توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : انواع خورشت
خورشت سیب سرخ
مواد اولیه
*
گوشت ماهيچه يا مغز ران 500 گرم
*
سيب سفيد يا قرمز متوسط هفت عدد
*
پياز سرخ شده سه تا چهار قاشق سوپخوری
*
روغن 100 گرم
*
آبليمو نصف استكان
*
زعفران ساييده شده و نمک و فلفل و شکر به ميزان لازم
*
رب گوجهفرنگي نصف قاشق سوپخوری
*
دستور پخت
1.
گوشت را تكه تكه كرده، شسته و با پياز سرخ شده كمی تفت دهيد.
2.
دو تا سه ليوان آب داخل آن ريخته بگذاريد گوشت با حرارت ملايم آهسته بجوشد و بپزد.
3.
سيبهای پوست گرفته را داخل قابلمهای قرار داده و با شكر مورد دلخواه و آب بپزيد. توجه داشته باشيد كه سيبها نبايد شكل خود را از دست بدهند.
4.
سپس كمي شكر، آبليمو، نمك و زعفران به گوشت اضافه كرده تا دوباره بجوشد فقط تا ميزانی كه بپزد و له نشود.
5.
خورش را در ظرف كشيده و سيبها را كنار آن قرار دهيد.
خورشت لوبیا سبز با سویا (http://www.persianv.com/ashpaz/172924.php)
مواد لازم:
لوبیاسبز 500 گرم
سویا 2پیمانه
سیب زمینی 1عدد متوسط
لیمو عمانی 3عدد
گوجه فرنگی 6عدد متوسط
روغن زیتون به مقدارلازم
آب به مقدار لازم
نمک، فلفل قرمز، زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه :
لوبیا سبزها را خورد کنید، سیب زمینی و هویج ها را نیز نگینی کنید، گوجه فرنگی های رنده شده را با کمی آب مخلوط کرده کنار بگذارید.
سویا را که حدود 30 دقیقه با کمی زردچوبه و آب بپزید و سپس آب آنها را گرفته بدون روغن تفت دهید و تمام مواد را به جز سیب زمینی در قابلمه ای ریخته با شعله ی زیاد جوش بیاورید و پس از به جوش آمدن حرارت را کم کنید و به مواد یک ساعت و بیست دقیقه برای پختن زمان دهید سپس سیب زمینی ها را اضافه کرده و دوباره 40 دقیقه زمان پخت دهید. حال غذای شما آماده است با روغن زیتون میل کنید.
خـورش گوشـت و آلـو
مواد لازم برای شش نفر:
آرد 5/1 قاشق غذاخوری
گوشت گوسفندی خورشی خرد شده یك كیلوگرم
روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
آب یا آب گوشت یك لیتر
آلو برقانی 5/1 پیمانه
برگه زردآلو 5/1 پیمانه
رنده پوست پرتقال یك عدد پرتقال
جعفری خردشده دو قاشق غذاخوری
فلفل دلمه ای خردشده یك عدد + یك عدد خردشده
پیاز درشت خردشده یك عدد
سیر ساطوری شده دو حبه
نمك و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:
روغن را درون قابلمهای حرارت داده و پیاز را در آن تفت دهید. بعد از سه دقیقه سیر را به آن بیفزایید و یك دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید.
سپس گوشت را در آرد بغلتانید تا به آرد آغشته شود. بعد آن را درون تابه ریخته و با پیاز سرخ كنید. آب گوشت را درون قابلمه بریزید، وقتی جوش آمد حرارت را كم كنید تا گوشت بپزد(حدود دو ساعت). وقتی گوشت پخت، برگه زردآلو، آلو برقانی، رنده پوست پرتقال، جعفری و فلفل خردشده را به همراه نمك و فلفل درون خورش بریزید و اجازه دهید حدود نیم ساعت دیگر بپزد تا جا بیفتد. این خورش را به همراه برنج سرو كنید و روی آن جعفری خردشده و فلفل حلقه ای شده بریزید.
فسنجان
مواد لازم:
مغز گردو 500 گرم
مرغ يك عدد متوسط يا گوشت گوسفندي 750 گرم
پيازداغ دو قاشق سوپخوري
ربانار غليظ پنج قاشق سوپخوري
آب سه ليوان
نمك به ميزان لازم
شكر در صورت تمايل به ميزان لازم
گلپر در صورت تمايل يك قاشق مرباخوري
طرز تهيه:
مرغ را همراه پيازداغ وكمي نمك وآب ميگذاريم تانيم پزشود. سپس گردوي چرخ شده راهمراه بارباناربه غذا اضافه ميكنيم و روي حرارت ملايم ميگذاريم تاخورش به روغن بيفتد در صورت تمايل ميتوانيد كمي شكر هم به خورش اضافه كنيد. ازگلپرهم ميتوانيدبه عنوان ادويه استفاده كنيد.
خورش خلال بادام (کرمانشاهی)
مواد لازم برای 4 نفر:
گوشت گوساله 700 گرم
بادام خلال شده 100 گرم
پیاز 1 عدد متوسط
لیمو عمانی به مقدار دلخواه
زرشک سیاه یک سوم فنجان
زعفران و نمک به میزان دلخواه
رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
خلال بادام را یک ساعت قبل در یک ظرف آب خیس می کنیم.
گوشت را هم به شکل ریز خرد می کنیم.
پیازها را هم ریز خرد کرده و در کمی روغن تفت می دهیم.
بعد از چند دقیقه گوشت ها را اضافه کرده و چند دقیقه ی دیگر تفت می دهیم.
زعفران آب کرده را به این مخلوط می افزاییم.
سپس سه لیوان آب را به همراه خلال بادام به ظرف افزوده و می گذاریم تا گوشت ها و بادام تقریبا بپزند.
یک ربع قبل از اتمام پخت خورش، زرشک ها و رب گوجه فرنگی را به طور جداگانه با کمی روغن تفت داده و به خورش می افزاییم و همین طور لیمو عمانی را.
این خورش بومی شهر کرمانشاه است که در مجالس در این شهر مصرف می شود.
منبع:تبیان
خورشت چغاله بادام
مواد لازم
گوشت خورشتی : 400گرم
پیاز خورد و سرخ شده : یک عدد متوسط
چغاله بادام : 200 گرم
نعنا و جعفری خورد شده :300گرم
نمک و فلفل و ادویه :به میزان لازم
آب غوره : به میزان لازم
آب : 4 لیوان
طرز تهیه:
ابتدا پیازها را تنها با کمی ادویه و زرد چوبه، بدون نمک سرخ کرده و گوشتها را با آن خوب تفت دهید تا آب آنها کاملا کشیده شود، سپس نعنا و جعفری خورد شده را به آنها اضافه کنید و مرتب به هم بزنید. در این مرحله چغاله ها را اضافه کرده و برای اینکه خوب طعم مواد را به خود بگیرند با شعله ی کم درب قابلمه را گذاشته و 3،4 دقیقه صبر کنید، سپس 4 لیوان آب را اضافه کنید و به مدت 45تا یک ساعت صبر کنید تا چغاله ها در کنار گوشت خوب نرم و پخته شوند .وقتی از پخته شدن چغاله ها اطمینان حاصل شد مقداری نمک و کمی آب غوره به آنها اضافه کرده و10دقیقه صبر کنید تا قوام بیاد .حال غذا آماده است.
