ببرهای آسیایی در پی میراث جابز


شوک استعفای استیو جابز بیشتر در آسیا احساس شد؛ مکانی که نه تنها بزرگ‌ترین تولیدکنندگان قطعات کامپیوتری بلکه بزرگ‌ترین رقیبان اپل را نیز در خود جای داده­ است. با رفتن متفکر خلاق اپل از این کمپانی، بسیاری از شرکت‌­های تولیدکننده قطعات محصولات اپل همچون هون­های پریسیژن انداستری و وینتک از خود می‌پرسند آیا ایده­‌های تازه در این شرکت فقط از ذهن خلاق استیو جابز تراوش می­‌شد؟ این در حالی است که جابز در سال‌های اخیر با معرفی آیفون و آی‌پد تغییرات بزرگی در بازار تلفن­‌های هوشمند و تبلت­‌ها به وجود آورد.

در این گیر و دار شرکت­‌های رقیب مثل اچ‌تی‌سی، ال‌جی و سامسونگ منتظر آن لحظه هستند که ارزش سهام­ شرکت اپل سقوط کند تا آنها بتوانند از آن برای خود یک موقعیت طلایی بسازند. البته اگر اپل بفروشد مثل این است که سامسونگ یا ال‌جی فروخته است زیرا شرکت سامسونگ برای آیفون، آی‌پاد تاچ، آی‌پد چیپ و بخشی از شرکت ال‌جی قطعات محصول آی‌پد اپل را تولید می­‌کند.

مایکل کلدنن، مدیر عامل ردتک ادوایزر مستقر در شانگ‌های در این رابطه گفت: «این ریسک وجود دارد که اپل مانند گذشته مبتکر نباشد. خلاقیت امروزه برای شرکت‌های تکنولوژی امری بسیار ضروری است». کلدنن با تاکید بر این نکته که قبل از ورود آی‌پد بسیاری از شرکت­‌ها روی تبلت کار کرده ­بودند، می‌گوید: «این استیو جابز بود که با معرفی آی‌پد چیزی را به جهان معرفی کرد که بیش از یک دستگاه است و هم سخت‌‌افزار و هم نرم­‌افزارش همان چیزی است که همه به دنبال آن بودند». او ادامه داد: «مشکل بقیه شرکت­‌ها این است که بیش از اندازه روی محصولاتی تاکید می­‌کنند که چیزی برای عرضه ندارند».

همزمان با استعفا استیو جابز سهام بسیاری از شرکت­‌ها سقوط کرد. سهام شرکت تولیدکننده آیفون و آی‌پد در چین، هون­های 6/4 درصد، سهام وینتک که صفحه‌­های لمسی محصولات اپل را تولید می­‌کند 9/6 درصد، و شرکت کچر تکنولوژی مستقر در تایوان که کیس‌‌های شرکت اپل را تولید می‌کند نیز 8/6 درصد سقوط کرد. اما سهام شرکت‌های رقیب به امید اینکه با تغییر رهبری، این شرکت آمریکایی دچار سردرگمی در عملکردش شود، رشد کرد. سهام اچ‌تی‌سی رقیب پیشرو در تلفن‌های هوشمند 4/1 درصد رشد کرد. همزمان سهام سامسونگ 4/2 درصد و سهام ال‌جی نیز 3/1 درصد رشد داشتند.

علیرغم واکنش سهامداران، مدیران و تحلیلگران این شرکت­‌های آسیایی می­‌گویند:« ما تصور نمی‌کنیم که شرکت بلافاصله دچار شوک شود زیرا هنوز استیو جابز صندلی­‌ای در شرکت دارد و برنامه تولیدات سال آینده اپل از قبل نوشته شده­ است. تولیدکنندگان آسیایی اپل، هفته گذشته اعلام کردند که به‌طور مثال اپل دستور تولید نسل سوم آی‌پد را که سال آینده قرار است به بازار معرفی شود را داده­ است».

