PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : غار قلایچی در آستانه نابودی + تصاویر



mehraboOon
08-14-2011, 07:32 AM
غار قلایچی در آستانه نابودی + تصاویر

غار قلایچی در نزدیكی تپه‌ باستانی قلایچی، محل زندگی یكی از تمدن‌های مانایی بوده است و در 12 كیلومتری شمال شرقی شهر بوكان در استان آذربایجان غربی قرار دارد. قلایچی، غاری فنی است كه پیمایش آن مستلزم داشتن تجهیزات و توانایی تخصصی غارنوردی است.
ایسنا نوشت : «قلایچی، یكی از عمیق‌ترین غارهای كشور، در صورت اجرای طرح سرمایه‌گذاری گردشگری نابود می‌شود».

این مطلب دیدگاه جواد نظام‌دوست ـ رییس انجمن غارنوردی و غارشناسی ایران ـ پس از بازدیدی است كه به‌تازگی همراه هیأتی از غارنوردان حرفه‌یی كشور از این غار داشت و به تهیه‌ی نقشه از آن پرداخت.

غار قلایچی در نزدیكی تپه‌ باستانی قلایچی، محل زندگی یكی از تمدن‌های مانایی بوده است و در 12 كیلومتری شمال شرقی شهر بوكان در استان آذربایجان غربی قرار دارد. قلایچی، غاری فنی است كه پیمایش آن مستلزم داشتن تجهیزات و توانایی تخصصی غارنوردی است.

دهانه‌ این غار حدود هشت متر قطر دارد و با چاهی عمیق به ارتقاع 110 متر آغاز می‌شود. به همین دلیل، داخل شدن به این غار برای همه‌ی مردم بدون داشتن تجهیزات امكان‌پذیر نیست؛ اما یك سرمایه‌گذار با علم به زیبایی‌های خاص این غار تصمیم گرفته است كه راه را برای مردم باز كند. اقدامی كه از دیدگاه غارشناسان و اكوتوریست‌ها فقط به تخریب این غار منجر می‌شود.

جواد نظام‌دوست پس از بازبینی كه به‌تازگی از این غار داشت، درباره‌ی وضعیت آن به خبرنگار ایسنا گفت: شرایط این غار به‌گونه‌ای است كه افراد عادی نمی‌توانند به‌راحتی به آن وارد شوند. بنابراین در تمام این سال‌ها، از تعرض سالم مانده بود تا این‌كه باخبر شدیم، از سال پیش، یك سرمایه‌گذار شخصی قصد دارد، این غار را گردشگری كند.

او توضیح داد: این سرمایه‌گذار از اوایل سال 1389 به‌دنبال گرفتن مجوز از اداره‌ی منابع طبیعی و محیط زیست شهرستان بوكان برای ایجاد راهی ساده به داخل غار بوده است. خوشبختانه مسؤولان مربوط همكاری‌های لازم را در این‌باره انجام دادند و مجوز را صادر نكردند؛ ولی این سرمایه‌گذار به اداره كل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی مراجعه كرد و چراغ سبزهایی گرفت و مشغول كار شد.
http://www.ayandenews.com/UserUpload/Image/115%282%29.jpg

این غارنورد بیان كرد: این سرمایه‌گذار با حمایت‌هایی كه می‌شود، در نهایت وارد عمل شد و قصد داشت، تونلی را به داخل غار حفر كند و به كف چاه برسد تا مسیری برای مردم عادی باز شود؛ اما این كار هنوز عملی نشده است، چون اداره‌ی محیط زیست شهرستان بوكان مانع آن شد. برای همین، این سرمایه‌گذار درخواست خود را به كارگروه غارشناسی كشور فرستاد و قرار است، در جلسه‌ای به این موضوع رسیدگی شود.

او تأكید كرد: غار قلایچی یكی از عمیق‌ترین چاه‌های طبیعی ایران به‌شمار می‌آید كه هرگونه دخل و تصرف در آن به بهانه‌ی گردشگری كردن این محیط، تخریب كلی آن و حتا خشك و آسیب‌پذیر شدن آن را سبب می‌شود و به‌خاطر روند كندی كه سازندهای آهكی آن دارد، تغییرات آب‌وهوایی با ورود به غار، آسیب جبران‌ناپذیری را وارد می‌كند.


http://www.ayandenews.com/UserUpload/Image/114%285%29.jpg

دهانه ورودی غار


نظام‌دوست با اشاره به تهیه‌ی گزارش زمین‌شناسی و تكمیل نقشه‌های این غار، گفت: در نزدیكی قلایچی، غار دیگری به نام «دوكچی» قرار دارد و احتمال می‌رود، این دو غار به یكدیگر وصل باشند. اكنون ما در حال بررسی این موضوع هستیم.

وی ادامه داد: ما این اطلاعات را در اختیار سازمان محیط زیست قرار می‌دهیم تا برای این غار حكم اثر ملی طبیعی بگیرد و این سازمان مسؤول حفاظت از آن شود. در این صورت، كسی نمی‌تواند این غار را تخریب كند.

