ماده تاريك
thumb 9074110یکی از بزرگترین معماها در نجوم جدید آن است که بیش از 90 درصد از جهان نامرئی است.

[ نجوم و اخترفيزيك ]


n5746
ارسال / ايليا تيموري
يكي از بزرگترين معماها در نجوم جديد آن است كه بيش از 90 درصد از جهان نامرئي است. اين كلان ماده مبهم با نام " ماده تاريك " شناخته مي شود.

اين مسئله از آن موقع رونق گرفت كه اخترشناسان مي خواستند جرم يك كهكشان را محاسبه كنند. براي انجام اين كار دو روش وجود دارد، روش اول آنكه، ما مي توانيم تنها با مشاهده نور و سپس با استفاده از فرمول و تبديل آن به جرم، آن را محاسبه كنيم.

روش دوم مشاهده و ثبت چگونگي حركت ستاره ها است. همه چيز در عالم چرخش محوري دارد. زمين به دور محور خود مي چرخد، تمام سيارات در منظومه شمسي مداري را به دور ستاره مادر، يعني خورشيد طي مي كنند. خورشيد به همراه بيليون ها ستاره به دور مركز كهكشان راه شيري مي گردد و اينگونه رقصي عظيم در كيهان شكل مي گيرد. اين چرخش از روش ديگري براي محاسبه جرم كهكشان پشتيباني مي كند. مطالعه چگونگي حركت ستاره ها، كه با سرعت زياد در لبه كهكشان در حال چرخش به دور مركز اند مي تواند، جرم كهكشان را به ما نشان دهد. و هرچه سرعت چرخش كهكشان بيشتر باشد، جرم نهفته در آن نيز بيشتر خواهد بود.

اما هنگامي كه اخترشناسان با نام هاي Jan Oort و Fritz Zwicky در حال محاسبه دو سيستم كهكشاني در سال 1930 بودند با مشكلي بزرگ برخورد كردند. براي هر كهكشاني كه آنها جرمش را محاسبه مي كردند دو جواب به دست مي آمد كه با هم برابر نبود. آنها بسيار دلگرم بودند چرا كه هر دو روش محاسبه سالها امتحان، و از آنها جواب درست گرفته شده بود. لذا آنها با نتايجي شگفت انگيز مواجه شده بودند- خارج از محاسبه آنها و جواب بدست آمده و به جز ماده موجود بايد مواد ديگري هم باشد كه آنها قادر به مشاهده اش نبودند- بنابر اين آنها، آن را " ماده تاريك " ناميدند. ماده تاريك به راستي مهم بود، چرا كه اگر وجود نداشت، قسمتي مهم از كهكشان ناشناخته مي ماند، در حالي كه همواره با آن بود و بر گرد آن مي گشت.

ممكن است كه اين ماده ناشناخته باشد، اما وجود دارد و ماده اي خيالي نيست. مانند آن است كه به برجي در هنگام شب نگاه كنيد. گرچه مي توانيد چراغ هايي از برخي اتاق ها را ببينيد، اما اين بدان معنا نيست كه برج فقط همان تعداد اتاق را كه شما مي بينيد، داشته باشد. ماده تاريك نيز دقيقا مانند همان اتاق هاي خاموش است كه از خود درخششي ندارند.

اخترشناسان نيز امروزه در حال تحقيق و مطالعه بر روي اين ماده گم شده هستند. همچنين آن مي تواند مركب از ناشناساني ديگر مانند، ماخوها (MACHO)،ويمپ ها و نوترينو ها باشد. و مي تواند حلالي براي موضوع انرژي تاريك يا نظريه ريسمان باشد. اما هرآنچه كه باشد، فهم آن مي تواند، كمكي بزرگ به يكي از سوال هاي مهم و پايه اي در نجوم باشد، و اين سوال مهم، سرنوشت جهان چه خواهد شد؟