حضرت آيت الله سيستانى (مدظله العالى)

روزه
روزه باردار
روزه مريض
روزه مسافر
روزه نيابت
روزه مستحب
روزه قضا
مبطلات روزه
رؤيت هلال

روزه

سؤال : در برخي كشورها چندين روز آفتاب طلوع و يا غروب نمي كند نماز و روزه در اين كشورها چگونه است؟
جواب : احتياط واجب آن است كه نماز را با اوقات نزديكترين كشور و يا شهري كه در بيست چهار ساعت داراي شب و روز مي باشد تطبيق دهد و نمارهاي پنجگانه را برابر اوقات شرعي آنجا بخواند هر چند با قصد قربت مطلقه.
و اما روزه را بايد به كشوري برود كه بتواند روزه ماه رمضان را بگيرد كه فضيلت بسيار دارد و اگر ممكن نشد در غير ماه رمضان چنان كند و قضا به جا آورد.
سؤال : لطفا بفرماييد اينکه فرد در 4 جا ميتواند نمازش را تمام بخواند ايا مثالا اگر هتلي در کربلا و يا مکه و يا مدينه و يا کوفه باشد نيز ميتواند نمازش را تمام بخواند و روزه اش را بگيرد يا تنها اختصاص حائر دارد اگر صحن و سراي جديد اضافه شود چطور؟
جواب : درمکه و مدينه جايز است ولي در شهر کربلا و کوفه جايز نيست بلکه تنها در حرم يا مسجد کوفه جايز است .
سؤال : حکم کسي که ماه رمضان بر اساس شهادت دو نفر 29 روز روزه گرفته اند چيست ؟
جواب : قضا لازم نيست .
سؤال : شرايط سني براي روزه داري چيست ؟
جواب : بلوغ است که در دخترها نشانه آن تمام شدن نه سال قمري است و در پسرها يکي از سه چيز اول : روئيدن موي درشت در زير شکم بالاي عورت و همچنين در صورت و پشت لب .دوم: بيرون امدن مني . سوم : تمام شدن پانزده سال قمري .
سؤال : آيا عمل استمنا در ماه مبارک رمضان حرام است (خود ارضائي) ؟
جواب : حرام است و يكي از مبطلات است .
سؤال : اگر شخصي استمناء در ماه رمضان انجام دهد البته به نيت آمدن مني نباشد ولي از او مني خارج شود چه حكمي دارد؟
جواب : اگر از خود وثوق نداشت روزه او باطل است و اگر با علم به مسأله باشد كفاره هم به علاوه قضاء واجب است و همچنين بنابر احتياط واجب اگر جاهل مقصر مردد باشيد.
سؤال : نگاه كردن به صفحه اينترنت در زماني كه انسان روزه ميباشد و يك تصوير غير عادي ظاهر ميشود چه حكمي دارد؟
جواب : روزه را باطل نميكند اگرچه شرعاً در مواردي نبايد نگاه كرد.
سؤال : اگر فرد روزه دار با همسر خود نزديكي كند و بازي كند و نخواهد كه آبش بيايد و بداند چنانچه بيايد روزه اش باطل است ولي بي اختيار آبش بيايد (قبلاً با اين كارها آبش ميآمده) آيا روزه اش باطل است يا نه؟ كفاره چه؟ اگر كفاره واجب است، چگونه است؟
جواب : روزه اش باطل است و اگر از روي علم به مسأله باشد بايد به علاوه قضا كفاره هم بدهد و همچنين بنابر احتياط واجب اگر جاهل مقصر متردد باشد.
سؤال : در روزه ماه رمضان ريختن قطره در چشم آيا روزه را باطل ميكند يا خير؟
جواب : باطل نميكند.
سؤال : اگر در ماه رمضان در حال بيرون آمدن مني از خواب بلند شوم، آيا جايز است كه به بيرون آمدن آن كمك كنم؟ حكم در مورد استمناء در غير از ماه رمضان چه ميباشد؟
جواب : جايز است مني را در آن حال خارج كنيد و استمناء در هر حال حرام است.
