اکسير امگا 3*
واژه امگا3 را اين روز ها بيشتر مي شنويم اين اسيد چرب از نوع چربي هايي با چند پيوند دوگانه(غير اشباع يا سيسو ترانس)ويکي از انواع اصلي چربي هاست که بدن انسان ان را از غذا تامين ميکند .امگا3 از انواع اسيد چرب هاي ضروري به شمار مي رودولي بدن انسان قادر ساخت ان نيست دانشمندان اولين بار ارطباط سلامت انسان با امگا3 رادر سال 1970ودر هنگام مطالعه روي بدن اسکيمو ها دريافتند.در اين مطالعه مشاهده شد که اسکيمو ها کمتر از اروپاييها به بيماري هاي قلبي عروقي-رماتيسم مفصلي –و همچنين ديابت دچار ميشوند با توجه به رژيم غذايي اسکيموها که نهنگ خوک دريايي و ماهي سالموناستفاده مي کنند در نهايت محققان در يافتند که همه اين غذاها غني از اسيد چرب امگا 3 هستند ودر جلوگيري از اين بيماري ها موثرند .روغن ماهي هاي سرد ابي مانند ماهي تون ماهي سالمون و ماهي کريل سرشار از امگا3 هستند .
از ديگر مزاياي امگا 3:
1-سطح کلسترول خون را پايين نگه ميدارد
2-ضربان قلب را تنظيم ميکند
3- فشار خون راپايين مي اورد
براي جلوگيري از بيماري هاي قلبي عروقي مناسب اندونيز کاهش تري گليسريد(بخصوص الفا لينولنيک اسيد/روغن کلزا روغن دانه بزرک کتان روغن مايع و مارگارين نيمه جامد(در باره مارگارين اطلاعاتي در وبلاگ دارم)همچنين گردو برگ سبزسبزيجات نظير خرفه منابع يرشار از لينو لنيک اسيدند
5-کاهش رشد غدد سرطاني
6-بهبود افسردگي
محققان توصيه مي کنند که در يک رژيم غذايي سالم بهتر است نسبت مصرف امگا3 به امگا6يک به دو ويا يک بهيک در شرايط بهينه باشد.(امگا6هم از ديگر اسيد چرب هاي ضروري است که در :حبوبات گياهان روغني ماکيان وتخم مرغ يافت مي شود و معمولا بيشتر از امگا3 مصرف مي شود
اسيد چرب امگا3:نوعي اسيد لينولئک با دو پيوند دو گانه به فاصله 6 کربن از انتهاي متيلي]
(18:2w6),CH3-(CH)4CH=CH-CH2-CH=CH
نوع لينولنيک با سه پيوند دوگانه با فصله 3کربن از انتهاب متيلي(امگا6)
CH3-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH,(18:3w3)
بيشترين مقدار امگا6براي ماهي کپورحدود13.2واحدوبراي امگا3حدودا 2.3واحدميباشد : ackman.(1973)
روغن زيتون وخواص ان
*رغن زيتون به نظر مي ايد قبل از روغن زيتون ابتدا کمي از خود رغن بدانيم پس: واژه يروغن براي آن دسته از مايعات به کار مي رود که با آب مخلوط نمي شوند و به دليل آن که چگالي آنها کمتر از آب است، روي آب شناور مي مانند. اصولاً روغن به چربي اطلاق مي شود که در دماي اتاق معمولاً به حالت مايع باشد.
روغن ها هم همچون چربي ها متشکل از تري گليسريد، مونوگليسريد و مقداري هم دي گليسريد مي باشند. از آنجا که روغن حاوي مقدار زيادي چربي اشباع نشده است، در دماي اتاق مايع مي باشد. اصل واژه روغن لاتين است. روغن ها انواع مختلف دارند. مي توانند صنعتي بوده يا تنها براي مصارف خوراکي و پخت و پز مورد استفاده قرار گيرند. در اين بخش به توضيح در مورد روغن هاي خوراکي که معمولاً براي پختن غذاها مورد استفاده قرار مي گيرند، مي پردازيم.
