شهرستان زاهدان
اطلاعات کلی
نام رسمی: زاهدان
کشور: ایران
استان: سیستان و بلوچستان
شهرستان: زاهدان
جمعیت: ۸۰۰٫۴۶۰
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا: متر
شهرستان زاهدان از توابع استان سیستان و بلوچستان است مرکز آن شهر زاهدان است. این شهرستان در جنوب شرقی کشور ایران قرار دارد. جمعیت این شهرستان درسال ۱۳۸۶، ۸۰۰٫۴۶۰ نفراست.[۱]. شهر زاهدان مرکز این شهرستان است.
تقسیمات کشوری
شهرها: زاهدان، میرجاوه و نصرتآباد.
بخش مرکزی شهرستان زاهدان
دهستان چشمه زیارت
دهستان حرمک
شهرها: زاهدان
بخش میرجاوه
دهستان تمین
دهستان لادیز
شهر: میرجاوه
بخش نصرتآباد
دهستان دومک
دهستان نصرتآباد
شهر: نصرتآباد
بخش کورین
دهستان کورین
دهستان شورو
آب و هوا
شهرستان زاهدان دارای آب و هوای بیابانی گرم و خشک میباشد. میانگین بارش سالانه در این شهرستان ۷۲ میلیمتر و میانگین دمای آن در سال ۸۲ از۵/۴۲ الی ۶/۱۲- درجه سانتیگراد در تغییر است.
تقسیمات کشوری
شهرستان زاهدان با مساحت ۳۶۵۸۱ کیلومتر مربع درشمال استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته و فاصله مرکز شهرستان تا مرکز استان ۰ کیلومتر است. این شهرستان دارای تعداد ۳ مرکز شهری و ۴ بخش – ۸ دهستان و ۱۰۱۲ آبادی دارای سکنهاست. استان سیستان و بلوجستان از دو منطقه تشکیل شدهاست .منطقه سیتان در شمال و منطقه بلوچستان در مرکز و جنوب استان و قبلا به عنوان استان بلوچستان و سیستان نامیده میشد . در یک تقسیم بندی دیگر بلوچستان به دو بخش مکران ( شامل سراوان - ایرانشهر - چابهار - نیکشهر و سرباز) و سرحد ( شامل خاش - میرجاوه و زاهدان است حتی کاهی زابل نیز به عنوان بخشی از سرحد به شمار میرود ). زاهدان شمالی ترین منطقه بلوچستان و در مجاورت منطقه سیستان واقع شدهاست.
زبان و مذهب
مردم شهرستان زاهدان به زبان{محلی سیستانی} {بلوچی} تکلم میکنند و تعدادی از لهجههای زبان فارسی نیز در آنجا رایج است.
بیشتر ساکنین این شهرستان مسلمان شیعه و سنی هستند.اکثر مردمان بومی زاهدان بلوج میباشند که از مسلمانان اهل سنت هستتند . بسیاری از آنها گرچه مذهب متفاوتی دارند ولی با هم نسبت خانوادگی دارند حتی گاهی یک برادر تشیع و یک برادر اهل سنت است .
صنایع دستی
سوزن دوزی
سکه و آئینه دوزی
قالیبافی
کشاورزی و منابع طبیعی و دامپروری
در سال زراعی ۸۳-۱۳۸۲ سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی شهرستان زاهدان بالغ بر۱۸۳۳۲ هکتار است که۵/۱۱ درصد از سطح کشت زیر کشت استان را تشکیل میدهد. از این مقدار۴/۲۷ درصد به کشت باغات و۶/۷۲ درصد به زراعتهای سالانه اختصاص دارد. محصولات عمده زراعی شهرستان غلات و نباتات علوفهای میباشد.طی همان سال ۶۴ واحد صنعتی پرورش و نگهداری دام و طیور در سطح شهرستان فعال بودهاست. همچنین میزان تولید شیر، گوشت قرمز، گوشت مرغ و عسل به ترتیب ۶/۱۹، ۷/۱، ۹/۰ و - هزار تن بودهاست. لازم به ذکر است این شهرستان دارای ۵۹ واحد پرورش ماهی با تولید ۵/۸۸ تن میباشد.
صنعت و معدن
تعداد صنایع موجود شهرستان زاهدان ۳۰۳ واحد میباشد که تعداد – واحد آن در نقاط روستایی و تعداد – واحد بقیه در نقاط شهری مستقر میباشند. درسال ۱۳۸۲ تعداد ۵ کارگاه فعال مسئولیت استخراج معادن را به عهده داشته که عمدهترین معادن موجود در سطح این شهرستان عبارتاند از: گرانیت، لاشه تراورتنی، گل سفید، کرومیت، منگنز.
سهم شهرستان از کارگاههای معدنی فعال استان ۳/۳۳ درصد میباشد. میزان تولیدات اسمی سالانه گروه معدنی غیر فلزی – تن میباشد که – درصد تولیدات معدنی کل استان را به خود اختصاص دادهاست.
امکانات تفریحی
دانشگاه سیستان و بلوچستان
در این شهر امکانات تفریحی در حد بسیار اندکی است بهگونهای که تنها در این شهر دو سینما وجود دارد که یکی از آنها تعطیل و دیگری هم فیلمهای کلوپی را میگذارد. براسان و هامون کنار از مکانهای تفریحی زاهدان است
ورزش
این شهرستان از وجود سه استادیوم، سه میدان فوتبال، سه میدان والیبال، سه بسکتبال، ۱۷ سالن ورزشی و سه ورزشگاه بهرمند میباشد. سرانه فضای ورزشی به ازای هر هزار نفر (سر پوشیده) ۱۰۸ متر مربع و سرانه فضای ورزشی روباز ۲۵۷ متر مربع برای هزار نفر جمعیت است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)