سؤال : 1 ـ اگر كسي در ماه رمضان عمداً كاري كند كه از او مني بيرون آيد آيا بايد 60 روز روزه بگيرد يا خير؟
2 ـ جواب اين سؤال را براي فرو بردن اخلاط سينه را هم بگوييد.
جواب : 1 ـ اگر عالم به اين بود كه اين كار روزه را باطل ميكند بايد كفاره بدهد و نيز بنابر احتياط واجب اگر جاهل مقصر متردد باشد. و كفاره آن اين است كه 60 روز روزه بگيرد يا 60 فقير را سير كند ولو به اينكه به هركدام يك مد (750 گرم) طعام بدهد.
2 ـ روزه را باطل نميكند.
سؤال : كسي كه روزه بوده بعد خوابيده و در خواب مني از او بيرون آمده روزه اش باطل است؟
جواب : روزه صحيح است.
سؤال : شستن دهان براي شخص روزه دار چه حكمي دارد؟
جواب : مانعي ندارد.
سؤال : آيا زنان ميتوانند براي گرفتن همه روزه هاي ماه رمضان از قرص ضد بارداري استفاده كنند تا حيض نشوند.
جواب : مانعي ندارد.
سؤال : اگر كسي در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و بعد بيدار شود و دوباره بخوابد بدون اينكه بداند آيا صبح شده يا حكم آن چه ميباشد؟
جواب : اگر يقين و يا اطمينان داشته باشد كه اگر دوباره بخوابد پيش از اذان صبح بيدار ميشود، و تصميم هم داشته باشد كه بعد از بيدار شدن غسل كند چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بيدار نشود روزه او صحيح است و اگر اطمينان نداشته باشد بنابر احتياط واجب قضا بر او واجب ميشود.
سؤال : اينجانب طلبه اي هستم كه حدود 22 سال در تهران سكونت داشتم و آنجا را وطن دائمي خود قرار داده بودم 4 ماه قبل براي مراقبت از والدينم كه هر دو مريض هستند به اصفهان محل سكونت و تحصيل علوم ديني خود را تغيير دادم و به خيال اينكه به تهران باز نخواهم گشت از تهران نيت اعراض كردم و در طي اين 4 ماه نماز را در تهران كه ميرفتم شكسته ميخواندم حال بعد از 4 ماه معلوم شد كه نيت اعراض اشتباه بوده و احتمال بازگشت به تهران بسيار زياد است به سبب اصرار مأمومين كه در مسجد بازار در خدمت آنها بوديم و نيز احتمال انتقال والدينم به تهران همراه خودم سؤال من اين است آيا ميتوانم از اين نيت اعراض رجوع كنم و تهران به عنوان وطن قبلي (وطن دوم) من باقي بماند؟
جواب : ميتوانيد دوباره آنجا را وطن قرار دهيد.
سؤال : با توجه به اولين مسأله در رساله در مورد روزه كه بايد مقداري قبل و مقداري قبل از اذان صبح و مغرب نبايد كار مبطل روزه كرد تا يقين حاصل شود كه تمام را روزه بوده ايم، اين مقدار زماني چقدر است؟ و با توجه به معين كردن وقت اذان بطور دقيق در ايران آيا لزومي دارد؟ و اگر شخصي ندانسته اين زمان را رعايت نكند ولي يقين حاصل كرده باشد، حكم چيست؟
جواب : اين عبارت در رساله بايد تغيير يابد و لازم نيست قبل از طلوع فجر امساك كند مگر اينكه يقين كه اگر احتياط نكند بعضي از روزها خوردن او بعد از فجر خواهد بود در اين صورت از باب احتياط لازم است قبل از فجر امساك كند و به هر حال در طرف فجر تا يقين به طلوع فجر حاصل نشده است امساك لازم نيست ولي در طرف مغرب تا يقين به دخول وقت حاصل نشده خوردن جايز نيست و معيار اذان يا تعيين وقت توسط تقويم نيست بلكه معيار در طرف مغرب از بين رفتن سرخي طرف مشرق است و اين حكم در صورتي كه علم به سقوط قرص باشد مبني بر احتياط است و نسبت به گذشته اگر يقين به خوردن در روز حاصل نشود حكم به صحت ميشود.
