R A H A
11-12-2011, 07:57 PM
برای اینکه زیبا باشید، تا چه حد پیش می روید؟
در زمان ملکه الیزابت، خانم ها برای زیبا شدن روی صورت خودسرب و روی لب هایشان جیوه می مالیدند. مشکلاتی که برای سلامتی آنها پیش می آمد بیشمار و بسیار جدی بودند. طی دوره رنسانس ایتالیا، موسیو توفانو پودری برای صورت ازاکسید آرسنیک سبک درست کرد. این اختراع دلفریب کوچک، وسیله ای بود برای خانم هایثروتمند تا از شر شوهرهای ناخواسته خود خلاص شوند. کمی از این پودر لازم بود تاآنها را خوابیده در قبر ببینند. امروز دیگر چنین خطری را کسی نمی پذیرد اما هنوز همخوشحال و راضی خودمان را در مواد شیمیایی غرق می کنیم که آنقدر قوی هستند که درآزمایشگاه روی آنها روکش های بسیار ضخیم کشیده می شود. آیا ممکن است که صنعت موادآرایشی زیبایی را ترویج می کند که کشنده است؟ از کجا می توانیم بدانیم، وقتی حتیخواندن لیست مواد تشکیل دهنده کرم مرطوب کننده مان نیاز به داشتن مدرک شیمی و زیستشناسی دارد.
اجازه بدهید با سدیم لوریل سولفات (SLS) که همه جا موجوداست شروع کنیم. این ماده شیمیایی تقریباً در همه چیز از خمیر دندان گرفته تا شامپواستفاده می شود. اما عوارض جانبی آن شامل اگزما، سوزش پوست و چشمها (با مصرف طولانیمدت)، و التهاب و عفونت مجرای ادرار می باشد. خیلی خوب است که محصولات مربوط بهکودکان را چک کنیم تا مطمئن شویم که در آنها از کمترین میزان سدیم اوریل سولفاتاستفاده شده است چون این ماده نشان داده است که منجر به آسیب رساندن به چشم کودکانمی شود.
یکی دیگر از مواد خطرناک EDC ها هستند. این مواد شیمیایی باکاهش تعداد اسپرم ها در مردان در ارتباط است. برخی از آنها، مثل نانیل فنول (Nonylphenol) که در لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد و بوتیل هیدروکسیآنیسول BHA و E320 که ممکن است از ظرف های پی وی سی به مواد آرایشی نفوذ کند، ازطرف EU با مقدار مشخص مصرف روزانه محدود شده اند. اما، در طول زمان این مواد دربافت های بدنمان انبار می شوند و برخی متخصصین عقیده دارند که برای مصرف این موادهیج حد و اندازه ایمن و بی خطری وجود ندارد.
آلفا هیدروکسی اسید (AHA)؛ AHA و BHA ها، کشف محبوب صنعتآرایشی قند میوه و شیر هستند که به طرز قابل ملاحظه ای ورقه ورقه می شوند. این مودبا مالیده شدن بر روی لایه خارجی پوست عمل می کنند و گفته می شود که موجب جوانترشدن پوست می شوند. اما آنطور که در تیلیغات می بینید، واقعاً چنین قدرتی ندارند. درواقع نه تنها باعث بهبود پوست نمی شوند، بلکه آنرا خراب تر هم می کنند. لایهخارجی پوست مانع بسیار مهمی است که از بدن در مقابل اشعات UV و مواد شیمیایی که باپوست تماس پیدا می کند، محافظت می کند. واکنش طبیعی بدن به مالیدن آن روی پوست،ساخت لایه خارجی ضخیم تر و سخت تر است. اگر به طور مرتب از این ماده استفاده کنیدباید حتماً کرم ضد آفتاب قوی تری هم استفاده کنید. AHA ها حدوداً ده سال است کهوارد بازار شده اند و تاثیرات طولانی مدت آنها هنوز شناخته شده نیست.
