مصرف مواد مخدر از راههاي متداول نظير كشيدن ترياك و مصرف هروئين در سالهاي گذشته اكنون به مصرف قرص هاي وارداتي يا دست ساز خطرناكتري به نام اكستيسي تبديل شده است. قرص هايي كه مصرف آنها با نام قرصشادي بخش - قرص x -قرص اكسي - قرص e پارتي و ...در بين جوانان متداول شده است كه رنگي شبيه اسمارتيز وطرح و نشانهاي مختلف از جمله صليب - لنگر - طرح پرندگان - دولفين و...دارد كه فرد پس از مصرف آنها دچار حالتي مي شود كه به آن سفر مي گويند سفري كه زاييده توهمات ذهني است
اكستيستي يااكستيسي چيست؟اكستيستي يكي از مشتقات آمفتامين است در ابتدا در آلمان به عنوان ضد اشتها وسپس تنظيم كننده خلق و خوي معرفي گرديد ولي تا كنون هيچ گونه كاربردي براي آن به عنوان دارو مورد پذيرش مجامع علمي قرار نگرفته است اكستيسي اغلب به شكل قرص كپسول پودر و گاهي تزريقي مورداستفاده قرار ميگيرد پزشكان معتقدند كه يكي از علل اشتياق به مصرف اين قرص تاثير آن بر حافظه حسي است. واقعيت اين است كه با تقويت حافظه يك حس ارتباط برقرار ميشود وبدون وجود عوامل بيروني تحريك ميگردد . از قرار معلوم مصرف آن توسط جوانان موجب تخليه انرژي فراوان ميشود و مصرف كنندگان مدعي بدست آوردن احساسات مثبت از قبيل احساس داشتن انرژي فراوان همدلي و همدردي با ديگران كاهش اضطراب ودر عوض كسب آرامش و عالي به نظر رسيدن همه چيز هايي كه در اطراف مي گذرد هستند.نياز به خوردن و خوابيدن نيز كاهش پيدا مي كند . اثر آن 20 دقيقه تا يك ساعت پس از مصرف آغاز مي شودو4 تا 6 ساعت طول مي كشد.
تاثير عمده اكستيسي افزايش آزادسازي سروتونين از پايانه عصبي پيش سيناپسي و ممانعت از بازجذب آن -تخليه سروتونين مغز -مهار آنزيم مونو آمين اكسيداز و در نتيجه ممانعت از كاتابوليسم سروتونين و در نهايت كاهش غير مستقيم اثر دوپامين است
اكستيسي در اولين بار مصرف عوارض ماندگار و دراز مدت بر جاي مي گذارد . ابتدا حالت سرخوشي موقت به مصرف كننده دست مي دهد و شخص راغب مي شود براي حفظ اين حالت مقدار مصرف را افزايش دهد.
عوارض جانبي
عوارض جانبي كه ممكن است بسرعت ايجاد شود عبارتند از :گيجي و اختلال حواس- اختلال در خواب -اضطراب وتشويش -قفل شدن دندانها - تاري ديد- آكنه شبيه بثوران پوستي-عطش- بالا رفتن دماي بدن- آسيب مغزي - افسردگي - اعتياد - بدگماني- توهم- لرز و تعريق- آسيب كبدي و رفتار تهاجمي كه با ادامه مصرف تشديد مي شود.مصرف نكردن آب همراه قرص ميتواند بدن را با خطر كم آبي وتشنج روبه رو كند. علايم بد گماني در طول مدت مصرف آن دارو و حتي گاهي هفته ها پس از مصرف آن وجود دارد. حركات سريع چشم - غش و تلاش براي به دست آوردن دارو - گوشه گيري فرد از خانواده و دوستان -مشكلات عاطفي-ترس -ضعف و سستي نيز غالبا ديده مي شود.
سميت
مسموميت ناشي از اكستيسي به صورت كوتا مدت و بلند مدت و عمدتا در ارتباط با اختلالات رواني ظاهر مي شود.حقيقت اين است كه اثرات سمي اين دارو بسيار پيچيده است .
علايم مشخص مسموميت عبارتند از:گشاد شدن مردمك چشم -آشفتگي - بيقراري -تهييج-توهم- بي اختياري- تپش قلب - پرفشاري خون -افسردگي و مرگ در اثر نارساريي قلبي يا گرمازدگي شديد و ناراحتي هاي بنفسي .
اكستيسي سبب از بين رفتن سلولهاي توليد كننده سروتونين كه در تنظيم خواب و قعاليت جنسي وحساسيت به درد نقش مستقيمي ايفا مي كنند در مغز مي شود.گاهي آسيب سلول هاي توليد كننده دوپامين نيز ديده شده است.
افرادي كه به صورت تنفني از آن مصرف مي كنند نيز همانند مصرف كنندگان دايمي در معرض آسيب هاي پايدار مغزي قرار دارند و گفته مي شود عوارض آن در زنان بيشتر است
نكته ديگر مصرف قرص هاي اكستيسي اعتياد ويران كننده به آن است زيرا به تدريج باعث وابستگي رواني به آن مي شود بطوري كه معتاد به راحتي نمي تواند آن را ترك كند و اين در حالي است كه جوانان و خانواده هاي از عوارض اين ماده شيميايي تازه وارد اطلاع دقيقي ندارند.
در پايان بايد بدانيم كه اگر چه اين ماده مخدر نيست و مصرف آن وابستگي جسماني به بار نمي آورد ولي چون از دسته داروهاي روان گردان است موجب تحمل در فرد مي گردد.و فرد مجبور است مقدار آن را براي رسيدن به حالت سرخوشي اوليه مرتب افزايش دهد توليد اين قرص در تمام كشورها غير قانوني است و مخفيانه صورت مي گيرد در حقيقت در ليست مواد قاچاق قرار دارد.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)