اما از سوی پلیس دستگیر شدهاند.
یکی از همین باندها که قصد داشت یک مومیایی قلابی را به مبلغ 5 میلیارد تومان به طعمهشان بفروشد، در شهریور سال 87 شناسایی شد.
در آن زمان ماموران پلیس شهرستان مراغه بعد از چندین روز تحقیقات تخصصی موفق شدند اعضای باندی را که دست به قاچاق اشیای عتیقه میزدند، شناسایی کنند. ماموران که سایه به سایه در تعقیب این باند بودند، متوجه شدند آنها قصد دارند به زودی یک محموله عتیقه را به مشتری خود بفروشند.
با شناسایی محل انجام معامله، این محل به محاصره پلیس درآمد و قاچاقچیان دقایقی قبل از فروش عتیقهها به دام پلیس افتادند. گرچه در ابتدا تصور میشد که اعضای این باند قصد فروش اشیای عتیقه را داشتهاند اما پیدا شدن یک صندوق سیمانی که در خودروی آنها بود، همه معادلات را به هم ریخت.
داخل این صندوق سیمانی جسد مومیایی شدهای قرار داشت که در کنار آن، ادوات جنگی و لوازم شخصی این جسد به طرز ماهرانهای در داخل صندوق قرار داده شده بود. دیواره بیرونی صندوق هم با تصاویری از سربازان هخامنشی و نشانهها و نمادهای آن دوره تزئین شده بود.
بعد از کشف صندوق سیمانی، متهمان به اداره پلیس منتقل شدند و در بازجوییها گفتند که قصد داشتند مومیایی تقلبی را با این ادعا که متعلق به یکی از پادشاهان هخامنشی است، به مبلغ 5 میلیارد تومان به مشتری خود بفروشند. آنها گفتند که علاوه بر مومیایی، صندوق سیمانی و ادوات جنگی و لوازم شخصی داخل صندوق هم تقلبی بوده و هیچ ارزشی نداشتهاند.
تنها چند روز بعد از دستگیری این باند، تصاویری که از لحظه کشف مومیایی تقلبی گرفته شده بود، به دلایلی که هیچ وقت معلوم نشد، به صورت بلوتوث در بین مردم شهر پخش شد و شایعات زیادی را به وجود آورد.
برخی از مردم میگفتند که جسد یکی از پادشاهان هخامنشی در شهرستان درهشهر و در نزدیکی سد در حال ساخت سیمره پیدا شده و سپس با هلیکوپتر از این محل جابهجا شده است.
شایعهها تا حدی پیش رفت که مسؤولان پلیس شهرستان مراغه و باستانشناسان را به واکنش واداشت و آنها در مصاحبههای مختلف اعلام کردند که مومیایی کشف شده قلابی است و اصلا ایرانیان باستان اقدام به مومیایی کردن اجساد مردگان خود نمیکردند.
بعد از این ماجراها اعضای باندی که قصد فروش مومیایی تقلبی را داشتند، راهی زندان شدند تا نوبت محاکمه آنها در دادگاه فرا برسد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)