وقتي كه سعدي، نزد خداوند، شيخ روزبهان را واسطه قرار داد تا شيراز را حفظ كند خبر نداشت كه بعد از 800 سال آرامگاه شيخ كبير، نيازمند كوچكترين حفظ و نگهداري خواهد شد.
به گزارش مهر، «ابومحمد ابن روزبهان ابن ابي نصر بقلي ديلمي فسايي» معروف به شيخ روزبهان بزرگترين عارف قرن ششم هجري قمري است. مورخان درباره شيخ روزبهان نوشتهاند كه او در سال 522 هجري قمري در فسا متولد شد و پس از 84 سال زندگي در سال 606 در شيراز بدرود حيات گفت. وي در 25سالگي از خلق بريد و 7 سال در كوه بموي شيراز به رياضت، مجاهدت و عبادت پرداخت و حافظ قرآن شد و نزد نخستين مرشد خود شيخ جمالالدين فسايي رفت، وي همچنين در شيراز، در مدت عمر به ارشاد مردم پرداخت.
شيخ روزبهان مدت 50 سال در مسجد جامع عتيق شيراز به وعظ و خطابه ميپرداخت و در عرفان و تصوف نيز به مقام شامخي رسيد.
وي به شيخ «شطاح» نيز معروف است. شطاح در اصطلاح عرفا كسي است كه شطح ميگويد يعني كلمات و جملاتي از روي كمال، وجد و حال بيان ميكند كه از فهم عوام فراتر است.
30جلد كتاب از جمله «لوامع التوحيد»، «مسالك التوحيد»، «سلوه العاشقين»، «كشفالاسرار و مكاشفاتالانوار» و... از وي به جاي مانده است. و اما امروز در ميان يكي از قديميترين محلات شرق شيراز، بنايي زيبا كه اطراف يك قبرستان كوچك خانوادگي را احاطه كرده خودنمايي ميكند، مكاني كه 800 سال پيش خانقاه ابومحمد روزبهان بود و امروز به آرامگاه ابدي وي و سه تن از نزديكانش اختصاص يافته است. مانند اغلب بناهاي تاريخي ديگر شهر شيراز، اين بنا نيز فاقد هرگونه اثر و نشانهاي براي معرفي به گردشگران بوده و فقط ميتوان با پرس و جوهاي محلي متوجه شد كه اين بناي كوچك با درهاي بسته متعلق به شيخ كبير است.
آثار فرسايش قبر شيخ روزبهان نيز بخوبي قابل مشاهده است. درقسمتهايي از قبرها به نظر ميرسد براي جلوگيري از فرسايش نوشتههاي روي قبر بر روي آن سيمان كشيده شده و در نقاطي ديگر اما آثاري از مرمت ديده نميشود.
اگر روزي شيخ روزبهان از خلق بريد و در كوهي به رياضت پرداخت امروز نيز به نظر ميرسد كه خلق از او بريده باشد و شيخ روزبهان نيز همچنان در حال رياضت است اما شايد اين رياضت از بيتوجهي و بيتفاوتي مردم باشد مردمي كه روزي شيخ كبير به ارشاد آنها پرداخته بود.در اين مابين اگر مسوولان امر بيش از امروز به معرفي اين عارف بزرگ پرداخته بودند شايد شمار گردشگران مراجعهكننده به اين محل فقط به ايام نوروز محدود نميشد.
شيخ شطاح امروز به حدي از بي توجهي و عدم معرفي رنج ميبرد كه وقتي خبرنگار مهر از برخي از كسبههاي منطقه در مورد آرامگاهش پرسيد با جوابي تلخ مواجه شد كه شيخ روزبهان كه چيزي براي ديدن ندارد شما گردشگران بايد برويد حافظيه و سعديه...
به هر حال سكوتي كه در آرامگاه شيخ روزبهان حاكم است نه از سر آرامش بلكه از روي رياضتي است كه شيخ كبير امروز پس از 800 سال در پي بي توجهي و بي تفاوتي آن را تحمل ميكند و وقتي خبرنگار مهر از آرامگاه بيرون ميآمد به اين فكر بود كه اگر روزي سعدي خداوند را به روح روزبهان قسم داد كه حافظ شيراز باشد حال چه كسي بايد واسطه قرار گيرد كه از شيخ روزبهان محافظت شود.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)