محصولات و عصاره های طبیعی نشان می دهند که صنعت آرایشی میلما را به داشتن زندگی طبیعی تر دنبال می کنند. اما خیلی اوقات این محصولات حاویهمان محصولات و ترکیبات قدیمی هستند که فقط کمی عصاره طبیعی به آنها اضافه شده استتا مشتری را راضی نگه دارند. همچنین محصولات واقعاً طبیعی نیاز به نگه دارنده هایبیشتری هم دارند تا از خراب شدن و فاسد شدن آنها جلوگیری به عمل آورد و به اینترتیب مقدار مواد شیمیایی آن باز به همان میزان سابق می شود. و دیگر اینکه موادطبیعی گرفته شده از گیاهان یا حیوانات می توانند به همان سرعت مواد شیمیایی، سمی وخطرساز شوند. نوزادان و بچه های کوچک به ویژه بسیار در معرض عفونت هستند، از اینرومحصولاتی که برای این گروه سنی مورد استفاده قرار می گیرد باید 50 مرتبه کمترمیکروب در خود داشته باشد. این به آن معنا است که محصولات مربوط به بچه ها حاوی نگهدارنده های بیشتر مثل بنزوئیک می باشد. بنزوئیک می تواند منجر به ناراحتی معده،بیحس شدن دهان و خارش و سوزش بدن شود. احتمالاً بهترین انتخاب این است که محصولاتیرا انتخاب کنید که کمترین مقدار ترکیبات ممکن را داشته باشد و در ورت امکان از آب وصابون بچه استفاده کنید.
جادوی حیوانی. رومی ها زمانی ناخن هایشان را با ترکیبی ازخون حیوان و چربی رنگ می کردند. بااینکه اینکار ممکن است این روزها باعث ترساندنعموم شود اما تعداد قابل توجهی از محصولات حیوانی در دستشویی های همه ما وجود دارد. اگر گیاهخوار هستید، این مسئله ممکن است زندگی را برایتان دشوارتر کند. بعضیترکیباتی که از حیوانات گرفته می شوند خیلی راحت شناخته می شوند، سایر اسامیناشناخته تر عبارتند از: تالو ، CI 77267، CI 77268، کولاژن، الاستین، ژلاتین،هیالورونیک اسید کراتین، ماسک، سرم آلبومین، یونیپرتان.
آیا ارزشش را دارید؟
قبل از اینکه نگران شوید، یادتان باشد تعدا کمی از افراد ازمواد آرایشی دچار ناراحتی و مشکلات سلامتی شده اند چون بیشتر مردم خیلی زود متوجهمی شوند که برخی محصولات با پوست آنها سازگاری ندارد. خرید مواد آرایشی ساده تر، کهباعث می شود پولمان را برای تبلیغات دروغین محصولات گران دور نریزیم، بهترین انتخاباست. مواد آرایشی و بهداشتی ما را پاکیزه تر کرده، باعث می شود بوی بهتری از ما بهمشام برسد و زیباترمان میکند اما برای زیبایی و سلامتی واقعی، ریختن پولمان در داخلفروشگاه های لوازم آرایشی چاره کار نیست.
خسته کننده است اما حقیقت دارد: تنها راه سلامت و شاداب ترنگه داشتن پوستمان، و روشن تر و نافذتر کردن چشمهایمان همان متدهای قدیمی آزمایششده تغذیه و سلامتی است. این یعنی داشتن یک رژیم غذایی متوازن، نوشیدن مقدار کافیآب و داشتن خواب کافی. همچنین یعنی دور ماندن از آفتاب، ورزش کردن مدائم و ترکسیگار. این چیزها ممکن است بسته بندی قشنگی نداشته باشد اما بدن و سلامتی شمامطمئناً ارزشش را دارد.
تركيبات خطرناك مواد آرايشي
نمک آلومینیوم، پارافین، فتالات ها و ... گاهی کارخانجات تولیدکننده مواد آرایشی و بهداشتی برای ساده تر کردن کار خود ترکیبات سمی، محرک و سرطان زایی را به مواد آرایشی یا بهداشتی مثل ژل دوش، صابون ها و دئودرانت ها اضافه می کنند. در اینجا به ۱۰ نوع از این ترکیبات اشاره می کنیم. قبل از خرید هر نوع ماده آرایشی بهداشتی توصیه می کنیم برچسب آن را خوانده و به این ترکیبات توجه کنید ▪ نمک آلومینیوم یا کلورهیدرات آلومینیومکار این ترکیب بستن منافذ است. به همین دلیل اکثر کارخانجات در تهیه خوش بوکننده های زیر بغل، پیلینگ و آرایش برنده ها از آن استفاده می کنند. از جمله خطراتی که این ترکیب به وجود می آورد این است که گرچه منافذ را مسدود می کنند و با این کار جلوی عرق کردن و بوی ناخوشایند را می گیرند، اما به هر حال اجازه خروج مواد سمی را از همه بدن نمی دهند.طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در انگلیس انجام شد نمک آلومینیوم موجود در برخی دئودرانت ها می تواند با گیرنده استروژن در سلول ها تداخل کرده و زمینه ساز رشد سلول های سرطان پستان شود.