سؤال : ما در محلي كار ميكنيم كه وضعيت شغلي ما طوري است كه 14 روز كار و 14 روز هم به منزل ميرويم كه بيشتر از 6 فرسخ است در اين مدت 14 روز كار شايد يك يا دو بار هم مأموريت شغلي پيش بيايد كه بيشتر از 6 فرسخ باشد و اين از مسئولت شغلي ما نيز ميباشد.
در محل كار وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
در مأموريت وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
در بين محل كار و منزل وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
اگر مأموريت در هر هفته باشد ولي در 14 روز منزل مسافرتي در بين باشد يا نباشد وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
اگر 7 روز در محل كار و 14 روز در منزل باشد وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
و اگر ما بواسطه كار بايد هر روز اين 14 روز شغلي را در تردد باشيم وظيفه نماز و روزه ما چيست؟
جواب : اگر يك هفته يا دو هفته در محل كار هستيد و اين وضع به مدت يكسال و نيم ادامه دارد آنجا در حكم وطن است و نمازتان در آنجا تمام و روزه صحيح است ولي در مأموريتها نماز شكسته است و اگر قبل از ظهر باشد روزه را ميتوانيد بخوريد و همچنين در سفر بين محل كار و وطن مگر اينكه مأموريتها به علاوه ساير مسافرتها به طور مستمر در ماه ده روز بشود كه در اينصورت كثير السفر شمرده ميشويد و نمازتان در همه مسافرتها حتي اگر به كشور ديگر باشد تمام است و همين حكم در صورتي است كه 14 روز شغلي را در تردد باشيد.
سؤال : در روزه قضاي ماه رمضان اگر سهواً (قبل از ظهر ـ بعد از ظهر) چيزي خورده شود و زمان كافي براي گرفتن روزه قضا باشد حكم روزه چيست؟
جواب : اگر از روي سهو باشد روزه را باطل نميكند.
سؤال : ماليدن روژ به لب در ماه مبارك رمضان براي خانمها چه حكمي دارد؟
جواب : مانعي ندارد.
سؤال : در ماه مبارك رمضان امتناع از خوردن سحري چه حكمي دارد؟ و آيا خوردن سحري مستحب است؟
جواب : ممكن است موجب شدت ضعف شود، لذا خوب است كه انسان سحري بخورد.
سؤال : اگر زن و شوهر جواني در ماه رمضان در زماني كه روزه هستند ناخاسته و بدون كنترل خود با هم نزديكي كنند و روزه شان باطل شود چه بايد بكنند؟
جواب : قضا و كفاره واجب است و كافي است اطعام شصت مسكين هر مسكيني 750 گرم گندم يا آرد براي هر يك از زن و شوهر.
سؤال : حكم نماز و روزه دانشجويان و طلاب در سفر براي تحصيل و در محل تحصيل چيست؟
جواب : اگر در ماه به طور متوسط ده روز سفر كند بايد نماز را در همه سفرها تمام بجا آورد و روزه را بگيرد و اگر قصد داشته باشد در محل تحصيل دو سال بماند آنجا مقرّ وي است و نماز را بجا آورد و روزه بگيرد.
سؤال : من شخصي دانشجو هستم كه در شهري ديگر تحصيل ميكنم. شهر من قزوين و محل تحصيلم تهران ميباشد من ممكن است هر هفته يا هر دو هفته يك بار به وطنم برگردم (پنج شنبه ها و جمعه ها در شهر خود ميباشم) و دوباره به محل تحصيلم تهران برميگردم حال سؤالم اين است كه آيا نمازم در محل تحصيلم تهران تمام است يا شكسته و اينكه روزه ام شكسته است يا تمام و سؤال ديگرم ايكه آيا حضرت آيت الله محل تحصيل را وطن ميدانند يا خير؟
جواب : اگر مدت تحصيل به دو سال يا بيشتر طول ميكشد تهران در حكم وطن خواهد بود.