بیردی‌لو، تحلیلگر امنیتی سامسونگ درباره رفتن جابز، گفت: «اپل شرکتی است که بنیاد درستی دارد و اطمینان دارم که اگر قرار باشد تصمیمی در شرکت گرفته شود استیو جابز در آن تصمیم‌گیری حضور پر رنگی خواهد داشت». او در پایان تاکید کرد: «اپل در کورس رقابت باقی خواهد ماند».

درست است که سهامداران نسبت به آینده اپل نگران هستند اما برای فهم آینده اپل باید به درون این شرکت نگاه کرد. افراد درون این شرکت می‌گویند:« دلایلی وجود دارد که فکر کنیم، در آینده شرکت روابط تولید خود را تغییر اساسی خواهد داد». تیم کوک جانشین استیو جابز و مدیر اجرایی امروز اپل در سال‌‌های گذشته زحمت‌­های بسیار در تنظیم روابط شرکت با تولیدکنندگان قطعات محصولات اپل کشیده­ است به همین علت است که وی فرد شناخته شده­‌ای به حساب می­‌آید.

احتمالا این موضوع به گوش شرکت‌های تولیدکنندگان آسیای اپل نیز رسیده­ است. هون‌های که به اسم فاکسکان هم شناخته می­‌شود، یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای جهان را در حوزه الکترونیک در اختیار دارد و اپل بزرگ‌ترین مشتری این شرکت است. این شرکت تایوانی گفت: «مدت‌هاست که ما با شرکت اپل در ارتباط هستیم. ما بر این باوریم که این دو شرکت علیرغم تغییرات مدیریتی شرکت اپل روابط گرمی در آینده خواهند داشت». تری گو لانگ رییس این شرکت تایوانی بعد از خودکشی برخی از کارمندانش که نظر جهانیان را به خود جلب کرد از نزدیک با تیم کوک کار کرده ­است. در واقع این تیم کوک بود که تیم فرستاده اپل به چین را رهبر کرد تا درباره مشکلات پیش آمده تصمیم بگیرند.

یکی دیگر از شرکای اپل، شرکت وینتک سال گذشته توانست به علت درخواست اپل از این شرکت برای تولید صفحات لمسی درآمدش را به سه برابر برساند. اپل از این صفحات در آیفون و سایر محصولاتش استفاده می­‌کند. این شرکت و شرکت کچر حاضر به اظهار نظر در مورد تغییرات اپل نشدند.

بازار آسیا برای اپل به علت فروش بالا اهمیت زیادی دارد. با رفتن استیو جابز از شرکت احتمال می­‌رود اپل در مورد اپراتورهای موبایل که تا امروز با آنها در آسیا کار ­کرده ­است. تغییراتی به‌وجود آورد. مدتی است اپل با برخی از اپراتورهای آسیایی که تا امروز طرف قرارد داد شرکت نبوده­‌اند همچون چاینا موبایل مشغول مذاکره ­است. تیم کوک هم در این مذاکرات بوده­ است اما تا امروز سهامداران اپراتورهای طرف قرارداد اپل نسبت به این مذاکرات اهمیتی نشان نداده‌اند. روز پنجشنبه سهام چاینا یونیکام که تنها شرکت فروشنده آیفون در چین است 12درصد و شرکت سافت­بانک نیز که همین شرایط را در ژاپن برای آیفون و آی‌پد دارد سهامش 7/1درصد رشد داشت.

یوسوک تسونودا پژوهشگر مرکز تحقیقات توکیو، گفت: «محصولات اپل کمک بسیاری به پیشرفت سافت‌بانک در سال‌های اخیر کرده­. همچنین روابط نزدیک استیو جابز و ماسایوشی سان(رییس شرکت سافت­بانک) نقش مهمی در شکل­‌دهی روابط دو شرکت بازی کرده ­است». او ادامه داد: «اپل می‌تواند با چندین اپراتور در ژاپن قرارداد امضا کند یعنی همان کاری را انجام دهد که مدتی پیش در آمریکا انجام داده ­است. البته این خبر خوبی برای سافت­بانک نیست». این اپراتور حاضر به مصاحبه با ما نشد.


ناشر: عصرارتباط