خواص و مضرات نخود فرنگی

نخود سبز
تازه و سبز من سرشار از ویتامین آ - ب و ث است و داراى سلولز زیادى است . و با آن روده ها را جارو مى كند. اگر شما داراى معده ى ضعیف بوده ، و نمى توانید نخود تازه را هضم كنید، با غذاى خود كمى زیره میل نمایید. وقتى سبز من خشك مى شود، ویتامین ((ث )) خود را از دست مى دهد - اگر مرا لپه نكرده و نكوبیده میل نمایند، هضم نشده دفع مى شوم .
nokhodfarangi



نخود فرنگى
من نوعى نخود سبز هستم كه در زمان ناصر الدین شاه به وسیله اتابك به ایران آمدم . ویتامین هاى من بیشتر از نخود معمولى است .
خلر یا جلیان
اسم من خلر است به من جلیان - ململى - بسله و كلول نیز مى گویند. غلاف دانه هاى من شبیه باقلا است و پنج نوع است . آنچه غلاف آن از باقلا كوچكتر و پوست آن ضخیم تر و عریض تر و دانه ى آن سفید بوده به اندازه نخود است ، آن را جلیان سفید گویند كه در رشت با آن باقلا قاتق مى سازند و آنچه دانه ى آن كوچك و پهن است ، جلیان سیاه گویند. در شیراز به این نوع جلیان مشو و در اردستان و نواحى كرمان آن را كونیا كرد خوانند خوردن پخته ى آن با عسل جهت سرفه و پاك كردن ریه و درد سینه و نرم كردن آن ها و از بین بردن اخلاط فاسد و خارج كردن فضولات كثیف از امعاء مفید است . شیر - ادرار و حیض را زیاد مى كند. ضماد انواع خلر جهت تقویت اعضاء و پاك كردن كك مك و با عسل جهت از بین بردن اورام نافع است ، بخور آن سبب جمع شدن مورچه مى شود، و چون گاو آنرا بخورد، فربه خواهد شد و شیر زیادى خواهد داد - ادامه در خوراك آن باعث تشنگى ، و خوردن تر و تازه و ناپخته ى آن تولید سرگیجه مى كند. مخصوصا نوعى از آن كه كمى پهن است - مقدار خوراك آن تا ده گرم است . نوع وحشى خلر در زیاد كردن شیر تاءثیر بیشترى دارد.
لپه
لپه نوعى نخود ریز است كه مقدار زیادترى سلولز دارد، و مواد قندى آن نیز زیادتر است .
خواص درمانى آن مانند نخود سبز مى باشد.
زبان خوراکیها
غیاث الدین جزایری