سؤال : آيا ريختن قطره در چشم با توجه به اينكه مقداري از آن از راه مجراي اشكي وارد دهان ميشود روزه را باطل ميكند؟ استفاده از اسپري ريه براي آسم چطور؟
جواب : در هر دو مورد روزه صحيح است مگر در اينكه در اسپري علم پيدا كند كه آن ماده كه اسپري مذكور مشتمل بر آن است وارد دستگاه هاضمه ميشود.
سؤال : آيا نگاه كردن به عكسهاي مبتذل و چت كردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل ميكنند؟
جواب : باطل نميكند.
سؤال : بنده دانشجو در يكي از ايالتهاي امريكا مشغول به تحصيل هستم. در حال حاضر كه ماه مبارك رمضان ميباشد، يك سؤالي برايم پيش آمد كه من بخاطر نبودن امكانات لازم و كمبود وقت بيشتر اوقات مجبورم بيرون از محل سكونتم افطار كنم و در عين حال غذاهايي كه در آنها گوشت مصرف شده مانند مرغ و گوشت سفارش دهم كه در اين صورت آنها به طريق اسلامي ذبح نشده اند. در اين حال خواستم نظر علماء را در اين باره سؤال كنم و راه حلي را براي من جويا باشند؟
جواب : روزه باطل نميشود ولي خوردن آنها حرام است و دهان شما و آنچه با آن اصابت كند نجس ميشود.
سؤال : ما زنان مسلمان شيعي كه در اروپا هستيم براي متحد الشكل بودن و جلوگيري از بعضي توهين هاي از روسي استفاده نميكنيم ولي روزه را ميگيريم آيا شرعاً مورد قبول هست يا خير؟ اگر نه چه بايد كرد؟
جواب : روزه صحيح است.
سؤال : پايين بردن آب دهان در ماه رمضان به صورت عمدي چه حكمي دارد؟
جواب : مبطل روزه نيست.
سؤال : آيا سيگار كشيدن در هنگام روزه را باطل ميكند يا نه؟
جواب : بنابر احتياط واجب باطل ميكند.
سؤال : جواني هستم 17 ساله كه درجه چشمانم روي هم بالاي 11 است. آيا روزه گرفتن بر من واجب است؟
جواب : اگر ترس ضرر يا شدت مرض باشد واجب نيست.
سؤال : اگر روزه باشيم و در هنگام خواب مني از بدن خارج شود و متوجه شويم، روزه باطل است يا نه؟
جواب : روزه باطل نميشود.
سؤال : براي گرفتن روزه و نماز قضا براي ميت (مثلا ده سال) آيا چند نفر در يك زمان مي توانند اين تكليف را انجام دهند . ( براي مثال 5 نفر و هركدام دو سال نماز و روزه بگيرند ) ?
جواب : مي توانند و ترتيب معتبر نيست .
سؤال : در قطب شمال كه 6 ماه روز است و 6 ماه شب است ، وقت نماز و افطار چگونه مشخص مي شود ?
جواب : نسبت به نماز _بنا براحتياط واجب _نزديكترين محل به آنجا كه شبانه روزش 24 ساعت است در نظر گرفته شود و نماز را بر طبق اوقات آن مكان بجا آورد و نسبت به روزه بايد به مكاني منتقل شود كه بتواند روزه را بگيرد ( چه در رمضان و چه بعد از آن ) و در صورت عدم تمكن بدل از هر روز 750 گرم گندم و امثال آن به فقير بدهد .
سؤال : در ماه مبارك رمضان قبل از اذان صبح به منظور انجام غسل جنابت به حمام رفتم . كمي بعد از شروع غسل اب بطور غير معمول سرد شد طوريكه از ادامه غسل باز ماندم و اذان گفته شد . بعد از آن با تهيه شدن مقداري اب گرم غسل را ادامه دادم و بعد اب حمام هم گرم شد و غسل را به پآيان رساندم ولي هوا روشن شده بود . خواهشمندم بفرمائيد : 1 _ آيا گناهي مرتكب شده ام ? 2 _ روزه اين روز چه حالتي پيدا مي كند ?