Aروغن هاي خوراکي
روغن هاي خوراکي را معمولاً از چربي هاي نباتي يا حيواني به دست مي آورند. چربي هاي نباتي در دماي اتاق مايعند. اين نوع روغن ها را اغلب از گياهان، مغز ميوه، دانه گياه و... تهيه مي کنند. البته اغلب چربي هاي حيواني در دماي اتاق به حالت جامدند و بنابراين نمي توان آنها را جزو روغن به حساب آورد. اما برخي جانوران از جمله ماهي، وال و برخي از حيواناتي که در آب و هواي سرد زندگي مي کنند، چربي بدنشان به حالت روغن مايع مي باشد.
معمولاً از روغن براي سرخ کردن و پختن غذا استفاده مي شود. گاهي به منظور نگهداري از مواد غذايي هم به آنها روغن مي زنند.
Bروغن هاي نباتي
روغن هاي نباتي (گياهي) را از گياهان يا دانه ي آنها استخراج مي کنند. برخي روغن هاي گياهي از جمله روغن دانه شلغم روغني يا روغن پنبه دانه، بدون انجام عمليات مخصوص بر روي آنها، براي مصرف انسان مناسب نيستند.
روغن هاي نباتي همچون ديگر انواع چربي، از استرهاي گليسرين و همچنين از مخلوط انواع مختلف اسيد چرب تشکيل يافته اند. اين روغن ها در آب حل نمي شوند، اما در برخي حلال هاي آلي، محلول هستند.
B-1منبع روغن نباتي
معمولاً روغن هاي نباتي رايج را از دانه گياهان زير به دست مي آورند:
دانه هاي روغني
پنبه
شاهدانه
خردل
دانه شلغم روغني
کانولا (نوع خاصي شلغم روغني که ميزان مواد سمي آنرا به حداقل رسانده اند)
کنجد
آفتاب گردان
کاجيره يا زرتک
دانه انگور
دیگر انواع روغنهای گیاهی
روغن بادام
روغن آووکادو
روغن ذرت
روغن کرچک
روغن پنبه دانه
روغن نارگيل
روغن فندق
روغن زيتون
روغن نخل (که از ميوه درخت نخل آفريقايي به دست مي آيد)
روغن بادام زميني
روغن کدو تنبل
روغن برنج
روغن دانه سويا
روغن گردو
از ميان اين روغن ها، اغلب افراد از روغن زيتون، روغن دانه آفتاب گردان و روغن نخل (که در دماي اتاق جامد است) براي تهيه غذاهاي خود استفاده مي نمايند.
Cنحوه استخراج
روش جديد استخراج روغن از دانه ي گياهان، به طريق شيميايي و با استفاده از حلال هاي خاصي مي باشد. اين روش، محصول بيشتري توليد مي کند، با صرفه تر است و سريع تر هم انجام مي پذيرد.
روشي ديگر براي استخراج روغن از دانه گياهان، بدون استفاده از حلال صورت مي گيرد و به استخراج فيزيکي معروف است. در اين روش روغن را با روش هاي مکانيکي فشردن، استخراج مي نمايند. از اين روش معمولاً براي تهيه روغن هاي خوراکي استفاده مي شود.
Dروغن زيتون olive oil
روغن زيتون را از ميوه درخت زيتون استخراج مي کنند. اين درخت اولين بار در نواحي مديترانه اي پرورش يافت. روغن زيتون را با فشردن ميوه زيتون به دست مي آورند. روغن زيتون داراي مقدار زيادي چربي اشباع نشده مي باشد.
D1طرز تهيه
در قديم روغن زيتون را به اين طريق تهيه مي کردند:
ابتدا به تنه درخت زيتون با چوب مي زدند تا ميوه هاي زيتون به زمين بيفتند. سپس آنها را با کمک سنگ داخل کاسه هاي چوبي له مي کردند تا به روغن بيفتند. امروزه ميوه زيتون را تکه هاي ريز مي کنند و از آن خميري به دست مي آورند. اين خمير را با آب مخلوط نموده و داخل دستگاه سانتريفوژ مي ريزند. در اين دستگاه ضمن چرخش، روغن زيتون از بقيه مواد جدا مي شود.
D2طبقه بندي روغن زيتون
روغن هاي زيتون صنعتي را مي توان بر اساس خواص شيميايي و روش تهيه به انواع مختلفي طبقه بندي نمود:
D-2-1کاملاً خالص
اين روغن زيتون را از مرحله ي ابتدايي فشردن زيتون به دست مي آورند و پ.هاش آن بين 5/0 تا 1 درصد مي باشد.
