mozhgan
08-21-2011, 02:47 AM
استفاده از محیط گرافیکی GNOME در ردهت۹
محیط های گرافیکی در حقیقت نرم افزاری هستند که بالای زیر ساختار های فراهم شده توسط سیستم X Window اجرا میشوند. GNOME (تلفظ کنید گنوم) یکی از این محیطهای گرافیکی است که دارای پایداری خوب و امکانات متعدد و قدرتمندی میباشد. این محیط گرافیکی، محیط پیش گزیده لینوکس ردهت میباشد. در این بخش با محیط گرافیکی GNOME و راههای استفاده از آن آشنا میشوید. پس از اینکه به سیستم وارد میشوید و محیط گرافیکی اجرا میشود، میز کار GNOME که شبیه تصویر ۱ میباشد، ظاهر میشود.
میز کار GNOME از بخشهای آیکونهای میز کار، سطح میز کار و پنل تشکیل شده است. پنل مهمترین قسمتی است که در کار کردن با میز کار به آن نیازمند هستید. پنل نواری است که در پایین ترین قسمت پنجره میزکار قرار گرفته است. پنل شامل آیکونهای اجرا کننده برنامهها (launchers)، قسمت منطقه اخطار (Notification Area) که در کنار ساعت قرار دارد و برنامه های کوچکی است که اپلت (Applet) نام دارند. با استفاده از اپلتها میتوانید کارهایی مانند حرکت بین محیطهای کاری، تنظیم صوت و نمایش وضعیت سیستم خود را انجام دهید. اپلتهای بسیاری در لینوکس ردهت وجود دارند که بصورت پیشگزیده روی پنل قرار ندارند و شما میتوانید آنها را بنا به نیاز خود اضافه نمایید.
آیکونهای روی میز کار میتوانند میانبرهایی به پوشهها، برنامههای کاربردی و یا درایوهای فلاپی و CD-ROM باشند، که هنگام متصل بودن نمایش داده میشوند. برای اجرا کردن میانبرهای روی میز کار، باید روی آنها دوبار کلیک کنید.
http://pic.azardl.com/images/62373004034172138507.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۱ محیط گرافیکی GNOME
برای دسترسی به منوهای میزکار باید روی آیکون کلاه کلیک کنید. این منوها همچنین با کلیک کردن روی آیکون Start Here که روی میز کار قرار دارد، قابل دسترسی خواهند بود.
میز کار در لینوکس ردهت مانند میزکار در سایر سیستم عامل ها است. به آسانی میتوانید با استفاده از کشیدن و انداختن (Drag and Drop) فایلها را جابجا نموده، آیکونهای جدیدی برای دستیابی به برنامه های مختلف، پوشه ها و مستندات خود ایجاد کنید.
استفاده از پنل
پنل میزکار نواری است که در پایین ترین قسمت میزکار قرار گرفته است و آیکونها و برنامههایی را در خود نگه میدارد که استفاده از سیستم را برای شما آسانتر میسازد. پنل همچنین منوی اصلی را دربر دارد. این منو حاوی میانبرهایی به برنامه های کاربردی سیستم است. اپلتهایی که در پنل سیستم گنجانده شدهاند، برای اجرای وظایفی خاص و یا مانیتور کردن سیستم و سرویسهای شما به کار میروند. قسمت منطقه اخطار که در کنار ساعت قرار دارد، آیکونهای اعلام وضعیت مانند وضعیت شبکه ردهت، چاپگر، احراز هویت و ... را نمایش میدهد. تصویر ۲ پنل میزکار را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/71349579756416577638.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۲ پنل میزکار
استفاده از منوی اصلی
برای باز شدن منوی اصلی کافی است روی آیکون کلاه کلیک کنید. با کلیک کردن روی منوی اصلی با سطح گستردهای از منوها روبرو خواهید شد که برای دستیابی به برنامه های مختلفی که در سیستم شما نصب شده اند، بکار میروند. علاوه بر اجرای برنامه ها، با استفاده از منوی اصلی میتوانید از سیستم خارج شده، فایلهای خاصی را جستجو نموده ، برنامهها را از خط فرمان اجرا کرده و یا صفحه میزکار خود را قفل نمایید. قفل کردن صفحه هنگامی مفید است که مثلا در محیط کار خود نیاز دارید تا چند دقیقهای از کامپیوتر خود دور شوید و مایل نیستید در این فرصت کسی به اطلاعات موجود در کامپیوترتان دسترسی پیدا کند. برای خارج شدن از حالت قفل، نیاز به تایپ کلمه عبور میباشد.