چند نکته
1-می توانید به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ نیز استفاده کنید.
2-در صورت تمایل می توانید در پایان کار کمی رب گوجه نیز بزنید.
3-اگر از همان ابتدا نمک اضافه شود چغاله ها سفت شده و به سختی می پزند.
4-از آب نارنج به جای آب غوره نیز می توان استفاده کرد.
5-این خورشت را در زودپز و با مدت زمان کمتری نیز می توان تهیه کرد
سوفله کدو بادمجان
بادمجان: نیم کیلو
کدو: نیم کیلو
گوشت چرخ کرده: 200گرم
پیاز سرخ کرده: یک قاشق
قارچ خرد شده: 250گرم
فلفل دلمه ایی خرد شده: 100گرم
پنیر پیتزا: 250گرم
رب گوجه فرنگی: یک قاشق
سس سفید: یک لیوان
روغن: به اندازه لازم
نمک وفلفل: به اندازه کافی
طرز تهیه:
بادمجان وکدوها راپس از پوست کندن از طول به چهار قسمت تقسیم کرده وسرخ نموده وجدا میگذاریم سپس گوشت را تف داده و قارچ و فلفل دلمهایی را اضافه و بعد پیاز سرخ شده و رب و نمک و فلفل را اضافه و تفت میدهیم ویک استکان آب ریخته و درآن را بسته و میگذاریم که آب آن تمام شود.
یک ظرف پیرکس مناسب برداشته ته آنرا چرب میکنیم و یک بادمجان و یک کدو سرخ شده میچینیم تا ته ظرف پر شود حالامقداری از مایع مخلوطمان را روی بادمجان و کدو قرارداده و دو قاشق مایع سس سفید به همراه پنیر پیتزا روی مایعمان اضافه و صاف میکنیم مجدد کدو و بادمجان را چیده و همین روش را ادامه میدهید تا مواد ما تمام شود و روی آنرا با پنیر پیتزا میپوشانیم فر را که قبلا گرم کردهایم ظرف را در آن قرار میدهیم بمدت 10دقیقه تا پنیر آن آب شود سپس فر را خاموش و ظرف را پس از ده دقیقه از فر خارج و با همان ظرف غذا را سرو مینماییم.
منبع: آشپز آنلاین
طرز تهیه خورش قورمه سبزی
مواد لازم برای 6 تا 8 نفر:
سبزی(تره،جعفری،کمی شنبلبله)=یک کیلو
گوشت ماهیچه یا مغز ران بدون استخوان(یا 750گرم با استخوان)=نیم کیلو
لوبیای قرمز یا چشم بلبلی=1/2 پیمانه(100گرم)
لیمو عمانی درسته=3 تا 4 عدد
گرد لیمو=یک قاشق سوپخوری
پیاز سرخ کرده=2 تا 3 قاشق سوپخوری
روغن=250گرم (یک پیمانه)
آموزش آشپزی
طرز تهیه:
گوشت را تکه تکه می کنیم و با پیاز سرخ کرده و لوبیا و لیمو عمانی و سه چهار لیوان آب می گذاریم نیم پز شود،بعد سبزی را به دقت تمیز می کنیم و می شوییم،آب سبزی که کاملا گرفته شد ریز خرد می کنیم. بعد سبزی را با روغن کمی سرخ می کنیم و داخل خورش می ریزیم می گذاریم خورش آهسته بجوشد و به روغن بیفتد.ممکن است به جای گرد لیمو 2 تا 3 قاشق سوپخوری آبلیمو به خورش بزنیم.
طرز تهیه خورش ریحان
مواد لازم:
گوشت بی استخوان=500 گرم
سبزی ریحان،نعناع،گشنیز،تره و جعفری=750 گرم(باید ریحان آن بیشتر باشد)
بادنجان قلمی و کوچک یک اندازه=6 تا 8 عدد
روغن=250 گرم
آبلیمو=2 قاشق غذاخوری
زردچوبه یا رب گوجه فرنگی=بمقدار کم
پیاز سرخ شده=2 قاشق سوپخوری
نمک و فلفل=بقدر کافی
طرز تهیه:
گوشت را کمی درشت تر از گردو خرد کرده،می شوئیم و در ظرف مناسبی می ریزیم. پیاز سرخ کرده را داخل گوشت ریخته،ظرف را روی حرارت ملایم قرار می دهیم.
در ظرف را می گذاریم،گاهی هم می زنیم تا آب گوشت کشیده شده،پیاز له شود. 3 تا 4 لیوان آب می ریزیم،حرارت را ملایم می کنیم تا گوشت نیمه پز شود.
سبزی را تمیز کرده،می شوئیم و در آبکش می ریزیم تا آب آن کاملا کشیده شود. سبزی را هم خرد می کنیم و با دو سه قاشق روغن کمی سرخ می نمائیم.
زردچوبه را با سبزی یک تفت می دهیم و آن را در گوشت می ریزیم،کمی نمک و فلفل به گوشت می زنیم. ترشی آن را اندازه می کنیم؛در صورت مصرف رب به جای زردچوبه،رب را هم داخل سایر مواد می ریزیم. می گذاریم گوشت و سبزی پخته شده ، خورش جا بیفتد. بادنجانها را پوست کنده،یک چاک به آنها می دهیم و کمی نمک می پاشیم.
بقیه روغن را در تابه ریخته،تابه را روی حرارت ملایم قرار می دهیم. وقتی روغن داغ شد، اطراف بادنجانها را در حرارت ملایم سرخ می کنیم تا طلایی شود. بعد بادنجانها را در صافی می چینیم تا روغن اضافی آنها گرفته شود و آنها را در یک ردیف روی خورش می چینیم.
بادنجانها باید در موقع سرخ شدن با حرارت ملایم بپزد و با خورش زیاد نجوشد که له گردد و شکل خودش را از دست بدهد. کافی است که ترشی و طعم سبزی به خورد آن برود. موقع کشیدن، سبزی و گوشت را در دیس می کشیم و بادنجانها را اطراف دیس دیس می چینیم.
ممکن است در اواخر طبخ یکی دو عدد گوجه فرنگی را خرد کنیم و روی خورش برای زیبایی آن بریزیم.کافی است که گوجه فرنگی کمی بجوشد ولی له نشود و در خورش نمایان باشد
طرز تهیه قیمه پلو
مواد لازم:
روغن=100 گرم
پیاز=2 عدد (250 گرم)
گوشت گوسفند= 350 گرم
زردچوبه= یک قاشق چایخوری
فلفل= نصف قاشق چایخوری
رب گوجه فرنگی= یک قاشق غذاخوری
لپه=70 گرم
پودر فشرده مگی= یک بسته
آب=750 میلی لیتر
نمک= یک قاشق چایخوری
برنج= 4 پیمانه
طرز تهیه:
روغن را حرارت داده و پیاز خرد شده را در روغن تفت دهید تا طلایی شود
گوشت را به قطعات کوچک برش داده و 5 دقیقه همراه با پیاز تفت دهید.
زردچوبه، فلفل و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و 2 دقیقه تفت دهید.