▪ پارابنپارابن نوعی نگه دارنده است که از ورود باکتری ها به کرم های مرطوب کننده و کرم پودرها پیشگیری می کند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ میلادی در انگلیس انجام شد وجود پارابن می تواند عامل بروز سرطان پستان باشد. در این تحقیق ۲۰ نوع تومور مورد بررسی قرار داده شد که در تمامی آنها کم و بیش تجمع پارابن وجود داشت.
▪ فتالات هافتالات ها نوعی حلال هستند که در لاک ناخن و انواع عطرها موجودند. گفته می شود که فتالات ها، سرطان زا، سمی و مسبب ناباروری هستند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در آمریکا روی ۱۳۴ پسر انجام شد نشان داد ۹۵ درصد نوزادان هنگام تولد در خون شان فتالات وجود دارد، چون مادران شان با این ترکیب تماس داشته اند. در حال حاضر استفاده از فتالات ها در اکثر مواد آرایشی ممنوع شده است.
▪ فرمالدهیدفرمالدهید را می توان در شامپوها، ژل های حمام، پاک کننده های دهان و دندان، رنگ مو و برخی لاک ها یافت. گفته می شود که این ترکیب می تواند مسبب بروز سرطان رینوفارنیکس شود. به همین دلیل مصرف آن در اکثر مواد آرایشی ممنوع است مگر در شرایطی که نتوان برای آن جایگزینی پیدا کرد.
▪ آلکیلفنول هاآلکیلفنول ها که شامل نونیلفنول ها و اکتیلفنو ل ها می شوند را در رنگ موها و شامپوها می توانید بیابید. بررسی ها نشان داده این ترکیبات می توانند در کار غدد درون ریز اختلال ایجاد کنند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ میلادی در چین انجام شد الکیلفنول ها اثر مختل کنندگی گیرنده های استروژن را دارند و می توانند زمینه ساز ابتلا به سرطان پستان باشند. در حال حاضر تنها مصرف نونیلفنول ها در مواد آرایشی بهداشتی ممنوع شده است.
▪ لوریلسولفات سدیماین ترکیب پاک کننده و کف آور در اکثر صابون های مایع، شامپوها، خمیردندان ها و خمیرریش ها موجود است. بررسی ها نشان داده این ترکیب می تواند لایه محافظ روی پوست را نابود کرده و زمینه ساز بروز آلرژی و التهاب روی پوست باشد.طبق تحقیقی که چندی پیش نتایج آن در مجله American college of Toxicology به چاپ رسید این ترکیب به راحتی در اپیدرم نفوذ می کند و تجمع ۵/۰ درصدی آن می تواند سبب تحریک شده و تجمع ۱۰ تا ۳۰ درصدی آن موجب آلرژی شدید پوستی شود. ▪ اترگلیکولاین ترکیب نوعی حلال و نگه دارنده است که در رنگ مو و عطریات موجود است. طبق تحقیقات موسسه فرانسوی Inserm در سال ۲۰۰۶ میلادی این ماده به راحتی از طریق پوست جذب شده و سبب بروز انواع سرطان ها می شود. در حال حاضر استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.
▪EDTAاین ترکیب نوعی تثبیت کننده ضدانعقاد ژل های دوش و شامپو است که می تواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ریه و همچنین آلودگی محیط شود. متاسفانه روی مواد آرایشی بهداشتی حاوی این ترکیب هرگز قید نمی شود «آلرژی آور»!
