یکی از دغدغههای اغلب افراد بوی بد دهان است که اگر چه، ممکن است علت خطرناکی نداشته باشد اما کمترین آسیب آن روی روابط اجتماعی فرد بوده و حتی میتواند به مشکل جدی برای فرد یا خانواده تبدیل شود.
شما نیز ممکن است تا به حال چندین نوبت بوی بد دهان را تجربه کرده باشید چرا که بر طبق آمار 79 درصد افراد جامعه حداقل یک نوبت بوی بد دهان را تجربه کردهاند اما به راستی برای رفع بوی بد دهان چه باید کرد؟
همیشه علل مشخص و واضحی برای بوی بد دهان نمیتوان پیدا کرد اما بر طبق مطالعات، یکی از مهمترین عوامل بوی بد دهان، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندانها و به دنبال آن ابتلا به پوسیدگی دندان و مشکلات لثه است.در حالت عادی میکروبهای بیهوازی در محیط دهان وجود دارند که وظیفه تجزیه مواد غذایی را عهدهدار هستند، در حالت خواب این میکروبهای بیهوازی تکثیر و ازدیاد یافته و ذرات غذایی باقیمانده در فواصل دندانها را تجزیه میکنند در نتیجه باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند.
از طرفی بیماریهای دندان و لثه مانند آبسه دندان یا آبسه لوزه نیز باعث ازدیاد میکروبهای بیهوازی دهان شده و بوی بد دهان را سبب میشوند همچنین میکروبهای مواد بیماری لثه به هنگام فعالیت بوی بد دهان را ایجاد میکنند.
پلاکهای دندانی و پوسیدگی دندانها نیز محل خوبی برای تکثیر و ازدیاد میکروبهای بیهوازی به شمار میروند در ضمن دندانهای مصنوعی در صورت خوب جفت نشد به علت تجمع مواد غذایی، میتوانند یکی از عوامل بوی بد دهان باشند.
نقش کلیدی بزاق
ترشح بزاق در حالت عادی سبب شستشوی دهان و باعث تقلیل و کاهش تکثیر میکروبهای بیهوازی دهان میشود، اما در حالت خواب به علت کاهش ترشح بزاق، کاهش شستشوی حفره دهانی، میزان تکثیر میکروبهای بیهوازی افزایش یافته و میتواند بوی بد دهان را در برخی افراد ایجاد کند که این بوی بد پس از برخاستن و خوردن و نوشیدن به علت ترشح بزاق به اندازه کافی، برطرف میشود.
عواملی که ترشح بزاق را کاهش میدهند میتوانند بوی بد دهان را سبب شوند که از آن جمله میتوان به آنتیهیستامینها، داروهای فشار خون و داروهای افسردگی را نام برد که با کاهش ترشح بزاق، باعث بوی بد دهان میشوند.
همچنین مصرف توتون و سیگار و نوشیدن الکل با افزایش ترشحات پشت بینی و کاهش ترشح بزاق تکثیر میکروبهای بیهوازی دهان را افزایش داده، بوی بد دهان را ایجاد میکنند. استرسها و فشارهای روانی نیز با کاهش ترشح بزاق، میتوانند عاملی در ایجاد بوی بد دهان باشند.
قسمت انتهایی زبان نیز از آنجا که توسط بزاق شستشو نمیشود محل خوبی برای تجمع ذرات غذایی، تکثیر میکروبهای بیهوازی و در نتیجه بوی بد دهان است.
لزوم درمان هر چه سریعتر بیماریهای عمومی بدن
بوی بد دهان در بیماریهای عمومی چون بیماریهای ریوی مانند آبسه ریوی، سل ریوی و برونشیت مزمن دیده میشود.
بیماریهای گوارش و سوءهاضمه بخصوص زخمهای معده، تومورهای مری، سرطانهای معده ومری و انسداد راه خروجی معده و یبوست نیز ممکن است بوی بددهان ایجاد کنند.
همچنین در بیماریهای دیابت، نارسایی کلیوی و کبدی نیز بوی بد دهان استشمام میشود.
راهها و چارهها
با توجه به علل بوی بد دهان، راه اصلی درمان بوی بد دهان از بین بردن علت آن است. از آنجا که علت اصلی و عمده بوی بد دهان رعایت نکردن بهداشت در محل دندانها و حفره دهانی است در نتیجه پیشنهاد میشود، حتما 2 بار در روز عمل مسواکزدن و تمیز کردن لثهها و حتی لبها انجام شود در عین حال زبان نیز به علت جایگاه اصلی رشد میکروبها باید بخوبی مورد شستشو قرار گیرد البته در حال حاضر مسواک زدن زبان توسط مسواک مخصوص زبان برای جلوگیری از بوی بد دهان توصیه میشود.
همچنین باید بیماریهای لثه و دندانها نظیر آبسه دندان یا پوسیدگی دندان را برطرف نمود.
تغییر سبک زندگی برای نجات از بوی دهان
شما میتوانید با رژیم غذایی مناسبی چون خوردن 8 6 لیوان آب در روز، خوردن میوههای تازه و سبزیجات در رژیم غذایی سرشار از فیبر، خوردن صبحانه کامل،استفاده از آدامسهای بدون قند و اجتناب از خوردن غذاها با ادویه زیاد و سیر و پیاز از بوی بد دهان پیشگیری کنید.
از طرفی با روش زندگی مناسبی چون نکشیدن سیگار و توتون، پرهیز از مشروبات الکلی، استفاده از نعناع و میخک و کاهش استرسها و فشارهای روانی بوی بد دهان را کمتر تجربه کنید.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)