این مقاله با استفاده از معتبرترین منابع، متداول ترین نکاتی را که مادران در این ۹ ماه شک دارند انجام بدهند یا نه، به شما معرفی می کند.
ورزش و سرگرمی
۱٫آیا می توان آهسته دوید؟
بله.اگر در دوران بارداری خونریزی غیرطبیعی نداشته اید و دویدن هم شما را خطر زایمان زودهنگام، پره اکلامپسی (مسمومیت دوران بارداری)، جدا شدن جفت پیش از زایمان (پریویای جفت) قرار نمی دهد، بروید بدوید؛ البته پیش از آن حتما با پزشکتان مشورت کنید.
2.آیا می توان به اسکی رفت ؟
بهتر است در این چند ماه از تمام ورزش هایی که احتمال واژگون شدن در آنها بالا است دوری کنید.
3.آیا می توان تمرینات یوگا انجام داد؟
یوگا در دوران بارداری می تواند بسیار سودمند واقع شود؛ زیرا این تمرینات به روح و جسم آرامش می بخشند. در یکی از این دوره ها ثبت نام کنید. اما اگر ۳ ماهه اولتان تمام شده دیگر حرکات به پشت خوابیده را انجام ندهید؛ زیرا سبب کاهش خون رسانی به رحم خواهند شد. به علاوه اگر در ۳ ماهه دوم و سوم قرار دارید از حرکات وارونه ای و همچنین یوگای داغ پرهیز کنید.
4.آیا می توان دوچرخه سواری کرد؟
استفاده از دوچرخه ثابت بلامانع است. اما دوچرخه های متحرک نه. هر چه دوچرخه ای که انتخاب می کنید بزرگ تر باشد مشکلات تان با آن بیشتر شده و احتمال زمین خوردن تان هم بسیار بالا می رود.
5.آیا می توان بدنسازی کرد؟
تمرینات بدنسازی سبک در دوران بارداری مشکلی ایجاد نخواهند کرد. ابتدا با پزشک تان مشورت کرده و اطمینان کسب کنید کدام ورزش هایی که قبلا انجام می دادید هنوز هم برایتان مجاز هستند. وزنه های سبک (۶-۲ کیلویی) را انتخاب کنید و به هیچ وجه در حالت خوابیده وزنه را برندارید.
6.آیا می توان با هواپیما سفر کرد؟
سفرهای خارجی تا حدود هفته ۳۵ و سفرهای داخلی تا هفته ۳۶ بی خطر هستند. سفر کردن در ۳ ماهه دوم بسیار راحت است زیرا شکم شما محکم و قوی تر شده است. سعی کنید صندلی های مجاور راهروی هواپیما را انتخاب کنید تا به راحتی از جایتان بلند شوید و دسترسی به سرویس بهداشتی هم برایتان آسان تر باشد. حتما کارت شناسایی، لیستی از مشخصات، تلفن تماس، آدرس و همچنین اطلاعات پزشکی از جمله گروه خونی، حساسیت ها، بیماری مزمن و خطرات احتمالی بارداری تان را به همراه داشته باشید.
7.استخر می شود رفت؟
شنا بهترین ورزش است و تا آخر دوران حاملگی امکان پذیر است. عضلات برای زایمان طبیعی آماده می شود، حتی زایمان در آب را راحتتر می کند. هیچ مشکل خاصی برای خانم ها ایجاد نمی شود و فقط کرال به پشت برای آنها می تواند خطرساز باشد.
