غذاهای مناسب نه تا دوازده ماهگی
غذاهای مناسب نه تا دوازده ماهگی
غذاهایی را که می توانید به کودک بدهید عبارتند از :
* تخم مرغ درسته ؛
* میوه های مغزدار (مانند : گردو ، بادام ، پسته و غیره) آسیاب شده ؛
* چاشنی های بیشتر ،مقداری آب گوشت ؛
* انتخاب تعداد بیشتری غذاهای انگشتی (که کودک با کمک انگشتان خود می تواند غذا را بخورد) ، تکه هایی از میو ه پوست گرفته شده (مانندسیب یا گلابی) ، برش های هویج و خیار ، تکه های کوچک از گوشت مرغ پخته شده ؛
* انتخاب غذاهایی از چهار گروه اصلی غذاها .
- کودک می تواند غذاهای انگشتی مانند سبزیجات و میوه های برش زده شده را به صورت تکه های بزرگ بخورد . او دوست دارد در خوردن غذا مستقل باشد .
غذاهای ممنوع نه تا دوازده ماهگی
غذاهای ممنوع نه تا دوازده ماهگی
از دادن این غذاها به کودک اجتناب کنید :
* مصرف نمک را در غذای کودک به حداقل برسانید و حتی اگر ممکن است آن را از وعده غذای کودک حذف کنید .
* شکر را به مقدار لازم به غذا اضافه کنید تا برای کودک اشتها آورد باشد . در غیر این صورت ، غذا بیش از حد شیرین خواهد شد و کودک آن را نخواهد خورد .
* عسل
* چربی ؛ چربی روی گوشت را احتمالاً از آن جدا کنید . بیشتر ، گوشت را کباب کنید تا ان که بخواهید آن را سرخ کنید .
* گوشت هایی مانند جگر و قلوه .
- هنوز هم غذاهایی وجود دارند که نبایدبه کدودک داد . بلکه حتی باید آن ها را از فهرست وعده غذای کودک حذف کرد .
اهمیت یک رژیم غذایی متنوع
اهمیت یک رژیم غذایی متنوع
هنگامی که کودک شما به خوردن میوه ها و پوره سبزیجات متنوع تری علاقه پیدا کرد باید غذایی مناسب تنظیم کنید زیرا کودک را از دوران کودکی به طرف زندگی در دوران بزرگ سالی سوق خواهد داد . این که در برنامه غذایی هر روز کودک از هر چهار گروه اصلی غذا بگنجانیم ، دارای اهمیت بسیار زیادی است اما مطمئن شوید نوع غذایی که انتخاب می کنید . متناسب با سن کودک شماست .
گروه 1 : غلات ، نان ، سیب زمینی ، برنج و ماکارونی
گروه 2 : میوه و سبزیجات ، ابتدا با طعم و مزه هایی همچون سیب زمینی ، شلغم زرد و زردک آغاز کنید و سپس از طعم و مزه های متنوع تراستفاده نمایید .
گروه 3 : گوشت قرمز و جایگزین های آن ،گوشت قرمز ، گوشت مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، حبوبات ،(نخود ، لوبیا و عدس) و میوه های مغزدار آسیا شده .
گروه 4 : شیر و فراورده های لبنی ، شیر ، پنیر و ماست .
دو گروه غذایی دیگر نیز وجود دارند که رژیم غذایی را خوش طعم می کنند و بر انرژی حاصل از ماده غذایی تأثیری می گذارند :
گروه 5 : شکر
گروه 6 : چربی و روغن
به ویژه در روزهای نخست از شیر گیری ، به شما توصیه نمی کنیم که به غذای کودک شکر اضافه کنید یا مقداری زیادی نوشیدنی های شیرین به او بدهید . بدن بسیاری از ما به طور ارثی به مواد شیرین بیشتری نیاز دارد .
بنابراین ، بهتر است بار برآورده کردن این نیاز ، از موادی که شیرینی طبیعی دارند بیشتر استفاده کنید . به جای این که سیب را بپزید و یا این که موز را با زردآلوی رسیده یا میوه های شیرین مخلوط کنید .