▪ تریکلوکربن و تریکوزاناین دو ترکیب آنتی باکتریال در انواع دئودرانت ، خمیردندان و صابون ها موجود است و بررسی ها نشان داده می تواند سبب مقاوم شدن باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها شود و همچنین کارکرد پرزهای چشایی دهان را با اختلال روبه رو کند.مصرف این ماده در حد ۳/۰ درصد از سوی اتحادیه اروپا بلااشکال اعلام شده است.
▪ دی اکسید تیتاناین ترکیب در سفیدکننده های دندان و در کرم های ضدآفتاب موجود است. متاسفانه این ترکیب در دسته مواد سرطان زا قرار گرفته و تحقیقی که روی کارمندان در مواجهه با این ترکیب انجام شده نشان می دهد دی اکسید تیتان عامل ابتلا به سرطان ریه است. نانوذرات دی اکسید تیتان به راحتی از طریق پوست جذب شده و در تمامی ارگان ها پخش می شود. در حال حاضر تجمع بیش از ۲۰ درصد دی اکسید تیتان در کرم های ضدآفتاب ممنوع اعلام شده است.
▪ آیا استفاده از مواد آرایشی طبیعی راه حل مناسبی است؟نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هرگز لوازم و مواد آرایشی و بهداشتی را چه طبیعی باشند چه شیمیایی چشم بسته نخرید. قبل از استفاده مقداری از آن را روی پوست تان تست کنید تا مطمئن شوید آلرژی زا نیست. گاهی حتی مواد طبیعی هم می توانند آلرژی زا باشند.
▪ مواد آرایشی بهداشتی را از مراکز معتبر خریداری کنیدمواد آرایشی بهداشتی که در کناره های خیابان یا مراکز غیرمعتبر با قیمت های پایین تر به فروش می رسند چندان قابل اعتماد نیستند. تولیدکنندگان این مواد از ترکیبات ممنوعه که ارزان تر هم هستند برای ساخت مواد آرایشی کمک می گیرند و برای شان سلامت مصرف کننده اهمیتی ندارد. مواد آرایشی بهداشتی را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهیه کنید و قبل از خرید هم برچسب روی آن را بخوانید تا از وجود نداشتن هر نوع ماده و ترکیب ممنوعه در آن مطلع شوید.
در زمان ملکه الیزابت، خانم ها برای زیبا شدن روی صورت خودسرب و روی لب هایشان جیوه می مالیدند. مشکلاتی که برای سلامتی آنها پیش می آمد بیشمار و بسیار جدی بودند. طی دوره رنسانس ایتالیا، موسیو توفانو پودری برای صورت ازاکسید آرسنیک سبک درست کرد. این اختراع دلفریب کوچک، وسیله ای بود برای خانم هایثروتمند تا از شر شوهرهای ناخواسته خود خلاص شوند. کمی از این پودر لازم بود تاآنها را خوابیده در قبر ببینند. امروز دیگر چنین خطری را کسی نمی پذیرد اما هنوز همخوشحال و راضی خودمان را در مواد شیمیایی غرق می کنیم که آنقدر قوی هستند که درآزمایشگاه روی آنها روکش های بسیار ضخیم کشیده می شود. آیا ممکن است که صنعت موادآرایشی زیبایی را ترویج می کند که کشنده است؟ از کجا می توانیم بدانیم، وقتی حتیخواندن لیست مواد تشکیل دهنده کرم مرطوب کننده مان نیاز به داشتن مدرک شیمی و زیستشناسی دارد.
اجازه بدهید با سدیم لوریل سولفات (SLS) که همه جا موجوداست شروع کنیم. این ماده شیمیایی تقریباً در همه چیز از خمیر دندان گرفته تا شامپواستفاده می شود. اما عوارض جانبی آن شامل اگزما، سوزش پوست و چشمها (با مصرف طولانیمدت)، و التهاب و عفونت مجرای ادرار می باشد. خیلی خوب است که محصولات مربوط بهکودکان را چک کنیم تا مطمئن شویم که در آنها از کمترین میزان سدیم اوریل سولفاتاستفاده شده است چون این ماده نشان داده است که منجر به آسیب رساندن به چشم کودکانمی شود.