برای خاموش کردن سیستم کافی است در منوی اصلی روی گزینه logout کلیک کرده و سپس در پنجره ای که باز میشود، گزینه Shut Down را انتخاب نمایید. کامپیوترتان پس از خاموش کردن و بستن تمام سرویسها خاموش خواهد شد. در صورتی که این گونه نشد، پیغام Power Down روی صفحه نمایش داده خواهد شد که بمعنی این است که میتوانید کامپیوتر خود را خاموش کنید.
هشدار:هرگز سیستم خود را بدون اینکه آنراShutDownکنید،خاموش نکنید.این کار ممکن است سبب آسیب دیدن سیستم فایل لینوکس و از بین رفتن اطلاعات شما شود.
استفاده از اپلت ها
اپلتها برنامه های کوچکی هستند که روی پنل اجرا میشوند. اپلتهای مختلفی برای انجام کارهای مختلف طراحی شده اند و همراه لینوکس ردهت ارائه میشوند. بسیاری از اپلتها به صورت پیشگزیده روی پنل قرار ندارند. اپلتهای پیشگزیده شامل اپلتهای زیر هستند:
اپلت سوئیچ کننده میزکار (Workspace Switcher) : درمحیط گرافیکی GNOMEمیتوانید در آن واحد دارای چندین میزکار باشید.این امر از شلوغ شدن بیش از حد یک میزکار جلوگیری بعمل میاورد.به طور پیش گزیده تعداد ۴ میزکار فعال هستند.اپلت سوئیچ کننده میزکار برای جابجایی بین این میزکارها ایجاد شده و بکار میرود.این اپلت از ۴ مربع کوچک تشکیل شده است که با کلیک روی هر یک از مربعها میتوانید در محیط کار جابجا شوید.همچنین با استفاده از کلیدهای Ctrl+Atl بعلاوه یکی از کلیدهای مکان نما (بالا،پایین، چپ و راست)میتوانید بین میزکارها جابجا شوید.تصویر ۳ این اپلت را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/52243207400001617741.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۳ اپلت سوئیچ کننده میزکار
اپلت نوار وظیفه (Taskbar): درکنار اپلت سوئیچ کننده میزکار، اپلت نوار وظیفه قرار دارد.این اپلت برنامههایی را که روی میزکار در حال اجرا هستند را نشان میدهد.این اپلت برای سوئیچ کردن بین برنامه ها و یا بستن یا Minimize کردن برنامه ها و... استفاده میشود.کافی است روی دگمههایی که نماینده هر برنامه هستند، کلیک کنید.تصویر۴ این اپلت را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/58615450340277489462.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۴ اپلت نوار وظیفه
استفاده از منطقه اخطار
همانطور که در بالا اشاره شد، این قسمت برای اعلام وضعیتهای خاصی به کاربر بکار میرود. آیکونهایی که معمولا در این بخش نمایش داده میشوند، آیکون وضعیت شبکه ردهت، آیکون احراز هویت و آیکون چاپگر هستند.
آیکون وضعیت شبکه ردهت وضعیت به روز بودن سیستم شما را نشان میدهد. در صورتی که روی آن کلیک کنید، برنامه به روز کننده ردهت اجرا شده و در صورتی که به اینترنت متصل باشید و نرمافزاهای جدیدی برای بروزکردن سیستمتان ارائه شده باشد، آنها را دریافت کرده و روی سیستمتان نصب میکند. البته برای این کار هنگام نصب باید سیستم ردهت خود را ثبت کرده باشید.
آیکون احراز هویت که به شکل دو کلید کوچک است، هنگامی نمایش داده میشود که شما مجوزهای سطح ریشه را برای سیستم خود دریافت کرده باشید. این مسئله معمولا هنگامی اتفاق میافتد که یکی از ابزارهای گرافیکی پیکربندی سیستم را بکار برده باشید. این آیکون دارای یک زمان timeout میباشد و پس از اتمام آن دیگر روی منطقه اخطار نمایش داده نمیشود. در زمانی که این آیکون در حال نمایش است، در صورتی که برنامه های دیگر پیکربندی سیستم را اجرا کنید از شما درخواست کلمه عبور نخواهد شد.
