لوزارتان ( Losartan ) ، آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین دو، دارویی برای پایین آوردن فشارخون است.اسامی تجاری این دارو: cozzar- Lozaten- Lozar- Pozarex

اشکال داروئی و بسته بندی :

قرص های ۲۵ و ۵۰ میلی گرمی .

لوزارتان ( Losartan ) ، آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین دو، دارویی برای پایین آوردن فشارخون است. آنژیوتانسین دو، یک منقبض کننده عروقی فعال، هورمون اولیه فعالکننده سیستم رنین آنژیوتانسین و یک ترکیب مهم در پاتوفنریولوژی هیپرتنشن است. همچنین باعث تحریک ترشح آلدوسترون از قسمت کورتکس غدد فوقکلیه میشود.
ب لوزارتان و متابولیت فعال آن، اثر آنژیوتانسین دو را در انقباض عروق و همچنین ترشح آلدوسترون را با مهار انتخابی اتصال آنژیوتانسین به گیرنده AT1 که در بافتهای مختلف وجود دارد، بلوک میکنند.

لوزارتان از دستگاه گوارش به خوبی جذب میشود و زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی لوزارتان و متابولیت فعال آن ۳ تا ۴ ساعت پس از مصرف خوراکی است. لوزارتان و متابولیت آن به شدت به پروتئینهای پلاسما متصل میشوند و حجم توزیع آنها به ترتیب ۳۴ و ۱۲ لیتر است. ۳۵ درصد از این دارو از ادرار و ۶۰ درصد آن از مدفوع دفع میشود.
لوزارتان در درمان فشارخون بالا به تنهایی یا همراه با سایر داروهای پایینآورنده فشارخون تجویز میشود. اثر لوزارتان طی یک هفته ظاهر میشود. پیگیریهای مطالعاتی طولانی مدت نشان داده است که اثر درمانی لوزارتان تا یک سال ماندگار بوده و عود مجدد بعد از دوره قطع مصرف آن دیده نشده است.
در صورت سابقه حساسیت به این دارو و نارسایی کبدی یا کلیوی، باید این دارو با احتیاط تجویز شود. همچنین نباید لوزارتان را همراه با ترکیبات حاوی پتاسیم تجویز کرد.
براساس ردهبندی FDA، لوزارتان در سه ماهه اول بارداری و شیردهی توصیه نمیشود.
عوارض جانبی این دارو به طور معمول خفیف و گذراست و به طور عمده شامل افت فشارخون وضعیتی، گیجی، اختلال عملکرد کلیوی و در موارد نادر کهیر و آنژیوادما، افزایش مقدار آنزیمهای کبدی، درد عضلانی و افزایش پتاسیم خون، درد پشت، اختلالات گوارشی و تنفسی است. بروز عارضه سرفه خشک که به طور معمول پس از مصرف داروهای مهارکننده ACE دیده میشود، با مصرف این دارو بسیار ناچیز است.
مصرف همزمان لوزارتان با دیورتیکهایی مانند اسپیرونولاکتون، تریامترون، آمیلوراید و ترکیبات حاوی پتاسیم ممکن است باعث افزایش پتاسیم سرمی شود. مقدار مصرف لوزارتان در شروع درمان ۵۰ میلیگرم یک بار در روز و در بیماران تحت درمان با دیورتیکها یا مبتلایان به نارسایی کبدی، ۲۵ میلیگرم یک بار در روز است.
فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک

مکانیسم اثر:

اثر ضدفشارخون: این دارو آنتاگونیست گیرندة آنژیوتنسینII بوده و اثرات این ماده را بر روی بافتهای مختلف از جمله عضلات صاف جدار عروق، مهار مینماید.
نیمه عمر: ۲-۵/۱ ساعت (نیمه عمر متابولیتها ۹-۶ ساعت).
راه مصرف
شروع اثر
اوج اثر
مدت اثر
خوراکی
ناشناخته


دفع: این دارو به طور عمده از طریق مدفوع و ادرار دفع میشود.
۱ ساعت ۲۴ ساعت

راهنمائی های عمومی جهت مصرف صحیح دارو:

