یک پژوهش جدید که نشان میدهد افراد اهل مادیات ازدواجهای ناشادتری نسبت به زوجهایی بیتوجه به مال و منال دارند، بیانگر آن است پولدوستی ممکن است برای زندگی عاشقانهتان با همسرتان خوب نباشد
به گزارش لایوساینس جیسون کارول، استاد زندگی خانوادگی در دانشگاه بریگهام یانگ، که این پژوهش را انجام داده است میگوید این اثر در خانوادههایی در همه سطوح درآمدی مشاهده میشود.
و یک فرد اهل مادیات که با یک فرد به لحاظ عقیدتی مشابه با خودش ازدواج کرده است، نیز از این اثر زیانبار خلاصی نخواهد یافت: ناشادترین ازدواجها انهایی هستند که در آن هر دو همسر به شدت به مسائل مادی توجه دارند.
کارول گفت: "تصور ما این بود که عدم تطابق یا ناهماهنگی میان دو همسر از این لحاظ بیشتر از همه مشکلآفرین باشد، برای مثال در موردی که یک همسر اهل خرج کردن است و دیگری مالاندوز.
اما بررسی ما نشان داد زوجهایی که در آن هر دو همسر میزان بالایی از توجه به مادیات دارند، بیش از همه دچار مشکل و اختلاف میشوند."
عشق به مادیات
به گفته کارول سالهای پژوهش قبلی شواهد قاطعی در این باره به دست داده است که توجه به مادیات ممکن است برای افراد مسئلهساز باشد.
بررسیهای متعدد نشان داده است که افراد اهل مادیات نسبت به افراد بیتوجه به مادیات، همچنین بیشتر مضطرب و افسرده هستند و احساس ناامنی بیشتری میکنند. پولدوستی بیشتر همچنین با مشکلات در خانه ارتباط داده شده است، چرا این گونه افراد معمولا نمیتوانند تعادلی میان زندگی خانوادگی و کارشان ایجاد کنند.
کارول و همکارانش به این علت به بررسی رابطه توجه به مادیات و ازدواج پرداختند، پژوهشهای چندانی در باره بررسی چگونگی تاثیر نگرش همسران به پول بر روابط آنها انجام نشده بود.
دانشمندان بیشتر به بررسی خود موقعیت مالی پرداخته بودند تا ارتباط مشکلات مالی را با اختلافات زناشویی دریابند. اما کارول میگوید افراد ممکن است کاملا از لحاظ مالی وضعیت خوبی داشته باشند و با این وجود درباره پول دچار نگرانی و اضطراب باشند.
در این بررسی زوجها پرسشنامههایی را پر میکردند که در آن سوالاتی درباره رضایت از ازدواج، الگوهای تعارض، ارتباط با همسر، پایداری ازدواج و سایر عوامل پرسیده شده بود.
آنها همچنین توافقشان با عبارت "داشتن مال و منال زیاد هیچوقت برای من مهم نبوده است" را اعلام میکردند. افرادی که با این عبارت موافق بودند در رده بیتوجه به مادیات و افرادی که با آن موافق نبودند، در رده اهل مادیات قرار داده شدند.
توجه به مادیات و ازدواج
در ازدواجهای مورد بررسی، 14 درصد آنها بین دو فرد بیتوجه به مادیات انجام شده بود. در حدود 11 درصد موارد، زن به شدت اهل مادیات بود، اما شوهر اینگونه نبود؛ در 14 درصد موارد باز زن و شوهر از لحاظ توجه به مادیات با هم نمیخواندند، اما وضعیت برعکس حالت قبلی بود.
در 20 درصد از زوجها هر دوی زن و شوهر اهل مادیات بودند. بقیه زوجها در وضعیت بینابینی قرار داشتند، یعنی نه کاملا اهل مادیات بودند و نه کاملا بیتوجه به مادیات.
به گفته کارول این بررسی نشان داد که آن ازدواجهایی که در آنها دست کم یکی از همسران اهل مادیات است از لحاظ همه معیارها بدتر از ازدواجهایی است که هیچکدام از همسران اهل مادیات نیستد (بدون توجه به اینکه مرد اهل مادیات باشد یا زن).
کارول میگوید زوجها بیتوجه به مادیات حدود 10 تا 15 درصد در فقراتی مانند رضایت از زندگی مشترک، پایداری ازدواج و میزان کمتر اختلاف وضعیت بهتری داشتند.
کارول میگوید: آنچه ما یافتیم الگویی کلی بود که بر اساس آن به نظر میرسد توجه به مادیات برای ازدواج زیانبار است. احتمالا این اثر را به بهترین وجه میتوان اثری فرسایشی توصیف کرد... آنچه ما در همه این زمینهها مشاهده کردیم، کاهش قابلتوجه و معنادار در رضایت از زندگی در زوجهایی بود یکی از همسران یا هر دوی آنها اهل مادیات بودند.
منطقی به نظر میرسد که انتظار داشته باشیم ازدواجها میان افراد ناهماهنگ کمترین رضایت را به دنبال داشته باشد؛ چرا که ازدواج میان یک فردی که اهل مادیات نیست و فردی که مالاندوز است، به نظر از همان اول باید مایه اختلاف شود. اما به گفته کارول یافتههای این بررسی چنین نتیجهای به دست نداد.
او گفت: حتی در مواردی که زن و شوهر هر دو اهل مادیات هستند، به نظر میرسد یک اثر تشدیدکننده در ایجاد اختلافات رخ میدهد و مشکلات پیچیدهتر میشود.
مالدوستی اختلاف آفرین
این بررسی چگونگی ایجاد اثر مخرب مالاندوزی بر ازدواج را به آزمون نگذاشته بود، اما کارول و همکارانش چند نظریه در این باره دارند.
اولین نظریه این است که مالدوستی باعث میشود زن و شوهر تصمیمهای اشتباه مالی بگیرند و بیشتر از امکاناتشان خرج کنند، خودشان را مقروض کنند و باعث ایجاد استرس در یکدیگر شوند.
یک امکان دیگر، به گفته کارول، این است که افراد اهل مادیات به خاطر حرصشان باری به دست آوردن مال و منال، زمان کمتری را به پرورش دادن روابطشان اختصاص میدهند.
کارول میگوید: "آنها اصولا به اندازه زوجهای بیتوجه به مادیات برای روابط عاطفیشان اولویت قائل نیستند و به آن توجه نشان نمیدهند."
اما چه میتوان کرد، اگر عاشق همسرتان باشید و در عین حال بخواهید یک ماشین نوی لوکس هم داشته باشید؟
کارول میگوید برای اغلب افراد توجه به مادیات شکلی همه یا هیچ ندارد: مردم معتقدند که میتوانند جاهطلبیهای مالیشان را دنبال کنند و در عین حال روابطشان با همسرشان را مستحکم نگه دارند، و ممکن است نفهمند که بلندپروازیهایشان به افراد مورد علاقهشان آسیب میرساند.
به گفته کارول در اغلب زوجها کنار گذاشتن فرآیند فکری متوجه مادیات به بهبود زندگی مشترک کمک میکند.
کارول میگوید: "به نظر من به عهده افراد است که به تامل بپردازند و به مجموعه ارزشهایشان توجه کنند و ببینند که واقعا چه چیزی در زندگی برایشان مهم است. آیا اجازه میدهیم که بلندپروازیهای مادی ما مانع رسیدن ما به چیزهایی شود که در عمق وجود برای ما اهمیت فوقالعادهای دارند؟"
منبع-همشهری
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)