D-2-2خالص
اين روغن هم به طريقه روغن کاملاً خالص تهيه مي شود، فقط پ.هاش آن 5/1 تا 2 درصد است.
D-2-3نيمه خالص
مخلوطي از روغن کاملاً خالص و خالص که پ.هاش آن تا 3/3 درصد مي باشد.
D-2-4خالص لامپانت
روغن زيتون خالصي که پ.هاش آن بيش از 3/3 درصد باشد که يا آن را تصفيه مي کنند و يا براي مصارفي غير از مصارف خوراکي آن را به کار مي برند.
D-2-5روغن تصفيه شده
که از مخلوط روغن خالص و روغن تصفيه شده به دست مي آيد.
روغن هاي زيتون خالص را تنها با استخراج به طريق فيزيکي تهيه مي کنند.
در ميان روغن هاي زيتوني که توضيحشان در بالا آمد، روغن زيتون کاملاً خالص داراي ارزش غذايي بالايي بوده و براي سلامتي مفيد است. اين نوع روغن زيتون، مزه گل مي دهد.
Eتاريخچه
روغن زيتون، فراورده اي بود که ابتدا مردمان تمدن مينون (تمدني يوناني در عصر برنز در نواحي مديترانه اي) آن را توليد مي کردند. اين روغن براي آنها منشاء ثروت محسوب مي شد. اين مردمان، گوشت له شده ي ميوه ي زيتون را داخل مخزن ثابتي مي ريختند و پس از مدتي، روغن زيتون در قسمت بالا جمع مي شد و آنها آب و بقيه مواد را از قسمت انتهايي مخزن خارج مي کردند. ..
امروزه از روغن زيتون در پخت و پز و همچنين در تهيه ي مواد آرايشي بهداشتي استفاده مي کنند. از اين روغن صابون هم تهيه مي نمايند. البته روغن زيتون را در صنايع دارويي و همچنين به عنوان سوخت چراغ هاي نفتي هم به کار مي برند.
Fاثرات روغن زيتون بر سلامتي
تحقيقات نشان داده که مصرف روزانه دو قاشق غذا خوري (23 گرم) روغن زيتون، خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهد که اين امر، به دليل وجود چربي هاي اشباع نشده در اين روغن است.
بنابراين براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري، بهتر است که به جاي چربي هاي اشباع شده از روغن زيتون استفاده شود تا ميزان مصرف کالري روزانه از حد لازم بيشتر نباشد. همچنين روغن گردو و اسيد چرب امگاــ3 که در گوشت ماهي و سبزيجات وجود دارد همچون روغن زيتون، اسيدهاي چرب اشباع نشده دارند و بنابراين براي پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي قلبي مفيدند.
Gروش نگهداري روغن زيتون : روغن زيتون به سرعت و سهولت در مقابل نور ، هوا و گرما فاسد مي شود لذا بايد در زيرزمين هاي خشك نگهداري شود . سرما و حرارت زياد هر دو زيانآور است . بهترين درجهي حرارت 12 الي 15 درجه سانتي گراد است . روغن زيتوني كه هنوز ترش نشده اگر به خوبي صاف شود ديرتر فاسد مي گردد .
ارزش پزشكي : در اينكه روغن زيتون روغني مفيد و سالمي است جاي هيچ شكي نيست اما مسئله ارتباط آن را با تصلب شرايين و افزايش كلسترول خون جاي بررسي دارد اما آنچه گفتهاند و مشاهدات نشان مي دهد نمايانگر آن است كه افراد ساكن مديترانهاي كه از روغن تغذيه مي كنند كلسترول خون پايين تري نسبت به افرادي كه روغن حيواني مصرف مي كنند دارند ويتامين E موجود در روغن ارزش بيولوژيكي و كيفي خاصي به روغن زيتون داده است كه حاوي 75 الي 80درصد آلفاتوكوفرول است 6درصد بتاتوكوفرول 15درصد گاماتوكوفرول مي باشد . روغن زيتون داراي مقدار زيادي اسيد اولئيك (72درصد) اين مطالب يعني اينكه روغن زيتون منبع خوبي براي تأمين انرژي بدن و نيز جلوگيري كننده از بيماريهاي قلبي است . روغن زيتون منبع خوبي براي اسيد لينولئيك نيز مي باشد . كمبود اين اسيد در كودكان منجربه التهاب پوست و امراض پوستي مي شود . بنابراين اسيد لينولئيك از نظر بيولوژيكي بسيار فعال است . در بدن انسان مادهاي به نام پوستا كلاندين ميسازد كه هم از رسوب چربي در شريانها جلوگيري مي كند و هم باعث افزايش كلسترول خوب بدن ميشود با اين اوصاف يكي از مواد حياتي براي زنده ماندن انسان است . در ضمن با مصرف روغن زيتون از ضخم معده جلوگيري شده و از بافت مخاط آن محافظت ميشود . روغن زيتون در مقابل با روغنهاي حيواني اسباب كاهش كلسترول بد را فراهم ميكند .