لپه را یک ساعت در آب خیس کرده سپس آب آن را جدا کرده و به بقیه مواد اضافهکنید.
پودر فشرده مگی را اضافه کرده و 2 دقیقه تفت دهید.
آب را اضافه کرده و 2-1 ساعت حرارت دهید.
مخلوط را بچشید و در صورت نیاز نمک اضافه کنید.
برنج از قبل خیسانده شده را آبکش کرده سپس به قابلمه کمی روغن اضافه کرده و برنج و مخلوط را لایه لایه به قابلمه اضافه کنید.
قابلمه را با دمی بپوشانید و 45-30 دقیقه حرارت دهید
گراتن کدو و قارچ
سس سفيد 2 پيمانه
کدوي حلقه اي 700 گرم
قارچ خرد شده 300 گرم
مرغ پخته شده 400 گرم
نمک ، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
پياز 1عدد
جعفري ساطوري شده 50 گرم
پنير موزارلا150 گرم
روش تهيه :
فر را با حرارت 200 درجه فارنهايت روشن نماييد . کف ظرف پيرکس را چرب کنيد و مقداري سس سفيد بريزيد . کدوهاي حلقه شده و سرخ شده را روي سس سفيد بچينيد . آنگاه قارچ ، مرغ ريش شده ، ادويه و پياز نگيني را کمي تفت دهيد و روي کدوها بريزيد . حالا روي مواد سس سفيد ( به همراه نمک ) بريزيد . همين کار را تکرار کنيد تا مواد تمام شود . سپس روي لايه آخر جعفري خرد شده بپاشيد و با پنير موزارلا بپوشانيد . روي پنير ، کمي پودر آويشن بپاشيد و ظرف را در طبقه وسط فر به مدت نيم ساعت قرار دهيد تا سطح آن طلايي شود .
براي تهيه سس سفيد ، 2 قاشق سوپخوري آرد را با 100 گرم کره تفت دهيد . سپس 2 ليوان شير را کم کم اضافه کنيد و مرتب هم بزنيد . در پايان کمي نمک و فلفل به سس بيفزاييد و شعله را خاموش نماييد .
منبع:دنياي تغذيه
طرز تهیه خورش به و هویج
مواد لازم:
گوشت ران یا ماهیچه گوسفند 750 گرم
هویج نیم کیلو
به نیم کیلو
پیاز سرخ شده 3 قاشق سوپخوری
رب گوجه فرنگی یک قاشق سوپخوری
زعفران سائیده یک دوم قاشق چایخوری
آلو 150 گرم
آبلیمو یا آب نارنج یک دوم استکان
شکر یک قاشق سوپخوری
نمک به مقدار کافی
طرز تهیه:
گوشت را چند تکه کرده، کمی تفت می دهیم و می گذاریم با پیاز و 2 تا 3 لیوان آب با حرارت ملایم بپزد. هویج ها را پوست گرفته، به اندازه 2 بند انگشت خرد می کنیم. به را هم به اندازه 2×2 سانتی متر خرد کرده و با هویج کمی سرخ می کنیم. آلوها را هم کمی سرخ می کنیم . هویج و به و آلو را به گوشت اضافه می کنیم تا با گوشت بپزد. رب گوجه فرنگی را کمی تفت می دهیم و با زعفران حل شده، شکر ، کمی نمک و آبلیمو یا آب نارنج به خورش اضافه می کنیم. خورش باید کم آب و جا افتاده باشد.
یادآوری:
1- این خورش را با مرغ هم می توانید بپزید.
2- به جای آبلیمو یا آب نارنج می توانید از یک لیوان آب پرتقال استفاده کنید که در این صورت طعم بسیار خوبی خواهد گرفت.
خورش غوره مسما
مواد لازم ( برای 5 تا 7 نفر ) :
مرغ متوسط 1 عدد
غوره 1 کیلو
پیاز درشت 1 عدد
بادنجان قلمی ریز 3 عدد
نمک ، فلفل و دارچین به مقدار کافی
طرز تهیه :
مرغ را تکه تکه کرده و سرخ می کنیم. سپس با کمی آب و پیاز آنها را می پزیم. غوره ها را با فشار دادن بین دو انگشت می شکنیم تا هسته غوره خارج شود ( اگر غوره ها بدون هسته بود، باز هم آنها را می شکنیم ). سپس پیاز را خلال کرده و در روغن سرخ می کنیم. قبل از اینکه پیاز کاملا سرخ شود، غوره را به آن اضافه می کنیم و با هم تفت می دهیم. غوره و پیاز سرخ شده را روی مرغ پخته می ریزیم.
بعد مقداری آبغوره به مرغ اضافه می کنیم. بادنجان ها را سرخ می کنیم و روی مرغ می چینیم. سپس نمک ، فلفل و دارچین را به خورش اضافه می کنیم و بعد از اینکه یک جوش زد، آن را از روی حرارت برمی داریم. در صورت دلخواه می توانیم کمی رب گوجه فرنگی نیز به این خورش اضافه کنیم. غذا آماده سرو است.
به جای مرغ می توانید از گوشت گوسفند ( یک کیلو با استخوان و بدون چربی ) استفاده کنید. بنابراین اگر خواستید خورش مسمای غوره را با گوشت گوسفند تهیه کنید، گوشت را تکه تکه کرده و کمی با روغن سرخ کنید. بعد با سه لیوان آب آن را بپزید. بقیه کار مثل روش پخت بالاست.
ولی در نواحی شمال کشور، معمولاً غوره مسما را با جوجه های کوچک که به اصطلاح جوجه کبابی می گویند، تهیه می کنند که بسیار خوشمزه است.
نکات تغذیه ای :
از غوره می توانید در تهیه غذاهای دیگری مثل آبگوشت ، خورش بادنجان یا کدو و کنار مرغ استفاده کنید. مصرف غوره در غذاها برای ارفاد کم اشتها بسیار مناسب است.
این خورش حدود 2000 کالری، انرژی دارد.
خورش مرغ و زیتون؛ غذایی لبنانی
مـواد لازم برای 4 نفر
سینه مرغ 400 گرم 650 کیلوکالری
پیاز خردشده 1لیوان 25 کیلوکالری
سیر 4 حبه 5 کیلوکالری
فلفل دلمهای رنگی خرد شده 1 لیوان 25 کیلوکالری
زیتون سبز بدون هسته 20 عدد 90 کیلوکالری
آبلیموی تازه 6 قاشق غذاخوری 5 کیلوکالری
آب مرغ 1 لیوان 20 کیلوکالری
روغن مخصوص سرخ کردنی 3 قاشق غذاخوری 270 کیلوکالری
جعفری ساطوری شده 3 قاشق غذاخوری 5 کیلوکالری
زیره 3 قاشق چایخوری 0 کیلوکالری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه 1 قاشق چایخوری 0 کیلوکالری
زعفران به میزان دلخواه 0 کیلوکالری
طـرز تـهـیـه
ابتدا روغن را در تابه بریزید و سیر و پیاز را در آن تفت دهید.
آنگاه زردچوبه و نمک را اضافه کنید و سپس تکههای مرغ را بیفزایید.