یکی دیگر از مواد خطرناک EDC ها هستند. این مواد شیمیایی باکاهش تعداد اسپرم ها در مردان در ارتباط است. برخی از آنها، مثل نانیل فنول (Nonylphenol) که در لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد و بوتیل هیدروکسیآنیسول BHA و E320 که ممکن است از ظرف های پی وی سی به مواد آرایشی نفوذ کند، ازطرف EU با مقدار مشخص مصرف روزانه محدود شده اند. اما، در طول زمان این مواد دربافت های بدنمان انبار می شوند و برخی متخصصین عقیده دارند که برای مصرف این موادهیج حد و اندازه ایمن و بی خطری وجود ندارد.
آلفا هیدروکسی اسید (AHA)؛ AHA و BHA ها، کشف محبوب صنعتآرایشی قند میوه و شیر هستند که به طرز قابل ملاحظه ای ورقه ورقه می شوند. این مودبا مالیده شدن بر روی لایه خارجی پوست عمل می کنند و گفته می شود که موجب جوانترشدن پوست می شوند. اما آنطور که در تیلیغات می بینید، واقعاً چنین قدرتی ندارند. درواقع نه تنها باعث بهبود پوست نمی شوند، بلکه آنرا خراب تر هم می کنند. لایهخارجی پوست مانع بسیار مهمی است که از بدن در مقابل اشعات UV و مواد شیمیایی که باپوست تماس پیدا می کند، محافظت می کند. واکنش طبیعی بدن به مالیدن آن روی پوست،ساخت لایه خارجی ضخیم تر و سخت تر است. اگر به طور مرتب از این ماده استفاده کنیدباید حتماً کرم ضد آفتاب قوی تری هم استفاده کنید. AHA ها حدوداً ده سال است کهوارد بازار شده اند و تاثیرات طولانی مدت آنها هنوز شناخته شده نیست.
محصولات و عصاره های طبیعی نشان می دهند که صنعت آرایشی میلما را به داشتن زندگی طبیعی تر دنبال می کنند. اما خیلی اوقات این محصولات حاویهمان محصولات و ترکیبات قدیمی هستند که فقط کمی عصاره طبیعی به آنها اضافه شده استتا مشتری را راضی نگه دارند. همچنین محصولات واقعاً طبیعی نیاز به نگه دارنده هایبیشتری هم دارند تا از خراب شدن و فاسد شدن آنها جلوگیری به عمل آورد و به اینترتیب مقدار مواد شیمیایی آن باز به همان میزان سابق می شود. و دیگر اینکه موادطبیعی گرفته شده از گیاهان یا حیوانات می توانند به همان سرعت مواد شیمیایی، سمی وخطرساز شوند. نوزادان و بچه های کوچک به ویژه بسیار در معرض عفونت هستند، از اینرومحصولاتی که برای این گروه سنی مورد استفاده قرار می گیرد باید 50 مرتبه کمترمیکروب در خود داشته باشد. این به آن معنا است که محصولات مربوط به بچه ها حاوی نگهدارنده های بیشتر مثل بنزوئیک می باشد. بنزوئیک می تواند منجر به ناراحتی معده،بیحس شدن دهان و خارش و سوزش بدن شود. احتمالاً بهترین انتخاب این است که محصولاتیرا انتخاب کنید که کمترین مقدار ترکیبات ممکن را داشته باشد و در ورت امکان از آب وصابون بچه استفاده کنید.
جادوی حیوانی. رومی ها زمانی ناخن هایشان را با ترکیبی ازخون حیوان و چربی رنگ می کردند. بااینکه اینکار ممکن است این روزها باعث ترساندنعموم شود اما تعداد قابل توجهی از محصولات حیوانی در دستشویی های همه ما وجود دارد. اگر گیاهخوار هستید، این مسئله ممکن است زندگی را برایتان دشوارتر کند. بعضیترکیباتی که از حیوانات گرفته می شوند خیلی راحت شناخته می شوند، سایر اسامیناشناخته تر عبارتند از: تالو ، CI 77267، CI 77268، کولاژن، الاستین، ژلاتین،هیالورونیک اسید کراتین، ماسک، سرم آلبومین، یونیپرتان.
