با وجود تغيير يك دهم درصدي در انرژي سيكل خورشيدي چگونه شرايط جوي تمام زمين را دگرگون مي‌كند؟



the changing sun




دانشمندان مي‌گويند به پاسخ اين معما دست يافته‌اند كه سيكل توفان‌هاي خورشيدي كه تنها تا حدود يك دهم در صد مقدار كل انرژي رسيده به زمين را تغيير مي‌دهد چگونه مي‌تواند چنين دگرگوني‌هاي عظيمي را در الگوهاي جوي زمين ايجاد كند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پژوهشگران مي‌گويند: الگوهاي آب و هوايي در سراسر جهان تحت تاثير ارتباطات بين سيكل 11 ساله فعاليت خورشيدي، لايه استراتوسفر جو زمين و اقيانوس آرام در مدار حاره‌اي قرار دارند و سيكل خورشيدي شرايط آب و هوايي و جوي زمين را تغيير مي‌دهد.

مطالعه جديدي كه در اين زمينه صورت گرفته به دانشمند‌ان كمك مي‌كند در نهايت به موقعيتي براي پيش‌بيني پديده‌هاي آب و هوايي خاص در زمين با تكيه بر شواهد و مدارك علمي دست پيدا كنند.

خورشيد منبع نهايي تمام انرژي‌ها در زمين است و تشعشعات آن اين سياره مسكوني و خاكي را گرم مي‌كند و روي حركات جوي آن تاثير مي‌گذارد.

بررسي‌ها نشان مي‌دهد مقدار انرژي كه خورشيد در اختيار زمين قرار مي‌دهد طي يك سيكل 11 ساله تغيير مي‌كند.

اين سيكل همچنين ظاهر لكه هاي خورشيدي بر سطح خورشيد و نيز توفانهاي تشعشعي اين ستاره عظيم را كه مي‌تواند به ماهواره‌ها آسيب وارد كند، كنترل مي‌كند، اما اين چرخه مقدار كل انرژي را كه به زمين مي‌رسد فقط تا حدود يك دهم در صد تغيير مي‌دهد.

دانشمند‌ان در شگفت هستند كه اين مقدار اندك تغيير چطور مي‌تواند چنين دگرگوني‌هاي عظيمي در الگوهاي جوي زمين ايجاد كند؟

يك گروه از دانشمند‌ان بين‌المللي به سرپرستي مركز ملي تحقيقات اتمسفريك در اين مطالعات با بهره‌گيري از سه مدل سازي رايانه‌اي قوي از اطلاعات حاصل از يك قرن مشاهده براي كشف پاسخ اين سوال استفاده كرده‌اند.

به گزارش ايسنا، دانشمند‌ان به اين جواب رسيدند كه تاثير خورشيد روي دو منطقه غير مرتبط به هم در زمين اعمال مي‌شود.

يكي پرتاب‌هاي اقيانوس آرام در منطقه حاره اي و ديگر روي هوا در لايه استراتوسفر كه جو زمين كه از حدود 6 مايلي در بالاي سطح زمين آغاز مي‌شود و تا حدود 31 مايلي ادامه دارد.

بر اساس اين يافته، مواد شيميايي موجود در استراتوسفر و دماهاي سطح دريا در اقيانوس آرام در طول حداكثر فعاليت خورشيدي به گونه‌اي واكنش نشان مي‌دهند كه تاثير خورشيد را بر روي برخي از جنبه‌هاي حركت هوا تشديد مي‌كنند.

اين تاثير مي‌تواند بادها و بارندگي‌ها را تشديد كند. دماي سطح آب درياها را تغيير دهد و ابرهاي بارانزا را روي مناطق خاص حاره‌اي و زير حاره‌اي مسلط كند كه در نهايت روي شرايط جوي كل جهان تاثير مي‌گذارد.

در اين تحقيق كه در مجله ساينس به چاپ رسيده تاكيد شده است: درك نقش سيكل خورشيدي ديدگاه و بينش افزون‌تري را در جهت پيش‌بيني الگوهاي جوي زمين در دهه‌هاي آتي در اختيار دانشمند‌ان قرار مي‌دهد.