در مرحله بعدی زیتون، فلفل دلمهای و آبلیمو را اضافه کنید.
وقتی تمام مواد با هم تفت داده شدند آب مرغ را اضافه کنید و اجازه دهید تا تمام مواد روی حرارت ملایم به آرامی بپزند.
10 دقیقه مانده به سرو غذا زیره، زعفران و فلفل سیاه را اضافه کنید.
هنگام سرو نیز جعفری ساطوری شده را روی خورشتان بپاشید.
مـقـدار کـالـری
این غذا تقریباً دارای 1100 کیلوکالری انرژی است و با تقسیم کردن آن به 4 قسمت میزان کالری هر قسمت 275 کیلوکالری خواهد بود که میتواند وعده سحری مناسبی را برای تمامی گروههای سنی فراهم آورد.
البته همراه شدن برنج با این غذا میزان کالری حاصل از خوردن آن را به میزان 200 کیلوکالری دیگر میافزاید.
زیتون سیاه و سبز
زیـتـون؛ ضـدکـلـسـتـرولخـون
زیتون از جمله مواد غذاییای است که منبع اسیدهای چرب ضروری است و از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانهای به شمار میرود. این رژیم غذایی در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و مردم کشورهای ایتالیا، اسپانیا، یونان و لبنان از علاقهمندان آن هستند.
جالب است بدانید بررسیها نشان دادهاند در میان کسانی که از این رژیم پیروی میکنند ابتلا به بیماری قلبی و حتی سرطان کمتر دیده میشود و جالبتر اینکه واردکردن زیتون در برنامه غذایی روزانه افراد سطح کلسترول خون را به میزان 10 درصد کاهش خواهد داد و کاهش هر درصد از کلسترول خون 2 درصد از احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته میکاهد. بنابراین توصیه میشود افراد به عنوان روغن مصرفی روزانهشان (آن هم در مقادیر 2 تا 3 قاشق مرباخوری) روغن زیتون را برای تهیه غذای خود مورد استفاده قرار دهند. فراموش نکنید که هر یک قاشق مرباخوری روغن زیتون یا 8 عدد زیتون یک واحد روغن محسوب میشود و دارای 45 کیلوکالری انرژی است.
سـیـنـه مـرغ؛ ضـد چـاقـی
این قسمت از گوشت مرغ که به نسبت چربی کمتری دارد منبع کارنیتین است ترکیبی که به اکسیداسیون چربیها برای تولید انرژی کمک میکند و در سمزدایی کبدی دخالت دارد و به دفع مواد شیمیایی و داروها کمک میکند. البته نیاز به آن در دوران بارداری، شیردهی و در استرسهای بالا مانند ورزش شدید و بیماریهای عفونی افزایش پیدا میکند بنابراین افرادی که در شرایط جسمی یاد شده قرار دارند بهتر است که سینه مرغ را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.
نکته دیگر اینکه سینه مرغ منبع اسیدآمینهای به نام گلوتامین است که منبع انرژی برای سلولهای پوششی دستگاه گوارش و گلبولهای سفید خون به حساب آمده و به حفظ سطح قند خون کمک میکند پس مصرف این گوشت برای تثبیت قند خون و فعالیت هر چه بهتر دستگاه گوارش و سیستم دفاعی بدن توصیه میشود. فقط فراموش نکنید که هر واحد آن یک تکه 30 گرمی و دارای 50 کیلوکالری انرژی است که توصیه میشود به صورت آبپز، کبابی و تنوری آماده خوردن شود.
فلفل دلمه ای
فـلـفـل دلـمـهای؛ ضـد سـرمـاخـوردگـی
فلفل دلمهای از منابع ویتامین c است به طوری که با خوردن 100 گرم از آن 140 میلیگرم ویتامین c دریافت خواهد شد به این ترتیب با خوردن یک عدد فلفل دلمهای رنگی آن هم 3 بار در هفته نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به ویتامین c فراهم میشود. نکته مهم دیگر درباره نوع رنگی این سبزی آن است که مقادیر فراوانی بتاکاروتن و بتاکریپتوگزانتین دارد بنابراین مصرف مرتب آن به تقویت سیستم دفاعی کمک کرده و از ابتلای فرد به بیماریهای عفونی و حتی سرماخوردگی جلوگیری میکند. فقط فراموش نکنید که یک لیوان فلفل دلمهای خردشده یا نصف لیوان پخته آن یک واحد سبزی و دارای 25 کیلوکالری انرژی است بنابراین باید در کل کالری دریافتی آن را هم در نظر گرفت.
اگر چاق هستید
بهتر است مقدار روغن مصرفیتان را کم کنید و مقدار برنجی را که با این خورش میل میکنید به 5 قاشق غذاخوری برسانید. یادتان باشد که مصرف سالاد و سبزی خوردن با این غذا از مقدار کالری دریافتی کم میکند و باعث احساس سیری در شما میشود.
اگر سرماخوردهاید
از سرخ کردن اجزای تشکیلدهنده این غذا صرفنظر کنید و مقدار ادویه به کار رفته در آن را کاهش دهید. مقدار فلفل دلمه را افزایش دهید و آن را همراه یک لیوان آب پرتقال تازه میل کنید به این ترتیب ویتامین c بیشتری دریافت خواهید کرد که در طول این بیماری به آن نیازمندید.
اگر بیماری قلبی دارید
استفاده از زیتون و روغن آن در تهیه این غذا برای کنترل بیماری شما مفید است. در ضمن بهتر است که در غذایتان از گوجهفرنگی و حتی هویج نیز استفاده کنید زیرا بررسیها نشان دادهاند که دریافت آنتیاکسیدانها در بیماران قلبی به کنترل بیماریشان کمک میکند.
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
خورش بامیه به سبک جنوبی
مواد لازم برای شش نفر
بامیه ریز یک و نیم کیلوگرم
گوشت خورشی 500 گرم
گوجه فرنگی یک کیلو (یا رب گوجه فرنگی؛ 3 قاشق غذاخوری)
تمبر هندی 300 گرم (یک بسته)
پیاز بزرگ 2 عدد
سیر یک بوته
زردچوبه 2 قاشق مرباخوری
ادویه یک قاشق مرباخوری
فلفل یک دوم قاشق مرباخوری
روغن مایع به مقدار لازم
روش تهیه
1- ابتدا تمبر هندی را در کاسه مناسب ریخته، روی آن آب کتری سرد شده بریزید؛ آن را بار گذاشته و اجازه دهید تا خیس بخورد.سپس پیازها را پوست گرفته و بعد از شستن به صورت خلالی خرد کنید. گوشت خرد شده را هم بشویید و داخل سبدی بریزید و اجازه دهید تا آب اضافی آن خارج شود. در این فاصله بوتهی سیر را داخل کاسهای حاوی آب سرد خیس کنید.
2- در یک قابلمهی مناسب مقداری روغن ریخته و روی حرارت قرار دهید. بعد از داغ شدن روغن، پیاز را داخل روغن ریخته و اجازه دهید تا طلایی شود. حالا زرد چوبه را به آن اضافه کرده و بعد از تفت دادن، تکههای گوشت را بیندازید و همراه با پیاز تفت دهید.
