امروز قراره مسابقهی بسیار مهمی از سری مسابقات انتخابی برترین مرورگرهای وب رو برای شما گزارش کنیم. البته هنوز خبری از دو شرکتکنندهی مطرح این مسابقه نیست و هر دو مرورگر، دارن خودشون رو برای مسابقه آماده میکنن.
مربیان، آخرین نکات لازم در مورد به کارگیری امکانات HTML 5 ، CSS 3 و … رو به شاگردانشون تذکر دادن و دیگه کمکم باید سر و کلهی شرکت کنندههای این مسابقه پیدا بشه.
بله. بله. دارن میان. من دارم میبینمشون. هر دو شرکت کننده در حال خوش و بش با هم هستن و دارن از درب جنوبی سالن وارد میشن تا به روی رینگ بیان. مربیانشون هم در کنارشون هستن. صلابت قدمهاشون رو میشه حس کرد. هر دو با تمام قدرت به این مسابقه پا گذاشتن و دیگه چیزی برای از دست دادن ندارن. باید از تمام توان و مهارتشون توی این مسابقه استفاده کنن.
اینترنت اکسپلورر در مقابل فایرفاکس
الآن که دارم با شما حرف میزنم، هیجان تمام سالن رو پر کرده. صدای کر کنندهی تشویق طرفداران هر دو شرکتکننده گوش آدم رو به درد میاره. نمیدونید اینجا چه شور و شوقی به پاست.
حالا شرکت کنندگان وارد رینگ میشن. همهی تماشاچیان به احترام این دو غول دنیای فناوری اطلاعات روی پاهاشون میایستن و براشون دست میزنن.
در سمت چپ رینگ، مرورگر Microsoft Internet Explorer 9 رو با لباس آبی و زرد رنگ معروف خودش میبینید که یکی از پیشکسوتان این رشته به شمار میره. اینترنت اکسپلورر از سال ۱۹۹۵ در این مسابقات شرکت داشته و اوج محبوبیتش در سال های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ بوده.
در سمت راست هم، جوان پر انرژی متنبازی (Open Source) با نام Firefox 4 قرار داره که در سال ۲۰۰۴ به مسابقات اومد و خیلی زود به یه ستاره تبدیل شد. فایرفاکس هم با لباس آتشی رنگ خودش چشمها رو خیره کرده و تلاش میکنه بتونه از نیروی جوونی خودش در مقابل تجربهی رقیب استفاده کنه.
رقابت بین ۹ IE و Firefox 4
با سوت داور، این مسابقه آغاز میشه و تماشاچیان هم در این لحظه سکوت میکنن تا عملکرد مرورگر محبوبشون رو ببینن. هر دو مرورگر سعی میکنن با نمایش تواناییهاشون در اجرای قابلیتهای مختلف HTML 5 از رقیب امتیاز کسب کنن.
مرورگرها دارن همدیگه رو محک میزنن. حالا فایر فاکس با یه حرکت سریع، اکسپلورر رو جا میذاره و امتیاز این بخش رو نصیب خودش میکنه. تلاش هر دوشون قابل تقدیره. اما فایرفاکس نتیجهای دو برابر بهتر از اینترنت اکسپلورر به جا گذاشت. آفرین روباه آتشین. آفرین.
نتیجهی تست HTML 5
باور کنید فقط من نیستم که اینقدر هیجان زده شدهام. تمام کاربران اینترنت دنیا دارن این مسابقه رو به صورت زنده تماشا میکنن و همه به همین اندازه هیجان دارن. برگردیم به ادامهی گزارش. حالا نوبت میرسه به اینکه ببینیم هر کدوم از این شرکت کنندهها از چه پلتفرمهایی پشتیبانی میکنن.
اینترنت اکسپلورر ۹ اعلام میکنه که از ویندوز ویستا و ویندوز ۷ پشتیبانی میکنه. اما مثل اینکه فایرفاکس حرفای بیشتری برای گفتن داره. بله. بله. این امتیاز هم به فایرفاکس با پشتیبانی از ویندوز ویستا، ویندوز ۷، ویندوز XP، لینوکس، MAC OS و آندروئید تعلق میگیره. تا اینجا فایرفاکس خیلی بهتر از رقیب عمل کرده.
پشتیبانی از پلتفرم ها و سیستم عامل های مختلف
بذارید ببینیم در سازگاری با HTML 5 چه نتیجهای حاصل میشه.
اینجور که از شواهد پیداست و من دارم میبینم، اینترنت اکسپلورر دیگه برای تطابق با فناوریهای جدید و به روز دنیا خیلی پیر شده و فقط ۵۴% سازگاری رو نشون میده.
در طرف دیگه، روباه آتشین با ۸۸% سازگاری، درسته که باید بیشتر تلاش کنه و به روزتر باشه، اما میشه گفت که بازم قاطعانه امتیاز رو مال خودش میکنه.
تست سازگاری با HTML 5
یه آزمایش خیلی مهم دیگه، آزمایش سازگاری با تکنولوژی CSS 3 است که باید ببینیم در این مورد چه نتایجی حاصل میشه. تا اینجا که فایرفاکس با نتیجهی ۳ بر صفر از حریف پیش افتاده. رقابت تو این بخش خیلی فشرده است. هر دو شرکت کننده دارن با هم کلنجار میرن و دوش به دوش دارن همدیگه رو محک میزنن.
به نظر میاد روباه آتشین داره حریف رو از رینگ بیرون میاندازه. آره. آره. انداختش بیرون. بله. بازم امتیاز به این جوون پر انرژی نارنجی رنگ میرسه. البته رقابت تو این بخش خیلی نزدیک و سنگین بود.