بهداشت و زیبایی
۸٫آیا می توان مانیکور یا پدیکور کرد؟
خود عمل مانیکور مشکلی را برای شما ایجاد نخواهد کرد؛ اما حتما ابزار این کار را خریداری کنید و از آرایشگر بخواهید با ابزار خودتان ناخن هایتان را درست کند بدین ترتیب خطر عفونت را کم می کنید. در این دوران از مراجعه به سالن های زیبایی که مانند دخمه هستند و بوی مواد شیمیایی مثلا انواع لاک ها، استون، مواد دکلره، رنگ ها، اسپری های مو و… در آنها پیچیده جدا خودداری کنید. به سالن هایی بروید که هواکش و تهویه های مناسب دارند تا بخارهای مواد آرایشی را بیرون بکشند. اگر می خواهید خودتان در خانه ناخن هایتان را درست کنید، این کار را در کنار پنجره انجام دید تا بخار مواد شیمیایی را استشمام نکنید.
9.آیا می توان به سونا یا جکوزی رفت؟
دمای بالای سونا و جکوزی می تواند بر رشد داخل رحمی جنین تاثیرات منفی بگذارد. هنگام استحمام مراقب باشید دمای آب از ۳۸ درجه سانتی گراد بالاتر نرود؛ به عبارتی روی پوست تان احساس سوزش نداشته باشید.
10.آیا می توان درمان های آکنه را دامه داد؟
از انواع رتینوئیدها، سالسیلیک اسید، رتین A پرهیز کنید؛ به هر حال با پزشک زنان و پزشک متخصص پوست حتما مشورت کنید.
11.آیا می توان از دستگاه های برنزه کننده استفاده کرد؟
تا به حال موردی گزارش نشده که بتوان استفاده از دستگاه های برنزه کننده را در دوران بارداری خطرناک اعلام کرد؛ اما دلایل قابل توجهی وجود دارند که به عنوان یک مادر شما را مجاب به احتیاط می کنند. دمای این دستگاه بسیار بالاست و ممکن است برای فرزندتان خطرناک باشد، به خصوص در ۳ ماهه اول بارداری. این دستگاه ها خطر سرطان پوست را بالا می برند. نگران لکه های پوستی ناشی از تغییرات هورمون در دوران بارداری نباشید. اگر می خواهید پوست تان آفتاب سوخته به نظر برسد از محصولات اتوبرنزه که برای جنین و خودتان بی خطر هستند، استفاده کنید.
12.آیا می توان به جلسات ماساژ رفت؟
بله. اگر متخصص ماساژ، ماساژ های دوران بارداری را بلد است اشکالی ندارد. حتما از تخصص، تجربه و مهارت های متصدی مربوطه اطمینان کسب کنید. هنگام دراز کشیدن به سمت چپ از یک بالش کمک بگیرید، می توانید از میزهای مخصوص ماساژ بارداران که حفره ای برای قرار گرفتن شکم دارند استفاده کنید. بعضی از متخصصان ماساژ را در ۳ ماهه اول منع می کنند، پس قبل از هر اقدامی با پزشک تان مشورت کنید.
13.آیا می توان موها را رنگ کرد؟
با وجود این که تمام پژوهش ها ثابت کرده اند رنگ کردن موها در این دوران خطری را به وجود نمی آورد؛ اما بهتر است وقت های آریشگاه تان را برای بعد از ۳ ماهه اول تنظیم کنید تا چنین خود را در شرایط فوق ایمن در بدن بپرورانید. بعد از این ۳ ماهه اکثر اعضای بدن جنین، رشد حساس خود را کرده اند.
14.آیا می توان واکسن آنفلوانزا زد؟
بله، اگر در دوران بارداری تان دچار آنفلوانزا شدید احتمال دارد وضعیت تان کمی وخیم شود و مثلا دچار سینه پهلو هم بشوید که نه برای شما و نه برای فرزندتان خوب است.
15.آیا می توان به درمان حساسیت ادامه داد؟
شما می توانید تحت نظارت پزشک تان به درمان های حساسیتی خود ادامه دهید؛ اما اگر تازه برای نخستین بار می خواهید این درمان ها را شروع کنید دست نگه دارید.
