يوهان ولفگانگ گوته (1832-1749 ميلادي) شاعر و نابغه شهير آلماني ، بزرگترين شخصيت ادبي قرن نوزدهم بر قله رفيع تاريخ بشريت و ادبيات جهان تكيه زده است .
گوته "ساحرانه " و "حكمت آميز" مي سرود و مي نوشت . واژه هاي او هوش رباست و پر نغز ، روح بخش است و جانفزا . عباراتش پرفسون است و پر مغز كه در آن شاعرانگي و فرزانگي موج مي زند . "گوته" نخست توجه مردم آلمان رابه خود جلب كرد و سپس جهانيان را به مطالعه آثارش فراخواند كه سخت او را ستودند .
ستايش جهانيان در وصف گوته ، فرهيختگان عالم را برانگيخت در اين راه جوش و خروشي شگفت برپا كنند . حاصل ، كتابهايي بود كه يكي در پي ديگري نوشته شد و انتشار يافت . اينك كتابهاي انتشار يافته در وصف او و آثارش ، از دو هزار جلد ***** مي كند . "گوته" و دين بشريت به او
در اين آثار ، سخن منتقدان جهان را در آغاز و انجام لابلاي سطرهاي كتاب مي خوانيد كه " از زمان يونانيان تاكنون ، عالم بشريت به هيچ كس به اندازه گوته مديون نيست ." همچنين بارها در وصف مقام شامخ اين بزرگ مرد آسمان ادبيات جهان گفتند : "گوته از اركان چهار گانه ي ادب دنياست !" گوته را در زمره ي سازندگان واقعي كاخ تمدن و فرهنگ بشري بر شمردند كه تا فضيلت دانايي در جهان برجاست ، نام و ياد او را عالم بشريت فراموش نخواهد كرد .
روح آدمي با مطالعه ي آثار اين شخصيت ارزشمند جهاني از "روزمرگي" مي گريزد ؛ شهر و ديار و كشورش را در مي نوردد تا با جهانيان پيوند يابد ، از عالم خاكي فاصله مي گيرد تا پرواز بر فراز آسمان را تجربه كند . با تداوم مطالعه ، مي توان سبك وار به آسمان ها راه يافت . گوته ، ظرفيتهاي نامحدود ، خلاقيت هاي وسيع
اميل لوديگ ، شاعر ، نمايشنامه نويس ، شرح حال نويس برجسته ي آلماني (1948-1881 ميلادي) و نويسنده ي كتابهاي مشهور جهاني همچون بيسمارك ، واگنر ، ناپلئون و ...، در وصف اين شاعر آلماني چنين مي نويسد : گوته به تنهايي مظهر تمام تاريخ بشر و آيينه ي تمام نماي سير تكاملي آن است . گفته ها و نوشته ها درباره ي گوته اغراق آميز نبوده و نيست . هوش سرشار او زبانزد عام و خاص بود تا جايي كه در رديف هوشمندان ، سرآمدن و نوابغ دنيا معرفي شد .
زبانهاي لاتين ، يوناني ، ايتاليايي ، انگليسي و عبري را آموخت . چيرگي بر اين زبانها نشان از اوج ظرفيتهاي يادگيري وي دارد . هنر نيز مورد علاقه اش بود ؛ نقاشي و موسيقي را به خوبي فرا گرفت . رشته ي حقوق را پي گرفت و به درجه ي دكتري در اين رشته نايل شد . مطالعات گسترده و كم نظيري را در رشته هاي علوم ، فيزيك ، پزشكي ، گياه شناسي و ... هنر دنبال كرد . كتابهاي معتبري نيز در رشته هاي متعدد و متفرق نوشت نظير سير تكامل گياهان ، تئوري رنگها ، مطالعات كلي در علوم طبيعي ، مطالعات در مورفولوژي .
با وجود اين ، بر ادبيات دل بست . دلبستگي و شيفتگي او به ادبيات با آميزه اي از دانشهاي گوناگون و هنر ، به همراه هوش سرشار و خلاق وي گره خورد و آثاري گران سنگ پديد آمد ؛ آثاري كه بشريت با عنوان "ميراث جهاني" از آن ياد مي كند .
"فاوست" نام اثري است از اين شاعر پر آوازه ي جهاني كه تقدسي همانند انجيل برايش قايل شدهاند . بر اين اساس ، گوته ، خالق اين اثر را قديسي تمام عيار و يا به گفته ناپلئون بناپارت انسان واقعي مي دانند .
«گوته» تأثيري ژرف بر ادبيات آلمان و اروپا گذاشت . اكنون نيز پويندگان ادبيات جهان در هر سرزمين و قارهاي ، در مطالعهي آثارش سر از پا نمي شناسند . آثاري كه آنان را از انديشه هاي گران مايه ، پرنصيب و سرمست ميسازد .
"ديوان شرقي" نام اثري ديگر از اين فرزانهي بي بديل است . تنها در زبان فرانسه يازده ترجمهي مختلف از اين اثر وجود دارد . شيفتگي و دلدادگي مترجمان سبب شد تا آنان راه پرسنگلاخ فراز و فرود سخنان حكمت آميز و شاعرانهي وي را در تبديل واژه ها بپيمايند و روانهاي بيدار را با اين اثر ناب پيوند دهند .
همچنان مي توان درباره ي شكوه و گرانمايگي اين شخصيت جهاني قلم زد و قلم فرسايي كرد ، بي آنكه از حلاوت و لذت آن كاسته شود .
آثار گوته از نازك انديشي هاي وي آكنده و لبريز است . هرچه هست با مطالعه آثار گوته ، نظير گوتر ، ورتر ، ايفي ژني ، اگمونت ، نغمه هاي رومي ، فاوست ، ديوان شرقي و غربي ، خواننده مكرراً او را تحسين خواهد كرد .
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)