171218751382279960207203932145112819596234

تفسیر آیه کریمه: الم(بقره/1)

خاموش باش و لب مگشا خواجه غنچه‏خوار

شاید شما هم دیده باشید که بعضی با کمک چاقوهای تیز از پوست هندوانه گل‏هایی زیبا می‏سازند و چقدر هم تماشایی!

این کار چه شبیه است به کار خدا که قرآن، این کتاب آسمانی و مقدس را با یک سلسله حروف ساده مثل الف، لام، میم و ... ساخته است.

پس، یک معنای الف، لام میم همچنان که پاره‏ای از مفسران گفته‏اند، می‏تواند همین باشد که: ما قرآن را از همین حروف ساخته‏ایم.

و این در حالی است که ما از حروف، شوخی‏های بی‏معنی، پیامک‏های زشت، حرف‏های نیش‏‏دار و گزنده، شعرهای بی‏قافیه، دروغ، توهین، افترا و استهزاء می‏سازیم.

الف، لام میم یعنی من خدا از میان همین حروف آیاتی ساخته و پرداخته‏ام که بشر را از سرگشتگی و حیرت و حیرانی رهایی می‏بخشد، قرآنی ساخته‏ام تا دستی بگیرد و مثل نور راهی را نشان بدهد، پس تو نیز اگر بنده و فرمانبردار من باشی سخنانت باید از جنس نور بوده و شمع راه باشد و بتواند نور امید را در دل‏ها بتاباند و اگر چنین نباشد خوشتر از سکوت و خاموشی چیزی نیست.

خاموش باش و لب مگشا خواجه غنچه‏وار



چون صدف‏ها گوهر افشانت کنیم

خداوند در همین آیه نخست می‏خواهد بگوید: حروفی بی‏معنا مثل الف، لام میم خود را به ما سپرده و تسلیم ما شدند و ما نیز از آنها کتابی مقدس مثل قرآن ساختیم، پس تو هم کمتر از حروف نباش و به جای آنکه اسیر و دلبسته این و آن شده و در پی آنها روان‏باشی، با ما بیا و بنده و مطیع ما باش تا تو را مثل قرآن با معنا و پاک و ماندگار و خواندنی کنیم.


چند می‏باشی اسیر این و آن

گر برون آبی از این، آنک نیم

ای صدف چون آمدی در بحر ما

چون صدف‏ها گوهر افشانت کنیم

دامن ما گیر اگر تر دامنی

تا چومه از نور دامانت کنیم

هین قرائت کم کن و خاموش باش

تا بخوانیم عین قرآنت کنیم


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

تالیف: حجت الاسلام محمد رضا رنجبر