ابتدا نوع و بیماری های پوست باید مورد شناسایی قرار گیرد .
پوست از نطر نوع به چهار دسته طبقه بندی می شود که عبارتند از : معمولی ، خشک ، چرب ، مختلط .
تشخیص نوع پوست
انواع پوست سالم عبارتند از : معمولی ، خشک ، چرب ، مختلط .
پوست معمولی : آثاری از آکنه ( جوش ) ، کمدون سر سیاه یا سر سفید ، چروک های ریز ( دور لب ، دور چشم ، روی پیشانی و
) روی این نوع پوست دیده نمی شود . شخص احساس خشکی و کشیدگی در پوست خود ندارد .
پوست خشک : چروک های ریز ( دور لب ، دور چشم ، روی پیشانی و
) و پوسته پوسته شدن ( روزاسه ) از علائم پوست خشک است . شخص بعد از شستشوی صورت و دست احساس خشکی و کشیدگی در پوست خود دارد .
پوست چرب : آکنه ( جوش ) ، کمدون سر سیاه یا سر سفید ، براقیت ( بواسطهٔ
وجود چربی زیاد ) از نشانه های پوست چرب است .
پوست مختلط : در ناحیه پشت لب ، بینی و وسط پیشانی ( T zone
) پوست چرب بوده و در نواحی دیگر خشک یا معمولی است .
اگر پوست بیمار بود ابتدا بایستی مورد درمان قرار گرفته سپس جهت بهبود طاهری آن اقدام نمود . ( بیماری های شایع : آکنه یا همان جوش ، کمدون سر سیاه یا سر سفید ، روزاسه که به پوسته پوسته شدن معروف است ، قارچ و
)
محصولات آرایشی و بهداشتی حتما” بایستی مناسب با نوع پوست انتخاب شود .
مراقبت های روزانه برای هر نوع پوست عبارتند از : پاک کننده ، کرم مرطوب کننده ، کرم ضد آفتاب ، کرم لایه بردار ، کرم دور چشم .
پاک کننده : هرروز صبح و هر شب قبل از خواب بایستی صورت شسته شده و آلودگی ها از روی آن پاک شود. پاک کننده حتما” بایستی مناسب صورت و نوع پوست باشد . پاک کننده می تواند شیر پاک کن ، ژل مخصوص شستشوی صورت ،صابون پن و یا تونیک ( تونر) مخصوص پاک کننده صورت باشد .
کرم مرطوب کننده : صبح ها و شب ها پس از شستشوی صورت باید رطوبت کافی به پوست توسط کرم های مرطوب کننده رسیده شود . این کرم ها هم باید متناسب با نوع پوست انتخاب گردند .
ضد آفتاب : کرم ضد آفتاب باید ۲۰ دقیقه قبل از در معرض آفتاب قرار گرفتن زده شود و اگر کسی دائما” در تماس با آفتاب باشد بایستی هر ۳ ساعت یکبار تکرار نماید . کرم ضد آفتاب هم باید به نسبت نوع پوست انتخاب گردد . SPF
۳۰ استاندارد بوده و برای پوست های سالم توصیه می شود . ( بجز ناحیه دور چشم )
کرم لایه بردار : برداشتن لایه های مرده پوست از روی صورت یکی از الزامات است تا پوست تنفس بهتر و ظاهری سالمتر داشته باشد . عمل لایه برداری از بازشدن منافذ ( که در اثر ضخیم شدگی پوست ایجاد می شود )ایجاد چروک و افتادگی و خشکی پوست جلوگیری می کند . این کرم را می توان شب ها به جای مرطوب کننده بعد از شستشوی صورت بکار برد . ( بجز ناحیه دور چشم ) کرم های حاوی اسید های میوه ( آلفا فروت اسید ) AHA و PHA به کرم های لایه بردار معروفند . لایه بردارها را باید از غلظت کم شروع و به تدریج بر غلظت آن افزود . از ۸ تا ۱۰ در صد شروع و به ۱۵ تا ۱۸ درصد رساند .
کرم دور چشم : بر اثر افزایش سن سه مشکل عمده برای ناحیه دور چشم بوجود می آید . چروک، پف وتیرگی . کرم های دور چشم بوسیله باز کردن عروق دورچشم جریان خون را در آن ناحیه افزایش داده و باعث کاهش مشکلات دور چشم می شوند . که عموما” بعد از ۲۵ سالگی توصیه می شوند . ( صبح ها و شب ها پس از شستشو )
برای سنین بالای ۳۰ مراقبت های تکمیلی پیشنهاد می شود .
از جمله : هیدراتاسیون ( آبرسانی ) ، پاکسازی ( دزَن ) ، لایه برداری قوی ( میکرو درم ابریژن یا پیلینگ ) ، ماسک های مخصوص بالا کشیدن پوست ( لیفتینگ ) ، سفت کردن پوست ( فرمینگ ) ، روشن سازی ( کرم های کنترل کننده فعالیت ملانوسیت ها ) و
.
Scrub
: کرم های پاک کننده عمقی و لایه بردار همراه با دانه های ریز سایشی هستند . از این کرم ها در خانه بصورت هفته ای یک یا دوبار می توان استفاده نمود و باید متناسب با نوع پوست انتخاب گردند . اما بیشتر برای پوست های چرب و معمولی متمایل به چرب توصیه می شود لازم به ذکر است که بلا فاصله بعد از عمل اسکراب به علت آنکه پوست دچار خشکی می شود حتما” باید از کرم مرطوب کننده استفاده نمود . ( صورت را آب زده و کمی از کرم را مثل صابون روی صورت ماساژ داده _ بجز دور چشم _ سپس آبکشی می کنیم . )
تذکر : هر گونه پوستی در فصل زمستان خشک تر بوده و به مرطوب کننده بیشتری نیاز دارد
منبع : سایت پزشکان بدون مرز