او اظهار كرد: اگر عده‌ای می‌خواهند غار قالایچی، گردشگری شود، دست كم آن را به‌صورت تخصصی گردشگری كنند تا غارنوردان با تجهیزات داخل آن شوند و حرفه‌یی عمل كنند.

این غارشناس تأكید كرد: با اطلاعی كه از شرایط غارهای گردشگری كشور داریم، مطمئن هستیم، اگر قلایچی هم گردشگری شود، حتما از بین می‌رود.

ایمان هادی ـ دبیر كارگروه غارشناسی كشور ـ نیز درباره‌ی این غار به خبرنگار ایسنا گفت: غار قالایچی یك متقاضی سرمایه‌گذاری داشت كه می‌خواست با حفر تونل به داخل غار، آن را از حالت چاه خارج كند تا دسترسی به آن برای عموم مردم آسان شود.

او تأكید كرد: قلایچی منحصربه‌فردترین چاه طبیعی كشور است و براساس اصول و ضوابط، این كارگروه محال است اجازه دهد، برای گردشگری شدن آن سیمای ظاهری غار تغییر كند.

هادی در ادامه به اصولی كه این اجازه را به كارگروه غارشناسی می‌دهد، اشاره كرد و گفت: هیأت وزیران آیین‌نامه‌ای را با عنوان «بهره‌برداری، مدیرت و حفاظت از غارهای كشور» در 29 فروردین‌ماه سال گذشته صادر كرد كه مشخص می‌كند، چگونه باید روی غارهای كشور كار شود.

وی با اشاره به این‌كه این آیین‌نامه، تبصره و فصل‌های مختلفی دارد كه وظایف كارگروه را تعیین می‌كند، اظهار كرد: یكی از مفاد این آیین‌نامه به‌صراحت اعلام می‌كند كه تغییر ظاهری غار به هر دلیل ممنوع است، مگر این‌كه به تصویب این كارگروه برسد.

دبیر كارگروه غارشناسی كشور ادامه داد: در بعضی موارد انگشت‌شمار وقتی می‌بینیم، با ورود به غار فضای بهتری برای شناسایی ایجاد می‌شود، این اجازه را می‌دهیم كه دهنه‌ی غار تحت نظارت كامل و ضوابط سخت، برای فعالیت‌های تحقیقاتی و علمی باز شود.

او در ادامه به شرایط غار قلایچی اشاره كرد و گفت: گزارشی را از این غار آماده كرده‌ایم كه قرار است در جلسه‌ی كارگروه مطرح شود تا اعضای آن كه شامل نمایندگان سازمان‌های حفاظت از محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری، جنگل‌ها و مراتع، جغرافیای نیروهای مسلح، تربیت بدنی، نقشه‌برداری و وزارتخانه‌های نیرو، كشور و علوم و انجمنی غیردولتی از فدراسیون كوه‌نوردی و انجمن غارنوردی و غارشناسی كشور هستند، درباره‌ی این موضوع نظر دهند.

هادی با تأكید بر این‌كه كارگروه جلوی طبیعت‌گردی را كه به تخریب منجر شود، می‌گیرد، ادامه داد: براساس ضوابط موجود نباید ظاهر غار قلایچی تغییر كند؛ ولی اگر آرای اعضای كارگروه این اجازه را داد، این تغییر به هیچ‌وجه از طریق حفر تونل به داخل غار نخواهد بود.

وی معتقد است: گردشگر عامه محال است با توجه به مشكلات و خطرهایی كه این غار دارد، بتواند به آن وارد شود.

http://www.ayandenews.com/UserUpload/Image/113%286%29.jpg


او ادامه داد: بعضی از غارها آن‌قدر از نظر زیست‌محیطی حساس هستند كه خطر ورود به آن‌ها بالاست و نمی‌توان اجازه داد، در آن دخل و تصرف شود. البته بعضی غارها نیز آن‌قدر حساس نیستند، اما برای بازدید عموم هم مناسب نیستند، ولی آن‌ها را در دسترس افراد حرفه‌یی كه با نظارت كارگروه غارشناسی به آن وارد شوند، قرار می‌دهیم. برخی غارها نیز سهولت دارند و حساس نیستند و به‌راحتی می‌توان آن‌ها را گردشگری كرد.

دبیر كارگروه غارشناسی كشور اضافه كرد: ما درباره‌ی غار قلایچی طبق نظر اعضای كارگروه تصمیم می‌گیریم. حتا اگر قرار باشد، این غار گردشگری شود، براساس ضوابط برای حفاظت از آن اقدام می‌كنیم تا تخریبی وارد نشود. البته اگر سرمایه‌گذار متقاضی برای انجام این كار تأیید شود، چراكه در حال حاضر بحث این كارگروه، گردشگری شدن یا نشدن غار قلایچی است و پس از مشخص شدن این موضوع، به سرمایه‌گذار می‌پردازیم.