برای مثال ، از کمپوت سیب استفاده کنید . غذاهایی را که خیلی تند و تیز هستند بایک قاشق غذا خوری شکر برای هر وعده غذا ، مخلوط کنید . در نتیجه این غذاها بسیار خوش طعم خواهند شد ، بدون این که بیش از حد شیرین شوند .
متوجه خواهید شد که کودک شما غذاهای خوش طعم را بر غذاهای بسیار شیرین ترجیح می دهد . بدین صورت ، مطمئن می شوید که طعم مزه های مناسبی برای رژیم غذاها و نوشیدنی های بسیار شیرین یا آمیخته با شکر زیاد منجر به پوسیدگی و خراب شدن دندان های کودک خواهند شد .
سعی کنید از دادن بیسکویت به عنوان میان وعده در صبح و عصر اجتناب کنید . در عوض ، سعی کنید کودک را به خوردن مواد غذایی ذیلتشویق کنید :
* یک تکه موز ؛
* یک تکه نان ؛
* تعدادی نان تست مثلثی شکل ؛
* نوشیدنی های شیردار.
مقدار چربی و روغنی را که در رژیم از آن بهره می گیریددر نظر داشته و به آن توجه کنید . هنگامی که نخستین غذاها را برای کودک خود آماده می کنید ،از سرخ کردن این غذاها پرهیز کنید ؛ زیرا کودک نمی تواند غذاهای سرخ کرده را هضم کند .
همان طور که کودک رشد می کند و بزرگ می شود ، نان را می توانید با کمی کره یا مارگارین به او بدهید . همچنین می توانید چیپس های تنوری پخته شده و مواد غذایی که کودک به راحتی با کمک انگشتان دست خود بتنواند آن را بخورد به او بدهید .
پس از یک سالگی می توان از شیر گاو پرچربی به عنوان یک نوشیدنی اصلی در طی روز نیز استفاده کرد . وسوسه نشوید کهبه کودک شیر کم پربی بدهید ؛زیرا این نوع شیرها کمبود ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین a و ویتامین d دارند و کودک شما انرژی لازم برای رشد خود را به دست نخواهد آورد .
خوراک مرغ و آویشن(برای کودک)
خوراک مرغ و آویشن(برای کودک)
مواد لازم برای 6 نفر:
ران مرغ 6 عدد
روغن مایع 1 قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده 1عدد
آرد سفید گندم 2 قاشق غذاخوری
آب مرغ 5/1 پیمانه
پودر آویشن یک دوم قاشق چایخوری
مواد لازم برای سرو:
سیب زمینی 350 گرم
هویج 1عدد
نخود سبز 1 لیوان
سس خردل یک دوم قاشق چایخوری
آب پرتقال یک دوم پیمانه
پوست پرتقال رنده شده 5/1قاشق چایخوری
ماست چکیده 4 قاشق مرباخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
روش تهیه:
- از قبل فر را با حرارت 350 درجه ی فار نهایت (177درجه ی سانتی گراد) گرم کنید.
- ران های مرغ را بشویید. در تابه مقدار کمی روغن ریخته و آنها کمی تفت دهید.
- سپس پیاز را اضافه نموده و تفت دهید. آنگاه آرد را افزوده و بعد از آن آب مرغ و آویشن را اضافه نمایید و بگذارید یک ساعت در فر بپزد.
- سیبزمینی را پوست گرفته و دو قسمت کنید و در آب جوش و کمی نمک بپزید.
- هویجها را از طول برش دهید و همراه نخود فرنگی بپزید.
نحوه ی سرو غذا برای کودکان:
1- یک عدد از رانها را بردارید، استخوان آن را جدا کنید و همراه سیب زمینی، هویج و نخود فرنگی در مخلوط کن به صورت پوره در آورید و سپس به کودک بدهید. (کودک 12- 9ماهه)
2- یک ران دیگر را بدون استخوان کرده و به دلخواه قطعه قطعه نموده و همراه کمی از آب مرغ و سبزیجات پخته داخل بشقاب کودک نو پا بچینید. (کودک 18- 12 ماهه)
3- دو قطعه ی دیگر مرغ را در ظرف سرو غذای کودک قرار دهید و سس خردل، آب و پوست رنده شده ی پرتقال، ماست چکیده و ادویه را با هم مخلوط کرده و مانند سس روی مرغها بریزید.