آیکون اخطار چاپگر جهت مدیریت فرایندهای چاپ به کار میرود. با کلیک روی این آیکون، مستنداتی که برای چاپ فرستاده شده اند نشان داده میشوند. برای انصراف از چاپ یک مستند، کافی است روی آن کلیک راست کرده و گزینه Cancel را انتخاب نمایید. تصویر ۵ این آیکونها را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/86691055083668935784.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۵ آیکونهای منطقه اخطار
توجه:درصورتی که هیچ یک از آیکونهای بالا در سیتم شما نمایش داده نمیشوند، کافی است روی پنل کلیک راست کرده و قسمت Add to Panel سپس قسمت Utility و در نهایت Notification Area را انتخاب نمایید.
اضافه کردن آیکونها و اپلتها به پنل
برای اینکه پنل را مطابق نیاز خود تنظیم کنید، میتوانید آیکونها و اپلتهای مختلفی را به آن اضافه نمایید. برای اضافه کردن یک اپلت به پنل، کافی است در یک منطقه خالی از پنل راست کلیک کرده و گزینه Add to Panel را انتخاب کرده و سپس از اپلتهای موجود اپلت مورد نیاز را انتخاب نمایید. برای اضافه کردن یک آیکون اجرا کننده برنامه (launcher) به پنل کافی است در یک فضای خالی از پنل کلیک راست کرده و گزینه Add to Panel و سپس launcher را انتخاب کنید. با این کار پنجره کوچکی باز میشود که باید در آن مسیر برنامه را وارد نمایید. میتوانید آیکونی هم برای آن انتخاب نمایید
نکته: در صورتی که برنامه مورد نظر شما قبلا در منوهای اصلی موجود است، کافی است برای ایجاد launcher برای آن در یک فضای خالی از پنل کلیک راست کرده و سپس پس از انتخاب Add to Panel گزینهLauncher from menu را نتخاب کرده و از برنامههای موجود مورد دلخواه را انتخاب کنید. راه دیگری که برای این کار وجود دارد، کلیک روی منوی اصلی و گرفتن آیکون برنامه مورد نظر و انداختن آن روی قسمت آیکونهای پنل است.
پیکربندی پنل
این امکان وجود دارد که پنل را بصورت دستی یا خودکار مخفی کنید و یا آنرا در هر قسمتی از میزکار که مایلید قرار دهید، اندازه، رنگ و نحوه رفتار آنرا تغییر دهید. برای دستیابی به تنظیمات پنل کافی است در یک فضای خالی از پنل کلیک راست نموده و گزینه Properties را انتخاب کنید. در پنجره کوچکی که باز میشود، به این تنظیمات دسترسی دارید.
استفاده از مدیر فایل ناتیلوس
فکر میکنم اسم ناتیلوس برای شما کمی آشنا باشد! البته که این ناتیلوس زیردریایی کاپیتان نمو در ۲۰۰۰۰ فرسنگ زیر دریا نیست! این ناتیلوس برنامه مدیر فایل پیش گزیده GNOME است.
ناتیلوس شمایی گرافیکی از فایلها و سیستم فایل کامپیوترتان به شما ارائه میکند. ناتیلوس طوری طراحی شده است که چیزی بیش از یک مدیر فایل گرافیکی باشد. با ناتیلوس میتوانید میزکار خود را تنظیم کنید، سیستم لینوکس ردهت خود را پیکریندی نمایید، کلکسیون تصاویر خود را مرور کنید، به منابع شبکه دسترسی پیدا کنید، و... و تمام اینها در یک رابط گنجانده شده اند.
ناتیلوس کارایی شما را در مدیریت فایلها، جستجو برای فایلهای خاص و بطور کلی آنچه از میزکار انتظار دارید، بالا میبرد.
برای شروع به کار با ناتیلوس، کافی است روی آیکون خانه (Home) که روی میزکار قرار دارد، دو بار کلیک کنید و یا در منوی اصلی سیستم Home Folder را انتخاب نمایید.