جواب : روزه مزبور صحيح است و در چنين حالتي وظيفه تيمم است و بعد غسل انجام مي دهد و نماز را بعد از غسل مي خواند .
سؤال : آيا دخول در ماه رمضان بدون انزال روزه را باطل مي كند ?
جواب : مبطل روزه است .
سؤال : مي شود با دهان روزه مسواك زد ?
جواب : چنانچه اب خارجي و امثال انرا فرو نبرند مانعي ندارد .
سؤال : اگر در زمان روزه بودن مني بدون دخالت از مجري بيرون ايد آيا روزه باطل مي شود يا نه ? بطوريكه در روز دو دفعه يسا بيشتر اين اتفاق بيفتد ? و آيا غسل بايد انجام شود يا نه ? هر بار ?
جواب : روزه باطل نمي شود و غسل لازم است .
سؤال : در روزه غير ماه رمضان در حاليكه نماز صبح خوانده و مي خوابد و در خواب محتلم مي شود روزه اش درست است يا نه ?
جواب : روزه صحيح است .
سؤال : در اوايل سن تکليف 6 روز ماه رمضان را به حرام شکستم ولي با توجه به اين موضوع که بعدا کفاره آن را مي دهم روزه مستحبي زيادي گرفتم حکم چيست ؟ آيا باز هم ميتوانم بگيرم ؟مبلغ ريالي آن چقدر مي شود و چگونه قابل پرداخت است ؟
جواب : تا قبل از قضاء آن روزه ها نمي توانيد روزه مستحبي بگيريد و کفاره براي هر يک روز اطعام 60 فقير است که مي توانيد به هر يک 750 گرم کندم بدهيد .
سؤال : شرايط سني براي روزه داري چيست ؟
جواب : بلوغ است که در دخترها نشانه آن تمام شدن نه سال قمري است و در پسرها يکي از سه چيز اول : روئيدن موي درشت در زير شکم بالاي عورت و همچنين در صورت و پشت لب .دوم: بيرون امدن مني . سوم : تمام شدن پانزده سال قمري .
سؤال : روزه مرد جنبي که بعد از اذان صبح از خواب بيدار شده است و بعد از اذان صبح غسل جنابت کرده چه حکمي دارد ؟
جواب : روزه صحيح است .
سؤال : همسر اينجانب براي اينکه بتواند تمام ماه مبارک رمضان را روزه بگيرد از قرص ضد بارداري استفاده مي کند . اما متاسفانه در يک شب که نتوانسته بوديم سحر بيدار شويم و نتواتنسته بود از قرص استفاده کند در اثر غفلت و عدم اشنائي با مساله شرعي (بخاطر اينکه دوره ماهانه اش اغاز نشود و حداقل 1 هفته از ماه مبارک را از دست ندهد ) صبح بعد از اذان از قرص استفاده کرده و بعد براي رفع ناراحتي معده که در اثر استفاده از قرص بوجود امده اندکي غذا نيز مصرف نموده است .
حال سوال اين است که آيا به خاطر اين اشتباه بايد کفاره هم بدهد ؟
با توجه به اينکه بعد از وقوف به مساله تا افطار امساک کرده است . در ضمن در صورتي که کفاره واجب گردد آيا بعد از اداي آن از گناه مبرا هست يا خير ؟
جواب : اگر اطمينان داشت که خوردن آن جايز است فقط آن روز را قضا کند .
سؤال : کسي که در قطبين (شش ماه شب و شش ماه روز ) زندگي مي کند حکم نماز و روزه آن چطور است ؟
جواب : در مورد نماز به احتياط واجب بايد ملاحظه نزديكترين مكاني كند كه هر 24 ساعت يك شبانه و روز دارد و به نيت قربت مطلق نمازهاي پنجگانه را طبق اوقات آنجا بجاي آورد و در مورد روزه نيز واجب است که در ماه رمضان به شهري برود که بتواند در آن روزه بگيرد يا بعد از آن برود و قضا كند و اگر نمي تواند به جاي روزه بايد فديه بدهد .