آیا ارزشش را دارید؟
قبل از اینکه نگران شوید، یادتان باشد تعدا کمی از افراد ازمواد آرایشی دچار ناراحتی و مشکلات سلامتی شده اند چون بیشتر مردم خیلی زود متوجهمی شوند که برخی محصولات با پوست آنها سازگاری ندارد. خرید مواد آرایشی ساده تر، کهباعث می شود پولمان را برای تبلیغات دروغین محصولات گران دور نریزیم، بهترین انتخاباست. مواد آرایشی و بهداشتی ما را پاکیزه تر کرده، باعث می شود بوی بهتری از ما بهمشام برسد و زیباترمان میکند اما برای زیبایی و سلامتی واقعی، ریختن پولمان در داخلفروشگاه های لوازم آرایشی چاره کار نیست.
خسته کننده است اما حقیقت دارد: تنها راه سلامت و شاداب ترنگه داشتن پوستمان، و روشن تر و نافذتر کردن چشمهایمان همان متدهای قدیمی آزمایششده تغذیه و سلامتی است. این یعنی داشتن یک رژیم غذایی متوازن، نوشیدن مقدار کافیآب و داشتن خواب کافی. همچنین یعنی دور ماندن از آفتاب، ورزش کردن مدائم و ترکسیگار. این چیزها ممکن است بسته بندی قشنگی نداشته باشد اما بدن و سلامتی شمامطمئناً ارزشش را دارد.
تركيبات خطرناك مواد آرايشي
نمک آلومینیوم، پارافین، فتالات ها و ... گاهی کارخانجات تولیدکننده مواد آرایشی و بهداشتی برای ساده تر کردن کار خود ترکیبات سمی، محرک و سرطان زایی را به مواد آرایشی یا بهداشتی مثل ژل دوش، صابون ها و دئودرانت ها اضافه می کنند. در اینجا به ۱۰ نوع از این ترکیبات اشاره می کنیم. قبل از خرید هر نوع ماده آرایشی بهداشتی توصیه می کنیم برچسب آن را خوانده و به این ترکیبات توجه کنید ▪ نمک آلومینیوم یا کلورهیدرات آلومینیومکار این ترکیب بستن منافذ است. به همین دلیل اکثر کارخانجات در تهیه خوش بوکننده های زیر بغل، پیلینگ و آرایش برنده ها از آن استفاده می کنند. از جمله خطراتی که این ترکیب به وجود می آورد این است که گرچه منافذ را مسدود می کنند و با این کار جلوی عرق کردن و بوی ناخوشایند را می گیرند، اما به هر حال اجازه خروج مواد سمی را از همه بدن نمی دهند.طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در انگلیس انجام شد نمک آلومینیوم موجود در برخی دئودرانت ها می تواند با گیرنده استروژن در سلول ها تداخل کرده و زمینه ساز رشد سلول های سرطان پستان شود.
▪ پارابنپارابن نوعی نگه دارنده است که از ورود باکتری ها به کرم های مرطوب کننده و کرم پودرها پیشگیری می کند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ میلادی در انگلیس انجام شد وجود پارابن می تواند عامل بروز سرطان پستان باشد. در این تحقیق ۲۰ نوع تومور مورد بررسی قرار داده شد که در تمامی آنها کم و بیش تجمع پارابن وجود داشت.
▪ فتالات هافتالات ها نوعی حلال هستند که در لاک ناخن و انواع عطرها موجودند. گفته می شود که فتالات ها، سرطان زا، سمی و مسبب ناباروری هستند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در آمریکا روی ۱۳۴ پسر انجام شد نشان داد ۹۵ درصد نوزادان هنگام تولد در خون شان فتالات وجود دارد، چون مادران شان با این ترکیب تماس داشته اند. در حال حاضر استفاده از فتالات ها در اکثر مواد آرایشی ممنوع شده است.
▪ فرمالدهیدفرمالدهید را می توان در شامپوها، ژل های حمام، پاک کننده های دهان و دندان، رنگ مو و برخی لاک ها یافت. گفته می شود که این ترکیب می تواند مسبب بروز سرطان رینوفارنیکس شود. به همین دلیل مصرف آن در اکثر مواد آرایشی ممنوع است مگر در شرایطی که نتوان برای آن جایگزینی پیدا کرد.