با استفاده از ناتیلوس میتوانید سرتاسر سیستم فایل سیستم خود را بررسی نمایید. برای بازگشت به دایرکتوری خانگی خود کافی است روی آیکون Home که در بالای پنجره آن قرار دارد، کلیک کنید. میتوانید آدرس مورد نظر خود را در نوار location تایپ کرده و با فشار دادن کلید Enter به آنجا منتقل شوید. با استفاده از منوی File بخش New Window و یا فشار دادن کلیدهای Ctrl+N میتوانید یک پنجره جدید بازکنید. با استفاده از کشیدن وانداختن (Drag and Drop) میتوانید فایلها را بین دو پنجره کپی کنید. درگ کردن یک فایل درون یک پوشه دیگر به طور پیشگزیده آنرا منتقل میکند. برای کپی کردن میتوانید هنگام درگ کردن، کلید Ctrl را پایین نگه دارید.
بصورت پیشگزیده فایلهای تصاویر بصورت نمونه تصاویر کوچک و فایلهای متنی به صورت گوشه ای از متن فایل نمایش داده میشوند. میتوانید این قابلیت را با کلیک روی منوی Edit و انتخاب بخش Preferences و سپس انتخاب لبه Preview و انتخاب گزینه های Never غیر فعال کنید. این کار سرعت ناتیلوس را بیشتر میکند.
برای دسترسی به سایر فرامین ناتیلوس کافی است در پنجره آن، روی یک فایل و یا در یک فضای خالی کلیک راست کنید.
کار کردن با ناتیلوس بسیار آسان است و بزودی به آن عادت خواهید کرد. برای مشاهده کلیدهای میانبر ناتیلوس، میتوانید منوهای آنرا بررسی کنید. استفاده از کلیدهای میانبر به جای کلیکهای ماوس، سرعت کار شما را افزایش خواهد داد.
نکته : در صورتی که با یک دایرکتوری خاص سر و کار زیادی دارید و مجبورید در طول روز بارها به آن مراجعه کنید، میتوانید با رفتن به آن دایرکتوری و فشار دادن کلیدهای Ctrl+D و یا کلیک روی منوی Bookmarks و انتخاب Add bookmark آنرا به آن منو اضافه کنید و پس از این برای رجوع به آن فقط یک کلیک کافی است.
سفارشی کردن میزکار
برای سفارشی کردن میزکار خود میتوانید از گزینه های موجود در منوی اصلی قسمت Preferences استفاده کنید. در اینجا فقط به برخی گزینه های این بخش اشاره میشود.
محیط های گرافیکی در حقیقت نرم افزاری هستند که بالای زیر ساختار های فراهم شده توسط سیستم X Window اجرا میشوند. GNOME (تلفظ کنید گنوم) یکی از این محیطهای گرافیکی است که دارای پایداری خوب و امکانات متعدد و قدرتمندی میباشد. این محیط گرافیکی، محیط پیش گزیده لینوکس ردهت میباشد. در این بخش با محیط گرافیکی GNOME و راههای استفاده از آن آشنا میشوید. پس از اینکه به سیستم وارد میشوید و محیط گرافیکی اجرا میشود، میز کار GNOME که شبیه تصویر ۱ میباشد، ظاهر میشود.
میز کار GNOME از بخشهای آیکونهای میز کار، سطح میز کار و پنل تشکیل شده است. پنل مهمترین قسمتی است که در کار کردن با میز کار به آن نیازمند هستید. پنل نواری است که در پایین ترین قسمت پنجره میزکار قرار گرفته است. پنل شامل آیکونهای اجرا کننده برنامهها (launchers)، قسمت منطقه اخطار (Notification Area) که در کنار ساعت قرار دارد و برنامه های کوچکی است که اپلت (Applet) نام دارند. با استفاده از اپلتها میتوانید کارهایی مانند حرکت بین محیطهای کاری، تنظیم صوت و نمایش وضعیت سیستم خود را انجام دهید. اپلتهای بسیاری در لینوکس ردهت وجود دارند که بصورت پیشگزیده روی پنل قرار ندارند و شما میتوانید آنها را بنا به نیاز خود اضافه نمایید.
آیکونهای روی میز کار میتوانند میانبرهایی به پوشهها، برنامههای کاربردی و یا درایوهای فلاپی و CD-ROM باشند، که هنگام متصل بودن نمایش داده میشوند. برای اجرا کردن میانبرهای روی میز کار، باید روی آنها دوبار کلیک کنید.
http://pic.azardl.com/images/62373004034172138507.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۱ محیط گرافیکی GNOME
برای دسترسی به منوهای میزکار باید روی آیکون کلاه کلیک کنید. این منوها همچنین با کلیک کردن روی آیکون Start Here که روی میز کار قرار دارد، قابل دسترسی خواهند بود.