سؤال : زدن آمپول تقويتي براي فرد روزه دار حكمش چيست؟
جواب : مانعي ندارد و مضر به روزه نيست.
سؤال : كساني كه در نزديكي قطب شمال زندگي ميكنند در روزهايي كه طولش 20 ساعت تا 22 ساعت است چه تكليفي براي روزه دارند؟
جواب : چنانچه تمكن دارد روزه بگيرد و اگر تمكن ندارد بعداً قضاء كند و اگر از آنهم متمكن نيست فقط فديه بدهد.
سؤال : در ايام ماه مبارك اگر شخصي بعد از اذان صبح بيدار شود در حالي كه احتياج به غسل جنابت داشته باشد تكليف چيست؟ آيا آن روز را نميشود روزه گرفت؟
جواب : روزه درست است و براي نماز غسل كنيد.
سؤال : حكم مهاجرين در چگونگي روزه گرفتن (بيشتر از 2 سال در بلاد غرب) چيست؟
جواب : نماز را تمام بخوانند و روزه را كامل بگيرند.
سؤال : آيا شخصي كه محل شغل دائم او در شهري ديگر در فاصله بيش از 30 كيلومتر قرار دارد و هر روز در رفت و برگشت ميباشد. حكم روزه داشتن او چگونه است؟
جواب : كثير السفر هستيد و روزه شما در تمام سفرها صحيح است.
سؤال : من متولد شهرستان اروميه هستم بيش از 20 سال است كه در تهران ساكن و شاغل هستم در حال حاضر در كرج ساكن شده ام و براي كار هر روز به تهران ميآيم و برميگردم آيا روزه بر من صحيح ميباشد يا خير؟
جواب : چنانچه پس از يك ماه از سكونت در كرج و رفت و آمد هر روزه به تهران باشد روزه شما اشكال ندارد حتي اگر در كرج و يا در بين راه باشيد.
سؤال : با توجه به اينكه مسافر ميتواند در چهار مكان مقدس كه در رساله عمليه ذكر گرديده نماز را تمام بخواند آيا شامل روزه هم ميشود؟ به عبارتي مسافر ميتواند در مكه مكرمه و يا مدينه منوره بدون قصد ده روز، روزه بگيرد؟
جواب : شامل روزه نميشود.
سؤال : در چه صورتي باطل كردن روزه مستحب است؟
جواب : مستحب است براي كسي كه صوم مستحب گرفته روزه خود را قطع كند اگر برادر مؤمني او را به طعامي دعوت كند.
سؤال : استفاده از عطر و ادكلن براي روزه دار چه حكمي دارد؟
جواب : مانعي ندارد.
سؤال : مسواك زدن بعد از اذان صبح با خمير داندانهاي موجود چه حكمي دارد؟
جواب : مانعي ندارد ولي رطوبت آن را نبلعد.
سؤال : مدت يكسال و نه ماه است كه به فرزندم شير ميدهم. در 23 دي ماه امسال دو سال شيردهي تمام ميشود. در طول روز فرزندم به تناوب شير ميخورد. ميخواستم بپرسم كه آيا در ماه رمضان امسال بايد روزه بگيرم يا نه؟
جواب : روزه بگيريد.
سؤال : آيا بخارات آب داخل حمام اگر استشمام شود مبطل روزه ميباشد يا خير؟ در صورتي كه مبطل روزه باشد براي استحمام چه بايد كرد در مورد مه غليظ حكم چگونه است؟
جواب : استنشاق آن مبطل روزه نيست بله در صورتيكه بخار غليظ يا مه به آب تبديل شود و وارد جوف گردد مبطل روزه است.
سؤال : با توجه به يكسان نبود تاريخ شبهاي قدر در ايران و كشورهاي ديگر آيا شب واقعي در ايران است يا در آن كشورها؟ و آيا براي هر سرزمين يك شب قدر جداگانه وجود دارد يا خير؟
جواب : هر يك عمل به تكليف خود ميكند.
