سلامتنیوز در گفتگو با دکتر خدایی بررسی کرد:
پروبیوتیک ها راه جدید درمان چاقی
سلامتنیوز: یک متخصص طب و تغذیه تاکید کرد:«اگرچه باکترىهاى پروبیوتیک بیشترین اثرات سلامت بخش خود را در سیستم گوارش اعمال خواهند کرد، اما داراى اثرات سلامت بخش مهمى بر سایر قسمتهای بدن نیز بوده و اخیرا تاثیر پروبیوتیکها بر درمان چاقی بسیار مورد توجه محققین قرار گرفته است.»
دکتر زهره خدایی در گفتگو با سلامت نیوز گفت:«محیط گوارشى انسان کمپلکس پیچیدهای از میکروارگانیسم هاى مختلف است و از نظر بیولوژیکى، زنده ترین و فعال ترین ارگان بدن محسوب مىشود که قابلیت تاثیر پذیری و تغییر دارد. باکتریهای چسبیده به مخاط دستگاه گوارش، گذشته از مسئله جذب مواد غذایى، به عنوان بخشی از لایه محافظ دستگاه گوارش مانع تهاجم میکروبهای بیماریزا میشود، باعث تحریک سیستم ایمنی است و با سنتز برخی ویتامینها و فعالیتهاى متابولیکى پیچیده، اثر مشخصى روى سلامتى انسان دارد .این باکتری ها را فلور نرمال میگویند.»
وی ادامه داد:«در یک فرد کاملا سالم میکروبهای مفید، بیماری زا و میکروب هایی که تحت شرایط خاصی بیماری زا میشوند در حال تعادل هستند. این تعادل بر اثر مصرف آنتی بیوتیکها، افزایش سن، استرس یا رژیم غذایی نادرست به هم میخورد و زمینه را برای ابتلا به بیماریهای مختلف فراهم میکند.»
این دکترای طب و تغذیه از انگلستان افزود:«بیفیدوباکتریا و لاکتوباسیل ها، در دسته باکتریهاى مفید قرار میگیرند و از مهمترین باکتریهای پروبیوتیک به شمار میروند .
بنا به تعریف؛ پروبیوتیک ها، مکملهاى غذائى - میکروبى زندهاى هستند که با تنظیم فلور میکروبى روده و جایگزین شدن در روده، باعث ایجاد اثرات مفید و سودمند درمانى و سلامت بخش، براى مصرف کننده مى شوند. »
وی تاکید کرد:«تحقیقات نشان داده است که مصرف باکتریهاى پروبیوتیک مىتواند تعادل فلور نرمال را به سمت باکتریهاى مفید، متمایل سازد و به این ترتیب با غلبه بر انواع مضر علاوه بر خنثى کردن اثرات نامطلوب این گروه، اثرات درمانى منحصر به فرد خود را ایفا نمایند. »
این عضو انجمن تغذیه آمریکا ادامه داد:«مکانیسم تأثیر باکتریهاى پروبیوتیک بر ارتقاء سلامتى را به یكسرى مکانیسم هایى مربوط مى دانند که اعم آنها شامل: تنظیم و کنترل فلور میکروبى روده، تقویت دیواره مخاطى روده، جلوگیرى از چسبندگى باکتری های بیماری زا به مخاط روده از طریق چسبیدن به این بافت و غیر فعال کردن آنها، تأثیر بر نفوذپذیرى مخاط روده، و تنظیم سیستم ایمنى در دستگاه گوارش است.»
وی گفت:«اگرچه باکترى هاى پروبیوتیک که عموما از سیستم گوارش انسان جداسازى مى شوند، بیشترین اثرات سلامت بخش خود را در همان محیط اولیه خود اعمال خواهند کرد، اما داراى اثرات سلامت بخش مهمى مثل؛ کاهش کلسترول خون ، درمان آسیب هاى کبدى ، اثرات ضد سرطانى ، افزایش جوابگویى سیستم ایمنى، درمان کولیت اولسروز، پیشگیری از آلرژی و آسم کودکان، پیشگیری از اوتیسم، درمان یبوست مزمن سالمندی و تقویت سیستم ایمنی در نوزادان نارس مى باشند. همچنین اخیرا تاثیر پروبیوتیک ها بر درمان چاقی بسیار مورد توجه محققین قرار گرفته است.»
دکتر زهره خدایی افزود:«درکناراثرات درمانى ، از جذابیت هاى مصرف این محصولات، ارزش تغذیه ایى منحصر به فرد آنهاست؛ سنتز ویتامین ها بویژه ویتامین K و ویتامین هاى گروه B ، هضم مقدماتى پروتئین ها، بهبود جذب کلسیم، حضوراسید لاكتیك و نتیجتا افزایش دستیابى زیستى به مواد معدنی و هضم بهتر پروتئینهاى شیر، متابولیسم لاکتوز و کاهش عدم تحمل لاکتوز در مورد محصولات لبنى ، گوشه اى از ویژگى هاى تغذیه اى این محصولات است که موجب شده است تا تلاش براى جاى دادن آنها در رژیم غذایى انسان مستمرتر شده و آنها را به فراورده ای ایده آل برای تمامی گروههای سنی تبدیل نموده است.
وی خاطر نشان کرد:« از سال 2006 به بعد در کتابهای مرجع پزشکی در مورد تاثیر پروبیوتیکها در درمان و پیشگیری بیماریها بحث شده است. این موضوع در کتابهای رفرانس بیماریهای کودکان و بیماری های دستگاه گوارش پر رنگ تر است بطوریکه فصلی جداگانه را به خود اختصاص داده و آن را برای درمان مواردی مانند کرون و کولیت اولسروز معرفی کرده است. »
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)