سپس همراه سبزیجات سرو نمایید و با کمی جعفری آن را تزیین کنید.
خوراک گوشت بره با گرد پاپریکا
خوراک گوشت بره با گرد پاپریکا
به اندازه ۲.۵ پیمانه ( ۶۰۰ میلی لیتر ) تهیه می شود .
مواد لازم :
گوشت بره بی چربی ۱۷۵ گرم
هویج ۷۵ گرم
سیب زمینی ۱۷۵ گرم
پیاز یک چهارم عدد
فلفل دلمه ای قرمز ۱ قاشق چای خوری
روغن ۱ قاشق چای خوری
گرد پاپریکا ( نوعی ادویه ) یک دوم قاشق چای خوری
لوبیای پخته شده ۱۵۰ گرم
آب دو سوم پیمانه / ۱۵۰ میلی لیتر
طرز تهیه
1- فر را از قبل ، با حرارت 180 درجه سانتی گراد 350 درجه فارنهایت گرم کنید . گوشت بره را با آب سرد بشویید ، چربی های آن را جدا کرده ،خرد کنید .
2- هویج ،سیب زمینی و پیاز را پوست بگیرید. دانه های فلفل دلمه ای را از داخل آن در اورید ، در یک آبکش بریزید و آن ها را با آب سرد بشویید و سپس به صورت تکه های کوچک خرد کنید .
3- روغن را در ظرف مخصوص فر داغ کنید . گوشت را به مدت چند دقیقه در آن تفت دهید . سبزیجات را به آن اضافه کنید وبگذارید به مدت 2 دقیقه بپزد . فلفل قرمز ، لوبیای پخته شده و آب را به آن بفزایید .
4- بگذارید به جوش آید ، سپس در ظرف را ببندید و به مدت یک ساعت و ربع در فر قرار دهید تا گوشت کاملاً ترد شود .
5- این مواد پخته شده را می توان کوبید یا در مخلوط کن ریخت تا به صورت یکدست در آیند .
سپس مقدار کمی از آن را در ظرفی بریزید . پیش از آن که غذا را به کودک بدهید ، دمای آن را امتحان کنید . اگر لازم است بگذارید تا سرد شود .
6- - باقی مانده غذا را بسته بندی کرده ، هر چه سریعتر در یخچال قرار دهید . ظرف مدت 24 ساعت آن را مصرف کنید .
می توان آن را در فریزر هم نگه داری کرد .
نکته
اگر برای له کردن غذای کودک از مخلوط کن استفاده می کنید ، ابتدا قسمت مایع غذا را جدا کنید و پس از مخلوط کردن ، مایع غذارا جدا کنید و پس از مخلوط کردن ، مایع غذا را در پایان به آن اضافه نمایید .
بریانی گوشت و پوره سیب زمینی
بریانی گوشت و پوره سیب زمینی
به اندازه دو وعده تهیه می شود .
مواد لازم :
پیاز کوچک یک دوم عدد
گوشت گاو چرخ کرده بدون چربی ۱۷۵ گرم
آرد ( بدون مخمر ) ۲ قاشق چای خوری
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذا خوری
آب گوشت ۱۵۰ میلی گرم
ادویه به مقدار کم
شلغم زرد ۵۰ گرم
زردک کوچک یک دوم عدد
سیب زمینی متوسط ۱ عدد
شیر ۲ قاشق غذا خوری
کره ۱ قاشق غذا خوری
هویج یک دوم عدد
نخود فرنگی فریز شده ۴۰ گرم
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه
1- فر را از قبل ، با درجه حرارت 190 درجه سانتی گراد یا 375 درجه فارنهایت گرم کنید . پیاز را کاملاً خرد کنید . پیاز و گوشت چرخ کرده را در قابلمه کوچکی با حرارت ملایم بدون روغن تفت دهید .
