کاهش کلسترول بالا در مردان با مصرف بذر کتان


امروزه وجود ارتباط بین بیماری های قلبی و میزان بالای کلسترول خون به اثبات رسیده است. متاسفانه اخیرا شاهد افزایش شیوع کلسترول بالا در میان افراد جامعه می باشیم. تغییر سبک زندگی مانند فعالیت بدنی و داشتن رژیم غذاییسالم اولین اقدامات برای پیشگیری و درمان کلسترول بالا می باشند. اما چنانچه این تغییرات در سبک زندگی به تنهایی موثر نباشد، پزشک دارو درمانی را تجویز می نماید.از آنجایی که برخی افراد نمی توانند داروهای کاهنده چربی را دریافت نمایند، و یا اینکه گروهی از افراد تمایلی به مصرف دارو ندارند و ترجیح می دهند از مواد غذایی برای حفظ سلامتی خود استفاده نمایند، محققین تاثیرات برخی ترکیبات غذایی از جمله بذر کتان را بعنوان کاهنده کلسترول مورد بررسی قرار داده اند.
لیگنان بذرکتان، ترکیبی شیمیایی موجود در گیاهان می باشد که اثرات محافظتی بر سلامت دارد. این ترکیب توسط باکتری های موجود در دستگاه گوارش به ترکیبات بیو لوژیک فعال تبدیل می گردد که طبق این مطالعه سبب کاهش کلسترول خون می شود. چنانچه بذرکتان اکسید شود طعم غذا را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی اکسیداسیون سبب کاهش اسید چرب امگا-3 بذرکتان می گردد، بنابراین تازه ماندن این دانه بسیار حائز اهمیت است.
در مطالعه ای که اخیرا در دانشگاه Iowa Stateصورت گرفته، دانشمندان اثر لیگنان موجود در بذرکتان را بر کاهش کلسترول خون مورد بررسی قرار دادند. در این مطالعه 90 فرد با کلسترول بالا بطور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند که روزانه قرصی حاوی صفر، 150 و یا 300 میلی گرم لیگنان بذرکتان بمدت 12 هفته، دریافت می نمودند. نتایج نشان داد مصرف 150 میلی گرم لیگنان بذر کتان در روز سبب کاهش کلسترول خون (به میزان 20-10% بسته به افراد متفاوت) در مردان می گردد، اما مصرف بذرکتان در زنان اثری نداشت. اینکه چرا لیگنان بذر کتان در زنان تاثیرگذار نیست شاید بدلیل هورمونی مردانه به نام تستوسترون باشد که در زنان وجود ندارد. اثر متقابل لیگنان با تستوسترون ممکن است در کاهش کلسترول خون موثر واقع شود.
نکته عملی: یکی از شیوه های کاهش کلسترول خون در مردان استفاده از دانه های بذرکتان می باشد. چنانچه افراد تمایلی به مصرف دارو ندارند، می توانند از بذرکتان استفاده نمایند. البته لیگنان بذر کتان به اندازه داروهای کاهنده کلسترول اثرگذار نیست، از طرفی لیگنان بذرکتان بصورت قرص در بازار موجود نمی باشد، و برای استفاده از این دانه باید بذرکتان را روی غلات و یا سالاد ریخته و مورد استفاده قرار داد، که دانه کامل بذرکتان چندان قابل هضم نمی باشد.
منبع: