غذاهای مناسب نه تا دوازده ماهگی
غذاهای مناسب نه تا دوازده ماهگی
غذاهایی را که می توانید به کودک بدهید عبارتند از :
* تخم مرغ درسته ؛
* میوه های مغزدار (مانند : گردو ، بادام ، پسته و غیره) آسیاب شده ؛
* چاشنی های بیشتر ،مقداری آب گوشت ؛
* انتخاب تعداد بیشتری غذاهای انگشتی (که کودک با کمک انگشتان خود می تواند غذا را بخورد) ، تکه هایی از میو ه پوست گرفته شده (مانندسیب یا گلابی) ، برش های هویج و خیار ، تکه های کوچک از گوشت مرغ پخته شده ؛
* انتخاب غذاهایی از چهار گروه اصلی غذاها .
- کودک می تواند غذاهای انگشتی مانند سبزیجات و میوه های برش زده شده را به صورت تکه های بزرگ بخورد . او دوست دارد در خوردن غذا مستقل باشد .
غذاهای ممنوع نه تا دوازده ماهگی
غذاهای ممنوع نه تا دوازده ماهگی
از دادن این غذاها به کودک اجتناب کنید :
* مصرف نمک را در غذای کودک به حداقل برسانید و حتی اگر ممکن است آن را از وعده غذای کودک حذف کنید .
* شکر را به مقدار لازم به غذا اضافه کنید تا برای کودک اشتها آورد باشد . در غیر این صورت ، غذا بیش از حد شیرین خواهد شد و کودک آن را نخواهد خورد .
* عسل
* چربی ؛ چربی روی گوشت را احتمالاً از آن جدا کنید . بیشتر ، گوشت را کباب کنید تا ان که بخواهید آن را سرخ کنید .
* گوشت هایی مانند جگر و قلوه .
- هنوز هم غذاهایی وجود دارند که نبایدبه کدودک داد . بلکه حتی باید آن ها را از فهرست وعده غذای کودک حذف کرد .
اهمیت یک رژیم غذایی متنوع
اهمیت یک رژیم غذایی متنوع
هنگامی که کودک شما به خوردن میوه ها و پوره سبزیجات متنوع تری علاقه پیدا کرد باید غذایی مناسب تنظیم کنید زیرا کودک را از دوران کودکی به طرف زندگی در دوران بزرگ سالی سوق خواهد داد . این که در برنامه غذایی هر روز کودک از هر چهار گروه اصلی غذا بگنجانیم ، دارای اهمیت بسیار زیادی است اما مطمئن شوید نوع غذایی که انتخاب می کنید . متناسب با سن کودک شماست .
گروه 1 : غلات ، نان ، سیب زمینی ، برنج و ماکارونی
گروه 2 : میوه و سبزیجات ، ابتدا با طعم و مزه هایی همچون سیب زمینی ، شلغم زرد و زردک آغاز کنید و سپس از طعم و مزه های متنوع تراستفاده نمایید .
گروه 3 : گوشت قرمز و جایگزین های آن ،گوشت قرمز ، گوشت مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، حبوبات ،(نخود ، لوبیا و عدس) و میوه های مغزدار آسیا شده .
گروه 4 : شیر و فراورده های لبنی ، شیر ، پنیر و ماست .
دو گروه غذایی دیگر نیز وجود دارند که رژیم غذایی را خوش طعم می کنند و بر انرژی حاصل از ماده غذایی تأثیری می گذارند :
گروه 5 : شکر
گروه 6 : چربی و روغن
به ویژه در روزهای نخست از شیر گیری ، به شما توصیه نمی کنیم که به غذای کودک شکر اضافه کنید یا مقداری زیادی نوشیدنی های شیرین به او بدهید . بدن بسیاری از ما به طور ارثی به مواد شیرین بیشتری نیاز دارد .
بنابراین ، بهتر است بار برآورده کردن این نیاز ، از موادی که شیرینی طبیعی دارند بیشتر استفاده کنید . به جای این که سیب را بپزید و یا این که موز را با زردآلوی رسیده یا میوه های شیرین مخلوط کنید .
برای مثال ، از کمپوت سیب استفاده کنید . غذاهایی را که خیلی تند و تیز هستند بایک قاشق غذا خوری شکر برای هر وعده غذا ، مخلوط کنید . در نتیجه این غذاها بسیار خوش طعم خواهند شد ، بدون این که بیش از حد شیرین شوند .