16.آیا می توان قرص خواب مصرف کرد؟
اگر چه انواعی از قرص های خواب وجود دارند که در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمی کنند؛ اما به هر حال بهتر است برای جلوگیری از عوارض کمبود خواب (از جمله افسردگی) برای درمان این مشکل نظر پزشک تان را هم جویا شوید.
17.آیا می توان از مسکن های بدون نیاز به نسخه پزشک مصرف کرد؟
مصرف استامینوفن بلامانع است؛ اما به هیچ وجه سراغ آسپرین، ادویل، ایبوپروفن و مورتین نروید؛ زیرا این داروها بر گردش خون جنین تاثیرگذار هستند.
18.آیا می توان داروی ضد افسردگی مصرف کرد؟
درمان افسردگی هم برای شما ضروری است هم برای فرزندتان. این روزها داروهای ضد افسردگی بسیاری تولید شده اند که می توانید از پزشک تان بخواهید آنها را برایتان تجویز کند. به علاوه می توانید از جلسات مشاوره ای هم بهره ببرید.
خوردنی ها و آشامیدنی ها
۱۹٫آیا می توان سوسیس و کالباس خورد؟
فرآورده های گوشتی و به طور کلی غذاهای آماده باید حتما در مایکروویو یا آب جوش گرم شوند.
20.آیا می توان پنیر خورد؟
محصولات لبنی محلی و غیرپاستوریزه می توانند سبب عفونت لیستریوز، سالمونلیوز و سایر بیماری های مرتبط با غذا شوند. پس بهتر است تا آنجا که ممکن است از مصرف شیر، پنیر و ماست محلی خودداری کنید.
21.آیا می توان ماهی خورد؟
بعضی ماهی ها ممکن است حاوی مقادیر بالای جیوه باشند. این ماده می تواند سبب تاخیرات رشدی در جنین شود. ماهی های پرورشی مانند ماهی های آزاد آلوده به این ماده سمی نیستند، پس لازم نیست خیلی نگران باشید، می توانید با خیال راحت هر هفته حداقل یک وعده ماهی آزاد و میگو میل کنید.
22.آیا می توان شیرین کننده های مصنوعی خورد؟
شیرین کننده های مصنوعی به جنین شما آسیبی نمی رسانند؛ اما بعضی متخصصان هنوز به این مواد مشکوک هستند. استفاده از ساخارین و آسپارتام به مقادیر محدود اشکالی ندارد و بهتر است به جای نوشیدنی های حاوی این قندهای مصنوعی، از آب و آبمیوه های طبیعی میل کنید.
23.آیا می توان از مایکروویو استفاده کرد؟
هنوز به طور علمی ثابت نشده که مایکروویو بر سلامت مادر و جنین تاثیر سوء دارد.
24.آیا می توان کره بادام زمینی خورد؟
هنوز نشانه ای از بروز حساسیت در جنین به دنبال استفاده از بادام زمینی و کره بادام زمینی مشاهده نشده است؛ به هر حال اگر در خانواده شما سابقه حساسیت های گوناگون دیده شده با پزشک تان مشورت کنید.
25.آیا می توان قهوه خورد؟
کافئین می تواند به راحتی از جفت عبور کرده و روی ضربان قلب جنین تأثیر بگذارد؛ پس مصرف قهوه را در این دوره محدود کنید. معمولا متخصصان تا ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز را برای مادران باردار مجاز می دانند. هر ۲۵۰ میلی لیتر قهوه، ۱۵۰ میلی گرم، ۳۵۰ میلی لیتر نوشابه ۵۰-۳۵ میلی گرم و ۲۵۰ میلی لیتر چای سیاه ۴۰ میلی گرم کافئین دارد.
26.آیا می توان چای گیاهی خورد؟
بسیاری از چای های گیاهی برای دوران بارداری خطری در بر ندارد. بهتر است پیش از استفاده از انواع مختلف چای نظر پزشک تان را هم جویا شوید. بهترین انتخاب شما چای های طعم دار و چای سبز است.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)