2- آرد ، رب گوجه فرنگی ، آب گوشت و ادویه را به آن بیفزایید . منتظر بمانید تا به جوش آید . سپس در ظرف را ببندید تا با حرارت ملایم به مدت 30 دقیقه بجوشد . هر چند دقیقه یکبار ، آن را هم بزنید .
3- شلغم زرد ، زردک و سیب زمینی را خرد کرده ، بگذارید در قابلمه دیگری به مدت 20 دقیقه بپزند تا کاملاً نرم شوند .
4- این سبزیجات پخته شده را با شیر و نصف کره کاملاً مخلوط کنید و بکوبید .
5- گوشت چرخ کرده پخته شده را با قاشق ، به طور مساوی در دو ظرف مخصوص فر بریزید ، سپس سبزیجات کوبیده شده را روی آن ها اضافه کنید .باقی مانده کره را هم روی سبزیجات بریزید .
6- هر دو ظرف را در سینی فر قرار داده ، بگذارید به مدت 25 تا 30 دقیقه بپزند تا سطح روی آن ها طلایی شوند .
7- هویج را پوست گرفته ، به صورت ورقه های نازک در آورید . با قالب های مخصوص ، اشکال گوناگونی از این ورقه های نازک هویج جدا کنید . در قابلمه حاوی آب جوش ، همراه با نخود فرنگی ، به مدت 5 آن هارا بپزید . آب آن را جدا در کنار بریانی آن را مصرف کنید . به خاطر داشته باشید که غذای پخته شده در فر بسیار داغ است . بنابراین ، بهتر است همیشه پس از بیرون آوردن ظرف غذا را از فر ، بگذارید تا غذا سرد شود و سپس آن رابه کودک بدهید .
ماکارونی سس دار با کالباس ساده
ماکارونی سس دار با کالباس ساده
به اندازه دو وعده تهیه می شود.
مواد لازم :
ماکارونی با اشکال گوناگون ۵۰ گرم
سبزیجات فریز شده ۵۰ گرم
مارگارین ۲ قاشق غذا خوری
آرد ( بدون مخمر ) ۲ قاشق غذاخوری
شیر دو سوم پیمانه / ۱۵۰ میلی لیتر
پنیر پیتزای رنده شده ۵۰ گرم
کالباس ساده به صورت خرد شده
۲ تکه نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه
1- ماکارونی را در یک قابلمه آب جوش به مدت 5 دقیقه بپزید. سبزیجات را به آن اضافه کنید و بگذارید تا 5 دقیقه دیگر نیز بپزد تا ماکارونی تقریباً نرم شود . سپس آن را آبکش کنید .
2- مارگارین را روی حرارت ملایم در قابلمه دیگری ذوب کنید . آرد را به آن اضافه کرده ، کمی تفت دهید . سپس شیر را کم کم اضافه کنید و بگذارید تا به جوش آید . شیر را مرتب هم بزنید تا سس غلیظی حاصل شود .
3- مقدار 3/2 از پنیر رنده شده را در این سس بریزید و سپس ماکارونی و سبزیجات ،کالباس ساده خرد شده و نمک و فلفل را اضافه کنید . این مواد را هم بزنید تا کاملاً با هم مخلوط شوند .
4- این غذای آماده شده را در دو ظرف غذای مخصوص کودک بریزید . باق مانده پنیر رنده شده را روی آن بپاشید اگر لازم است ، بگذارید تا کمی سرد شود .
نکته در این غذا ، به جای کالباس ساده ، از کنسرو ماهی نیز می توان استفاده کرد . اگر مایل باشید ، حتی می توانید ماکارونی سس دار را همراه با برنج نیز سرو کنید .
بیسکویت ساه (نان شیرینی های قالبی)
بیسکویت ساه (نان شیرینی های قالبی)
به اندازه ۶۰ عدد تهیه می شود .
