فروش خانه، وسا يل نقليه و زمين
س 898 : آيا به خانهاى كه قبلا با مالى كه خمس آن داده نشده، ساخته شده، خمس تعلق مىگيرد؟ و بر فرض وجوب پرداخت خمس، آيا خمس بر اساس قيمت فعلى محاسبه مىشود يا قيمت زمان ساخت آن؟
ج: اگر خانه از درآمد بين سال براى زندگى و سكونت ساخته شده و پس از سكونت در آن در سال بعد بفروش رفته است پول فروش آن خمس ندارد، ولى اگر از درآمدى كه سال بر آن گذشته ساخته شده است، خمس پولى كه در ساخت آن هزينه شده است بايد پرداخت شود.
س 899 : من آپارتمانم را به قصد خريد آپارتمان ديگرى فروختم و بعد از آن متوجه شدم كه به پول آن خمس تعلق گرفته است و در صورت پرداخت خمس آن، نمىتوانم آپارتمان ديگرى بخرم، حكم اين مسئله چيست؟
ج: اگر آپارتمان منزل مسكونى شما بوده و در سال بعد از سال سكونت در آن به فروش رفته است، پول فروش آن در هر صورت خمس ندارد.
س 900 : مدتى قبل آپارتمان مسكونى خود را فروختم. اين معامله هم زمان با رسيدن سال خمسى من بود و چون خود را موظف به اداى حقوق شرعى مىدانم بر اثر شرايط خاص زندگى ام در اين رابطه با مشكل مواجه شدهام، اميدوارم مرا در اين رابطه راهنمايى فرما ييد.
ج: اگر خانه مسكونى فروخته شده را با پولى كه خمس نداشته و يا با درآمد بين سال خريدهايد پول فروش آن در هر صورت خمس ندارد.
س 901 : خانه نيمه سازى در يكى از شهرها دارم كه به علت سكونت در ساختمانهاى دولتى نيازى به آن ندارم، لذا قصد دارم آن را فروخته و با پول آن ماشينى براى استفاده شخصى بخرم، آيا به پول آن خمس تعلق مىگيرد؟
ج: اگر خانه مزبور را از درآمد سالانه شغلى و در بين سال به قصد سكونت در آن ساخته يا خريدهايد، و در همان سال ساخت يا خريد آن را فروختهايد پول فروش آن اگر در همان سال فروش در مؤونه زندگى مصرف شود، خمس ندارد، و همچنين اگر بعد از سكونت در آن، در سال بعد آن را فروخته باشيد پول فروش آن خمس ندارد.
س 902 : تعدادى درب پروفيلى براى خانه مسكونىام خريدارى كردم ولى بعد از دو سال به علت عدم تمايل به استفاده، آنها را فروخته و پولش را به حساب شركت آلومينيوم واريز كردم تا بجاى دربهاى قبلى، به همان قيمت براى من دربهاى آلومينيومى بسازد، آيا به آن پول خمس تعلق مىگيرد؟
ج: اگر دربها را پيش از كار گذاشتن در خانه مسكونى فروختهايد، پول فروش آن در فرض سؤال خمس دارد، ولى اگر پس از كار گذاشتن آن در منزل مسكونى، در سال بعد به منظور تبديل آن را از جا در آورده و فروختهايد، پول فروش آن خمس ندارد.
س 903 : مبلغ صد هزار تومان به مؤسسهاى پرداخت نمودم تا در آينده زمين مسكونى به من تحويل دهد و الآن يك سال از آن مىگذرد و از طرفى قسمتى از آن پول مال خودم است و قسمت ديگر را قرض كرده و مقدارى از قرض را هم پرداختهام، آيا به آن خمس تعلق مىگيرد؟ و مقدار آن چقدر است؟
ج: اگر گرفتن زمين براى ساخت مسكن مورد نياز متوقف بر پيش پرداخت مقدارى از پول آن باشد، مبلغ پرداخت شده خمس ندارد حتى اگر از درآمد كسب شما باشد.
س 904 : اگر شخصى خانه خود را فروخته و پول آن را براى استفاده از سود آن در بانك بگذارد و سپس سال خمسى اش فرا برسد، چه حكمى دارد؟ و اگر اين پول را براى خريد خانه ، پس انداز نمايد، چه حكمى دارد؟
ج: اگر خانه را از درآمد سالانه شغلى و در اثناى همان سال براى سكونت و به حساب مخارج سالانه، ساخته يا خريده و پس از سكونت در آن، در سال بعد آن را فروخته باشد، پول فروش آن در هر صورت خمس ندارد اگرچه در صورتى كه بخواهد پول فروش خانه را سرمايه كسب قرار دهد احوط پرداخت خمس آنست.
س 905 : مالى كه شخص براى رهن خانه مىپردازد، خمس دارد يا خير؟
ج: پولى كه از درآمد كسب به صاحب خانه به عنوان قرض داده مىشود، تا آن را پس نگرفته است، پرداخت خمس آن واجب نيست.
