اگر فکر می‌کنید که سیگار کشیدن خانم‌ها، به‌خصوص خانم‌های جوان یک خطر نه‌چندان جدی است و شاید بتوان به راحتی از آن چشم‌پوشی کرد، لطفا دوباره و این‌بار با دقت بیشتری تامل کنید. شاید همچنان فکر می‌کنید موضوع خیلی جدی نیست، شاید هم پیش خودتان می‌گویید «من سیگاری نیستم. فقط 5دقیقه چند پک به سیگار می‌زنم، پس موضوع اصلا جدی نیست. چند پک آن هم فقط در 5دقیقه؛ حداکثر 10پک»، اما واقعیت چیزی دیگری است. 5دقیقه و چند پک سیگار یعنی شما در همین مقطع زمانی چند دقیقه‌ای، 4هزار ماده شیمیایی را وارد سیستم بدن خود می‌کنید.




وقتی اولین پک را می زنید: در 10 ثانیه اول


  • به همین سرعت: وقتی شما اولین پک را به سیگار می‌زنید، دود وارد دهانتان می‌شود. در اولین قدم ماده‌ای قهوه‌ای رنگ اما غیرقابل مشاهده روی دندان‌های سفید شما که مانند مروارید می‌درخشند می‌نشینند. این اتفاق باعث نابودی فرمالدئید (که دارای خاصیت گندزدایی بسیار قوی است) و آمونیاک می‌شود. در این حالت سیستم دفاعی بدن شما بلافاصله در معرض جدی ضعیف شدن هرچه بیشتر قرار می‌گیرد. در نتیجه ضعف سیستم دفاعی بدن، آنچه قابل پیش‌بینی است مشکلات مختلفی است که ممکن است به صورت التهاب‌های جدی و غیرجدی در سراسر بدن شما خودنمایی کند.

  • کمی پایین تر: استعمال دود سیگار ابتدا در منطقه نای باعث شل شدن موقتی ماهیچه‌ها می‌شود. این بین کاتالیزوری که در واقع نقش تصفیه نفس‌هایی که شما درون شش‌هایتان فرو می‌دهید را ایفا می‌کند، در تلاش است تا این مولد شیمیایی را از بین ببرد، اما در عین حال نیکوتینی که شما همراه هوا به درون شش‌هایتان می‌فرستید وارد جریان خونتان می‌شوند و به این ترتیب روی میلیون‌ها مویرگ ریه‌ها می‌نشینند. این اتفاقات همگی سبب می‌شود که یک شوک ناگهانی به بدنتان وارد شود. در این بین ترشح ناگهانی آدرنالین، فشار خون و ضربان قلب شما را بالا می‌برد. در این شرایط قلب شما توانایی آرام بودن و استراحت کامل در فواصل مابین ضربان‌ها را ندارد، بنابراین شما در حال حاضر در بالاترین میزان خطر یک حمله قلبی قرار دارید.

  • نیکوتین به خون می‌رسد: همچنین به‌طور همزمان مونواکسیدکربن حاصل از استعمال سیگار که دقیقا همان گاز خطرناکی است که از اگزوز خودروها بیرون می‌آید و باعث آلودگی هوا می شود، آرام‌آرام وارد جریان خون شما می‌شود و خیلی سریع در گردش خون شما به یک ساختار خطرناک تبدیل خواهد شد. ساختار خطرناکی که توانایی بدن شما را برای انتقال اکسیژن به ارگان‌های ضروری مانند قلب کاهش می‌دهد.

  • تاثیرات مغزی: نیکوتینی که وارد جریان خون شما شده همچنین به مغز شما نیز صدمه جدی می‌زند اگر مغز آسیب ببیند، انتقال‌دهنده عصبی شما هم دچار اختلال می‌شود، در نتیجه کل سیستم بدن شما به هم می‌ریزد. به این ترتیب شما اجازه داده‌اید که انتقال‌دهنده دوپامین فعال شود.



بعد از 5 دقیقه: بدن بیچاره ما


در حالی‌که میزان هورمون دوپامین خیلی سریع به حالت نرمال برمی‌گردد، بدن شما دوباره خواهان چنین چیزی خواهد شد. حتی اگر شما خودتان حواستان به این اتفاق نباشد اما بالا رفتن میزان این هورمون که در حقیقت یک واکنش شیمیایی به وسیله سلول‌های عصبی است که اتفاقا روی کارکرد دیگر سلول‌ها تاثیرگذار خواهد بود، اتفاقی است که در بدن شما به عادت تبدیل می‌شود. پس هر زمان که میزان این هورمون به حالت عادی بازگردد، بدنتان ناخودآگاه مشتاق دوباره مقدار بالای آن می‌شود.

در نتیجه وقتی شما مکررا خواهان چنین تغییر شیمیایی در بدن خود باشید، معنی‌اش این خواهد بود که مغز شما در دام افتاده و به زبان ساده‌تر به این اتفاق معتاد شده است. پس اگر بخواهید سیگار را کنار بگذارید به یک چالش جدی برمی‌خورید و تمام تلاشتان چه بسا بارها به در بسته خواهد خورد.

طبیعی است که در چنین شرایطی سیگار کشیدن دوباره استارت می‌خورد. فراموش نکنید که بعد از 5 دقیقه سیگار کشیدن و نهایتا 10 بار پک زدن به این سیگار لعنتی، بدن شما باید 7 تا 8ساعت تلاش و البته مبارزه کند تا اثرات مخرب نیکوتین را از بین ببرد.

البته این در شرایطی است که در این فاصله زمانی، دوباره سراغ سیگار نروید و اگر از آن دسته آدم‌هایی هستید که روزانه چندین نخ سیگار را دود می‌کنید و یا حتی یک پاکت غذای مخرب یک روزتان است، بدانید که هرگز فرصت سم‌زدایی را به بدنتان نمی‌دهید و همواره با 4هزار نوع ماده شیمیایی در بدنتان زندگی را ادامه می‌دهید.




برای همیشه ترکش کنید

اگر قصد ندارید سیگار را کنار بگذارید و اگر می‌خواهید این رویه را ادامه بدهید، پس بهتر است این نکته را هم بدانید که بیشترین و شاخص‌ترین هدیه‌ای که سیگار به شما می‌دهد یک ماده قیرمانند و البته چسبنده قهوه‌ای رنگ است که ریه‌های شما را به تسخیر خود درمی‌آورد. به‌طور حتم از اثرات وجود چنین چیزی که حالا دیگر به جزئی از بدنتان تبدیل شده خبر دارید، پس راه را خودتان انتخاب کنید؛ زندگی یا...


مجله اینترنتی Bartarinha.ir