3- سیرها را پوست گرفته، به همراه زردچوبه و فلفل و ادویه توسط هاون بکوبید و سپس آن را داخل گوشت در حال سرخ شدن بریزید و با آن تفت دهید. حالا گوجه فرنگیها را رنده کرده، داخل قابلمه بیفزایید تا همراه گوشت کمی سرخ شوند. بعد یک لیوان آب جوشیده سرد شده را داخل قابلمه بریزید، در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا گوشت پخته شود.
نکته
اگر میخواهید از رب استفاده کنید، ابتدا رب را در روغن گوشت تفت داده و سپس یک و نیم لیوان آب اضافه کنید.
4- در این فاصله بامیهها را شسته و برای آن که له نشود، آنها را به صورت کله قندی برش دهید. بعد از آن که گوشت پخته شد، بامیهها را داخل قابلمه بریزید و بگذارید تا همراه گوشت و سیر و پیاز و گوجه فرنگی یا رب کمی بپزد.
5- در مراحل آخر پخت، تمبر هندی را از صافی عبور دهید و شیرهی صاف شده را داخل قابلمه بریزید و بعد از آن که خورش جا افتاد، شعله را خاموش کنید.
نکته 1: با توجه به این که تمبر هندی شور است از صاف کردن نمک در مرحلهی اول پخت جلوگیری کنید.
نکته 2: از تمبر هندیای استفاده کنید که رنگ آن روشن باشد در غیر این صورت رنگ خورش تیره میشود.
نکته 3: این خورش نباید خیلی آبکی باشد؛ پس، از اضافه کردن آب زیاد خودداری کنید.
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
طرز تهیه بادنجان و کدوی توپر
مواد لازم :
6 عدد متوسط
کدوی خورشتی
6 عدد متوسط
بادنجان قلمی
2 قاشق سوپ خوری
روغن زیتون
(1 عدد متوسط ( خرد شود
پیاز
(1 عدد متوسط ( خرد شود
سیر
400 گرم
گوشت چرخ کرده
(200 گرم ( رنده شود
گوجه فرنگی
یک چهارم لیوان
رب گوجه فرنگی
250 میلی لیتر
آب گوشت
65 گرم
برنج
(2 قاشق سوپ خوری ( خرد شود
جعفری
(40 گرم ( رنده شود
پنیر پیتزا
به مقدار کافی
نمک و فلفل
مواد لازم برای سس :
30 گرم
کره ی پاستوریزه
یک و نیم قاشق سوپ خوری
آرد
1 لیوان
شیر پاستوریزه
1 عدد
تخم مرغ
کمی ( رنده شود)
جوز هندی
طرز تهیه :
بادنجان و کدو را از طول نصف کنید. داخل آن را با قاشق خالی کنید. بادنجان وکدویی را که با قاشق درآورده اید، به طور کامل ساطوری کنید. روغن را داغ کرده ، سیر و پیاز را به روغن اضافه کنید تا نرم شود. سپس گوشت چرخ کرده را به آن بیفزایید تا قهوه ای شود. بادنجان و کدوی ساطوری شده و گوجه فرنگی رنده شده را بیفزایید. رب گوجه را در آب گوشت حل کنید ، سپس به بقیه مواد بیفزایید. برنج راهم مخلوط کنید. مواد را روی حرارت بگذارید تا بدون در به مدت 15 دقیقه بماند تا غلظت بگیرد و برنج نرم شود. جعفری ، نمک و فلفل را نیز بیفزایید. سپس با این مواد ، داخل کدو و بادنجان را پر کنید. کمی از سس آماده شده روی مواد بریزید و سپس با پنیر رنده شده روی آن را بپوشانید و در فر 180 درجه ی سانتیگراد ( 350 درجه ی فارنهایت ) به مدت حدود 35 دقیقه بپزید تا روی سبزیجات طلایی شود.
طرز تهیه سس :
کره را روی حرارت ذوب کنید. آرد را اضافه کرده و به هم بزنید، سپس بگذارید تا کمی بماند و بوی خامی آرد از بین برود. پس از آن شیر را کم کم اضافه کرده و روی حرارت هم بزنید تا غلظت بگیرد. آنگاه پس از این که سس سرد شد، تخم مرغ و جوز هندی را بیفزایید و هم بزنید تا به طور کامل به صورت یکنواخت در بیاید.
نکات تغذیه ای :
این غذا را می توانید با نان یا برنج میل کنید. بادنجان دارای خواص مفیدی است و در احادیث نیز بر خوردن آن تأکید شده است. در حدیثی از امام صادق نقل شده است که حضرت فرمود : بادنجان بخورید، زیرا بادنجان مرض و درد را از بین می برد و دردی در آن نیست و موجب مرضی نمی شود.
بادنجان موجب جلوگیری از مرض پیسی می شود
طرز تهیه خورش مرغ و آلو (بخارا)
مواد لازم (برای4تا 5 نفر):
سینه و ران خورد کرده نیم کیلو
پیاز ساطوری شده 1عدد
آلوبخارا خیسانده و هسته گرفته شده نیم کیلو
زعفران وزردچوبه به میزان لازم
روغن، نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه :
3-4 قاشق روغن در قابلمه روی شعله ی ملایم داغ کنید و مرغ را 10-12 دقیقه در آن تفت دهید تا رویه آن طلایی شود . مرغ را با قاشق سوراخ دار بردارید و کنار بگذارید . پیاز را در روغن باقی مانده بریزید و تفت بدهید تا کمی رنگ بگیرد .
آلو را اضافه کنید و 5-6 دقیقه بچرخانید . زردچوبه یا زعفران ( حل شده در اندکی آب داغ) را با اندکی نمک و فلفل اضافه کنید و یک چرخ بدهید . یک پیمانه آب بریزید و به جوش بیاورید . مرغ را به قابلمه برگردانید ،شعله را کم کنید ، در قابلمه را ببندید و مرغ را 30-35 دقیقه بپزید تا به روغن بنشیند .
این خورش باید کم آب و روغن دار باشد ؛ اگر در پایان پخت آب دار بود ، در قابلمه را باز بگذارید و شعله ر ا اندکی زیاد کنید تا مرغ به روغن بنشیند .
ادامه ...
شیرینقورمه؛ غذای محلی گیلانیها
اولیه
گوشت خردشده ۵۰۰ گرم
قیسی ۲۵۰ گرم
پیاز ریز شده یک عدد
نمک، فلفل، زردچوبه و روغن به میزان لازم
زعفران در صورت تمایل به میزان لازم
طرز تهیه
گوشت را به همراه سه پیمانه آب روی حرارت بگذارید. زمانی که جوش آمد کف روی آن را گرفته و بعد با حرارت ملایم سه ساعت بپزید.
پس از دو ساعت نمک، فلفل و زردچوبه را به گوشت اضافه کرده تا یک ساعت هم با نمک و فلفل بپزد.
سه قاشق غذاخوری روغن را در تابهای گرم کرده، پیاز را در آن تفت داده، کمی که طلایی شد قیسیها را به پیاز اضافه کرده و چند دقیقه دیگر تفت دهید.
پس از دو و نیم ساعت که گوشت پخت مخلوط پیازداغ، قیسی و زعفران را به آن اضافه کرده و بگذارید خورش جا بیفتد.