س 906 : آيا به اموالى كه به تدريج براى خريد خانه يا ساير مايحتاج زندگى پس انداز مىشود خمس تعلق مىگيرد؟
ج: اگر خريد مايحتاج زندگى برحسب وضع مالى شخص متوقف بر پس انداز درآمد سال باشد، و بنا دارد پس اندازها را در آينده نزديك مثلا تا سه چهار ماه ديگر، صرف خريد مايحتاج زندگى نمايد، خمس ندارد.
س 907 : فردى داراى يك ماشين شخصى است كه آن را در اثناى سال از درآمد شغلىاش خريده، و بعد از چند سال در اثناى سال خمسى اش آن را فروخته است، مقدارى از پول آن را براى اداى قرض ماشينى كه پيش از فروش ماشين اول آن را خريده بود، پرداخت كرده، مقدارى را هم براى پرداخت ماليات سالهاى قبل كه آنها را به صورت قسطى مىپردازد، در بانك گذاشته تا ماليات سالهاى قبل را هر ماه پرداخت كند، و قسمتى را هم براى كار كردن با آن در بانك گذاشته است، با توجه به اين مطالب:
1- آيا به مجموع پول فروش ماشين خمس تعلق مىگيرد؟
2- آيا به مقدار قرضى كه براى خريد ماشين فعلى پرداخت كرده از آن پول كم مىشود؟
3- آيا بدهى ماشين و مالياتها به طور كلى يا لااقل قسطهاى يك سال آن استثنا مىشود و فقط خمس مقدار باقيمانده بايد پرداخت شود؟
ج: پول فروش ماشين شخصى كه در سالهاى بعد فروخته شده است در هر صورت خمس ندارد اگرچه در صورتى كه بخواهد آن را سرمايه كسب قرار دهد أحوط پرداخت خمس آنست.
س 908 : چند سال پيش ماشينى خريدم كه در حال حاضر فروش آن به چندين برابر قيمت ممكن است، با توجه به اينكه پول خريد آن، مخمس نبوده است، و در صورت فروش و گرفتن قيمت فعلى آن، مىخواهم خانهاى براى سكونت بخرم، آيا به مجرد دريافت پول، همه آن خمس دارد يا فقط به پولى كه با آن ماشين را خريدهام خمس تعلق مىگيرد و مقدار باقيمانده كه همان مقدار افزايش قيمت ماشين است، جزء درآمد سال فروش ماشين محسوب مىشود كه اگر تا پايان سال فروش در مخارج زندگى مصرف نشود، خمس به آن تعلّق مىگيرد؟
ج: اگر ماشين جزء مؤونه شما باشد و آن را از درآمد بين سال جهت استفاده شخصى زندگى خريده باشيد، پول فروش آن خمس ندارد. ولى اگر ماشين را براى كار كردن خريدهايد، در صورتى كه با مال قرضى يا نسيه خريده باشيد تا بقيه آن را از منفعت كسب بپردازيد، فقط خمس مالى كه براى اداى دين صرف كردهايد واجب است، و اگر آن را با عين درآمد غير مخمس كسب خود خريدهايد، بايد خمس تمام پول فروش آن را، بپردازيد.
س 909 : من مالك خانه بسيار محقرى هستم، و به عللى تصميم به خريد خانه ديگرى گرفتم، ولى - به علت بدهى - مجبور به فروش ماشينى كه از آن استفاده مىكردم و گرفتن مبلغى وام از بانك استان و صندوق قرض الحسنه شهرمان شدم تا بتوانم پول خانه را بپردازم، با توجه به اينكه ماشين را قبل از تاريخ سال خمسى ام فروخته و پول آن را براى پرداخت مقدارى از بدهى هايم مصرف كردهام، آيا به پول حاصل از فروش ماشين خمس تعلق مىگيرد يا خير؟
ج: در فرض سؤال، پول حاصل از فروش ماشين خمس ندارد.
س 910 : خانه، ماشين و لوازم مورد نياز انسان يا خانواده او كه از درآمد سال خريده شده است اگر در اثر ضرورت و يا به منظور تبديل به جنس بهتر فروخته شود، از جهت خمس چه حكمى دارد؟
ج: پول حاصل از فروش چيزى كه از مؤونه بوده و در سال بعد به فروش رفته است، خمس ندارد.
س 911 : فرد متدينى ماشين شخصى يا خانهاش را براى تبديل به احسن فروخته و مبلغى را هم روى پول آن گذاشته و ماشين يا خانه بهترى خريده است، حكم خمس آن چيست؟
ج: پول حاصل از فروش اجناسى كه جزء مؤونهى او بوده است، خمس ندارد.
س 912 : اگر خانه يا ماشين يا غير آنها از احتياجات زندگى با پولى كه خمس آن پرداخت شده جهت استفاده شخصى - نه به قصد استفاده از آنها براى فروش يا تجارت - خريدارى شده، و سپس به علتى فروخته شود، آيا به اضافه قيمت آنها كه بر اثر افزايش قيمت بازار بوده، خمس تعلق مىگيرد؟
ج: سود حاصل از افزايش قيمت در فرض سؤال، خمس ندارد.