اين روغن به علت توان مقاومت در مقابل حرارتهاي بالا مناسبترين روغن براي سرخ كردن ميباشد بهترين استفاده از روغن زيتون استفاده از روغن خام يا بكر (تصفيه نشده) ميباشد .
Hارزش پزشكي روغن زيتون
· سالهاست دانشمندان بر اين باورند كه روغن زيتون در پيشگيري از سرطان پستان كمك ميكند تجربيات آزمايشگاهي ( شيمي آزمايشگاهي ) نشان ميدهد كه مهمترين اسيد چرب غيراشباع با يك باند دوگانه در روغن زيتون اسيد اولئيك است اين اسيد چرب ژنهاي ايجاد كننده سرطان پستان را سركوب ميكند . مطالعات نشان ميدهد كه شيوع سرطان پستان در ميان مردم نواحي مديترانه كمتر است زيرا مقادير زيادي روغن زيتون توليد و توسط مردم مصرف ميشود . در بيش از يك پنجم از مبتلايان به سرطان پستان مقدار ژن Her – 2nueزياد است . هر چه Her – 2nue بيشتر سرطان وخيمتر و شيمي درماني اثر كمتري خواهد داشت . اسيد اولئيك ، اسيد غالب زيتون قادر است سطح آن را به 46% كاهش دهد . اين اسيد چرب اثر بخشي داروهايي را كه هدف اصلي آنها سركوب Her – 2nue ميباشد سركوب ميكند .
· اثر مقابلهاي خوبي با بيماري پاركينسون دارد ( پاركينسون بيماري عصبي پيش رونده است ) چون روغن زيتون داراي تك غيراشباع است و نيز يك منبع غيربراي ويتامين E .
Jارزش غذايي روغن زيتون
روغن زيتون داراي مقادير متغيير اسيد چرب اشباع شده ميباشد كه بصورت گليسريدها بوده و پايين آمدن حرارت كم و بيش تهنشين ميشوند كه همان مارگارين زيتون ميباشد . به طور كلي روغن زيتون بدست آمده از مناظق مادهاي بيشتر و داراي مارگارين فراوانتري هستند كه در محل سردي قرار ميدهند و سپس صاف ميكنند تا مارگارين آنها گرفته شود . ..
قسمت اعظم اسيدهاي چرب مايع روغن زيتون اسيد اولئيك حدود 80% و مقدار كم آن در حدود 12 ـ 7% از اسيد لينولئيك تشكيل شده است . همچنين روغن زيتون داراي مقدار زيادي ليستين ، مقدار كلروفيل و گزانتوفيل ميباشد .
داخل خود هستند . مزيت برچسب RFID ان قدر کوچک است که مي توان ان را داخل خود محصول و نه روي بسته بندي ان را جاسازي کرد . اين برچسب قابليت ذخيره سازي اطلاعات بيشتري دارد و از فاصله دور هم قابل اسکن است ( مثلا از روي جعبه هاي کارتن يا ساير بسته بندي ها ) ، همچنين تعداد زيادي برچسب را مي توان به مي توان به طور همزمان اسکن کرد . اين برچسب را متوان به گوش حيوان وصل نمود و يا ان را به بدن حيوان تزريق کرد . اندازه کل برچسب حدود يک ذره خاک است . توليد کندگان اين فناوري معتقدند که (( هر نوع وسيله اي را مي توان در هر در مکاني به طور خودکار شناساي نمود . ))
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)