مكان نمازگزار سؤال 1: مكان نمازگزار باید چه شرطهائی داشته باشد تا نماز صحیح واقع شود؟
جواب : مكان نمازگزار چند شرط دارد: اول: آنكه مباح باشد دوم: مكان نمازگزار باید بی حركت باشد سوم: آنكه در جائی كه سقف آن كوتاه است و نمیتواند در آنجا راست بایستد یا به اندازهای كوچك است كه جای ركوع و سجود ندارد نماز نخواند چهارم: اگر مكان نمازگزار نجس است به طوری تر نباشد كه رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد. پنجم: آنكه جای پیشانی نمازگزار از جای زانوهای او، بیش از چهار انگشت بسته، پستتر یا بلندتر نباشد. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م866 الی 889)
سؤال 2: اگركسی در ملك غصبی نماز بخواند آیا نماز او صحیح است؟حال اگر در جائی كه نمیداند غصبی است نماز بخواند نماز او چه حكمی پیدا میكند؟
جواب: كسی كه در ملك غصبی نماز میخواند اگر چه روی فرش و تخت و مانند اینها باشد، نمازش باطل است ولی نماز خواندن در زیر سقف غصبی و خیمهی غصبی مانعی ندارد. در جواب قسمت دوم سؤال باید گفت كه اگر شخصی نمیداند یا فراموش نموده كه آن محل غصبی است و نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد، نماز او صحیح است. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م866 و869)
سؤال 3: اگركسی جلوتر از قبر پیغمبر و امام ـ علیه السّلام ـ نماز بخواند نماز او چه حكمی پیدا میكند؟
جواب: انسان باید رعایت ادب را بكند و جلوتر از قبر پیامبر و امام ـ علیه السّلام ـ نماز نخواند چنانچه نماز خواندن بیاحترامی باشد حرام است ولی نماز باطل نمیشود. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م884)
سؤال 4: خواندن نماز بر روی فرشی كه میدانیم یك نقطه آن نجس است چه حكمی دارد؟
جواب: اشكال ندارد. (ر.ك تحریر الوسیله, ج1, ص149, فی مكان المصلی و مسجده, م 9)
سؤال 5: تكلیف ادای نماز در اتاق بزرگی كه در پشت سر و روبهرو افرادی نشسته باشند چیست؟
جواب : اگر افراد در پشت سر باشند اشكالی ندارد و در روبهرو هم میتوانید چیزی را جلوی خود بگذارید (مثلاً تسبیح) تا بین شما و ایشان فاصله شود و كراهت آن از بین برود و بهتر است در قسمتی از اتاق نماز بخواند كه اشخاص مانع توجه او در حال نماز نشوند. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م898 و899)
سؤال 6: اگر زن برابر مرد یا جلوتر بایستد نماز او چه حكمی دارد؟
جواب: اگر زن برابر مرد یا جلوتر بایستد و با هم وارد نماز شوند بهتر آنستکه نماز را دوباره بخواند. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م887)
سؤال 7: اداره بهزیستی مقدار 70متر از زمین به یكی از اعضای معلول خود فروخته و پول آن را دریافت كرده، آیا ساختن خانه برای آن شخص نماز خواندن درآن برای او اشكال دارد یا خیر؟
جواب: اگر زمینهای مشروع در اختیار بهزیستی باشد مانعی ندارد اما اگر به نحو غیر مشروع تصرف كرده و به افراد فروختهاند حكم غصب را دارد و نماز خواندن در آن اشكال دارد. (ر.ک استفتائات جدید امام خمینی(ره), ج3, ص513, مسوولین و مقررات)
سؤال 8: در رساله آمده است در جایی كه عكس باشد نماز خواندن مكروه است آیا این مسأله شامل عكس گلها و درختان هم میشود؟
جواب: مقصود از عكس در عبارت توضیح المسائل عكس حیوانات ذی روح است نه گلها و درختان. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج1, ص150, س81)
سؤال 9: حكم نماز خواندن در كشتی و هواپیما و اتومبیل به چه شكل میباشد؟
جواب: اگر وقت كافی برای خواندن نماز در حال استقرار نداشته باشید میتوانید در كشتی و هواپیما و اتومبیل در حال حركت نماز بخوانید و جهت قبله در خواندن نماز رعایت نمایید و در اتومبیل میتوانید به مقداری كه ممكن است برای ركوع و سجود خم شوید. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص512, م880)
سؤال 10: كسی كه پدرش خمس مال را نداده آیا فرزند وی میتواند در خانه او كه واقعاً غیر از آن خانه جایی را ندارد نماز بخواند؟
جواب: خانه مسكونی مشمول خمس نمیشود، بلی اگر بدانید چیزی متعلق خمس است و پدر خمس را نپرداخته است نسبت به اجازه تصرف در آن میتوانید از مرجع تقلید خود اجازه بگیرید. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج1, مبحث خمس, ص414, س209)
سؤال 11: نمازخواندن در مكانهای عمومی كه اطلاع از مباح یا غصبی بودن آنها نداریم جایز است یا خیر؟
جواب: كسی كه یقین نداشته باشد كه مكان نمازش غصب است, نماز او صحیح است و تحقیق لازم نیست. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج1, مكان نماز گزار, ص148)
سؤال 12: آیا جایی را كه موقع نماز جماعت بعضی برای خود معین میكنند وجه شرعی دارد و آیا تصرف در آنها و نماز خواندن در این مكانها جائز است یا خیر؟
جواب: هر كس میتواند جایی را در صف جماعت برای خود حیازت نماید و تا امام جماعت به ركوع ركعت اول نرفته است نباید دیگری در آنجا نماز بخواند. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م868)
سؤال 13: یكی از شرایط مكان نماز گزار استقرار آن میباشد حال سؤال این است آیا روی تختهایی كه حالت فنری دارند میتوان نماز خواند؟
جواب: اگر در حال حمد و سوره و قرائت ذكر ركوع و سجود و تشهد و سلام بدن استقرار داشته باشد و حركت نكند مانعی ندارد. (ر.ك تحریر الوسیله, ج1, , احكام مكان المصلی, ص150, م12)
سؤال 14: در رساله آمده است در مكان غصبی نمیشود نماز خواند حال در جبهه كه رزمندگان پیشروی میكنند و در خاك دشمن نماز میخوانند چه حكمی دارد؟
جواب: اشكالی ندارد و مربوط به مسئله ذكر شده نیست. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج1, ص144, س61)
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)