▪ آلکیلفنول هاآلکیلفنول ها که شامل نونیلفنول ها و اکتیلفنو ل ها می شوند را در رنگ موها و شامپوها می توانید بیابید. بررسی ها نشان داده این ترکیبات می توانند در کار غدد درون ریز اختلال ایجاد کنند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ میلادی در چین انجام شد الکیلفنول ها اثر مختل کنندگی گیرنده های استروژن را دارند و می توانند زمینه ساز ابتلا به سرطان پستان باشند. در حال حاضر تنها مصرف نونیلفنول ها در مواد آرایشی بهداشتی ممنوع شده است.
▪ لوریلسولفات سدیماین ترکیب پاک کننده و کف آور در اکثر صابون های مایع، شامپوها، خمیردندان ها و خمیرریش ها موجود است. بررسی ها نشان داده این ترکیب می تواند لایه محافظ روی پوست را نابود کرده و زمینه ساز بروز آلرژی و التهاب روی پوست باشد.طبق تحقیقی که چندی پیش نتایج آن در مجله American college of Toxicology به چاپ رسید این ترکیب به راحتی در اپیدرم نفوذ می کند و تجمع ۵/۰ درصدی آن می تواند سبب تحریک شده و تجمع ۱۰ تا ۳۰ درصدی آن موجب آلرژی شدید پوستی شود. ▪ اترگلیکولاین ترکیب نوعی حلال و نگه دارنده است که در رنگ مو و عطریات موجود است. طبق تحقیقات موسسه فرانسوی Inserm در سال ۲۰۰۶ میلادی این ماده به راحتی از طریق پوست جذب شده و سبب بروز انواع سرطان ها می شود. در حال حاضر استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.
▪EDTAاین ترکیب نوعی تثبیت کننده ضدانعقاد ژل های دوش و شامپو است که می تواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ریه و همچنین آلودگی محیط شود. متاسفانه روی مواد آرایشی بهداشتی حاوی این ترکیب هرگز قید نمی شود «آلرژی آور»!
▪ تریکلوکربن و تریکوزاناین دو ترکیب آنتی باکتریال در انواع دئودرانت ، خمیردندان و صابون ها موجود است و بررسی ها نشان داده می تواند سبب مقاوم شدن باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها شود و همچنین کارکرد پرزهای چشایی دهان را با اختلال روبه رو کند.مصرف این ماده در حد ۳/۰ درصد از سوی اتحادیه اروپا بلااشکال اعلام شده است.
▪ دی اکسید تیتاناین ترکیب در سفیدکننده های دندان و در کرم های ضدآفتاب موجود است. متاسفانه این ترکیب در دسته مواد سرطان زا قرار گرفته و تحقیقی که روی کارمندان در مواجهه با این ترکیب انجام شده نشان می دهد دی اکسید تیتان عامل ابتلا به سرطان ریه است. نانوذرات دی اکسید تیتان به راحتی از طریق پوست جذب شده و در تمامی ارگان ها پخش می شود. در حال حاضر تجمع بیش از ۲۰ درصد دی اکسید تیتان در کرم های ضدآفتاب ممنوع اعلام شده است.
▪ آیا استفاده از مواد آرایشی طبیعی راه حل مناسبی است؟نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هرگز لوازم و مواد آرایشی و بهداشتی را چه طبیعی باشند چه شیمیایی چشم بسته نخرید. قبل از استفاده مقداری از آن را روی پوست تان تست کنید تا مطمئن شوید آلرژی زا نیست. گاهی حتی مواد طبیعی هم می توانند آلرژی زا باشند.
▪ مواد آرایشی بهداشتی را از مراکز معتبر خریداری کنیدمواد آرایشی بهداشتی که در کناره های خیابان یا مراکز غیرمعتبر با قیمت های پایین تر به فروش می رسند چندان قابل اعتماد نیستند. تولیدکنندگان این مواد از ترکیبات ممنوعه که ارزان تر هم هستند برای ساخت مواد آرایشی کمک می گیرند و برای شان سلامت مصرف کننده اهمیتی ندارد. مواد آرایشی بهداشتی را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهیه کنید و قبل از خرید هم برچسب روی آن را بخوانید تا از وجود نداشتن هر نوع ماده و ترکیب ممنوعه در آن مطلع شوید.