نکته
در صورت تمایل میتوانید ۱۰۰ گرم آلو و ۵۰ گرم کشمش پلویی را با قیسی به خورش اضافه کنید تا خورش کمی مزه ملس پیدا کند.
خورش کرفس بدون گوشت اما با پروتئین
مواد لازم برای پنج نفر:
کرفس 3 پیمانه خورد شده
جعفری و نعناع نیم کیلو
لوبیا چیتی 1 پیمانه
قارچ 5 عدد متوسط
نمک، ادویه ی کاری، گلپر، زیره سبز، فلفل قرمز به میزان لازم
روغن زیتون به میزان لازم
لیمو عمانی 3عدد
طرز تهیه :
لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کرده و جداگانه حدود 15 دقیقه بپزید، ساقه کرفس ها را نگینی، نعناع و جعفری ها را نیز کاملا ریز خورد کنید ، قارچها را حلقه حلقه کرده با کرفس و سبزیهای خورد شده در قابلمه بریزید، دو لیوان آب به آنها اضافه کنید ، نمک ، ادویه ی کاری، گلپر، زیره ی سبز و فلفل قرمز را نیز بیفزایید و با حرارت ملایم حدود یک ساعت و نیم بگذارید بپزند تا خورش کاملا جا بیفتد سپس با روغن زیتون نوش جان کنید.
خورش آلو و اسفناج
مواد لازم :
گوشت گوسفند
نیم كیلو
اسفناج
یك كیلو
آلو برقانی
150 گرم
پیازسرخ شده
2 قاشق سوپخوری
آبلیمو یا آب نارنج
به مقدار كافی
نمك و فلفل
به مقدار كافی
طرز تهیه :
گوشت را چند تكه كرده ، می شوییم و كمی تفت می دهیم. سپس آن را همراه با 2 لیوان آب ، پیازسرخ شده و آلوبرقانی با حرارت ملایم می پزیم . اسفناج را بعد از پاك كردن ، كمی خرد می كنیم و در روغن تفت می دهیم .
بعد از پختن گوشت، اسفناج را به آن اضافه كرده و صبر می كنیم تا خورش با ترشی و نمك وفلفل جا بیفتد.
نكات تغذیه ای :
1- اسفناج منبع خوبی ازاسید فولیك است به همین دلیل مصرف آن برای خانم های باردار مفید می باشد.
2- اسفناج دارای هر سه ویتامین بتا– كاروتن ،eوc می باشد كه هر سه دارای خاصیت آنتی اكسیدانی هستند و باعث پیشگیری از انواع سرطان و ناراحتی قلبی – عروقی می شوند.
3- مواد لعابی اسفناج برای مخاط و مفاصل بدن لازم است.
4- اسفناج به علت دارا بودن منیزیم ، خاصیت ضد سرطانی داشته و گلبول های خون را افزایش می دهد.
5- نكته مهم در پختن اسفناج این است كه نباید آب آن را دور ریخت، زیرا منیزیم در آب آن موجود است.
چهارگروه از افراد بایستی از مصرف اسفناج خود داری كنند:
1- مبتلا یان به بیماری كبد
2- كسانی كه درد مفاصل و روماتیسم دارند
3- كسانی كه سنگ كلیه دارند
4- مبتلایان به ورم معده یا روده
قیمه گیاهخواری
مواد لازم:
500 گرم
نخود فرنگی پخته
150 گرم
پنیر محلی خرد شده
100 گرم
گوجه فرنگی خرد شده
نصف پیمانه
گشنیز خرد شده
نصف قاشق غذاخوری
پودر زیره و تخم گشنیز
كمتر از یك قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز
به مقدار كافی
نمك
موادی كه باید با هم آسیاب شوند
یك عدد
پیاز متوسط خرد شده
یك تكه یا یك قاشق پودر شده
زنجبیل
سهحبه
سیر
طرز تهیه:
روغن را در ظرفی حرارت داده ، به آن پنیر خرد شده بیفزایید و سرخ كنید تا طلایی شود . موادی را كه با هم آسیاب كرده اید به آن بیفزایید و سپس یك پیمانه آب افزوده و پنج دقیقه به هم بزنید . تمام مخلفات دیگر به اضافه نمك و نخود فرنگی را نیز بیافزایید. سپس یك پیمانه آب افزوده ، به مدت پنج دقیقه مخلوط را بجوشانید، برگ های گشنیز را روی آن پاشیده و به صورت داغ سرو كنید.
نكات تغذیه ای :
این غذا حاوی گوشت و محصولات گوشتی نیست و در عین حال محتوی نخود سبز و گوجه فرنگی، پیاز وسیر است ، از این رو غذایی مفیدبرای افراد مبتلا به عوارض قلب وعروق وهمچنین غذایی مناسب استبرای افرادی كه رژیملاغری را رعایت می كنند .هر پرس این غذا( در صورتی كه میزان های ذكر شده برای چهار نفر مساوی رعایت شود) محتوی 200 كالری است . پس یك غذای بسیار كم كالری است و مصرف آن با 10 قاشق برنج یك وعده غذایی مناسب برای افراد تحت رژیم است.
كارشناس تغذیه تبیان
چند نكته ضروری درمورد طبخ خورشها
- ابتدا گوشت خورش را كمی سرخ می كنیم تا در موقع پختن كف نكند ، چون كف در اثر جوشیدن ، و باعث بدرنگ شدن خورش می گردد.
2- خورش باید با حرارت ملایم پخته شود ، ضمنا كم آب و جاافتاده باشد.
3- انواع سبزیها را باید بعد از پختن گوشت به آن اضافه كنیم.
4- خورش را نباید زیاد هم بزنیم، چون باعث له شدن مواد درون آن می شود.
5- پیاز خورش را طوری خلال كنید، كه همه به یك اندازه باشد تا در موقع سرخ كردن، همه یكدست طلایی شود . برای خوشرنگ تر شدن پیاز داغ می توانید، كمی زردچوبه اضافه كنید.
6-نمك و ترشی خورش را در آخر طبخ اضافه كنید . مقدار ترشی و چاشنی را می توان به میل وذائقه كم و زیاد كرد.
نكات لازم برای طبخ پلو و چلو
یكی از اصلی ترین غذاهای ایرانی پلو و چلو است كه باید در پخت آن دقت زیادی به كار برد.
اولین نكته مهم، تهیه وانتخاب برنج خوب است ، خصوصیاتی كه باید یك برنج خوب و مرغوب داشته باشد خوش عطر، بدون خرده ، باریك، بلند یكدست و رنگ آن كمی زرد و زیر دندان سفت و محكم باشد . شكننده هم نباشد . مسلما این نوع برنج گرانتر بوده ولی ارزش كار پخت را می افزاید . نكته بعدی طرز شستن و خیس كردن برنج است .
برنج را پاك كرده و با آب ولرم چند بار بدون اینكه آن را چنگ بزنید، بشویید. بعد نمك سنگی را در پارچه و یا كیسه مخصوص قرار داده و در وسط برنج جای بدهید و روی برنج آن قدری آب ولرم بریزید كه به اندازه 4 انگشت روی آن را آب بگیرد. در صورتی كه اطمینان دارید برنج به اصطلاح كهنه است بهتر است ، آن را شب قبل شسته و خیس بگذارید. در غیر این صورت می توانید 4 تا 5 ساعت قبل هم برنج را بشویید.
