ارتقا ،قسمت بيستم ارتقا چیست و چگونه باید انجام گیرد؟
خیرمقدم
از این هفته با موضوع منبع‌تغذیه در خدمت شما خواهیم بود و گفته‌ها و ناگفته‌هایی در این باب عرضه خواهیم کرد. منبع‌تغذیه که خارجی‌ها نام Power Supply بر آن نهاده‌اند نقشی بس مهم در ساختار سخت‌افزاری کامپیوترها برعهده داشته است و بی‌توجهی بدان نتایج و لطمات جبران‌ناپذیری به‌دنبال خواهد داشت. این جمله خشک و بی‌مزه را این‌گونه ادامه می‌دهیم که منبع‌تغذیه‌ای که شما برای ارتقا در ذهن دارید با آن چه به‌طور واقعی حق مسلم دستگاه شماست تفاوت‌های بزرگی دارد. شما منبع‌تغذیه‌ای می‌خواهید که به‌عنوان اصلی بدیهی ارزان باشد، برگه‌ای، برچسبی چیزی به‌عنوان گارانتی مادام‌العمر به ‌همراه داشته، فروشنده به ‌قدر کفایت خود و به قدر رضایت شما از آن تعریف کند، قیافه کت و کلفتی داشته و در صورت امکان و به خواست شما حرکات موزون از نوع بابا کرم انجام دهد. نه جانم نیست، نگرد که گشته‌ایم ما و با این اوصافی که شما نقل می‌کنید یافت نخواهد شد.
منابع‌تغذیه در طی چند سال اخیر تغییراتی در شکل ارایه داشته‌اند و آخرین آن همین یکی دو سال پیش بود که تعداد پین‌های اتصالی آن به مادربردها از 20 به 24 عدد تغییر کرد. اهمیت منبع‌تغذیه برای شمایی که شش هفت سال پیش اقدام به تهیه کامپیوتر کرده‌اید چندان حیاتی جلوه نمی‌کند، اما برای دوستانی که در این زمانه قصد ارتقا یا تهیه یک سیستم کامل را دارند کمی آن طرف‌تر از ضروری است.
خوب می‌دانم بسیاری از شمایانی که قصد ارتقا دارید، نیت خود را خالص کرده‌اید که کابینت (Case) خود را نزد خود نگه دارید و بلایی بر سر آت و آشغال‌های داخلی آن بیاورید. به طور حتم باید منبع‌تغذیه خود را ارتقا دهید. از من بهتر می‌دانید که توان منابع‌تغذیه که به وات معرفی می‌شوند اصلی‌ترین عامل در انتخاب این قطعه هستند. دروغ نگویم کمتر قطعه‌ای پیدا می‌شود که توان اعلام شده آن با توان واقعی آن برابر باشد. چنین خواسته‌ای درباره انواع خارجی تا حدودی صدق خواهد کرد.
آشنایی
می‌خواهید کامپیوتر خود را ارتقا دهید؟ خب کسی جلو شما را گرفته است. اما اشتباه نکنید، منبع تغذیه هیچ‌گاه اولین قطعه در مسیر پرسنگلاخ ارتقا نبوده و نیست. ابتدا مادربرد، پردازنده، قطعات‌‌حافظه، کارت‌گرافیک، مودم و مابقی مایحتاج عمومی و خصوصی خود را تهیه کنید، سپس میزان توان مصرفی این موجودات نازنین را جمع بزنید و در پایان عدد 100 را بدان بیافزایید. عدد به‌دست آمده حداقل توانی است که منبع‌تغذیه منتخب شده باید قادر به ارایه آن باشد. اگر می‌خواهید که جنس وطنی بخرید به‌یاد داشته باشید که توان اعلام شده این قطعات واقعی نیست. عدد اعلام شده اغلب نمایانگر حداکثر توانی است که منبع‌تغذیه برای مدت یکی دو دقیقه قادر به تامین آن است و در باقی اوقات حدود 60 تا 80 درصد آن عدد را تامین خواهد کرد.
اگر این پرسش مطرح شود که انتخاب منبع‌تغذیه در پایان نشان از بی‌اهمیتی نخواهد داشت؟ پاسخ خواهم داد که اتفاقا این تاخیر در انتخاب نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه ویژه‌ای است که منبع‌تغذیه نزد شما دارد. منبع‌تغذیه وظیفه‌ای همچون قلب را برعهده دارد، اگر این قطعه از کامپیوتر شما به‌خوبی پشتیبانی نکند در اصطلاح محلی می‌گویند که سیستم شما قاطی باقالی‌ها شده است. البته با عرض معذرت!
شروع
قبل از شروع گفته باشم که آفتی در میان خریداران کامپیوتر وجود دارد. بارها شاهد این موضوع بوده‌ام که کیفیت قطعاتی که تهیه می‌شوند بسته به اولویت خرید و اهمیت ظاهری قطعه دارند. برای مثال، پردازنده در صف مقدم خرید قرار دارد و پس از آن مادربرد، کارت گرافیک و قطعات حافظه ردیف می‌شوند. شما بی‌انصافی نکنید و با اینکه قرار است منبع‌تغذیه در پایان کار خریداری شود، بودجه کافی در نظر بگیرید. این نکته را در نظر داشته باشید تا هفته بعد به طوری جدی در خدمتتان باشیم.