فصل 3 اتاق PGS :
اتاق PGS را تعریف کنید.
در این اتاق چندین شماره از طریق یک زوج سیم فرستاده می شوند.
در این اتاق کارت هایی قرار دارد که به آنها CU (Center Unit) (Cu یعنی به سمت مرکز) می گویند. این کارت ها مانند مالتی پلکسر عمل می کنند و از چند شماره نمونه گیری کرده و آنها را در یک خط Line یا Link انتقال می دهند.
این زوج سیم در پست هوایی از طریق RU (Remote Unit) (Ru یعنی دور از مرکز) مجدداً دیکود می شود و برای مشترکین می رود. به این سیستم PCM (Pulse Code Modulation) می گویند. PCM معمولاً در مسیر هایی استفاده می شود که کابل کم باشد ولی تقاضا زیاد باشد، استفاده می شود.
CU ها معمولاً 4، 6، 8 ، 10 و 12 مشترکه هستند که به ترتیب فناوری ساخت آنها پیشرفته تر شده است.
کابل هایی که از اتاق سوئیچ به MDF می آیند به بوخت PGS متصل می شوند (طرز شمارش بوخت PGS مانند بوخت معمولی می باشد) و از طرف دیگر بوخت به اتاق PGS می روند و وارد ورودی CU شده و از طرف دیگر CU یک زوج سیم سفید قرمز خارج می شود که با افزایش تعداد مشترکان، ولتاژ این زوج سیم بیشتر می شود. این زوج سیم دارای ولتاژ های 110V، 220V و 380V می باشد.
این زوج سیم به بوخت MDF متصل می شود و از آنجا طبق توضیحات گفته شده در قبل به RU می رود.
همانطور که قبلاً گفته شد در بوخت ها فیوز هایی وجود دارد که کار محافظت از کارت سوئیچ را انجام می دهند؛ این فیوزها به صورت دیگری در کارت CU وجود دارند. این فیوز ها در کارت CU به صورت وریستور هستند؛ به وریستور مقاومت کنترل شونده با ولتاژ می گویند. اگر ولتاژ وریستور از حد خاصی بیشتر شود، وریستور بلافاصله می سوزد (سوختن وریستور با انفجار آن همراه است) و به این ترتیب از کارت سوئیچ حفاظت می کند.
تمام وریستورها گرد می باشند و شبیه خازن عدسی می باشند و تنها فرق آنها با خازن عدسی در این است که وریستور رنگ مخصوص به خود را دارد. خازنهای عدسی رنگ عدس دارند ولی وریستور ها رنگی می باشند و بر روی آنها کلمه ی K درج شده است. وریستور ها ولتاژ های پایین تر را عبور می دهند ولی اگر ولتاژ آنها از ولتاژ کار وریستور بیشتر شود، وریستور می سوزد.
به طور مثال وریستور S10K250 معرف وریستوری با ولتاژ کار 250V و اندازه ی 10mm می باشد.

عیب سیستم PCM چیست؟
از این سیستم نمی توان به عنوان اینترنت پر سرعت ADSL استفاده کرد و همچنین سرعت اینترنت خانگی در سیستم PCM محدود و پایین می باشد.

چگونه RU را تست کنیم؟
این کار به راحتی انجام می شود. پس از متصل کردن RU به بوخت مورد نظر LED آن شروع به چشمک زدن می کند که نشان دهنده ی سالم بودن RU می باشد.

LED های بکار رفته در CU چه چیزی را نشان می دهند؟
اگر این LED ها چشمک بزنند بیانگر این است که مشترکین از تلفن استفاده می کنند و اگر روشن باشند نشان دهنده ی این است که تلفن استفاده نمی شود و اگر این LED ها خاموش باشند آن خط تلفن را هیچ مشترکی ندارد.

در چه زمانی کابل های یک مسیر زیر زمینی تقویت می شوند؟
وقتی تقاضای شماره تلفن در یک مسیر زیاد شود، مخابرات مجبور می شود که از سیستم PCM استفاده کند. یعنی از دستگاه CU و RU استفاده کند ولی اگر این تقاضا به حدی برسد که سیستم PCM جواب گوی آن نباشد تمام CUها و RU ها را بر می دارند و کابل های زیر زمینی را تقویت می کنند.

فصل 4: سیستم برق مخابرات
سؤال: برق مخابرات تلفن ثابت چگونه ایجاد شده و ولتاژ آن چقدر است؟
ولتاژ تلفن در حالت عادی حدود 48V DC می باشد ولی هنگامی که مشترک گوشی اش را بردارد، با شنیده شدن بوق ولتاژ متناوبی در حدود 60V AC بر روی خط تلفن سوار می شود که وظیفه ی حمل پالس را بر عهده دارد.
برق مرکز در اتاق تغذیه تامین می شود. به طوری که چندین بلوک برق ولتاژ برق شهر را کم کرده و جریان زیادی تولید می کنند هر بلوک حداکثر 100A برق تولید می کند که در مجموع از 60 بلوک، 6000A برق تولید می شود که قسمتی از این برق برای اتاق PGS فرستاده می شود، قسمتی از برق برای اتاق باتری فرستاده می شود، قسمتی از برق به اتاق سوئیچ می رود و قسمت دیگری از آن برای مخابرات تلفن همراه می رود. ولتاژ برق مستقیم تولید شده رنجی بین 44V تا 60V دارد و دستگاههای مخابراتی می توانند چنین رنجی از ولتاژ را تحمّل کنند
لازم به ذکر است که اتاق سوئیچ خود دارای همین بلوک ها می باشد که هرکدام 100A برق می دهند. در اتاق سوئیچ 30 بلوک وجود دارد که جمعاً 3000A برق تولید می کنند.
برق را المانهای صنعتی ای مانند تریستور یکسو می کنند و سپس عناصر دیگر ولتاژ آن را کم می کنند که یک رشته ی تخصصی می باشد.
جریان مصرفی دستگاه های مخابرات به طور متوسط در حدود 4000A می باشد که بیشترین جریان را مخابرات تلفن همراه مصرف می کند.
بنابراین کلیه ی قسمت های مخابرات از سالن سوئیچ گرفته تا اتاق تغذیه باید توسط دستگاه های خنک کننده صنعتی خنک شوند.
در اتاق باتری که قسمتی از اتاق تغذیه می باشد، باتری هایی به اندازه ی تقریبی 1.5m * 50cm * 50cm هستند که توسط اتاق تغذیه پیوسته در حالت شارژ باقی می مانند و با قطع برق جریان لازم برای سیستم های مخابراتی را تامین می کنند. این باتری ها ولتاژ 48V dc دارند.

برق AC اضطراری چگونه تامین می شود؟
ژنراتور گازوئیلی ای در مرکز مخابرات وجود دارد که هنگام قطع برق بکار می افتد و برق اضطراری را تامین می کند.
کامپیوتر های مرکز هنگام قطع برق توسط دستگاه UPS کار می کنند. این دستگاه باید هنگام قطع برق سریعاً بکار بیفتد چون با کوچکترین تاخیری کامپیوتر ها خاموش و روشن (Restart) می شوند.