این دارو برای بیماری فعلی شما تجویز گردیده است ، لذا از مصرف آن در موارد مشابه و یا توصیه آن به دیگران خودداری نمائید.
قبل از مصرف این دارو در موارد ذیل با پزشک خود مشورت نمائید:
- وجود هر نوع حساسیت به این دارو یا دیگر مشتقات آن
- وجود هر نوع حساسیت به غذاها ، مواد محافظ و رنگها
- در صورت ابتلاء به بیماریهایی نظیرنقص عملکرد کبد و کلیه،انقباض عروق کلیوی یا کاهش میزان سدیم و یا حجم خون
- در صورت مصرف سایر داروها نظیر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بخصوص ایندومتاسین ،سیکلوسپورین ، داروهای مدر، داروهای حاوی پتاسیم ، مکمل های پتاسیم ، جایگزین های نمک، فلوکونازول ، داروهای فشار خون و داروهای سمپاتومیمتیک
- در صورت بارداری و شیردهی
- در صورت مصرف در سالمندان و کودکانمصرف در بارداری و شیر دهی :
این دارو طبق نظر سازمان غذا و دارو (FDA ) در سه ماهه اول بارداری جزء گروه Cقرار دارد و در سه ماهه دوم و سوم جزء گروه D قرار دارد. مصرف این دارو به علت اثر مستقیم بر روی سیستم
رنین – آنژیوتانسین موجب آسیب و یا حتی مرگ جنین در حال رشد می گردد. ترشح این دارو در شیر مادر مشخص نمی باشد، لذا مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی مجاز نمی باشد.


هشدار:

- جهت دستیابی به اثرات بهینه دارو را در فواصل زمانی منظم میل نموده و دوره درمان را کامل کنید .
- هنگام استفاده از این دارو ممکن است کنترل وزن یا رژیم غذایی نیاز باشد.
همراه با غذا یا با معده خالی مصرف کنید. این دارو را می توانید-
در صورت مشکوک شدن به بارداری فورا″ به پزشک اطلاع دهید. – هنگام استفاده از این دارو
- جهت آگاهی از روند بهبود بیماری مرتبا″ به پزشک مراجعه نمایید.
- مصرف این دارو سبب گیجی می شود ، لذا ضمن درمان از رانندگی و کار با وسایلی که نیازبه هوشیاری کامل دارند بخصوص بعد از دوز اولیه ، در بیمارانی که از دارو های مدر استفاده می کنند، خودداری نمایید .
- جهت جلوگیری از فشار خون پایین و از دست دادن آب بدن ، در صورت تهوع ، استفراغ و اسهال شدید و مداوم به پزشک مراجعه نمایید.
- از مصرف الکل جهت جلوگیری از خطر از دست دادن آب بدن و فشار خون پایین ناشی از کم شدن حجم آب بدن خودداری نمایید.
- در صورتی که یک نوبت مصرف دارو فراموش شود، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، ولی اگر تقریبا″ زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد،از مصرف آن نوبت خودداری کرده ومقدار مصرف بعدی نیز نباید دو برابر گردد.
- از مصرف سایر دارو ها بخصوص سمپاتومیمتیک های بدون نسخه مگر با اطلاع پزشک خودداری نمایید.
بیمار ممکن است سابقه علائم ناشی ازپر فشاری خون را نداشته باشد ، لذا حتی در صورت بهتر شدن نیز
می بایست مصرف دارو ادامه یابد.


کنتراندیکاسیونها و موارد احتیاط

کنتراندیکاسیونها: ، حساسیت مفرط نسبت به دارو.
موارد احتیاط : ، اختلال عملکرد کلیه و کبد.

تداخلات

دارو ـ دارو: مورد خاصی گزارش نشده است.
واکنشهای ناخواسته و عوارض جانبی
:CNS سرگیجه، بیخوابی.
:GI اسهال، سوءهاضمه.
:Musculoskeletal کرامپهای عضلانی، میالژی، درد پشت و پا.
:Respiratory احتقان بینی، سرفه، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، سینوزیت.