میز کار در لینوکس ردهت مانند میزکار در سایر سیستم عامل ها است. به آسانی میتوانید با استفاده از کشیدن و انداختن (Drag and Drop) فایلها را جابجا نموده، آیکونهای جدیدی برای دستیابی به برنامه های مختلف، پوشه ها و مستندات خود ایجاد کنید.
استفاده از پنل
پنل میزکار نواری است که در پایین ترین قسمت میزکار قرار گرفته است و آیکونها و برنامههایی را در خود نگه میدارد که استفاده از سیستم را برای شما آسانتر میسازد. پنل همچنین منوی اصلی را دربر دارد. این منو حاوی میانبرهایی به برنامه های کاربردی سیستم است. اپلتهایی که در پنل سیستم گنجانده شدهاند، برای اجرای وظایفی خاص و یا مانیتور کردن سیستم و سرویسهای شما به کار میروند. قسمت منطقه اخطار که در کنار ساعت قرار دارد، آیکونهای اعلام وضعیت مانند وضعیت شبکه ردهت، چاپگر، احراز هویت و ... را نمایش میدهد. تصویر ۲ پنل میزکار را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/71349579756416577638.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۲ پنل میزکار
استفاده از منوی اصلی
برای باز شدن منوی اصلی کافی است روی آیکون کلاه کلیک کنید. با کلیک کردن روی منوی اصلی با سطح گستردهای از منوها روبرو خواهید شد که برای دستیابی به برنامه های مختلفی که در سیستم شما نصب شده اند، بکار میروند. علاوه بر اجرای برنامه ها، با استفاده از منوی اصلی میتوانید از سیستم خارج شده، فایلهای خاصی را جستجو نموده ، برنامهها را از خط فرمان اجرا کرده و یا صفحه میزکار خود را قفل نمایید. قفل کردن صفحه هنگامی مفید است که مثلا در محیط کار خود نیاز دارید تا چند دقیقهای از کامپیوتر خود دور شوید و مایل نیستید در این فرصت کسی به اطلاعات موجود در کامپیوترتان دسترسی پیدا کند. برای خارج شدن از حالت قفل، نیاز به تایپ کلمه عبور میباشد.
برای خاموش کردن سیستم کافی است در منوی اصلی روی گزینه logout کلیک کرده و سپس در پنجره ای که باز میشود، گزینه Shut Down را انتخاب نمایید. کامپیوترتان پس از خاموش کردن و بستن تمام سرویسها خاموش خواهد شد. در صورتی که این گونه نشد، پیغام Power Down روی صفحه نمایش داده خواهد شد که بمعنی این است که میتوانید کامپیوتر خود را خاموش کنید.
هشدار:هرگز سیستم خود را بدون اینکه آنراShutDownکنید،خاموش نکنید.این کار ممکن است سبب آسیب دیدن سیستم فایل لینوکس و از بین رفتن اطلاعات شما شود.
استفاده از اپلت ها
اپلتها برنامه های کوچکی هستند که روی پنل اجرا میشوند. اپلتهای مختلفی برای انجام کارهای مختلف طراحی شده اند و همراه لینوکس ردهت ارائه میشوند. بسیاری از اپلتها به صورت پیشگزیده روی پنل قرار ندارند. اپلتهای پیشگزیده شامل اپلتهای زیر هستند:
اپلت سوئیچ کننده میزکار (Workspace Switcher) : درمحیط گرافیکی GNOMEمیتوانید در آن واحد دارای چندین میزکار باشید.این امر از شلوغ شدن بیش از حد یک میزکار جلوگیری بعمل میاورد.به طور پیش گزیده تعداد ۴ میزکار فعال هستند.اپلت سوئیچ کننده میزکار برای جابجایی بین این میزکارها ایجاد شده و بکار میرود.این اپلت از ۴ مربع کوچک تشکیل شده است که با کلیک روی هر یک از مربعها میتوانید در محیط کار جابجا شوید.همچنین با استفاده از کلیدهای Ctrl+Atl بعلاوه یکی از کلیدهای مکان نما (بالا،پایین، چپ و راست)میتوانید بین میزکارها جابجا شوید.تصویر ۳ این اپلت را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/52243207400001617741.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۳ اپلت سوئیچ کننده میزکار
اپلت نوار وظیفه (Taskbar): درکنار اپلت سوئیچ کننده میزکار، اپلت نوار وظیفه قرار دارد.این اپلت برنامههایی را که روی میزکار در حال اجرا هستند را نشان میدهد.این اپلت برای سوئیچ کردن بین برنامه ها و یا بستن یا Minimize کردن برنامه ها و... استفاده میشود.کافی است روی دگمههایی که نماینده هر برنامه هستند، کلیک کنید.تصویر۴ این اپلت را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/58615450340277489462.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۴ اپلت نوار وظیفه
استفاده از منطقه اخطار
همانطور که در بالا اشاره شد، این قسمت برای اعلام وضعیتهای خاصی به کاربر بکار میرود. آیکونهایی که معمولا در این بخش نمایش داده میشوند، آیکون وضعیت شبکه ردهت، آیکون احراز هویت و آیکون چاپگر هستند.
