نويسنده: عبدالعلی براتی

کتاب«در آئینه عاشورا»

محمد صادق موسوی گرمارودی، چاپ اوّل، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1380، 144 ص، رقعی، فارسی.
در روزگار ما که تغییر و تحولات سخت گریبان آدمی را گرفته است، تنها یک تلاش، نویدبخش رهایی انسان خواهد بود و آن، بهره‏گیری از آموزه‏های حوادث بزرگ تاریخ بشریت است؛ و چه حادثه‏ای بزرگ‏تر وسازنده‏تر از حادثه عاشورا؟!
«کربلا» عصاره تاریخ است و «عاشورا» آبروی عشق؛ و «محرّم» هویت شیعه. آن‏گاه که بحران معنویت با جهل مردم دست در دست هم، جامه حق بر باطل پوشاندند، اندوه‏بارترین واقعه تاریخ رخ داد. افسوس که ندای حق‏طلبی عاشورا هرگز به درستی شنیده نشد و کژفهمی‏ها و غرض‏ورزی‏ها سیمای حقیقی‏اش را وارونه جلوه داده است!
کتاب «در آئینه عاشورا» تلاشی است برای شناساندن بیشتر ریشه‏های انقلاب حسینی و انگیزه‏های مخالفان آن؛ ولی نه به گونه‏ای که درسی باشد برای مردمان آن روزگار. بلکه افشاگری‏یی باشد علیه مخالفان آن؛ گرچه در صف دوستان باشند و نیز شاهد و حجتی باشد بر دوستان؛ گرچه ندانند در صف دشمنان ایستاده‏اند.
آنچه بیشتر، نویسنده را آزرده ساخته و او را وادار کرده تا دست به قلم برد و تحلیلی واقع بینانه‏تر از حادثه عاشورا ارائه دهد، رویکرد برخی به اصطلاح روشن‏فکران و مطبوعات‏چی‏های این عصر و زمانه است که می‏اندیشند هر لحظه، باید پای در رکاب تغییرات و تحوّلات مدرنیته کرد و چالاک، او را به هرسوی که می‏رود، همراهی کرد. غافل از آن که سواره نیستند؛ بلکه سیاهی لشکری شده‏اند و خدایان مدرنیته به هر سوی که اراده کنند، آنها را به دنبال خود می‏کشند. روشن‏فکرانی که واقعه عاشورا را داستانی کهنه به حساب می‏آورند و آن را مربوط به زمان گذشته و پیشینیان و نه عصر مدرنیته، قلمداد می‏کنند و یادآوری آن را ترویج خشونت و عصبیّت قومی می‏دانند.
نویسنده با ترتیب دادن نوشته خود در هفت قطعه، به تحلیل و بررسی تاریخ صدر اسلام و اندکی قبل از آن، تا حادثه عاشورا پرداخته و بیشترین همّت خود را به بررسی دگرگونی ارزش‏های اسلامی و تحریف سنّت نبوی و جدا سازی بعثت از غدیر توسط مشرکان و منافقان نهاده است و اذهان را به پیامد این فاجعه عظیم معطوف کرده است.
قلم روان و عبارت‏های دلنشین نویسنده، گرچه اثری کوتاه را خلق کرده است، اما با اطمینان می‏توان مطالعه آن را به عموم، بویژه نسل جوان جستجوگر، که هم ریشه در آرمان‏های عاشورا دارد و هم ناخواسته خود را در روزگار پرطمطراق تجدّد و مدرنیته می‏بیند، پیشنهاد کرد.
قطعات هفت‏گانه کتاب، از این قرار است: برداشتی آزاد ـ مخالفین عاشورا ـ شرایط آماده ـ وقتی ستم قانون می‏شود ـ خفقان اموی ـ باطل در لباس حق ـ جوابی بر آن گفتار.
گفتنی است قطعه هفتم مشخصاً به پاسخ‏گویی یکی از مقالات، که برداشتی انحرافی و مغرضانه از حادثه عاشورا داشته و در یکی از روزنامه‏ها به چاپ رسید، پرداخته است.
در پایان، فهرستی از نمایه‏ها به کتاب ضمیمه شده که مراجعه به متن کتاب را آسان‏تر نموده است.