مواد لازم :
روغن به مقدار کم
آرد بدون مخمر ۱۵۰ گرم
آرد ذرت ۲۵ گرم
شکر نرم ۵۰ گرم
کره ۱۱۵ گرم
طرز تهیه
1- فر را از قبل ، با درجه حرارت 180 درجه سانتی گراد 350 درجه فارنهایت گرم کنید . سینی مخصوص فر را هم با کمی روغن چرب کنید .
2- آرد بدون مخر و آرد ذرت و شکر را با هم در ظرفی بریزید . کره را تکه تکه کرده ، به ای مخلوط اضافه کنید و کاملاً به هم بزنید و کره و آرد و شکر را با هم مخلوط کنید تا به صورت یکنواخت در آیند .
3- این مخلوط را کمی ورز دهید . روی سطح مورد نظر آرد بپاشید و خمیر را روی این سطح به ضخامت 5 میلی متر باز کنید . با کمک قالب های مخصوص ،از این خمیر به اشکال گوناگون جدا کنید.
4- آن ها را در سینی فر بچینید . اگر دوست دارید ، می توانید کمی شکر روی آن ها بپاشید . به مدت 10 تا 12 دقیقه در فر قرار دهید تا کاملاً طلایی شوند .سپس سینی را از داخل فر بیرون آورده ، بگذارید تا سرد شود .
5- یک یا دو تا از این نان شیرینی ها را به کودک بدهید . باقی مانده آن ها را در یک ظرف پلاستیکی تا بیش از یک هفته نیز می توانید نگه دارید .
نکته
این نان شیرینی ها را به خوبی می توان تا سه ماه نیز در فریزر نگه داری کرد . اگر می خواهید آن ها را در فریزر بگذارید ، آن ها را کاملاً بسته بندی کنید و در ظرف در بسته ای قرار دهید تا طعم غذاهای موجود در فریزر را به خود نگیرند .
نان تخم مرغی به شکل پروانه
نان تخم مرغی به شکل پروانه
به اندازه ۲ وعده تهیه می شود .
مواد لازم :
گل کلم ۴ تکه کوچک
نخود فرنگی ۸ عدد
هویج کوچک ۱ عدد
پنیر پیتزا ۱ ورقه
کالباس ساده ۲ ورقه ضخیم
نان ساندویچی ۲ تکه
تخم مرغ ۱ عدد
شیر گاو ۲ قاشق چای خوری
روغن آفتابگردان ۱ قاشق چای خوری
رب گوجه فرنگی به مقدار کم
طرز تهیه
1- تکه های گل کلم و نخود فرنگی را در یک قابلمه آب جوش به مدت 5 دقیقه بپزید .
2- برای هر پروانه ، چهار برش نازک از هویج به شکل گل جدا کنید و از ورقه پنیر نیز چهار مربع کوچک جدا نمایید . برای جدا کردن این اشکال ، می توانید از قالب های مخصوص استفاده کنید
3- از هویج چهار نوار باریک کوچک به عنوان شاخک پروانه جدا کنید . هر ورقه کالباس ساده را لوله کرده و به شکل اتوانه در آورد و در وسط بشقاب غذا خوری کودک قرار دهید . در واقع ، این کالباس ساده لوله شده به عنوان بدن پروانه محسوب می شود
4- از نان ، قطع هایی برای بال پروانه ببرید .
5- تخم مرغ را شکسته ، با شیر مخلوط کنید . تکه های نان را در این مخلوط فرو ببرید تا هر دو طرف آن به مخلوط شیر و تخم مرغ آغشته شوند . روغن را در ظرف نسبتاً کوچکی داغ کرده ، این تکه های نان را در آن سرخ کنید ، به طوری که دو طرف آن ها طلایی شود .
6- اجزای بدن پروانه را در ظرفی مطابق شکل بچینیدو از کمی رب گوجه فرنگی برای سر آن استفاده کنید .
نکته
می توانید مواد تزین کنند هبدن پروانه را تغییر دهید ، بدین صورت که به جای کالباس ساده لوله شده ، از سوسیس سرخ شده برای بدن پروانه استفاده کنید .