آیکون وضعیت شبکه ردهت وضعیت به روز بودن سیستم شما را نشان میدهد. در صورتی که روی آن کلیک کنید، برنامه به روز کننده ردهت اجرا شده و در صورتی که به اینترنت متصل باشید و نرمافزاهای جدیدی برای بروزکردن سیستمتان ارائه شده باشد، آنها را دریافت کرده و روی سیستمتان نصب میکند. البته برای این کار هنگام نصب باید سیستم ردهت خود را ثبت کرده باشید.
آیکون احراز هویت که به شکل دو کلید کوچک است، هنگامی نمایش داده میشود که شما مجوزهای سطح ریشه را برای سیستم خود دریافت کرده باشید. این مسئله معمولا هنگامی اتفاق میافتد که یکی از ابزارهای گرافیکی پیکربندی سیستم را بکار برده باشید. این آیکون دارای یک زمان timeout میباشد و پس از اتمام آن دیگر روی منطقه اخطار نمایش داده نمیشود. در زمانی که این آیکون در حال نمایش است، در صورتی که برنامه های دیگر پیکربندی سیستم را اجرا کنید از شما درخواست کلمه عبور نخواهد شد.
آیکون اخطار چاپگر جهت مدیریت فرایندهای چاپ به کار میرود. با کلیک روی این آیکون، مستنداتی که برای چاپ فرستاده شده اند نشان داده میشوند. برای انصراف از چاپ یک مستند، کافی است روی آن کلیک راست کرده و گزینه Cancel را انتخاب نمایید. تصویر ۵ این آیکونها را نشان میدهد.
http://pic.azardl.com/images/86691055083668935784.png (http://pic.azardl.com/)
تصویر ۵ آیکونهای منطقه اخطار
توجه:درصورتی که هیچ یک از آیکونهای بالا در سیتم شما نمایش داده نمیشوند، کافی است روی پنل کلیک راست کرده و قسمت Add to Panel سپس قسمت Utility و در نهایت Notification Area را انتخاب نمایید.
اضافه کردن آیکونها و اپلتها به پنل
برای اینکه پنل را مطابق نیاز خود تنظیم کنید، میتوانید آیکونها و اپلتهای مختلفی را به آن اضافه نمایید. برای اضافه کردن یک اپلت به پنل، کافی است در یک منطقه خالی از پنل راست کلیک کرده و گزینه Add to Panel را انتخاب کرده و سپس از اپلتهای موجود اپلت مورد نیاز را انتخاب نمایید. برای اضافه کردن یک آیکون اجرا کننده برنامه (launcher) به پنل کافی است در یک فضای خالی از پنل کلیک راست کرده و گزینه Add to Panel و سپس launcher را انتخاب کنید. با این کار پنجره کوچکی باز میشود که باید در آن مسیر برنامه را وارد نمایید. میتوانید آیکونی هم برای آن انتخاب نمایید
نکته: در صورتی که برنامه مورد نظر شما قبلا در منوهای اصلی موجود است، کافی است برای ایجاد launcher برای آن در یک فضای خالی از پنل کلیک راست کرده و سپس پس از انتخاب Add to Panel گزینهLauncher from menu را نتخاب کرده و از برنامههای موجود مورد دلخواه را انتخاب کنید. راه دیگری که برای این کار وجود دارد، کلیک روی منوی اصلی و گرفتن آیکون برنامه مورد نظر و انداختن آن روی قسمت آیکونهای پنل است.
