مطالعات متعدد ثابت کرده است مصرف مقادیر زیاد لیکوپن موجب کاهش حملات قلبی و سرطان هایی مثل سرطان پروستات، سینه، ریه، معده، لوزالمعده، روده ، دهان و گردن مبتلا می شود. لیکوپن ( Lycopene ) یک رنگدانه ی کاروتنوییدی به رنگ قرمز روشن و مسئول تولید رنگ قرمز در گوجه فرنگی میباشد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، گوجه فرنگی، گریپ فروت صورتی، پرتقال قرمز، و هندوانه نیز حاوی مقادیری از لیکوپن میباشند. لیکوپن فراوان ترین کاروتنویید موجود در بدن انسان می باشد. نام لیکوپن از کلمه ی Solanum lycopersi که نام یک گونه ی گوجه فرنگی می باشد بر گرفته شده است.
لیکوپن را یکی از انواع کاروتینوئیدها (رنگدانه های گیاهی) است . برخی از انواع کاروتینوئیدها پس از مصرف می توانند به ویتامین A تبدیل شوند که لیکوپن از این خاصیت مستثنی بوده و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است.
پژوهش ها نشان می دهد مقدار زیادی از فواید فیکوکمیکال (خواص شیمیائی مربوط به گیاهان) میوهها و سبزیها در خاصیت آنتیاکسیدان آنها میباشد که بدن انسان از آنها جهت ترمیم تمام خساراتی که توسط رادیکالهای آزاد در بدن ایجاد شده استفاده میکند.
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی، یک آنتی کسیدان قوی می باشد که خطر ابتلاء به سرطان را کاهش می دهد. همچنین از تبدیل LDL – کلسترول مضر در بدن به LDL اکسیده ( که در سرخرگ ها پلاکت ایجاد می کند ) ، جلوگیری کرده و بدینوسیله از حملات قلبی پیشگیری می کند.
خواص آنتی اکسیدانی لیکوپن از آفتاب سوختگی نیز جلوگیری می کند.
لیکوپن مهم ترین ماده غذایی موجود در گوجه فرنگی می باشد. لیکوپن یک آنتی اکسیدان بسیار قوی محسوب می شود و قادر است رادیکال های آزاد اکسیژن را خنثی نموده و بدین وسیله از ابتلای افراد به بیماری هایی از قبیل سرطان ، پیری زود رس ، مشکلات های قلبی و عروقی سرطان ، پوکی استخوان ، دیابت و نیز بسیاری دیگر از مشکلات و بیماری ها جلوگیری نماید.
بعضی وقتها پختن ماده غذائی باعث از دست رفتن ویتامینها و موادغذائی موجود در آن میشود اما در خصوص گوجهفرنگی نوع پخته آن بهتر از خاماش میباشد . محتوای لیکوپن قابل استفاده برای بدن در میوه ها و سبزیجات به واسطه ی پختن و یا پروسه نمودن آنها افزایش می یابد. محتوای لیکوپن قابل استفاده برای بدن در رب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی، کچاپ و نیز آب گوجه فرنگی بیش از چهار برابر بیشتر از محتوای لیکوپن قابل استفاده برای بدن در گوجه فرنگی خام می باشد.
لیکوپن محلول در چربی می باشد و در نتیجه، مصرف لیکوپن به همراه غذاهای حاوی چربی و روغن ، قابلیت استفاده ی بدن از لیکوپن را به مقدار زیادی افزایش میدهد. روغن موجود در این غذاها همچنین به جذب لیکوپن توسط دستگاه گوارشی کمک می نماید.
لیکوپن مانند دیگر کاروتینوئیدها محلول در چربی بوده و قابلیت جذب آن در کنار چربی ها بیشتر است. به این ترتیب «رب و سس گوجه فرنگی» در مقایسه با گوجه فرنگی خام نه تنها لیکوپن بالاتری دارند بلکه از قابلیت جذب بهتری نیز برخوردارند.
در خصوص جذب لیکوپن گوجهفرنگی نوع آبپز شده و یا پخته آن به مراتب بهتر از نوع خام آن میباشد. در صورتی که این مشکل در خصوص هندوانه وجود ندارد و جذب لیکوپن موجود در آن در شکل خام آن نیز توسط سیستم گوارش بدن انجام میگیرد. البته آگاهی از موارد فوق بدین معنا نیست که ازاین پس نمیبایست گوجهفرنگی را به صورت خام خورد بلکه خوردن گوجهفرنگی خام هنوز جایگاه خاص خود را دارا میباشد.
گوجهفرنگی خام حاوی منابع غنی ویتامینهای A,B,C، فیبر و میترالها میباشد. گوجهفرنگی جزء میوههای کمکالری و در عین حال خوشطعم میباشد و به همین دلیل برای آن دسته از افراد که خواستار کاهش وزن هستند. منبع غذائی مناسبی به شمار میآید یکی از خواص دیگر گوجه در پوست آن است که به صورت جارو در سیستم گوارش عمل مینماید و به خروج مواد زائد از دیواره روده کمک میکند.کلاً میوههای رنگی هرکدام دارای فواید خاص خود میباشند که با تنوع در خوردن آنها میتوان بر سطح سلامتی افزود.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)