سازمان آب،سازه آبي هخامنشي"برد بريده"را ويران کرد! +عکس سازه آبي « برد بريده » که قدمت آن به دوره هخامنشي مي رسيد، به دنبال اقدامات پيمانکار خط جديد آب رساني شيراز از سد درود زن براي هميشه با خاک يکسان شد. اين شرکت، بدون در نظر گرفتن قوانين و مقررات آثار ثبت شده، براي آب رساني به منطقه، لوله آب را درست از وسط اين سازه باستاني عبور داده و آن را براي هميشه از ميراث کشور حذف کرد.

52896 44140
سازه آبي برد بريده که قدمت هخامنشي دارد


به گزارش آخرین نیوز به نقل از خبرگزاري ميراث فرهنگي، سازه آبي تاريخي برد بريده واقع در محوطه سد درود زن استان فارس، يکي از بي‌نظيرترين سازه‌هاي آبي بازمانده از دوران هخامنشيان که در فاصله حدود 100 کيلومتري شمال شرقي شهر شيراز و 60 کيلومتري شمال شرقي تخت‌جمشيد قرار دارد، براي هميشه بر اثر اقدامات سازمان آب فارس نابود شد.

سازمان آب، بدون هيچ گونه هراسي از سازمان ميراث فرهنگي براي پاک سازي محل رفت و آمد ماشين آلات و همچنين حفرترانشه براي لوله گذاري بخشهايي از تخت سنگ هاي برد بريده واقع در سطح زمين و کل سازه زيرين بخش جنوبي برد بريده را تخريب و جا به جا کرد.

بر اساس گفته کارشناسان ميراث، اين سازه جزو سازه هاي آبي هخامنشي در منطقه درودزن بود که زير پوشش سازمان ميراث فرهنگي قرار دارند و نگهبانان آثار تاريخي موظف هستند که به طور مرتب به اين سازه هاي آبي سر بزنند.

مازيار کاظمي، مدير سابق مجموعه تخت جمشيد با اعلام اين خبر، به chn گفت:« اقدامات سازمان آب باعث شد که ايران يکي از بي نظيرترين سازه هاي آبي هخامنشي را براي هميشه از دست بدهد درحالي که اين سازه آبي جزو سازه هاي آبي حفاظت شده بود.»

به گفته اين کارشناس مرمت، نخستين بار، کارل برگنر معمار آلماني در سال1314 هجري شمسي از اين اثر بازديد و گزارشي همراه با عکس و تصوير و نقشه تهيه و دو سال بعد در مجله ‌AMI به زبان آلماني منتشر کرد. در سال 1345 يک گروه25 نفره باستان شناس به سرپرستي دکتر موري نيکُل با حفر ترانشه باستان شناسي مطالعات دقيق باستان شناسي روي آن انجام دادند و به اين نتيجه رسيدن که اين سازه هخامنشي بخشي از يک پل و فراز راه واقع در يک جاده مهم منتهي به تخت جمشيد بوده و از اهميت زيادي برخوردار بوده است.بعد از وي ويليام سامنرنظرات برگنر و نيکل را تحليل کرد و خود نظريه اي شامل مجموعه نظرات آن دو ارائه کرد.

کاظمي با تاکيد بر اهميت اين سازه آبي و اينکه تحت نظارت سازمان ميراث بوده است، گفت:«وجود سازه‌هاي آبي دوران هخامنشي در اطراف مجموعه تخت‌جمشيد و پاسارگاد نشان از فن‌آوري ساخت اينگونه سازه در اين عصر است و بايد براي حفاظت از آن ها از به صورت ملي اقدام کرد.»

مطالعات و بررسي هاي کارشناسان ميراث گوياي آن است که سازه‌هاي آبي به ما نشان مي دهند که چگونه در عصر هخامنشيان بندهاي تنظيمي آب، جهت استفاده بهينه از آب رودخانه و انتقال آن به دوردستها، استفاده مي‌شده است