پیکربندی پنل
این امکان وجود دارد که پنل را بصورت دستی یا خودکار مخفی کنید و یا آنرا در هر قسمتی از میزکار که مایلید قرار دهید، اندازه، رنگ و نحوه رفتار آنرا تغییر دهید. برای دستیابی به تنظیمات پنل کافی است در یک فضای خالی از پنل کلیک راست نموده و گزینه Properties را انتخاب کنید. در پنجره کوچکی که باز میشود، به این تنظیمات دسترسی دارید.
استفاده از مدیر فایل ناتیلوس
فکر میکنم اسم ناتیلوس برای شما کمی آشنا باشد! البته که این ناتیلوس زیردریایی کاپیتان نمو در ۲۰۰۰۰ فرسنگ زیر دریا نیست! این ناتیلوس برنامه مدیر فایل پیش گزیده GNOME است.
ناتیلوس شمایی گرافیکی از فایلها و سیستم فایل کامپیوترتان به شما ارائه میکند. ناتیلوس طوری طراحی شده است که چیزی بیش از یک مدیر فایل گرافیکی باشد. با ناتیلوس میتوانید میزکار خود را تنظیم کنید، سیستم لینوکس ردهت خود را پیکریندی نمایید، کلکسیون تصاویر خود را مرور کنید، به منابع شبکه دسترسی پیدا کنید، و... و تمام اینها در یک رابط گنجانده شده اند.
ناتیلوس کارایی شما را در مدیریت فایلها، جستجو برای فایلهای خاص و بطور کلی آنچه از میزکار انتظار دارید، بالا میبرد.
برای شروع به کار با ناتیلوس، کافی است روی آیکون خانه (Home) که روی میزکار قرار دارد، دو بار کلیک کنید و یا در منوی اصلی سیستم Home Folder را انتخاب نمایید.
با استفاده از ناتیلوس میتوانید سرتاسر سیستم فایل سیستم خود را بررسی نمایید. برای بازگشت به دایرکتوری خانگی خود کافی است روی آیکون Home که در بالای پنجره آن قرار دارد، کلیک کنید. میتوانید آدرس مورد نظر خود را در نوار location تایپ کرده و با فشار دادن کلید Enter به آنجا منتقل شوید. با استفاده از منوی File بخش New Window و یا فشار دادن کلیدهای Ctrl+N میتوانید یک پنجره جدید بازکنید. با استفاده از کشیدن وانداختن (Drag and Drop) میتوانید فایلها را بین دو پنجره کپی کنید. درگ کردن یک فایل درون یک پوشه دیگر به طور پیشگزیده آنرا منتقل میکند. برای کپی کردن میتوانید هنگام درگ کردن، کلید Ctrl را پایین نگه دارید.
بصورت پیشگزیده فایلهای تصاویر بصورت نمونه تصاویر کوچک و فایلهای متنی به صورت گوشه ای از متن فایل نمایش داده میشوند. میتوانید این قابلیت را با کلیک روی منوی Edit و انتخاب بخش Preferences و سپس انتخاب لبه Preview و انتخاب گزینه های Never غیر فعال کنید. این کار سرعت ناتیلوس را بیشتر میکند.
برای دسترسی به سایر فرامین ناتیلوس کافی است در پنجره آن، روی یک فایل و یا در یک فضای خالی کلیک راست کنید.
کار کردن با ناتیلوس بسیار آسان است و بزودی به آن عادت خواهید کرد. برای مشاهده کلیدهای میانبر ناتیلوس، میتوانید منوهای آنرا بررسی کنید. استفاده از کلیدهای میانبر به جای کلیکهای ماوس، سرعت کار شما را افزایش خواهد داد.
نکته : در صورتی که با یک دایرکتوری خاص سر و کار زیادی دارید و مجبورید در طول روز بارها به آن مراجعه کنید، میتوانید با رفتن به آن دایرکتوری و فشار دادن کلیدهای Ctrl+D و یا کلیک روی منوی Bookmarks و انتخاب Add bookmark آنرا به آن منو اضافه کنید و پس از این برای رجوع به آن فقط یک کلیک کافی است.
سفارشی کردن میزکار
برای سفارشی کردن میزکار خود میتوانید از گزینه های موجود در منوی اصلی قسمت Preferences استفاده کنید. در اینجا فقط به برخی گزینه های این بخش اشاره میشود.