كاتبان وحي الهي چه كساني بودند؟


سوال:نخستين و آخرين سوره‌هاي قرآن بر حسب نزول كدام است و قرآن پس از نزول وحي، به وسيله چه كساني نوشته مي‌شد؟

پاسخ:مطابق آنچه مورّخان معتبر اسلامي نوشته‌اند، نخستين سوره‌اي كه بر پيامبر اكرم(ص) نازل شد، سوره مباركه علق (اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذي خَلَق) بود و آخرين سوره‌اي كه نازل شد سوره «توبه» بوده است. مضامين اين دو سوره نيز اين مطلب را تأييد مي‌كند.


در مورد نگارش قرآن در زمان پيامبر(ص) بايد بگوييم، عدّه‌اي از برجسته‌ترين صحابه‌ پيامبر آياتي را كه بر پيامبراكرم(ص) نازل مي‌شد، مرتّباً از آن حضرت دريافت نموده با يك نوع خطّ كوفي كه خطّ متداول آن زمان بود مي‌نوشتند. اين عدّه را «كُتّاب وحي» يعني «نويسندگان وحي» مي‌نامند. تعداد اين افراد را مورّخان تا چهل و سه نفر نوشته‌اند. در ميان اين چهل و سه نفر از همه بيشتر عليّ بن ابي‌طالب(ع) و زيد بن ثابت در كار نوشتن آيات قرآن زحمت مي‌كشيدند. آنها هميشه ملازمت حضور پيغمبراكرم(ص) را داشتند و با راهنمايي و سرپرستي دقيق پيامبر، تمام آيات نازل شده را مي‌نوشتند.


نظر به اين‌كه ريشه و اساس اسلام، اين كتاب آسماني است و اين كتاب در تمام جهات و شؤون زندگي اجتماعي و فردي، قانون اساسي مسلمانان بوده، پيامبر شخصاً اهتمام زيادي به نوشته شدن آن مي‌كرد. هنگامي كه آن حضرت رحلت نمود، تمام قرآن به صورت نوشته در اختيار مسملانان بود و عدّه زيادي هم آن را از حفظ داشتند و قرآني كه هم‌اكنون در دست مسلمانهاست، همان است كه هنگام رحلت پيامبرت(ص) در دست مسلمانان بود.


----------------------------




منبع:پاسخ به پرسش های مذهبی،تالیف آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله سبحانی،نسل جوان 1387