1- سعی كنید همیشه برنج را در ظرف بزرگتر از حجم خود شسته و خیس بگذارید .
2- برای یك كیلو برنج نیم كیلو سنگ نمك كافی است و در صورتی كه نمك سنگی در اختیار ندارید، می توانید 6 – 7 قاشق سوپخوری نمك معمولی را در كیسه كوچك ریخته و لای برنج بگذارید . گذاردن نمك در كیسه برای جلوگیری از نفوذ رسوب نمك در برنج است .
3- اگر مقداری برنج در خانه دارید ، كه در آن خرده برنج وجود دارد ، بهتر است آن را غربال كرده و خرده برنج باقی مانده را برای تهیه آش ، شله زرد ، كوفته، شیر برنج ، دلمه و... مورد مصرف قرار دهید.
4- برای پخت برنج بهتراست از قابلمه بزرگ استفاده كنید كه برنج روی هم انباشته و له نشود و برنج بهتر بجوشد .
در قابلمه بزرگی، نصف آن را آب ریخته و بگذارید جوش بیاید و سپس آب نمك برنج را صاف كنید و در آب جوش بریزید و یكبار آن را با كفگیر به آرامی به هم بزنید (با حرارت یكنواخت) وقتی به جوش آمد ، برنج را امتحان كنید كه مغز آن زیاد نرم نشود و سپس آن را داخل آبكش ریخته و روی برنج مقداری آب ولرم بپاشید تا لعاب و نمك اضافه آن خارج شود . در ته قابلمه كمی روغن ریخته و برنج را اضافه كنید و بعد 2 قاشق سوپخوری روغن را با یك فنجان آب داغ روی برنج بدهید و در قابلمه را بگذارید تا برنج بخار كند. در این مرحله روی برنج دم كنی قرار داده و شعله را ملایم كرده و بگذارید برنج كاملا دم بكشد. برای دم كشیدن این برنج نیم ساعت وقت كافیست
چند نكته ضروری :
1-برای خوشرنگ شدن زعفران در ابتدا آن را كاملا نرم كنید و یك قاشق چایخوری زعفران ساییده را در نصف استكان آبجوش بریزید ویك ساعت آن را روی بخار كتری قرار دهید .
2- در صورتی كه بخواهید ته دیگ خوبی تهیه كنید بهتر است برای سبزی پلو از برگ كاهو و برای شیرین پلو و مرصع پلو و زرشك پلو با مرغ از لواش و برای ته چین از مخلوط زرده تخم مرغ و ماست و زعفران و برای طبخ ماكارونی از حلقه های سیب زمینی استفاده كنید.
3- برای تهیه زرشك پلو، چون زرشك لطیف بوده و سریع می سوزد بهتراست پس از داغ شدن روغن، زرشك را كمی تفت داده و بلافاصله شكرو كمی آب را به آن اضافه كنید تا زرشك حالت مربایی به خود بگیرد .
4- خلال بادام را شسته همرا ه با برنج بگذارید نرم شود ، اما خلال پسته را ده دقیقه قبل از دم كشیدن و آماده شدن به برنج اضافه كنید تا رنگ پسته تغییر نكند
خورش هویج ترکی
مواد لازم:
هویج خلال شده = یک کیلو
گوشت ماهیچه = نیم کیلو
پیاز =یک عدد
گوجه فرنگی =3 الی 4 عدد
لیمو عمانی =دو الی 3 عدد
آب گوشت =یک لیوان و نیم
نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین، زعفران=به مقدار لازم
روغن مایع = به اندازه کافی
طرز تهیه:
هویج را به شکل خلالی (باریک در یک اندازه)خورده کرده یکدست سرخ مینماییم تاطلایی شود. سپس پیاز را خورد کرده را باگوشت (تکه های درشت) تف میدهیم و ادویه جات را داخل مواد ریخته با آب میگذاریم تا پخته شود. گوجه فرنگیها رابه صورت حلقه حلقه بریده و دور روی آنرا سرخ میکنیم.
بعد از آماده شدن مواد درون یک ظرف پیرکس آب گوشت، لیمو عمانی خرده شده (اگر خواستید می توانید از آلو استفاده کنید ,برای هر نفر 3 تا 4 عدد آلو کافی است)و زعفران آب کرده را ریخته سپس تکه های گوشت، هویج و گوجه فرنگی را بطور جداگانه درون ظرف قرار میدهیم. سپس درب ظرف را گذاشته با شعله کم به مدت 10 دقیقه میگذاریم تا خوب جا بیفتد.
خورش ریواس
مواد لازم برای 4نفر:
-ریواس؛ یك كیلوگرم
-گوشت بدون استخوان؛ نیم كیلوگرم
-پیاز؛ 2عدد
-شكر؛ 2 تا 3قاشق سوپخوری
-روغن، نمك و فلفل؛ به میزان لازم
-نعنا تازه؛ 150 گرم
-جعفری تازه؛ 250 گرم
روش پخت:
1- ابتدا پیازها را پوست كنده، بعد از شستن ریز خرد كنید. سپس در یك قابلمه مناسب مقداری روغن بریزید و رو شعله اجاقگاز قرار دهید تا داغ شود. پس از آن، پیاز را اضافه كنید و تفت دهید تا طلایی رنگ شود.
2- گوشت را بشویید و به صورت قیمهای خرد كنید، سپس به پیاز داغ اضافه كرده، همراه با آن تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر كند. حالا 2تا3لیوان آب جوش به مخلوط گوشت و پیاز اضافه كنید، در ظرف را بگذارید و تا پخت كامل گوشت روی حرارت متوسط اجاق گاز صبر كنید.
3- در این فاصله ریواسها را پوست كنده، بعد از شستن به قطعات 3سانتیمتری یا به اندازه 2بند انگشت خرد كنید. از طرفی دیگر نعنا و جعفری تازه را نیز پاك كرده، بعد از شستن، ریز خرد كنید.
4 - حالا در یك تابه كوچك، مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود، سپس نعنا و جعفری خرد شده را داخل روغن بریزید و تفت دهید.
نكته: مقدار نعنا نباید خیلی زیاد باشد زیرا باعث تلخ شدن خورش میشود.
5- بعد از آنكه گوشت پخت، ابتدا نعنا و جعفری سرخ شده را اضافه كنید و 10 دقیقه حرارت دهید. بعد از آن ریواس را همراه شكر، نمك و فلفل اضافه كنید و 10 دقیقه دیگر حرارت دهید.
نكته یك: زمان جوشیدن خورش بعد از اضافه كردن ریواس نباید زیاد باشد زیرا ریواس به سرعت له میشود.
نكته دو: با توجه به اینكه ریواس طعم ترشی دارد، اگر خورش را با همین میزان ترشی دوست دارید، لازم نیست شكر اضافه كنید.