سؤال : آيا خوردن يا نخوردن سحري در ماه رمضان اشكالي در روزه گرفتن دارد يا خير؟
جواب : اشكال ندارد.
سؤال : من سه روز در هفته از حد ترخص ميگذرم تكليف نماز و روزه من چيست؟
جواب : تمام است.
سؤال : نگاه كردن به صفحه اينترنت در زماني كه انسان روزه ميباشد و يك تصوير غير عادي ظاهر ميشود چه حكمي دارد؟
جواب : روزه را باطل نميكند اگرچه شرعاً در مواردي نبايد نگاه كرد.
سؤال : در سوئد فعلاً روزها كوتاه است اما بعد ممكن است اينطور نباشد و اگر ماه مبارك رمضان در تابستان بيفتد ممكن است طول روز از 20 ساعت هم ***** كند. در اين مورد نظر معظم له چيست؟
جواب : در فرض تمكن بايد روزه گرفت.
سؤال : من اولين سالي هست كه روزه بر من واجب شده و امروز كه روز اول هست را روزه گرفته ام. ميخواستم بپرسم من كه نميدانستم اگر اخلاط سينه به دهان برسد نبايد فرو برد و من كه فرو بردم، روزه من باطل است يا نه؟
جواب : باطل نيست.
سؤال : من در خانواده اي بدنيا آمده ام كه هيچ آشنايي با مسايل مذهبي نداشتم و حتي پدرم مخالف مذهب است ولي به لطف خدا به مرور زمان با مسايل مذهبي آشنا شدم و پله پله معارف ديني را آموختم ولي اين مسير طولاني بود و مسايلي چون ولايت امامان، نياز به مرجع و... را تا مدتي خيلي توجه نميكردم.
1 ـ من نمازهايي را كه در آن زمان خوانده ام بدليل اينكه مثلاً مقيد به قرائت از مخارج درست نبوده ام و... را كه چند سال ميشود دوباره بخوانم آيا واجب است؟ در مورد روزه هايم با توجه به درست نبودن غسلهايم در اوايل و روزه هايي كه اجازه روزه به من نميدادند چه؟
جواب : 1 ـ اگر مطمئن بوديد كه قرائت به آن نحو صحيح است قضا لازم نيست و اگر غسل صحيح نبوده نماز باطل است ولي روزه صحيح است البته بهتر است وجه بطلان غسل را بنويسيد و روزه هايي كه با اجبار خورده ايد قضاء لازم است و كفاره ندارد.
سؤال : من از بدو تولد در شيراز زندگي كرده و آنجا وطن من بود. حدود هفت سال پيش براي تحصيل به تهران رفته و در آنجا ساكن شدم. البته از وطن اصليم نيز عدول نكردم پس از شش سال زندگي در تهران، حدود يك سال پيش به شيراز برگشتم. در حال حاضر در شيراز زندگي ميكنمن و در همانجا هم كار ميكنم، اما شغلي نيز در تهران دارم. به همين دليل قبلاً هفته اي دو روز و در حال حاضر يك هفته در ميان، سه روز در تهران هستم. لازم به ذكر است كه احتمال زياد دارد دوباره به تهران برگردم و در آنجا زندگي كنم. به همين دليل از تهران نيز عدول نكردم و در اين يك سال در تهران نمازم را تمام ميخواندم. ميخواستم بپرسم آيا اين عمل صحيح بوده يا خير و تكليف من چيست؟ ضمناً اگر ميبايست نمازم را شكسته ميخواندم تكليف نماز و روزه اين مدت چيست؟
جواب : كاري كه ميكنيد صحيح است و هر دو شهر براي شما حكم وطن را دارد.
سؤال : اگر بر اثر فراموشي مسئله كاري انجام دهيم كه باعث باطل شدن روزه ميشود ، آيا روزه باطل است يا نه ؟
جواب : باطل نميشود.