PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مهرپادين؛ از غناي تاريخي مهريز تا نماد عقب ماندگي



sorna
11-23-2011, 12:00 AM
http://www.pic.p30ask.com/images/96640170230929986888.jpg (http://www.pic.p30ask.com/)


جام جم آنلاين: مهرپادين در شهرستان مهريز از بناهايي است که پس از گذشت قرنها از زمان احداث آن از شگفتي‌ هاي معماري جهان به شمار مي رود اما اين مجموعه به دليل بي توجهي مسئولان هم اکنون از نماد فرهنگ و تاريخ شهر به نماد عقب‌ماندگي آن تبديل شده است.

به گزارش مهر در مهريز، شهرستان مهريز يکي از پرقدمت‌ترين شهرستان‌هاي استان يزد بلکه کشور است و بناهاي موجود در اين شهرستان که هر يک روزگاري نمادي از غناي تاريخ و فرهنگ به شمار مي‌ رفته اند، گواه اين تاريخ پرقدمت است.

مجموعه تاريخي مهرپادين در اين شهرستان از آثاري است که با بناهاي ارزشمند تاريخي شامل امامزاده سيدغياث الدين، حمام، بازارچه، مسجد جامع و حسينيه و فرهنگ غني مردم شناسي قدمتي افزون بر 600 سال دارد و نشان دهنده اين غناي تاريخي است.

اين بناي تاريخي روزگاري هسته اصلي آنچه امروز شهر مهريز ناميده مي شود را شکل مي داده و در واقع هويت شهر مهريز از اين مجموعه نشات گرفته است.

ورود به شگفتيهاي معماري در قلعه تاريخي مهرپادين و ساير بناهاي اين مجموعه خود مجالي جداگانه مي‌ طلبد اما آنچه قرار است در اين گزارش به آن پرداخته شود، سير نزولي اين مجموعه تاريخي از نماد فرهنگ و تاريخ شهر يا حتي کشور به نماد عقب ماندگي يک شهر است.

مهرپادين با وجود تمام زيبايي و شکوه خود متاسفانه چند سالي است که به سبب بي توجهي و بد سليقگي مسئولان شهرستان مهريز نه تنها جايگاه فرهنگي و تاريخي اصيل خود را از دست داده است بلکه با وضعيت اسفباري که اکنون دارد از ديدگاه مردم منطقه به نمادي از عقب ماندگي شهر مهريز و معضلي براي اين شهرستان تبديل شده است.

ضعف عملکرد مسئولان شهرستان مهريز در حوزه هاي مختلف اعم از فرمانداري، ميراث فرهنگي، شهرداري، اوقاف، بهداشت و ... دست به دست هم داده و به جاي اينکه اين سرزمين خفته بر گنجينه هاي تاريخي را احيا کند، کمر به نابودي آن بسته است.

مغازه هاي متروکه با وضعيت بهداشتي بسيار بد و به وجود آوردن فضايي خوف انگيز در درون بازارچه، جمع آوري زباله در بخشهاي مختلف اين بناي عظيم و ارزشمند، تجمع اراذل و اوباش و معتادان تزريقي در اين مکان و ... همه و همه سبب شده تا اين بناي تاريخي به بدترين شکل ممکن موجب نگراني مردم و لکه ننگي بر پيشاني مهريز تبديل شود.

مردم ساکن در اطراف اين بناي تاريخي بارها که آخرين آن شش سال پيش بود با همت خود به طور خودجوش حرکتي در جهت ساماندهي و احيا اين مجموعه کهن انجام دادند که به رغم اندکي کج روي در مجموع مثبت و مفيد بود و اميدهايي در دل اين بناي تاريخي تازه شده بود و مي رفت تا مجموعه مهرپادين دست کم بخشي از حيثيت و رونق گذشته خود را دوباره به دست آورد.

اما مسئولان مربوطه به جاي مديريت و هدايت اين موج غيرت مردمي براي آباداني ميراث کهن خود، با اشکال تراشي هاي بي مورد، آتش همت مردمي را با وعده هاي تو خالي و پشت هم اندازي و شانه خالي کردنهاي کودکانه خاموش کردند.

مسئولان مرتبط در دوره‌ هاي مختلف نه تنها اقدامي براي ساماندهي مجموعه به عمل نياوردند بلکه با بدعت هاي پياپي خود بالاترين سرمايه خويش که همان اعتماد مردم بود را نيز از دست دادند و در ازاي آن به استقبال نااميدي روز افزون مردم از عملکرد مجموعه دولتي خويش رفتند.

مردم مهريز براي احيا بنايي که گويا ارزش آن را بيشتر از برخي مسئولان درک مي‌ کردند، خواسته هاي به حقي داشتند که از آن جمله مي توان به تکميل طرح ساماندهي مجموعه تاريخي مهرپادين اشاره کرد.

اين مهم در حوزه وظايف ميراث فرهنگي است و نياز است تا اين بناي تاريخي با تعيين تکليف مغازه هاي متروکه بازارچه که از نظر بهداشتي در شرايط بسيار بدي به سر مي برد هر چه سريع تر نسبت به آغاز عمليات اجرايي طرح ساماندهي و محوطه سازي مجموعه اقدام شود.
به طور قطع ساماندهي اين مجموعه عظيم از عهده ميراث فرهنگي به تنهايي خارج است و نيازمند تلاش جمعي مسئولان شهرستان مهريز است.

البته به تازگي در بخشهايي از اين بنا اقداماتي صورت گرفته که به نظر مي رسد اگر اين روند ادامه داشته باشد شايد مهرپادين دوباره بتواند نفسي تازه کند و دوباره بر بلنداي تاريخ خود ببالد که از جمله اين اقدامات مي توان به تبديل حمام اين مجموعه به رستوران سنتي اشاره کرد.

در اين رستوران که به دست بخش خصوصي اداره مي شود تلاش شده با حفظ وضعيت بنا و مرمت و بازسازي بخشهايي از آن، مردم اين شهرستان همچنين مسافران و گردشگران بيشتر به سمت اين گنجينه تاريخي جذب شوند.

يکي از کارشناسان اداره ميراث فرهنگي استان يزد در اين زمينه اعلام کرده است: مدتي است طرح احياي مجموعه مهرپادين به صورت پيش طرح تهيه شده و مرمتهاي مورد لزوم و اضطراري در اين مجموعه انجام مي شود.

وي افزود: اين مرمت ها به ويژه در عناصر شاخص مجموعه مهرپادين انجام مي شود اما به دليل کمبود منابع مالي زمان پايان اجراي اين طرح مشخص نيست.

وي خاطرنشان کرد: عمليات اجرايي حسينيه‌ اين مجموعه شامل اجراي پشت ‌بند پشت ديوار ضلع غربي حسينيه، آجرفرش پشت بام، آجرفرش کف حجره‌ها، دوخت و دوز ترک‌ ها و اجراي پله ‌ها به ‌صورت هره با هزينه ‌اي حدود پنج ميليون تومان انجام شده است