روش دوم
مواد لازم برای 4نفر:
- ریواس؛ یك و نیم كیلوگرم
- گوشت بدون استخوان؛ نیم كیلوگرم
- پیاز؛ یك عدد
- زعفران ساییده شده؛ نصف قاشق چایخوری
- نمك و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:
در این روش نیز مانند روش قبل، ابتدا پیاز را سرخ كرده، پس از تفت دادن گوشت در آن، همان 3-2 لیوان آب را اضافه كنید و بگذارید گوشت بپزد؛ سپس پودر زعفران را به آن اضافه كنید. در آخر ریواس را افزوده، بعد از گذشت 10دقیقه نوشجان كنید.
نكته: توجه داشته باشید در این روش به جای نعنا و جعفری، از زعفران به عنوان طعمدهنده استفاده شده است.
خورش گوجه سبز
مواد لازم:
نیم كیلوگرم( اگر با استخوان بود 750 گرم)
گوشت گوسفند
نیم كیلوگرم
سبزی( شامل تره، جعفری و نعنا)
نیم كیلوگرم
گوجه سبز
4 قاشق سوپخوری
پیاز سرخ شده
به اندازه لازم
ادویه(زردچوبه- زعفران و خیلی كم دارچین)
به اندازه لازم
نمك و فلفل
به اندازه لازم
روغن
طرز تهیه:
گوشت را تكه تكه می كنیم و می شوییم. سپس آن را با پیاز سرخ كرده و با 4-3 لیوان آب می گذاریم بپزد. سبزی را تمیز كرده و می شوییم. آب آن كه رفت، ریز خرد كرده و با روغن سرخ می كنیم. سپس به گوشت اضافه كرده و می گذاریم تا خورش جا بیفتد( حرارت ملایم باشد تا گوشت و سبزی كاملاً بپزند). سپس نمك، فلفل و گوجه سبز را به آن اضافه كرده و می گذاریم بپزند. برای ترشی خورش از آبلیمو یا آبغوره می توان استفاده كرد.
خورش كنگر
مواد لازم:
یك كیلو كنگر
یك كیلو گوشت ران یا ماهیچه گوسفند
نیم كیلو نعنا و جعفری
3 قاشق غذاخوری پیاز سرخ شده
یك استكان آب نارنج یا آبلیمو
یك دوم قاشق غذاخوری زعفران ساییده
به قدر كافی نمك و فلفل
طرز تهیه:
گوشت را چند تكه كرده، می شوییم. آن را با كمی روغن تفت می دهیم و با 3 لیوان آب و پیاز سرخ شده و كمی نمك می گذاریم تا بپزد.
تیغهای كنگر را پس از پاك كردن با قیچی برمی داریم و به اندازه 2 بند انگشت خرد می كنیم. بعد آن را با 3 قاشق غذاخوری روغن كمی تفت داده و نعنا و جعفری خرد شده را به آن اضافه می كنیم، تا با كنگر كمی سرخ شود.
زعفران حل شده ، نمك و فلفل را به گوشت اضافه می كنیم تا بپزد و جا بیفتد. بعد ترشی آن را به اندازه دلخواه میزان كرده، قابلمه را از روی حرارت برداشته و در ظرف می كشیم.
خورش گل کلم
مواد لازم :
گل کلم : 500 گرم
پیاز : یک عدد
رب گوجه فرنگی 1تا 2 قاشق
آبلیمو 2تا 3 قاشق غذا خوری
ادویه 2 قاشق چایخوری
زردچوبه و زعفران به میزان لازم
روغن، نمک، فلفل به میزان لازم
طرز تهيه :
2-3 قاشق روغن در قابلمه روی شعله ی ملایم داغ کنید ، پیاز را در آن تفت بدهید تا کمی رنگ بگیرد . گوشت را اضافه کنید و 5-6 دقیقه بچرخانید . رب گوجه فرنگی و زرد چوبه یا زعفران ( حل کرده در اندکی آب داغ ) را اضافه کنید و یک چرخ بدهید . 3 پیمانه آب بریزید ، شعله را کم کنید ، در قابلمه را ببندید و گوشت را 3 ساعت بپزید . در پایان ساعت دوم نمک و فلفل و ادویه بزنید .
4-5 قاشق روغن در تابه روی شعله ی ملایم داغ کنید و گل های گل کلم را 10-12 دقیقه در آن تفت بدهید . بردارید و کنار بگذارید .
15 دقیقه پیش از کشیدن خورش گل کلم را روی خورش بچینید و آب لیمو را روی آن بدهید ؛ سپس در قابلمه را نیمه باز بگذارید و شعله را کم کنید تا گل کلم پخته شود و خورش جا بیفتد و به روغن بنشیند .
خورش بوقلمون
مواد لازم
گوشت بوقلمون 300 گرم
سیبزمینی دو عدد
شوید خشك دو قاشق غذاخوری
پیاز خلال شده یك عدد
تخم آفتابگردان یك قاشق غذاخوری
روغنزیتون سه تا چهار قاشق غذاخوری
آب، نمك و زعفران به میزان لازم
خورش بوقلمون
طرز تهیه
گوشت بوقلمون را به تكههای ریز قیمهای درآورده و به مدت یك ساعت در پیاز و زعفران قرار داده و در یخچال بگذارید.
سپس گوشتها را به همراه پیاز و روغنزیتون روی حرارت ملایم بگذارید و تفت دهید، بعد دو لیوان آب به مواد اضافه كنید و بگذارید به مدت 45 دقیقه بپزد تا گوشت نرم شود.
آنگاه سیبزمینی و تخم آفتابگردان را اضافه كنید.
وقتی گوشت و سیبزمینی پخت و آب خورش غلیظ شد، در ظرف موردنظر بكشید و در صورت دلخواه یك قاشق روغنزیتون روی آن بریزید.
در ضمن، میتوانید این خورش را با نان و برنج میل كنید.
خورش گوجه درختی
مواد لازم
گوجه درختی یك كیلوگرم
جعفری، نعنا و گشنیز سرخشده دو پیمانه
بادنجان قلمی پنج عدد
گوجهفرنگی سه عدد
پیاز داغ دو قاشق غذاخوری
سیر داغ یك قاشق غذاخوری
نمك، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
خورش گوجه درختی
طرز تهیه
گوجه درختی را با مقدار كمی آب میجوشانیم تا كاملا نرم شود و از صافی رد میكنیم و به آن پیاز، سیر داغ، سبزیها و ادویه ذكر شده را نیز اضافه میكنیم و مجددا میجوشانیم. وقتی مواد قوام آمد به آن بادنجان سرخشده و گوجهفرنگیهای قاچ کرده را اضافه میكنیم تا خورش جا بیفتد. در صورت تمایل میتوان یك تخممرغ هم به آن افزود
دریا612
11-11-2023, 06:32 PM
سلاممم خورشت قورمه سبزی یکی از خورشت های مورد علاقه همسرم هستش.. ممنو بابت توضیخات دقیقتون
چن باری از روی دستور عملی ک گفتید خورشت قرمه سبزی درست کردم و واقعاا هر سری خوشحال و راضی بود... اما از اونجایی که هم دانشگاه میرم و هم ساغل هستم خیلی وقت نمیکنم خورشت درست کنم و کار خودمو با خرید کنسرو قورمه سبزی (https://www.gilaniifood.ir/product.asp?ID=8) راحت کردم که از حق نگذریم خیلی خوشمزه ان
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.