اینترنت اکسپلورر با ۷۴% سازگاری، خیلی خوب پا به پای رقیب جلو اومد.
اما فایرفاکس رقم ۸۷% رو به دست آورد و با اختلاف ۱۳% پیروز این بخش شد.
حالا شدن ۴ به صفر به نفع فایرفاکس. به نظر نمیاد اینترنت اکسپلورر بتونه ۴ امتیاز اختلاف رو جبران کنه اما خودش میگه که به احترام تماشاچیها مسابقه رو تا انتها ادامه میده. آفرین به این روحیهی مرورگری !!!
سازگاری با تکنولوژی CSS 3
بخش بسیار مهم دیگهی مسابقه در مورد سازگاری با امکانات نرمافزاری جاوا اسکریپته که با نام Java Script Application Programming Interface یا به اختصار JS API در بین برنامهنویسان جاوا مشهوره.
توانایی در سازگاری با جاوا امتیازی مهم برای مرورگرها محسوب میشه و باید دید دو شرکت کنندهی امروز ما در این قسمت چه نتیجهای از خودشون به جا میذارن.
به نظر نمیرسه اینترنت اکسپلورر در این آزمایش حرفی برای گفتن داشته باشه چون خیلی خسته به نظر می رسه.
الآن دو شرکت کننده پنچه در پنجهی هم انداختن و حالا فایرفاکس با یه حرکت، اینترنت اکسپلورر رو از زمین بلند میکنه و به زمین میاندازه.
داور مسابقه رو متوقف میکنه و امتیاز این بخش هم به روباه آتشین میرسه.
روباه آتشین با کسب عدد ۹۰% نسبت به رقیب که فقط ۴۸% رو به دست آورد خیلی بهتر عمل کرد و با کسب ۵ امتیاز داره به مسابقه ادامه میده.
سازگاری با Java Script API
تست آخر که بسیار نفسگیر هم هست، در مورد مطابقت با تمامی استانداردهای موجود در وبه که باید دید IE میتونه از تجربهاش در این بخش استفاده کنه یا نه. داور سوت آغاز رو میزنه و باید کمی منتظر بمونیم تا شرکت کنندههامون تمام فنونی رو که میدونن به کار بگیرن. هر دو مرورگر با هم گلاویز هستن.
حالا فایر فاکس دستاش رو به دور کمر اینترنت اکسپلورر میندازه و با یه حرکت سالتو از بغل، پشت حریفش رو به خاک میچسبونه. بله. بله. IE ضربه فنی شد. داور وسط اعلام ضربه فنی کرد و داور کنار داره فیلم رو بازبینی میکنه.
بله. مثل اینکه درسته. ضربه فنی انجام شده و فایرفاکس با کسب تمامی ۶ امتیاز، با اقتدار این مسابقه رو پشت سر گذاشت.
آزمون مطابقت کلی با تمام استانداردهای وب
داور دست روباه آتشین رو به نشانهی پیروزی در این میدان بالا میبره و تماشاچیان با ۷۷ میلیون دانلود تا این لحظه، به روباه آتشین ۴ تبریک میگن.
ما هم بهش تبریک میگیم و آرزوی افزونههای بیشتر و بهتری رو براش داریم.
البته تلاش Internet Explorer هم قابل تقدیره و باید به این مرورگر مسن، تبریک گفت که تا همینجا هم خودش رو در جدول بالا کشیده.
البته روباه آتشین باید بدونه که رقبای بسیار قدرتمند دیگهای هم مثل Chrome 10، Opera 9 و safari رو پیش رو داره و نباید به این برد مغرور بشه.
خوانندگان محترم مجله اینترنتی گویا آیتی، مسابقه به اتمام رسید و با خداحافظی از شما عزیزان، ادامهی نوشته رو به همکارم میسپارم تا تحلیل کارشناسی و فنی از این مسابقه رو برامون انجام بدن.
فایرفاکس پیروز میدان شد
بسیار ممنونیم از همکار عزیزمون که این مسابقه رو گزارش کردن. من میخوام تحلیل خودم رو نسبت به این مسابقه، در ۳ بخش بیان کنم.
۱- در سال ۲۰۱۱، اینترنت اکسپلورر به تازگی از امکانات Canvas، ویدئو، SVG و GeoLocation پشتیبانی میکنه در حالی که فایرفاکس امکان Canvas و SVG رو ۵ سال پیش ارائه کرد و امکان ویدئو و GeoLocation رو هم ۲ سال پیش پشتیبانی کرد.
۲- از جهت استفاده از منابع سیستمی و سختافزاری در ویندوز ویستا و ویندوز ۷، فایرفاکس درست مثل IE از Hardware Acceleration به طور کامل پشتیبانی میکنه. علاوه بر این، فایرفاکس از امکانات شتاب سختافزاری در ویندوز Xp و MAC OS و لینوکس هم پشتیبانی کامل رو به عمل میاره.
۳- علاوه بر موارد ذکر شده، اینترنت اکسپلورر از امکاناتی همچون WebGL, MathML, Web Workers, HTML5 Forms, JavaScript Strict Mode, CSS3 Transitions, SVG Filters, foreignObject, text-shadow, SMIL animations, File API, History API, XMLHttpRequest Level 2, FormData,CSS3 Gradients, border-image, columns, classList API, Drag’n Drop from Desktop, Flexible Box Model, App Cache (offline), IndexedDB, پشتیبانی نمیکنه در صورتی که تمام اینها در فایرفاکس پشتیبانی میشن.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)