سکته؛... شاید تا همین چند سال پیش با شنیدن این کلمه زن یا مرد مسنی را تصور می‌کردیم که قلب خود را گرفته است و درد می‌کشد اما این روزها هر چند وقت یک‌بار از دور و اطراف خبر سکته جوانی را می‌شنویم و با تعجب از خود می‌پرسیم: «سنی نداشت كه؛ چرا سکته کرد؟!» اما واقعا چرا این روزها سکته‌های قلبی و مغزی به خصوص در پسران جوان زیاد شده است؟ علائم اين سكته‌ها چيست و چگونه مي‌توانيم از آنها دور بمانيم؟ دکتر رویا ابوالفضلی، متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب و دکتر آتوسا مصطفوی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهند.
134527 477


سکته مغزی

خطري براي خانم‌ها


سکته مغزی، سومین علت شایع مرگ در انسان‌هاست و احتمال آن با بالارفتن سن افزایش می‌یابد. تقریبا دو سوم از سکته‌های مغزی در افراد بالای 65 سال رخ می‌دهد و شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است. بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون، چربی خون و همچنین مصرف زیاد سیگار از فاکتورهای خطر سکته مغزی به شمار می‌آیند. در واقع این عوامل تصلب شرایین را تسریع می‌بخشند و می‌توانند باعث ایجاد لخته یا تومور در عروق مغز و درنهایت، سکته مغزی شوند. در افراد جوان‌تر نیز وجود بیماری‌های قلبی و بیماری‌های هماتولوژیک و روماتولوژیک که منجر به افزایش انعقادپذیری خون می‌شود احتمال سکته مغزی را بالا می‌برد. مصرف قرص‌های ضدبارداری توسط خانم‌های مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای نیز خطر ابتلا به سکته‌های مغزی را افزایش می‌دهد.

علامت‌‌هاي خطر


بیماری‌های عروقی مغز به طور کلی به 2 دسته تقسیم می‌شوند؛ یک گروه از این بیماری‌ها را سکته‌های مغزی تشکیل می‌دهند که در آنها وجود لخته یا تومور باعث انسداد رگ و نرسیدن خون به بافت‌های مغز و درنتیجه تخریب و صدمه بافت می‌شود. گروه دوم از این بیماری‌ها خونریزی‌های مغزی هستند که براثر پاره شدن رگ اتفاق می‌افتند. سکته‌های مغزی چه به علت انسداد عروق رخ داده باشند و چه خونریزی، برحسب اینکه به کدام منطقه از مغز صدمه بزنند علائم بالینی متفاوتی خواهند داشت؛ از جمله فلج نیمه بدن، اختلال تکلم، اختلال بلع، فلج صورت، سرگیجه، عدم تعادل، سردرد و در نهایت ممکن است کما و مرگ را در پی داشته باشند.
134528 497

جوانان هم باید آسپيرین مصرف کنند؟

یکی از درمان‌های رایج و مهم سکته‌های مغزی، مصرف آسپيرین است. آسپيرین با دوز کم (80 میلی‌گرم) می‌تواند از وقوع سکته‌های مغزی جلوگیری کند. بنابراین افراد بالای 65 سال به ویژه اگر بیماری زمینه‌ای داشته باشند بهتر است از آسپيرین استفاده کنند اما به شرطی که مشکلات گوارشی و سابقه خونریزی معده نداشته باشند، زيرا مصرف طولانی مدت آسپيرین می‌تواند عوارض گوارشی ایجاد کند. در هرحال این دارو باید حتما با صلاحدید پزشک معالج مصرف شود. در مورد افراد جوان و کسانی که ریسک فاکتور خاصی ندارند ضرورتی به استفاده از آسپيرین نیست و نباید به طور بی‌رویه از این قرص استفاده کرد مگر اینکه بیمار به علت بیماری‌های زمینه‌ای در خطر سکته مغزی باشد.