متوجه خواهید شد که کودک شما غذاهای خوش طعم را بر غذاهای بسیار شیرین ترجیح می دهد . بدین صورت ، مطمئن می شوید که طعم مزه های مناسبی برای رژیم غذاها و نوشیدنی های بسیار شیرین یا آمیخته با شکر زیاد منجر به پوسیدگی و خراب شدن دندان های کودک خواهند شد .
سعی کنید از دادن بیسکویت به عنوان میان وعده در صبح و عصر اجتناب کنید . در عوض ، سعی کنید کودک را به خوردن مواد غذایی ذیلتشویق کنید :
* یک تکه موز ؛
* یک تکه نان ؛
* تعدادی نان تست مثلثی شکل ؛
* نوشیدنی های شیردار.
مقدار چربی و روغنی را که در رژیم از آن بهره می گیریددر نظر داشته و به آن توجه کنید . هنگامی که نخستین غذاها را برای کودک خود آماده می کنید ،از سرخ کردن این غذاها پرهیز کنید ؛ زیرا کودک نمی تواند غذاهای سرخ کرده را هضم کند .
همان طور که کودک رشد می کند و بزرگ می شود ، نان را می توانید با کمی کره یا مارگارین به او بدهید . همچنین می توانید چیپس های تنوری پخته شده و مواد غذایی که کودک به راحتی با کمک انگشتان دست خود بتنواند آن را بخورد به او بدهید .
پس از یک سالگی می توان از شیر گاو پرچربی به عنوان یک نوشیدنی اصلی در طی روز نیز استفاده کرد . وسوسه نشوید کهبه کودک شیر کم پربی بدهید ؛زیرا این نوع شیرها کمبود ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین a و ویتامین d دارند و کودک شما انرژی لازم برای رشد خود را به دست نخواهد آورد .
خوراک مرغ و آویشن(برای کودک)
خوراک مرغ و آویشن(برای کودک)
مواد لازم برای 6 نفر:
ران مرغ 6 عدد
روغن مایع 1 قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده 1عدد
آرد سفید گندم 2 قاشق غذاخوری
آب مرغ 5/1 پیمانه
پودر آویشن یک دوم قاشق چایخوری
مواد لازم برای سرو:
سیب زمینی 350 گرم
هویج 1عدد
نخود سبز 1 لیوان
سس خردل یک دوم قاشق چایخوری
آب پرتقال یک دوم پیمانه
پوست پرتقال رنده شده 5/1قاشق چایخوری
ماست چکیده 4 قاشق مرباخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
روش تهیه:
- از قبل فر را با حرارت 350 درجه ی فار نهایت (177درجه ی سانتی گراد) گرم کنید.
- ران های مرغ را بشویید. در تابه مقدار کمی روغن ریخته و آنها کمی تفت دهید.
- سپس پیاز را اضافه نموده و تفت دهید. آنگاه آرد را افزوده و بعد از آن آب مرغ و آویشن را اضافه نمایید و بگذارید یک ساعت در فر بپزد.
- سیبزمینی را پوست گرفته و دو قسمت کنید و در آب جوش و کمی نمک بپزید.
- هویجها را از طول برش دهید و همراه نخود فرنگی بپزید.
نحوه ی سرو غذا برای کودکان:
1- یک عدد از رانها را بردارید، استخوان آن را جدا کنید و همراه سیب زمینی، هویج و نخود فرنگی در مخلوط کن به صورت پوره در آورید و سپس به کودک بدهید. (کودک 12- 9ماهه)
2- یک ران دیگر را بدون استخوان کرده و به دلخواه قطعه قطعه نموده و همراه کمی از آب مرغ و سبزیجات پخته داخل بشقاب کودک نو پا بچینید. (کودک 18- 12 ماهه)
3- دو قطعه ی دیگر مرغ را در ظرف سرو غذای کودک قرار دهید و سس خردل، آب و پوست رنده شده ی پرتقال، ماست چکیده و ادویه را با هم مخلوط کرده و مانند سس روی مرغها بریزید.
سپس همراه سبزیجات سرو نمایید و با کمی جعفری آن را تزیین کنید.