باستانشناساني كه در حال كار روي سيستم اتصال فاضلاب و زهكشي شهر باستاني «هركولانوم» در نواحي خليج ناپل در ايتاليا بودند پس از برخورد با فضولات انساني كه در مكان حفاري به دست آمد، توانستند رژيم غذايي معمول روميان را كه سرشار از سبزيجات و ميوها خصوصا انجير و منابع پروتئيني همچون خارپشت دريايي و موش زمستان خواب بوده است، كشف كنند.
هركولانوم و همسايهاش شهر پامپي در ميان شهرهايي قرار داشتند كه پس از فوران آتشفشان وزو سال 79 پس از ميلاد مسيح يعني حدود 1930 سال پيش، خراب شده و زير خاكسترهاي آتشفشاني مدفون شدهاند.
باستانشناسان مدرسه بريتانيايي روم در حال كار و كاوش روي سيستم آب و فاضلاب شهر كه 86 متر طول دارد بودند كه ضمن حفاري يك ساختمان 3 طبقه به بقاياي متراكم فضولات انساني برخورد كردند. اين بقايا در نتيجه سرازير شدن فاضلاب طبقات بالايي به سمت پايين و انباشته شدن در مخزن فاضلاب طبقه همكف به وجود آمده بود.
در اين مخزن فاضلاب همچنين اشيايي نظير سكه، حلقه، سنگهاي گرانبها، مهرههاي كوچك، دانه تسبيح و گيره موي استخواني نيز كشف شد.
باستانشناسان حين كار روي پروژه حفظ و نگهداري هركولانوم زماني كه در جستجوي راهي براي جلوگيري از تخريب و غرق شدن اين مكان تاريخي طي دوره بارشهاي سنگين بودند به شكل تصادفي با زهكشي فاضلاب برخورد كردند.
اين سيستم داراي بزرگترين رسوبات ارگانيك مربوط به دوره روميان باستان است كه تاكنون يافت شده است. اگر اين مجموعه قبل از اين يافت ميشد به دليل آن كه باستانشناسان داراي تكنولوژي پيشرفته امروزي براي تجزيه و تحليل آن نبودند به احتمال زياد دور انداخته ميشد.
باستانشناسان مدت 10 سال در حال كار روي اين مكان بودهاند و طي اين مدت اشياي زيادي همچون بلورجات، كاسههاي سفالي، قوري و تغار كشف كردهاند. در بين اشياءكشف شده، قوريهايي با ساختار مبتكرانه وجود داشت كه متخصصان احتمال ميدهند از اين ظروف براي فربه كردن موش زمستان خواب، استفاده ميشده است.
ارزيابيها نشان ميدهد حدود 150 سكنه از طبقه متوسط و پايين در اين مكان زندگي ميكردهاند كه رژيم غذايي آنها بسيار متنوعتر از چيزي است كه دانشمندان فكر ميكردند.
اين رژيم اساسا يك رژيم مديترانهاي شامل مقادير فراوان سبزيجات، تخممرغ، زيتون، خارپشت دريايي و انجير است. رسوبات يافت شده ناگفتههاي زيادي در مورد رژيم غذايي طبقه متوسط و پايين 2 هزار سال قبل دارد.
تاكنون اطلاعات زيادي در مورد رژيم غذايي ثروتمندان در قديم ميدانستيم و اطلاعات موجود درباره رژيم غذايي طبقات پايين و متوسط جامعه بسيار اندك بود.
نتايج به دست آمده و اشيايكشف شده از اين مكان قرار است سال 2013 در موزه «بريتيش» لندن به نمايش درآيند.
علاقه مندی ها (بوک مارک ها)